Ons elftal van de week speeldag 16

Sport | Het leek wel wapenstilstand op de tweede speeldag in de tweede periode. Van de vier wedstrijden die afgelopen weekend werden gespeeld eindigden er drie in een gelijkspel. Enkel OH Leuven kon winnen. Lokeren haalde een punt op verplaatsing bij Beerschot en vierde dat als een overwinning, want de gelijkmaker viel in de allerlaatste seconden. In de rangschikking blijft alles op een zakdoek staan. Met Beerschot, Union en Lommel hebben we drie leiders in het periodeklassement.

Westerlo opende de zestiende speeldag in eigen huis tegen de eersteperiodekampioen OH Leuven. Westerlo won zijn vorige thuiswedstrijd tegen OHL met 1-0 en kwam ook nu op voorsprong. Van Eenoo gaf goed voor en Brüls zorgde voor het openingsdoelpunt. De Leuvenaars hadden iets recht te zetten na het 0-3-verlies tegen Beerschot van vorige week. De bezoekers trokken dan ook meteen in de aanval. Westerlo-doelman Van Langendonck redde de poging van Henry maar tegen het uitstekende afstandsschot van Mercier had hij geen verhaal. De bezoekers bleven drukken en nog voor de rust was de scheve situatie alweer rechtgetrokken. Drie minuten voor de pauze kopte Schuermans de hoekschop van Sowah aan de eerste paal binnen.
In de tweede helft was het de beurt aan Westerlo om naar voren te trekken. Maar de Kemphanen kwamen maar moeilijk door de stevige Leuvense verdediging. Een kwartier voor tijd kwam de thuisploeg er wel door. Vetokele kwam oog in oog met Henkinet maar de spits kon de OHL-doelman niet kloppen. Westerlo en OH Leuven delen zo de vierde plaats en volgen op één punt van het leiderstrio.

Lommel was voor dit weekend al drie wedstrijden ongeslagen. De Limburgers slikten zelfs maar één doelpunt en behaalden een knappe zeven op negen. De laatste nederlaag dateert van 26 oktober. Toen verloor Lommel op het veld van Union met 2-1. Ook nu hadden de troepen van Peter Maes het moeilijk. Union nam de wedstrijd in handen en was de gevaarlijkste ploeg op het veld. De thuisploeg werd tot verdedigen gedwongen en slaagde er niet in om echt gevaarlijk te zijn.
Aan de andere kant van het veld stapelde Union de kansen op. Maar de Brusselse aanvalsgolven misten scherpte. Vega maalde kilometers op de rechterflank en had de kans om de score te openen, maar zijn poging was niet gevaarlijk genoeg om Svedkauskas te kloppen. De Lommelse verdediging stond goed en dwong de bezoekers vooral tot afstandsschoten. Union vond de weg naar het doel niet en moest tevreden zijn met de brilscore. Lommel en Union halen zo beide vier op zes en delen de leidersplaats met Beerschot.

De finale missen ze op het Kiel liever niet. Beerschot moet dus vol aan de bak in de tweede periode. Met de 0-3-zege op het veld van OH Leuven namen de ratten alvast een vliegende start. Tegen Lokeren had Beerschot het lastiger. De Waaslanders verloren vorige week thuis tegen Lommel en voerde een trainerswissel door. Stijn Vreven nam het in zijn eerste wedstrijd op de trainersbank meteen op tegen zijn vorige club. De wedstrijd begon aan hoog tempo. Beide teams konden in het eerste kwartier al dreigen. De netten trilden niet en het tempo daalde.
De wedstrijd bleef evenwichtig maar de beste kansen vielen te noteren aan de zijde van Beerschot. De stilstaande fases van Holzhauser zorgden steeds voor paniek in de Lokerendefensie. Een kwartier voor affluiten was het wel raak. Een staalharde vrije trap van Holzhauser strandde op de paal en Bourdin tikte de rebound binnen. Nadien kwam Lokeren met een slotoffensief opzetten. Vanhamel hield De Witte met een uitstekende redding van de 1-1. Maar in de toegevoegde tijd stond het wel weer gelijk. Beridze schilderde een vrije trap enig mooi in de kruising en voorkwam een tweede opeenvolgende nederlaag in de tweede periode.

Met een nul op zes keek Virton zondag Roeselare in de ogen. De West-Vlamingen verloren vorige week nog de spektakelwedstrijd tegen Westerlo en wilden een puntenloze start van de tweede periode vermijden. De thuisploeg begon het beste aan de wedstrijd. Na vijf minuten kwam Couturier al dicht bij de 1-0. De Fransman veroverde de bal op de middenlijn en haalde vanop grote afstand uit. Zijn schot ging maar net over het doel van Biebauw. Het antwoord van Roeselare kwam er via een plaatsbal van Nouri. Maar het was wachten op doelpunten tot na de rust. Virton legde een knappe combinatie op de mat, Rosa da Cruz rondde het teamwerk af voor de 1-0.
Lang konden de Luxemburgers echter niet van de voorsprong genieten. Vijf minuten later stuurde Naessens Nouri de diepte in en die laatste legde de gelijkmaker voorbij Moris. In het laatste half uur waren de grootste kansen voor Virton. Camargo hield de kopbal van da Cruz van de lijn en ook Koré kreeg een uitstekende kans op de 2-1. Maar de 24-jarige spits kreeg de bal niet tegen de netten. Met een één op zes mist Virton zijn start van de tweede periode maar door de vele gelijkspelen op speeldag twee blijft de schade beperkt tot drie punten achterstand op de leiders.