Kamp Waes: deze mannen en vrouwen gaan tot het uiterste bij de Special Forces

Films | Vanaf zondag 8 december palmt Tom Waes de zondagavond in op Eén met een uniek project: Kamp Waes. Daarin volgt hij vijftien gewone burgers op het avontuur van hun leven. Wie van de geselecteerde mannen en vrouwen slaat zich door een loodzware week vol fysieke en mentale tests uit de opleiding van de Special Forces? Wie van hen overleeft Kamp Waes?

Door Pickx

Deel dit nieuws

In Kamp Waes verlegt Tom Waes voor een keer niet zelf zijn grenzen, maar kijkt hij toe hoe anderen dat doen. Vijftien Vlamingen, door Tom geselecteerd, worden een week lang uitgedaagd door de Special Forces, een hypergetrainde eenheid binnen het Belgische leger. Tom volgt het hele avontuur vanop de eerste rij.

Tom Waes: "Kamp Waes is een unieke samenwerking met de Belgische Special Forces, en een televisieprogramma zoals ik er nog nooit een heb gemaakt. We hebben zo goed mogelijk geprobeerd om 15 interessante kandidaten te selecteren voor Kamp Waes. Vanaf dan was het aan de Special Forces en mocht ik het hele project 24 op 24 uur volgen met onze camera’s. Het is op vele vlakken een bijzondere ervaring geworden. Kamp Waes is geen televisiespel of zo. Het is een echte test waarin de Belgische Special Forces 15 mannen en vrouwen tot het uiterste drijven."

Bekijk Kamp Waes vanaf zondag 8 december om 20 uur op Eén of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Special Forces: geheime elite-eenheid van het Belgische leger

In Kamp Waes is Tom niet alleen een steun en toeverlaat voor 'zijn' kandidaten, maar hij grijpt tegelijkertijd ook de kans om de Belgische Special Forces zo goed mogelijk te leren kennen. De Special Forces vormen een discrete eenheid die in alle soorten militaire operaties ingezet kunnen worden. Hun opleiding staat bekend als een van de zwaarste beproevingen die er bestaan. Normaal gezien kunnen enkel militairen zich kandidaat stellen om aan de opleiding tot SF-operator te beginnen. Maar dankzij Kamp Waes krijgen gewone burgers nu voor één keer de kans om te proeven van de leefwereld van de Special Forces.

Special Forces Group: "We vonden de tijd rijp om gewone burgers en bij uitbreiding heel Vlaanderen een inkijk te geven in onze manier van werken en selecteren. Ook voor ons was dit daarom een spannend project. Want niemand van ons kon op voorhand inschatten hoe gewone Vlamingen, zonder militaire ervaring, zouden reageren op enkele van onze testen en selectieprocedures."

Karakter, discipline en doorzettingsvermogen

De identiteit van de leden van de Special Forces is geheim. Toch mochten twee Special forces-operatoren herkenbaar meewerken aan Kamp Waes. De 51-jarige Fly is een van de meest ervaren leden van de Belgische Special Forces eenheid. Zijn 20 jaar jongere collega Stijn is bijna 9 jaar actief als operator en stopt dit najaar als lid van de Special Forces. Samen begeleiden Fly en Stijn de kandidaten tijdens Kamp Waes zo goed mogelijk.

Fly: "Het is uiterst moeilijk om vandaag nog gemotiveerde jongeren te vinden die de uitdaging willen aangaan om SF-operator te worden. Wij wilden weten of er nog jonge mensen te vinden waren met die intrinsieke motivatie, bereid om zich belangeloos in te spannen en op te offeren. Mannen en vrouwen die het karakter, discipline en doorzettingsvermogen hebben om zichzelf te overtreffen. Kamp Waes is een experiment van de Special Forces Group om op zoek te gaan naar de Special Forces mindset bij gewone burgers. Deze SF mindset is de ingesteldheid die er voor zorgt dat iemand, los van talenten, kennis en conditie, iedere uitdaging tegemoet stapt, met de onbreekbare wil om te slagen."

Vijftien straffe kandidaten

In de eerste aflevering stelt Tom zijn vijftien geselecteerde kandidaten voor aan de Belgische Special Forces. De Special Forces willen op deze eerste dag vooral uitzoeken wat voor vlees ze in de kuip hebben. Hoe zullen de kandidaten omgaan met de eerste tests van de Special Forces? En hoeveel van de startende kandidaten blijven er na vandaag nog over?

Benieuwd welke vijftien mannen en vrouwen de uitdaging van Kamp Waes aangaan? De geselecteerde elf mannen en vier vrouwen zijn een mix van leeftijden, achtergronden en woonplaatsen. We stellen ze hier al even voor.

