Ons elftal van de week speeldag 18

Sport | Doelpunten, spanning en een last-minute wereldgoal. De achtiende speeldag had het allemaal. Beerschot behoudt in extremis zijn leidersplaats maar voelt de hete adem van de achtervolgers. Lommel en Roeselare verrassen vriend en vijand en staan samen met Union op een gedeelde tweede plaats.

Lommel en OH Leuven openden vrijdagavond de achtiende speeldag in de Proximus League. Op basis van de vorige twee onderlinge duels zou je de drie punten op voorhand al toekennen aan OHL. De Leuvenaars wonnen in de eerste periode thuis met 1-0 en in de terugwedstrijd werd het 0-2. Toch werd het een bijzonder lastige avond voor de eersteperiodekampioen. Zeker toen Tshimanga na twintig minuten spelen met rood van het veld werd gestuurd nadat hij Thordarson foutief belette te scoren. De daaropvolgende strafschop werd feilloos omgezet door aanvoerder Hendrickx. Aguemon maakte een kwartier later gelijk na een zeldzame flater van doelman Svedkauskas. Nog voor de rust ging de bal opnieuw op de stip. Maertens, die de bal leek te spelen, veroorzaakte de strafschop. Opnieuw plaatste Hendrickx het leer voorbij Henkinet. Het is al de zesde strafschop van het seizoen die Hendrickx voor zijn rekening neemt, en hij miste geen enkele. Al deden de strafschoppen van vrijdag heel wat stof opwaaien. Met nog minder dan een half uur te spelen was het feest compleet voor de thuisploeg. Neven kopte een voorzet terug naar de stip en Sanyang trapte in één tijd raak. Maertens maakte na een knappe dribbel nog de aansluitingstreffer maar de zege ontglipte Lommel niet meer. De Limburgers hielden de drie punten thuis en bewijzen dat ze een team zijn om rekening mee te houden in de tweede periode.

De ene periode is de andere niet, dat ondervindt Virton aan de lijve. De Luxemburgers begonnen met twee op negen aan de tweede periode en wachten nog steeds op hun eerste overwinning. Op het Kiel waren ze er zaterdag heel dicht bij. Tot diep in de toegevoegde tijd leken de bezoekers de volle buit te gaan pakken maar in de 97ste (!) minuut ging het toch nog mis. Holzhauser, dé sterkhouder van Beerschot, zorgde met een heerlijk schot in de kruising voor de puntendeling. Al had het zover niet moeten komen. Beerschot creëerde genoeg gevaar maar ging heel slordig om met zijn kansen. Ook een sterke Moris deed zijn duit in het zakje om de netten schoon te houden. Virton gaf de thuisploeg een lesje in efficiëntie. Vroeg in de tweede helft werkte Koré de 0-1 binnen op aangeven van Couturier. In het slot van de wedstrijd kregen Doniama en Dom beiden hun tweede gele kaart en zo leek de overwinning binnen voor Virton. Maar dat was buiten Holzhauser gerekend. Beerschot blijft aan de leiding in het periodeklassement en heeft één punt voorsprong op de drie eerste achtervolgers.

Het gaat van kwaad naar erger bij Sporting Lokeren. De ploeg die vorig seizoen nog in de hoogste afdeling uitkwam, vecht opnieuw tegen de degradatie. Zowel in het periodeklassement als het algemene klassement staan de Waaslanders op de laatste plaats. In de tweede periode kon Lokeren enkel tegen Beerschot een punt rapen en ook tegen Roeselare beten Stijn Vreven en co in het stof. Het begon nochtans goed voor de thuisploeg. Aan de rust stond het 1-0 dankzij een doelpunt van Amano. Die voorsprong verdween al snel van het bord in de tweede helft. Voet kreeg te veel ruimte bij een vrije trap en en schoot de gelijkmaker tegen de touwen. De ingevallen Saviour nam Roeselare op sleeptouw en was een ware gesel voor de Lokeren-defensie. Tien minuten voor tijd dwong hij Tirpan tot een strafschopovertreding wegens handspel. Camargo zette zich achter de bal en zorgde voor de voorsprong. Enkele minuten later was de zege helemaal binnen voor Roeselare. Holmes kopte een hoekschop goed terug voor Bassani die de 1-3 op het bord zette. Met de overwinning nadert Roeselare tot op één punt van leider Beerschot.

Westerlo en Union kenden een wisselvallige start van de tweede periode. Met vier op negen was de honger om te winnen groot bij beide teams. Union begon het beste aan de wedstrijd, met veel druk op het middenveld. Die druk resulteerde na twaalf minuten in een snelle balrecuperatie waarna Fixelles met een geplaatst schot de score opende. Union bleef aanvallen en kwam via Tabekou en Kandouss dicht bij de dubbele voorsprong. Westerlo probeerde het evenwicht te herstellen en kwam ook gevaarlijker opzetten. Vooral Abrahams kwam heel dicht bij de gelijkmaker. De aanvalsgolven van Westerlo kwamen er niet echt meer uit in de tweede helft. Union slaagde er wel in om gevaarlijk te zijn. Tabekou verdubbelde in minuut 71 de voorsprong. Zes minuten later legde diezelfde Tabekou de 0-3-eindstand vast. Kis stuurde de Kameroense vleugelspeler in het straatje, Tabekou ontspeelde doelman Van Langendonck en scoorde zijn tweede van de middag. Union hijst zich in het klassement, naast verrassingen Roeselare en Lommel, naar de tweede plaats op één punt van de leider.