De beste anekdotes van achter de schermen bij Star Wars

Films | Ben jij een echte Star Wars-fan? Dan heb je uiteraard al je ticket voor de laatste episode die vanaf 18 december in de bioscoop te zien zal zijn. Maar ken je ook alle anekdotes van de opnames? Mark Hamill, alias Luke Skywalker, onthult maar al te graag wat er is gebeurd. Hij was zelfs de eerste die de anekdotes de wereld instuurde. En uiteraard spaart hij daarbij zijn collega's niet! Sommige verhalen zijn sappige anekdotes, andere maken de mythe van het universum van George Lucas alleen maar groter. 

Ontdek de tien beste anekdotes van achter de schermen van Star Wars. De meeste komen van Mark Hamill himself!

Door MF

Deel dit nieuws

'A New Hope' zou eigenlijk anders heten

Volgens Mark Hamill was het niet de bedoeling dat episode IV van de Star Wars-saga (dus de eerste die uitkwam) 'A New Hope' zou heten. De titel was eigenlijk 'The Adventures of Luke Starkiller As Taken From the Journal of the Whills Saga Number One: The Star Wars'. Dat is in elk geval wat de acteur van Luke Skywalker beweert. Volgens hem stond die titel op het originele script. We kunnen dat niet bevestigen. Wel dat Luke Skywalker eerst Starkiller zou heten. Dat is inderdaad de naam in de eerste manuscripten van George Lucas.

De waarheid over de afkomst van Luke was een geheim

In het script van de acteurs stond geen informatie over de familiale afkomst van Luke Skywalker. Zo kon geen enkele acteur weten dat Darth Vader de vader van Luke en Leia, zijn zus, was. Slechts een paar dagen voordat die scènes werden opgenomen kregen Mark Hamill, Carrie Fisher en de anderen het volledige script te zien. De regisseur van 'Star Wars V: The Empire Strikes Back', Irvin Kershner, wou de informatie geheimhouden zodat die de acteurs niet zou beïnvloeden.

De beroemde repliek werd veranderd

In 'Star Wars: the Empire Strikes Back' stond de beroemde repliek van Darth Vader niet in het script. De exacte repliek in het originele script was "Obi Wan killed your father". Tijdens de opnames van de vijfde episode van de saga wisten enkel George Lucas en regisseur Irvin Kershner dat de repliek zou veranderen in "No, I am your father". Volgens Mark Hamill, alias Luke Skywalker, was hij de eerste die het wist. Zelfs James Earl Jones die de stem van Darth Vader was, kreeg de juiste repliek pas op het allerlaatste moment te horen.

"Er is geen ondergoed in de ruimte"

Tijdens de eerste drie Star Wars-films stond George Lucas erop dat je geen ondergoed kon zien onder de kleding van de acteurs. In 'Star Wars V: the Empire Strikes Back' droeg Luke Skywalker een laag uitgesneden T-shirt met gaten aan de schouders. Zo kon men zijn huid zien toen hij de beschadigde outfit droeg na een gevecht. George Lucas heeft later Mark Hamill uitgelegd dat "er geen ondergoed in de ruimte is".

De blauwe melk was walgelijk

Herinner je je nog dat Luke Skywalker blauwe melk dronk in 'Star Wars IV: A New Hope'? Mark Hamill wel, want die melk smaakte walgelijk. De acteur heeft zelfs verteld dat hij moest kokhalzen nadat hij het blauwe spul had gedronken. Gelukkig was de groene melk die hij aan de bron dronk in 'The Last Jedi' overheerlijk en smaakte die naar kokosmelk".



Yoda was niet gemakkelijk te horen

Voor de scènes tussen Luke Skywalker en Yoda moest een oplossing worden gevonden zodat Mark Hamill kon horen wat Frank Oz zei. Om de marionet te kunnen horen, droeg de acteur een oortje. Anders was het gewoon onmogelijk om te verstaan wat Yoda zei. Volgens Mark Hamill ving het oortje radiogolven op. Niet gemakkelijk dus, die scènes met Yoda!

Frank Oz en Yoda-imitaties

De marionettenspeler achter Yoda kon niet verdragen dat Yoda werd geïmiteerd. Nochtans was het hele Star Wars-team er net gek op. Frank Oz wou niet dat de acteurs de stem van Yoda beïnvloedden. Hij bleef daarom uit hun buurt als ze zich weer eens aan imitaties waagden. Hij vond de filmopnames van Star Wars dus niet zo leuk!

Piloten in short

Mark Hamill vertelt maar al te graag sappige anekdotes over de coulissen van Star Wars. Dankzij hem weten we dat de acteurs die piloot waren in 'Star Wars: A New Hope' er in short bij liepen. Bij de aanval van de Death Star zaten de meeste X-wing-piloten dus best gemakkelijk in hun toestel. Volgens Mark Hamill trokken ze hun volledige kostuum niet aan omdat dat te warm was.

Mark had graag Darth Vader gespeeld

Bij de casting van Star Wars kregen de acteurs niet het volledige script te zien. Ze kregen enkel een paar lijnen die ze moesten spelen. Mark Hamill ook. Pas wanneer hij was aangeworven, kreeg hij het volledige script van 'Star Wars IV: A New Hope' te zien. Hij zei dat hij wat ontgoocheld was, want hij had graag Darth Vader gespeeld. Maar we weten natuurlijk niet of hij dat ook meende ...

De ontmoeting tussen Luke en Leia

Het moment waarop iedereen zat te wachten in 'Star Wars: The Last Jedi' was natuurlijk de ontmoeting tussen Luke en Leia. Op het scherm was de emotie te voelen en de scène viel in de smaak bij de fans van het eerste uur. Maar wist je dat de kus van Luke Skywalker op het voorhoofd van Leia helemaal niet voorzien was? Het stond niet in het script, maar was een spontane handeling van Mark Hamill die regisseur Rian Johnson gehouden heeft!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top