Sjokz: “Het is een speciaal gevoel om nog eens in België op de planken te mogen staan”

Ook deze keer zal de Belgische Eefje “Sjokz” Depoortere op de ESL Proximus Finals alles in goede banen leiden. Naast haar werk in League of Legends ging ze afgelopen jaar ook al aan de slag in CS:GO. Hoog tijd dus om nog eens samen te zitten met deze Benelux powerhouse en te praten over esports in de Benelux en haar drukke jaar.

Je bent nu terug voor de tweede editie van ESL Proximus. Kijk je uit naar deze editie en hoe heb je de eerste eigenlijk ervaren?

Ik heb niet vaak de mogelijkheid om iets in België te doen met esports en ESL Proximus was het eerste evenement dat ik heb kunnen hosten als freelancer, in België dan nog. Het was een erg leuk evenement en ik vond het geweldig om zo nog meer aandacht te geven aan esports in ons land. Het was op zich een groot toernooi, maar het voelde nog altijd aan als een echte ‘community’. Je kon nog steeds met iedereen een babbeltje slaan, bijvoorbeeld. Ondertussen zijn ook de lokale evenementen groter geworden, dus ik verwacht ook dat de tweede editie van ESL Proximus nog groter gaat worden.

Hoe voelt het om voor een publiek uit de Benelux te staan? Verschilt dat veel met wanneer je voor een Europees of zelfs internationaal publiek staat?

Ik voel mij uiteraard Belg maar ook echt wel Europees. Dus voor een Europees publiek staan is voor mij al een beetje thuiskomen. Het is wel een speciaal gevoel om nog eens in België op de planken te mogen staan en die kans heb ik nog niet vaak gehad. Ik ben heel blij dat er meer van die kansen de kop opsteken en ik hoop dat mensen ook voelen dat ik met heel veel plezier aan het presenteren ben.

Hoe goed ken je de Benelux League of Legends en CS:GO scene eigenlijk?

Om heel eerlijk te zijn ben ik er (nog) niet zo goed van op de hoogte. Donderdag heb ik een vrije dag en ben ik van plan om me volop voor te bereiden. Ik heb vorige editie ook enkele lokale spelers leren kennen, zoals “Slyv3r” (Aethra Esports), en ook de andere casters zijn heel erg behulpzaam. Zij hebben mij bijvoorbeeld al een document gestuurd met allemaal nuttige informatie. Nu België en Nederland hun eigen officiële competities krijgen begint het wel tijd te worden dat ik mezelf er wat meer mee ga bezighouden (lacht)!

Merk je ook echt een groei in Benelux esports op?

Ik heb de indruk dat het meer en meer begint te leven in de Benelux en dat de community groter begint te worden. Mensen hebben echt wel interesse en ook in onze streken hebben we veel mensen die met esports bezig zijn en er veel over weten. De wil om te slagen en te groeien is zeker aanwezig en met de twee lokale competities die er nu zitten aan te komen denk ik dat de fundamenten wel gelegd zijn.

We hebben in de Benelux ook al succesverhalen gezien, zoals bijvoorbeeld Gabriël “Bwipo” Rau die nu bij Fnatic speelt. Denk je dat we soortgelijke verhalen vaker gaan zien?

Ik hoop het wel! Het ligt natuurlijk ook aan de infrastructuur die aanwezig moet zijn om zo’n carrière te rechtvaardigen. Het is moeilijk om als 16-jarige of 17-jarige tegen je ouders te zeggen dat je als esporter aan de slag wil. Daarom zijn evenementen als ESL Proximus ook nodig om aan mensen duidelijk te maken dat dit geen grap is. Wij weten dat natuurlijk al, maar je moet ook anderen overtuigen. Het verhaal van “Bwipo” is natuurlijk heel extreem en geweldig om te zien, maar ik zie de toekomst op dat vlak wel rooskleurig in. Zeker nu de infrastructuur en de fundamenten aanwezig zijn. Zo krijgen spelers ook de kans om meer te oefenen, meer te spelen en het allemaal wat serieuzer aan te pakken.