Aaron (30, Kortrijk, ondernemer & uitbater avonturenpark)

Aaron is een succesvolle ondernemer die van vele markten thuis is. Deze vlotte West-Vlaming runt niet alleen een drukbezocht avonturencentrum, maar is ook stuntman, circusartiest, people’s manager en avonturier. Noem iets en Aaron heeft het al met succes gedaan. Komt Aaron voor het eerst in zijn leven zichzelf tegen in Kamp Waes?

Sport: krachttraining, avontuurlijke sporten
Hobby: circus, stuntman
Extra: avonturier

Bruce (19, Zwalm, student ingenieurswetenschappen)

Met amper 19 jaar is Bruce de gedoodverfde underdog in Kamp Waes. Bruce is zijn hele leven al gepassioneerd door scouts en alles wat daarbij komt kijken. Survival, droppings, avontuurlijke tochten, … Bruce doet niets liever. Heeft de jongste kandidaat van Kamp Waes aan zijn scoutservaring genoeg om te bewijzen dat hij meer is dan de benjamin van de groep?

Sport: hardlopen, fitness
Hobby: scouts, piano
Extra: totem: toegewijde snoek

David (44, Melle, sales manager)

David is met zijn 44 lentes de oudste van alle vijftien kandidaten, maar dat ziet hij zelf vooral als een voordeel. David houdt graag de controle en heeft ondertussen al vele watertjes doorzwommen. Bovendien weet hij door zijn werk als manager bij SD Worx ook goed hoe je een team moet leiden. David ziet zichzelf als de natuurlijke groepsleider van Kamp Waes. Hoe ver brengt dat leiderschap hem in Kamp Waes?

Sport: lopen, tennis
Hobby: trompet, hikes in de bergen
Extra: Ironman deelnemer, twee kinderen

Davide (33, Genk, bootcamp coach & sales manager)

"Als je iets wil bereiken, dan moet je er voor vechten." Die boodschap wil de Genkse Italiaan Davide aan zo veel mogelijk mensen overbrengen. Onder de naam ‘Mr. Pain’ organiseert Davide professionele bootcamps om mensen fit en gezond te krijgen. En ook in Kamp Waes wil deze vurige Italiaan tonen waar een mens allemaal toe in staat is.

Sport: crossfit, bootcamp
Hobby: Playstation spelen
Extra: Italiaanse roots

Debbie (36, Vosselaar, uitbaatster crossfit)

Haar hele leven lang al is Debbie een buitenbeentje. Ze speelde ooit in een metalband, deed mee aan bodybuildingwedstrijden en houdt van extravagante kapsels. Debbie is elke dag intensief met haar lichaam bezig en weet erg goed van zichzelf wat ze kan en niet kan. Ze kijkt enkel naar zichzelf en laat zich niet afleiden door de concurrentie. Slaat Debbie zich zo door Kamp Waes? Of slaat op een bepaald moment de twijfel toch toe?

Sport: crossfit, triatlon
Hobby: bodybuilding, metal
Extra: Ex-Belgisch kampioene duatlon

Feike (27, Zonhoven, sportkinesiste & crossfit coach)

Sinds de 27-jarige kinesiste Feike zich een paar jaar geleden op crossfit toelegde, straalt haar imposante lichaam kracht en energie uit. Ze pronkt er ook graag mee op haar Instagramaccount. Maar in haar binnenste is de sterke Feike vaak een onzekere twijfelaar. Zal die onzekerheid haar parten spelen of slaagt ze erin om in zichzelf te blijven geloven?

Sport: crossfit, hiken
Hobby: zang, gitaar
Extra: ex-balletdanseres

Joni (22, Tielt-Winge, student industrieel ingenieur)

De 22-jarige Joni combineert zijn studies Industrieel Ingenieur met een topsportstatuut 'zwemmen'. Joni reisde als lid van het nationale 'lifesaving team' al de hele wereld rond. In de categorie 'reddend zwemmen' nam hij al deel aan 4 WK’s en 3 EK’s. "Als zwemmer heb je enorm veel discipline nodig, opgeven ken ik eigenlijk niet." Dat lijkt alvast het juiste motto om te scoren bij de Special Forces…

Sport: zwemmen, lopen
Hobby: survival, duiken
Extra: topatleet reddend zwemmen

Lotte (26, Sint-Niklaas, verpleegster spoedgevallendienst)

Lotte is met voorsprong de grootste optimist van alle Kamp Waes kandidaten. Op papier is ze licht en frêle, maar als duatlete heeft ze al bewezen dat ze erg weerbaar is. Bovendien blijft Lotte altijd positief, zelfs in de moeilijkste omstandigheden. Met die ingesteldheid kan je het wel eens ver schoppen in Kamp Waes.

