Een terugblik: de ESL Proximus Finales

Afgelopen weekend vonden de ESL Proximus Finals voor League of Legends en CS:GO plaats in het Auditorium 2000 aan Brussels Expo. Daar kroonden twee teams zich tot de ultieme winnaars van de competitie, maar ook daarnaast was er heel wat gaming plezier te beleven. Ook werden er lustig handtekeningen uitgedeeld door zowel de teams als enkele aanwezige gaming personalities. Wij spraken met enkele bezoekers en polsten naar de meningen van de casters.

Dag 1

De eerste dag draaide volledig rond Counter-Strike, aangezien de finals van de CS:GO competitie werden afgewerkt. Na twee spannende halve finales wist Game Fist een upset te behalen tegen Sector One en ook Intech Tenerife Titans waren te sterk voor Vanguard eSports. Uiteindelijk konden de Intech Tenerife Titans zich ook in de finale tonen en wisten ze Game Fist opzij te zetten.

Daarnaast konden bezoekers en fans ook enkele handtekeningen scoren, wat uiteindelijk uitdraaide op een drukbezochte sessie. Eefje “Sjokz” Depoortere, Kevin “Ex6TenZ” Droolans en Adil “ScreaM” Benrlitom deelden een hele hoop handtekeningen uit. Ook de deelnemende teams hadden heel wat bekijks tijdens hun signeersessies van enkele kijklustige bezoekers.

Op de venue zelf konden bezoekers ook gamen samen met hun vrienden. Onder hen ook bezoeker Fréderic uit Tubeke, die we kort spraken. “Ik ben als ik heel eerlijk ben nog nooit op een evenement als dit geweest. Als ik met vrienden game spelen we heel vaak CS:GO en we hebben uiteraard wel vaak naar online evenementen gekeken op Twitch, maar dit is eigenlijk de eerste keer dat ik live kom kijken hier in België. Ik vind het leuk om te zien dat er ook in België en Nederland zoveel teams bestaan en dat het niveau eigenlijk best hoog ligt. Ik heb ook “ScreaM” kunnen ontmoeten, dus voor mij was het echt wel tof.”

Ook caster Robert-Jan “RJ” Kortooms was lovend over het evenement. Hij herinnert zich vooral de finale. “ESL Proximus was een fantastisch evenement en de spanning zat er absoluut in! Ik moet dan vooral terugdenken aan de driedubbele overtime in de Grand Final op Mirage tussen Game Fist en Intech Tenerife Titans, dat zat ik echt vol spanning mee te leven tijdens het casten. Ook als caster had ik een heel goede ervaring, er werd heel goed voor ons gezorgd en het was ook fijn om te zien hoe hard ik en het evenement gegroeid zijn tussen de eerste en nu de tweede editie.”

Dag 2

Waar de eerste dag rond Counter-Strike draaide, daar keken we tijdens de tweede dag vol uit naar League of Legends. In de halve finales nam Zeeman het op tegen Aethra Esports en moest Sector One het uitvechten tegen TimeOut Esports. Uiteindelijk trokken Aethra Esports en Sector One richting de finale, al was het niet altijd zonder kleerscheuren, waar Aethra Esports zich tot winnaar kroonde en met de trofee huiswaarts mocht keren.

Ook deze keer waren er tussen de wedstrijden signeersessies voorzien en die hadden duidelijk heel veel bekijks (zie foto). Ook deze keer deelde Eefje “Sjokz” Depoortere handtekeningen uit, bijgestaan door de mid laner van Cloud9 Yasin “Nisqy” Dinçer. Ook casters “Chips” en “Noi” deelden volop handtekeningen uit, net als de deelnemende teams.

Vlak voor de finale spraken we met Jorn uit Zaventem, die met een grondige reden naar het evenement was getrokken. “Ik ben een grote League of Legends fan en toen ik zag dat zowel ‘Sjokz’ als mijn favoriete Belgische speler ‘Nisqy’ handtekeningen kwamen uitdelen, moest ik er wel bij zijn. De halve finales waren eigenlijk erg leuk om naar te kijken en ik denk dat de Benelux echt wel een getalenteerde regio is. Het is ook super dat ik eens naar een evenement als dit kan gaan, ook nog eens zo dicht bij huis! Voor de finale heb ik niet echt een pronostiek, maar ik hoop dat Sector One wint. Ik speel zelf als mid laner en ik vond dat ‘Night’ echt heel goed speelde in de halve finale.”

Analist en gast aan de desk Omar “Woong” Van Vynckt kijkt ook met plezier terug naar de hele ervaring. “Er werd super goed voor ons gezorgd op het evenement, de opkomst was groot, de sfeer was geweldig, de venue perfect en zowel de games als de uitzending gingen super. De halve finales waren veel spannender dan we verwacht hadden en de dominante finale was een mooi seizoenseinde voor Aethra Esports, met hun ongeslagen parcours. Ik ben blij dat ‘Slyv3r’ eindelijk z’n trofee in handen heeft. Ik werd er zelf ook emotioneel van omdat ik goed met hem bevriend ben en met hem heb gespeeld. Een zeer geslaagd weekend.”