Je hebt het recent heel erg druk gehad met Worlds en daarvoor ook nog met de LEC. Waar blijf jij energie halen en hoe zorg jij ervoor dat je niet tegen een burn-out aanloopt?

Ik vind dat allemaal wel erg moeilijk, zeker nu ik freelancer ben, want je voelt je altijd schuldig als je niet aan’t werken bent. Het is wel belangrijk om rust te nemen. Je kan vaak aan mensen niet uitleggen hoe het is om steeds online te zijn. Het is niet zoals een kantoorjob waar je op het einde van de dag naar huis gaat, mijn werk gaat ook thuis gewoon door, het is helemaal anders. Nu heb ik een weekje in Thailand doorgebracht en sociale media proberen te mijden, maar daar ben ik niet goed in (lacht)! Tijdens de feestdagen breng ik tijd door met mijn familie en dat is voor mij écht tot rust komen. Zij malen er uiteraard helemaal niet om hoeveel volgers ik heb, dus zo kan ik mijn batterijen opladen.

Wat was je favoriete en minst favoriete moment van Worlds?

Fnatic die RNG klopten en naar de kwartfinales gingen en G2 dat SKT opnieuw kon verslaan waren toch mijn hoogtepunten. Minst favoriete moment was uiteraard G2 die 3-0 verloor van FunPlus Phoenix. Voor de tweede keer op rij een Europees team dat door een Chinees team van de kaart werd gespeeld in de finale. Ik heb me daarna wel een beetje wakker geschud, hoe droevig ik ook was, en ik besef hoe indrukwekkend het al is dat Europa opnieuw de finale heeft gehaald.

Het is alvast een goed teken dat de LEC hoge toppen scheert.

Inderdaad. Je kan je uiteraard bijna geen beter traject voorstellen voor de Europese competitie. Met G2 dat dan ook MSI nog gewonnen heeft en nu ook de finale heeft gehaald op Worlds moeten we heel tevreden zijn. Ook de prestaties van Fnatic en Splyce waren heel indrukwekkend.

Hoe was jouw jaar eigenlijk? Zijn er bepaalde mijlpalen die je bereikt hebt waar je erg trots op bent?

Ik ben er erg trots op dat ik ook grote CS:GO evenementen heb kunnen hosten. Ik was daar op voorhand erg bang voor, want dat is natuurlijk een eigen community met een eigen geschiedenis. Ik zal nooit iets zo goed kennen als League of Legends, maar ik heb echt twee weken geblokt om mezelf voor te bereiden, wat ook gelukt is. Achteraf kwamen mensen dan zeggen hoe blij ze waren met mijn werk en hoe goed ik het had gedaan, dus dat gaf mij ook het vertrouwen dat ik meer kan dan enkel League of Legends. Dat was voor mij echt wel een mijlpaal in mijn carrière.

Je hebt nu zoveel verschillende dingen gedaan waar je trots op kan zijn, maar zijn er nog dingen waar je naar uitkijkt en die je wil bereiken? Heb jij nog grote doelen?

Da’s een goeie vraag want ik worstel daar een beetje mee. De afgelopen jaren vlieg ik van het ene naar het andere event en dan is het lastig om echt je doelen op een rijtje te zetten. Ik had altijd de droom om in sport aan de slag te gaan, vooral voetbal en wielrennen dan, en daar denk ik vaker over na. Ik denk ook vaak aan het overbruggen van esports en traditionele sport. Zo zou ik het heel leuk vinden om daar een brug te kunnen zijn en bijvoorbeeld op Sporza te komen praten over wat esports net is. Dat is voor mij toch wel een doel.

Bedankt voor je tijd en voor het interview, Eefje.
Tickets voor ESL Proximus kan je nog steeds hier terugvinden