De beste found footage-films

Films | Eduardo Sanchez en Daniel Myrick stuurden anno 1997 drie relatief onbekende acteurs met een camera het bos in om een horrorfilm in te blikken. Twee jaar later was The Blair Witch Project afgewerkt. Kostprijs: plusminus 22 000 euro, voor een opbrengst van bijna 227 miljoen euro.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het werd één van de meest succesvolle horrorfilms ooit. Het geheel werd gepresenteerd als ‘found footage’: zogezegd bestaat de film uit gevonden camerabeelden van weerloze aardbewoners die iets verschrikkelijks hebben meegemaakt. Een geweldige marketingzet die wel meer werd toegepast. Een aantal voorbeelden.


Paranormal Activity

Ook Paranormal Activity werd voor een luttel bedrag ingeblikt: 13 000 euro, terwijl de horrorhit meer dan 90 miljoen euro opbracht. Katie hoort elke avond geluiden in huis die ze niet kan verklaren. Haar vriend Micah en zij plaatsen daarom een camera op hun slaapkamer, met de bedoeling dat die meer duidelijkheid brengt. De film van Oren Peli kreeg meerdere vervolgen.


The Visit

The Visit van M. Night Shyamalan is een verrassende mix tussen komedie en horror over twee kinderen die bij hun grootouders gaan logeren en ’s nachts opgeschrikt worden door vreemde geluiden. De film, een weergaloos succes aan de bioscoopkassa's, werd in amper een paar dagen gedraaid. 

Cannibal Holocaust

Anno 1980 pakte Ruggero Deodato uit met Cannibal Holocaust. Het verhaal gaat over een antropoloog die in het Amazonewoud verdween tijdens het inblikken van een documentaire over kannibalen. De film werd in meer dan 50 landen verboden vanwege de expliciete beelden, maar velen beschouwen hem als een meesterwerk vanwege de onderhuids aanwezige kritiek op kolonialisme en cultuurverdringing.

[Rec]

Eén van de meest succesvolle Spaanse horrorfilms ooit, met het found footage-principe in het achterhoofd, is [Rec]. Op een nacht krijgt de brandweer een oproep over een oude vrouw die vastzit in een flatgebouw. Ze worden vergezeld door een journaliste en een cameraman. Ze denken eerst dat ze een routineklus moeten opknappen, maar het blijkt een ware nachtmerrie.


The Last Broadcast

Een paar jaar voor The Blair Witch Project werd ingeblikt pakten Stefan Avalos en Lance Weiler al uit met The Last Broadcast. De presentatoren van het tv-programma  Fact Or Fiction trokken de bossen van Pine Barrens in om een live uitzending te maken over het mysterie van de legendarische Jersey Devil.

The Bay

In Chesapeake Bay dreven er plotseling miljoenen vissen dood in de zee en vielen er duizenden vogels dood uit de lucht. Uit camerabeelden van Donna Thompson bleek dat de festiviteiten ter gelegenheid van de nationale feestdag omsloegen in een bloedbad dat naast dieren ook aan heel wat mensen het leven kostte.

Cloverfield

Een enorme dreun tijdens een feestje, een gigantische explosie in Manhattan, het hoofd van het vrijheidsbeeld dat met een plof op straat terechtkomt en de mensenmassa in paniek: de oorzaak van alle onheil blijkt in Cloverfield een monster te zijn. Het werd een succesvolle telg uit het found footage-genre.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top