Tenerife Titans-kapitein Steven “Stev0se” Rombaut: “We waren er allemaal van overtuigd dat we het toernooi zouden winnen.”

Door Proximus

Deel dit nieuws

Na zijn overwinning op het ESL Proximus Championship van CS:GO vat de kapitein van de Tenerife Titans het parcours van zijn team samen, vertelt hij ons over de ups en downs, het gevoel van op een podium te spelen voor een publiek en zijn toekomstige doelen.

Voor degenen onder ons die jou niet kennen, kan je je even voorstellen aan onze lezers?

Mijn naam is Steven “Stev0se” Rombaut, ik ben 26 jaar oud. Ik ben kapitein van de Tenerife Titans en ik heb net het ESL Proximus Championship van CS:GO gewonnen.

Ik ben in 2007 Counter-Strike: Source beginnen spelen, maar dat was allemaal niet zo serieus. Met de komst van CS:GO ben ik echt competitief beginnen spelen.

In 2014 ben ik in de esports-wereld beland toen ik mijn eerste top 3 bereikte op Frag-o-Matic. Dat was gewoon met een gemengd team, onder vrienden, en zo ben ik begonnen.

Toen ben ik tot het besef gekomen dat ik vanuit die basis iets kon opbouwen en ik ben iets serieuzer beginnen spelen. Ik ging op zoek naar een team omdat ik helemaal geen ervaring had in het milieu. In de loop der jaren heb ik heel wat ervaring opgedaan en werd ik kapitein van mijn line-up.

Je hebt de laatste jaren in heel wat Belgische teams gespeeld. Vandaag de dag maak je deel uit van de Spaanse organisatie Tenerife Titans. Hoe ben je in dat team beland?

Tenerife Titans had me een paar maanden eerder gevraagd om alleen te komen spelen en me aan te sluiten bij hun Spaanse line-up, maar ik wilde mijn team niet verlaten omdat we samen onze eerste LAN’s begonnen te winnen.

Ik wilde niet weg. Ik zou zeker meer geld hebben verdiend, maar ik had op een lager niveau moeten spelen. Een paar maanden later namen ze weer contact met me op en vroegen me of ik niet geïnteresseerd was om met al mijn teamgenoten bij hen te komen. We hadden ons toen net aangesloten bij Epsilon.

Uiteindelijk hebben we het voorstel aanvaard, behalve Dries die niet fulltime kon spelen vanwege zijn schoolverplichtingen.

© Lionel Mealfeyt

Wat is het verschil tussen de Spaanse CS:GO-scene en de Belgische scene?

Het verschil is gewoon dat elke persoon die in de Spaanse competitie wil spelen een bepaalde vergoeding moet ontvangen van zijn organisatie. Anders mogen deze teams niet deelnemen aan de competitie.

Elk team moet dus geld hebben om te investeren en elke speler moet ervan kunnen profiteren. In België zijn er de Defusekids die een beetje geld verdienen en dat is het zo ongeveer. De andere organisaties betalen slechts een kleine bijdrage voor de tijd die spelers besteden aan de vertegenwoordiging van hun organisatie, maar uiteindelijk is dat heel weinig.

We zagen je dit weekend bezig tijdens de ESL Proximus Championship-finale. Vertel ons een beetje over je parcours om er te geraken.

We hebben de eerste qualifier voor het ESL Proximus Championship gespeeld en gewonnen.

Nadien verloren we de eerste wedstrijd in de groepsfase. Het was een onbesliste wedstrijd. En daarna hebben we niets meer verloren. We werden wel nog twee keer gedwongen tot verlengingen en het meest ingewikkelde was dat we geen vijfde speler meer hadden na het vertrek van Dries.

We hebben met vijf verschillende vervangers moeten spelen en uiteindelijk kon geen van hen zich genoeg bewijzen om een volwaardig lid van het team te worden. We zijn dus nog steeds op zoek naar een vijfde speler.

Denzstou heeft ons dit weekend tijdens de finale geholpen, maar hij is onze officiële vervanger. In feite wonnen we het ESL Proximus-kampioenschap met een stand-in.

Hoe bereid je je mentaal voor alvorens op het podium te verschijnen?

Een paar weken geleden speelden we de Gameforce-finale. Ik denk dat dat ons een voordeel heeft gegeven. We weten ondertussen wat het is om met een publiek op een podium te spelen. Daar hebben we geen problemen meer mee. We hebben samen veel LAN’s gespeeld. We voelen geen druk meer.

Is er nog altijd de kleine “Hoppa Boys!” voor jullie de coulissen verlaten?

Ah ja (lacht). Zeker, en zelfs meer dan dat.

Jullie speelden tegen Vanguard in de halve finale. We zagen dat jullie wat worstelden om in het spel te komen. Hoe verklaar je dat?

