Killing Eve: nieuwe topfictie op Canvas!

Een spannende thriller, met scherpe dialogen en ijzersterke vrouwenrollen. Vanaf woensdag 4 december op Canvas.

De ene topreeks na de andere bij Canvas op woensdagavond: na Das Boot en Perpetual Grace volgt vanaf woensdag 4 december Killing Eve, een eigenzinnige, veelgeprezen en vaak bekroonde spionageserie van BBC America.

Een feministische thriller, met scherpe dialogen en ijzersterke hoofdrollen voor Sandra Oh (Grey’s Anatomy) en Jodie Corner (Doctor Foster).

Lees hier meer over deze topserie!

Kat-en-muisspel

Killing Eve gaat over een kat-en-muisspel tussen de meedogenloze huurmoordenares Villanelle en Eve Polastri, een criminologe van de Britse geheime dienst. De ene is een zelfzekere en psychopatische moordmachine, de andere een wat verveelde profiler die droomt van meer actie in haar carrière. Wanneer ze elkaars pad kruisen, ontwikkelt zich een wederzijdse obsessie die niet anders kan dan faliekant aflopen.


De moordmachine en de desk jockey

De Britse geheime diensten worden gealarmeerd door een reeks moorden op hooggeplaatste figuren in verschillende landen. De dader is telkens een jonge, maar bijzonder efficiënte moordenaar met de codenaam Villanelle. 

Eve Polastri (Sandra Oh), een desk-profiler bij de binnenlandse inlichtingendienst MI5, linkt een nieuwe moord in Wenen aan een aantal zaken die ze eerder heeft opgevolgd. Ze is ervan overtuigd dat de dader een vrouw is, maar haar oversten wuiven die hypothese weg.

Tegen hun wil in gaat Eve toch praten met de enige getuige van de moord. Die bevestigt haar vermoeden, maar wordt later zelf vermoord, samen met twee bewakers.

Als gevolg daarvan worden Eve en haar partner Bill ontslagen door MI5. Om prompt weer in dienst te worden genomen door Carolyn Martens (Fiona Shaw, foto rechts), het hoofd van de Rusland-sectie van de buitenlandse inlichtingendienst MI6.

Zij wil dat Eve een geheime operatie begint om Villanelle (Jodie Corner) op te sporen.

Wederzijdse fascinatie

Eve ziet eindelijk de kans om na jaren van risicoanalyse vanachter een bureau nu ook zelf te proeven van de spanning van het echte spionageleven. Ze gaat er vol voor, tegen de zin van haar bezadigde echtgenoot Niko Polastri (Owen McDonnell, foto links).

Naarmate ze dichter en dichter bij Villanelle komt, vergroot haar fascinatie voor de jonge vrouw, die stijl en charme combineert met niets ontziend geweld.

Maar ook het omgekeerde is het geval: Villanelle is geïntrigeerd door die schijnbaar onopvallende vrouw die haar als een bulldog op de hielen zit. Ze speelt het spel graag mee, begint meer risico’s te nemen en gedraagt zich alsmaar uitdagender. En dat tot groot ongenoegen van haar opdrachtgever, de mysterieuze Konstantin Vasiliev (Kim BodniaThe Bridge), een pragmaticus die het steeds moeilijker krijgt om zijn psychopatische pupil onder controle te houden.

Rollen en rolpatronen

Ze konden ogenschijnlijk niet meer verschillen, Eve en Villanelle. Eve Polastri is een vrouw van middelbare leeftijd en van Aziatische afkomst – actrice Sandra Oh is een Canadese met Koreaanse ouders. Eve is gelukkig getrouwd en geeft niet veel om haar kleren en voorkomen. Ze werkt wel voor de geheime dienst, maar dan in een kantoorjob. Op haar 41e is er wat verveling in haar leven geslopen en ze droomt heimelijk van meer actie en het echte spionnenleven.

Villanelle, die eigenlijk Oksana Astankova heet, is een jonge blonde vrouw van Oost-Europese origine, elegant en stijlvol. Ze heeft een sjiek appartement in Parijs en een garderobe om u tegen te zeggen. Ze kan opgewekt, vriendelijk en beleefd zijn, al wat je maar wil, maar eigenlijk leeft ze buiten elke morele code. Ze moordt er roekeloos en gewetenloos op los. En ze geniet daarvan.
En toch voelen die twee zich op een of andere manier tot elkaar aangetrokken en hebben ze misschien wel meer gelijkenissen dan ze zelf zouden vermoeden.

Dat is meteen ook een van de sterktes van Killing Eve: de totale onvoorspelbaarheid van de hoofdpersonages. Én het feit dat ze in de traditionele mannenwereld van het spionagegenre meer zijn dan de klassieke femme fatale of het Bond-meisje.

Eve en Villanelle nemen integendeel de rol over die in dit soort films en series normaal voor mannen is weggelegd, terwijl met name Eve’s echtgenoot Niko een soort ‘man aan de haard’ is, die braaf zit te wachten tot zijn vrouw nog eens thuiskomt. Het zal dan ook wel geen toeval zijn dat het productieteam van Killing Eve vooral uit vrouwen bestaat.

Vlijmscherpe spanning en donkere humor

Killing Eve is gebaseerd op Codename Villanelle, een verzameling kortverhalen van de Britse auteur Luke Jennings. Ze werden voor televise bewerkt door Phoebe Waller-Bridge, die eerder furore maakte met haar dramedy Fleabag. De reeks wordt geprezen om de manier waarop ze speelt met de conventies van het spionagegenre en zelfs met die van het hele tv-medium. Veel lof ook voor het doorprikken van gendersterotiepen en de combinatie van vlijmscherpe spanning met donkere humor.

Prijsbeest

Killing Eve won een karrenvracht aan prijzen, waaronder een Golden Globe en een Screen Actor Guild Award voor hoofdrolspeelster Sandra Oh (Eve Polastri), een Primetime Emmy en een Bafta Award voor haar tegenspeelster Jodie Corner (Villanelle), en nog meer Bafta Awards, voor de reeks als Outstanding Drama Series en voor Fiona Shaw voor Beste Bijrol.

Killing Eve, vanaf woensdag 4 december om 22.10 uur op Canvas (telkens twee afleveringen).

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?