Wat is de taak van een League of Legends coach?

Deze zondag vinden de League of Legends finales van ESL Proximus plaats. Meer en meer opteren de teams om een coach in te zetten tijdens hun wedstrijden. Maar wat doet zo’n coach nu exact en op welke manier heeft hij een impact op de matches? We vroegen het aan de coach van het League of Legends team van Sector One, Bjorn Panek.

Bjorn, wat is de job van een League of Legends coach nu net?

Mijn taak is om de spelers te verbeteren binnen het team, maar ook op elementen die in de game zelf van toepassing zijn. Dat wil dus zeggen dat je bepaalde concepten binnen League of Legends aan de spelers moet uitleggen en die met je team moet inoefenen, zodat ze er beter in worden. Een voorbeeld daarvan is een objective als Baron Nashor. Naast het in-game aspect kan het ook zijn dat je de dynamiek van het team ook buiten de game moet verbeteren.

Welke eigenschappen moet je bezitten als coach?

Je moet geduldig zijn, want problemen lossen zich niet plotseling op. Het vergt doorzettingsvermogen om aan hetzelfde probleem te blijven werken tot er een ‘doorbraak’ is en je vooruitgang boekt. Daarnaast is het ook belangrijk om ‘open minded’ te zijn en ook de suggesties van anderen te overwegen. Je zit uiteraard in een team, dus de input van de spelers is ook van groot belang.

Wat zijn de grootste valkuilen (of moeilijkheden) van de job?

Eén van de moeilijkheden is het laten functioneren van een team wanneer het nog nieuw is. Het heeft tijd nodig voor je alle spelers, niet alleen op persoonlijk vlak maar ook op League of Legends vlak, kent. Daarna is het mijn taak om dit te combineren en hen als team te laten functioneren binnen en buiten de game. Binnen de game kan je dan vooral denken aan een speelstijl die je aanleert en waar je op verderbouwt.

Hoe bereid je jezelf voor op grote wedstrijden (in dit geval ESL Proximus)?

Persoonlijk bereid ik me voor door de games van de concurrenten terug te kijken, te analyseren en dingen eruit te halen die consistent terug komen. Zo leer je de speelstijl van de tegenstander kennen en weet je wat je te wachten staat. Vervolgens kun je ervoor kiezen om hierop een plan te bedenken om tegen hun speelstijl te spelen. Het is eigenlijk een tactisch spelletje door middel van analyse.

Bedankt voor je tijd, Bjorn!
Tickets voor de finals zijn nog steeds hier te koop.