Persoonlijk had ik het moeilijk om mijn niveau te vinden. Ik zei tegen mijn team: “Ik zit op 4-14, jongens, en ik weet niet wat er aan de hand is!”

Daarna deed ik een goede actie en begon ik in mijn spel te komen. Maar ik had me niet genoeg opgewarmd op de podiumcomputers voor de halve finales en dus deed ik dat wel voor de finale. Ik heb me er twintig à dertig minuten opgewarmd en in de finale ging alles veel beter.

© Benjamin Meulemans

Heeft dit invloed gehad op je manier van leidinggeven ingame?

Ik denk dat ik veel meer zelfvertrouwen heb om te leiden wanneer ik goed speel. Als ik problemen heb, zal het ook moeilijker zijn om de leider in het spel te zijn omdat ik dan minder zelfvertrouwen heb. Maar ik denk dat we in de rondes waarin ik slecht speelde, altijd controle hadden.

Jullie hebben je dan uiteindelijk weten te plaatsen voor de finale. Hoe hebben jullie de pauze tussen de twee wedstrijden doorgebracht?

We moesten vrij snel van het podium af. Daarna moesten we ook nog een interview geven en wat video’s maken, wat eigenlijk goed was voor ons. Niemand was gestrest. We waren er allemaal van overtuigd dat we het toernooi zouden winnen.

Tijdens de finale voelden jullie je als collectief, maar ook jij persoonlijk, veel beter. Hoe verklaar je dat?

Het feit dat ik een halfuurtje heb kunnen opwarmen op een server heeft me echt deugd gedaan. Ik had het gevoel dat ik er klaar voor was.

In de wedstrijd hadden we een goede start, gevolgd door een zeer slechte periode. We stonden op een gegeven moment 7-14 achter, terwijl we in het begin 4-1 aan het winnen waren. Maar ik hield het juiste tempo aan en had vertrouwen in onze comeback. En dat is gelukt, ook al hebben we zes of zeven matchpunten tegen gehad!

Hoe voelde je je toen je de beker voor de camera’s en het publiek in de lucht mocht steken?

Dat was een ongelooflijk gevoel! Het was een heel ander gevoel dan toen we Gameforce wonnen omdat hier heel veel toeschouwers aanwezig waren. Het was een hele mooi stage in een mooie zaal.

© Lionel Mealfeyt

Hoe ziet de toekomst er voor jullie uit na die prachtige titel?

Deze week hebben we nog enkele competities gespeeld. Nu gaan we het iets rustiger aandoen. In plaats van zes dagen per week te spelen, gaan we een paar weken naar vier dagen per week, maar wel nog steeds zes à zeven uur per dag!

En volgend jaar begint het nieuwe seizoen met alle Europese competities waarvoor we gekwalificeerd zijn en er is natuurlijk de Spaanse competitie.

Jullie gaan dus deelnemen aan het nationale kampioenschap van Spanje?

Ja, dat is de LVP-competitie met twaalf teams. We beginnen in januari met een mediadag in Barcelona en nadien start de competitie.

Wanneer spelen jullie nog eens een toernooi op Belgische bodem?

We hopen geselecteerd te worden voor de “Number One”, de nieuwe LouvardGame-competitie. De aankondiging zou snel moeten komen, tot dan weten we het niet, dus we wachten.

De “Number One” is jullie grote doel voor 2020?

Ja, zeker en vast. Het is een nieuwe stap voorwaarts voor de Belgische esport-wereld. Dank aan LouvardGame om dit mogelijk te maken. Wij zijn vrijwel de enige Vlamingen die al jaren deelnemen aan de LouvardGame. Ik denk dat ik met alle teams waarin ik heb gespeeld, heb deelgenomen.

We zijn blij dat we het enige Vlaamse team zijn dat regelmatig deelneemt tussen alle Franse en Waalse teams.

Is er een verschil in mentaliteit tussen de Vlaamse en Waalse teams tijdens bijvoorbeeld de LouvardGame?

Ik weet niet of er veel verschillen zijn tussen de Vlaamse en Waalse teams. Ik denk dat we iets luider zijn dan de Franstalige teams, maar verder is alles vrijwel hetzelfde.

Ik weet dat sommige Franstalige teams behoorlijk koppig en agressief naar elkaar toe kunnen zijn, maar dat geldt ook voor Vlaamse teams.

© Lionel Mealfeyt

Bedankt om onze vragen te beantwoorden, ik laat je het traditionele laatste woord.

Ik wil graag iedereen bedanken die ons aanmoedigt en onze organisatie Tenerife Titans voor hun steun. En ik wil mijn teamgenoten bedanken omdat we samen toch weer gewonnen hebben. We hebben een fantastisch jaar achter de rug!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top