Sport: duatlon, lopen
Extra: eeuwige optimist, Belgisch kampioene duatlon

Maarten (39, Wuustwezel, brandweerman - duiker)

Maarten werkte jarenlang als opvoeder maar is sinds drie jaar professioneel brandweerman. Deze Kempische vader van twee doet niets liever dan in groep samenwerken. Alleen daarom al is Maarten erg gemotiveerd om zich in het Kamp Waes avontuur te storten. Maar Maarten heeft ook 'een kort lontje' dat hem wel eens parten zou kunnen spelen.

Sport: triatlon, fitness
Hobby: imker, vissen
Extra: getrouwd, twee kinderen

Mathieu (25, Bredene, zwembadredder)

Waarom zou Mathieu Kamp Waes niét tot een goed einde brengen? De Marathon des Sables, een Iron Man, een beklimming van de Matterhorn, … Mathieu deed het al allemaal. Na de opnames van Kamp Waes wil hij ook het Kanaal over zwemmen. Een avontuur als Kamp Waes lijkt Mathieu dan ook op het lijf geschreven. Of is deze uitdaging toch nog van een andere orde?

Sport: zwemmen, lopen
Hobby: bergbeklimmen
Extra: Kanaalzwemmer

Ousmane (38, Assenede, medewerker elektriciteitscentrale & brandweerman)

Ousmane, 'Ouzy' voor de vrienden, is de kalmte zelve. Een man die conflicten zoveel mogelijk probeert te vermijden en amper op te jagen lijkt. Zijn gezin komt bij Ouzy altijd op de eerste plaats. Ouzy is niet de man van de grote emoties, maar is het als vrijwillig ambulancier bij de brandweer wel gewoon om onder druk te presteren. Hoe ver brengt zijn 'cool' hem in Kamp Waes?

Sport: fitness, boksen
Hobby: obstacle runs
Extra: bijnaam 'Ouzy', drie kinderen

Riet (28, Leuven, kinesiste & universitair assistente)

De 28-jarige Riet is een ex-topatlete die twee jaar geleden nog Belgisch kampioene werd op de 800 meter sprint. Nu wil Riet haar grenzen op een totaal andere manier verleggen. Hoe zal Riet omgaan met de keiharde wereld van de Special Forces? Een wereld zonder controle, amper slaap of eten en geen medailles of supporters langs de zijlijn.

Sport: atletiek
Hobby: lief & vrienden
Extra: ex-Belgisch kampioene 800 m

Thomas (29, Pittem, havenmedewerker)

Je hebt controlefreaks en dan heb je Thomas. Thomas is een rasechte avonturier. Hij leeft van dag tot dag en wil zo veel mogelijk unieke avonturen beleven. Dat bracht hem ondermeer al naar de outback in Australië waar hij als cowboy op een ranch werkte. Thomas past zich heel gemakkelijk aan aan uitdagende situaties. Als hij dat kan volhouden, kan deze jonge West-Vlaming het wel eens ver schoppen in Kamp Waes.

Sport: rugby, zwemmen
Hobby: reizen, duiken
Extra: werkte op een ranch in Australië

Xander (28, Antwerpen, projectleider in textielbedrijf)

Niemand gelooft zo sterk in mentale kracht als de 28-jarige Xander. Naast zijn job als projectleider in een textielbedrijf, zoekt Xander de ene na de andere sportieve uitdaging op. Zijn strafste prestatie tot nu toe: een 47e plaats in de Marathon des Sables. "Mentaal sta ik supersterk." Benieuwd hoe ver Xander het met zijn sterke geest zal brengen in zijn volgende avontuur…

Sport: MMA, lopen
Hobby: mindfulness, yoga
Extra: 47ste (van 1000) in de Marathon des Sables 2013

Zeger (23, Deurne, student marketing)

De 23-jarige Zeger heeft van z’n grootste zwakte, een spraakgebrek, sinds een paar jaar zijn sterkte gemaakt. Door zich te verzoenen met zijn gestotter heeft Zegers zelfvertrouwen, na een aantal moeilijke jaren, een enorme boost gekregen. Met zijn verhaal wil Zeger nu ook een voorbeeld zijn voor anderen. Kamp Waes moet de volgende kaap worden die hij in zijn jonge leven overwint.

Sport: kickboks, lopen
Hobby: oorlogsfilms
Extra: voetbalde ooit bij R Antwerp FC

Bekijk Kamp Waes vanaf zondag 8 december om 20 uur op Eén of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top