The Aeronauts: ode aan de pioniers van de ballonvaart

Films | The Aeronauts is een avonturenfilm van regisseur Tom Hooper, gebaseerd op waargebeurde feiten. Een ode aan de allereerste ballonvaarders uit de negentiende eeuw én aan weerkundige James Glaisher.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1862 – ballonvaarster Amelia Wren (Felicity Jones) en wetenschapper James Glaisher (Eddie Redmayne) ondernemen samen een expeditie met als doel het hoogterecord ballonvaren te verbreken. Terwijl de wereld vol ongeloof toekijkt, komen Amelia en James steeds dichter bij een revolutionaire doorbraak en ontdekken ze geleidelijk aan ook meer over zichzelf en hun doel als mens op het vasteland.

De film van regisseur Tom Hooper (Peaky Blinders) is gebaseerd op waargebeurde feiten: op 5 september 1862 brak James Glaisher met zijn copiloot Henry Tracey Coxwell het hoogterecord in een luchtballon. Nooit eerder vloog een mens zowat 10 kilometer boven het aardoppervlak. Een missie die niet zonder gevaar was: naast de mogelijkheid om in een storm terecht te komen, was er de koude en het gevaar om het bewustzijn te verliezen op een dergelijke hoogte.
Glaisher deed dat trouwens niet voor de kick: als een van de eerste weerkundigen wilde hij de temperatuur en de luchtvochtigheid meten. Coxwell wordt in de film vervangen door de fictieve Amelia Wren, een excentrieke ballonvaarster die haar man verloren is. Het geeft The Aeronauts een feministisch kantje, maar is zeker niet helemaal uit de lucht gegrepen. In het Victoriaanse tijdperk stonden vrouwelijke ballonvaarders als Sophie Blanchard en Margaret Graham al hun mannetje.

The Aeronauts is een verhaal vol actie, avontuur en een vleugje romantiek en een ode aan het eeuwige verlangen van de mens naar vooruitgang. De actie in de ballon wordt spectaculair in beeld gebracht, wat de film niet geschikt maakt voor mensen met hoogtevrees. Ondertussen leer je de personages beter kennen met flashbacks naar hun leven op de grond. Felicity Jones (Rogue One) en Eddie Redmayne (Fantastic Beasts) staan na The Theory of Everything nogmaals tegenover elkaar, maar het is deze keer vooral Jones die de show steelt.

The Aeronauts steekt misschien niet echt boven de middelmaat uit, een aangenaam kijkstuk is het zeker wel!

The Aeronauts loopt vanaf deze week in de zalen en verschijnt ongeveer vier maanden later in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top