Belgen in het buitenland: op tour als sessiemuzikant, geluidsmixer ...

Belgen zijn hot. Daar we hebben het gezegd. In talloze disciplines blinken we uit, ook in muziek. En niet enkel als muzikanten. Een band bestaat bij gratie van de muzikanten én van de entourage. Lichttechniekers, geluidsmixers, roadies, ... Ja, er bestaan bekende Belgische muzikanten - sommigen reizen de wereld rond, maar er is ook de minder bekende crewleden, die onontbeerlijk zijn voor het oliën van de muziekmachine. Wij selecteerden er tien!

Ace Zec

Ace Zec © Ace zec

Een naam die klinkt als een klok, Ace Zec. Was al een veel gevraagd drummer (cf. Helsinki, Customs) en producer, en nu mag hij op zijn cv ook sound engineer bij Muse zetten. Intussen zit de tour met Muse er alweer op. Maar what a ride! Zec zegt het zelf via zijn FB-pagina: "Last show of this tour with Muse. It has been one hell of a ride. Thanks to the entire crew, met some amazing people, made friends for life. I will sincerely miss you all." En nu? Het zwarte gat? Geenszins, want de man is alweer druk doende met andere projecten. Zoals drummer bij deze olijke band: Haester! 

Steven Lemahieu - lichtman bij Foo Fighters, Ed Sheeran ...

Steven Lemahieu - lichtman bij Foo Fighters, Ed Sheeran ... © Steven Lemahieu

Er toevallig ingerold. Mogen wij dan alstublieft ook ergens toevallig inrollen? Iets dat ons bijvoorbeeld mee de hort op stuurt met bands als Foo Fighters? Hoe het ook zij, het toeval speelt soms een fijne rol in iemands leven. Voor Lemahieu heeft het zijn leven alvast een coole richting uitgeduwd. Op tour met Ed Sheeran, Beyoncé, Foo Fighters ... wie zou dat niet willen? "Beyoncé zegt altijd vriendelijk goeiedag, als ik met haar crew op tour ben, en met de mannen van Foo Fighters of Ed Sheeren drinken we soms pinten achteraf. Mijn laatste tour was met de kpop-sensatie GOT7, door Europa. Helemaal anders, maar ook erg plezant!" En - haha - Dave Grohl noemt hem Waffles. Wafel. Belg. Snappu? 

Benjamin Vuylsteke - roadie bij Milow, Hooverphonic ...

Benjamin Vuylsteke - roadie bij Milow, Hooverphonic ... © Benjamin Vuylsteke

Een naam die niet meteen een belletje doet rinkelen bij het grote publiek, maar wel over de lippen gaat in de wereld van de rock-'n-roll? Benjamin Vuylsteke. Zowat de bekendste Belgische roadie. "Ik werk al sinds 2006 hoofdzakelijk met Milow.  Ik heb ook vijf jaar samengewerkt met Het Zesde Metaal en ga sinds een jaar mee op stap met Hooverphonic, maar Milow krijgt voorrang. Fantastische sfeer daar. Het meest memorabele moment maakte ik mee met Milow, op het eind van de laatste tour. Toen Jonathan me voorstelde op het podium en Tom mij zijn gitaar overhandigde en ik 'A horse with no name' begon te spelen, viel de band in en begon het publiek enthousiast mee te zingen." 

Christian Olde Wolbers - gitaar bij onder andere Fear Factory, Powerflo ...

Christian Olde Wolbers - gitaar bij onder andere Fear Factory, Powerflo ... © Christian Olde Wolbers

Ooit nog keeper bij Germinal Beerschot. Maar dat is lang, lang, lang geleden. En vandaag power-gitarist! Fear Factory. Daar speelde Olde Wolbers een tijdje bij (vanaf 1993). Later vervoegde hij de metalband Arkaea. Dat Wolbers talent heeft, viel ook Ozzy Osbourne op, maar die wilde hem inlijven als bassist. Wolbers zei 'neen, dank u meneer', want hij wou zich helemaal concentreren op Fear Factory. En vandaag zie je hem van jetje geven bij Powerflo, al zag je hem rond 2006 ook een paar keer on stage met Korn. 

Dirk Verbeuren - drummer bij Megadeth

Dirk Verbeuren - drummer bij Megadeth © Hannah Verbeuren

Wow! Wat? Drummen bij een van de bekendste metalbands around? Verbeuren doet het. 't Is een Belg! "Ik speel sinds mei 2016 bij de Amerikaanse thrashmetalband Megadeth. We hebben sindsdien een Grammy gewonnen en de wereld rond getourd voor Megadeths 15de plaat 'Dystopia'. Zo speelden we onder meer voor meer dan 100.000 mensen tijdens het Heaven and Hell festival in Mexico City, wat natuurlijk wel een memorabel optreden werd. Zelf vond ik Graspop (2016 en 2018) en de Leuvense Feesten (2017) ook enorm tof, aangezien mijn familie er toen bij kon zijn, wat een optreden natuurlijk altijd extra speciaal maakt!"

Tom Vanstiphout - gitarist bij Milow en Bryan Ferry

Tom Vanstiphout - gitarist bij Milow en Bryan Ferry © Tom Vanstiphout

Amongst others, want Vanstiphout moet zowat een van de meest gevraagde gitaristen te lande zijn. Verdiende zijn sporen onder andere al bij Milow, en is nu druk doende bij Bryan 'Avalon' Ferry. "Ik speel nu bij Bryan Ferry, live. De plekken die we aandoen, zijn stuk voor stuk super! The Royal Albert Hall, Hyde Park, Greek Theatre in Los Angeles! En ik mag studiosessies doen met legendes zoals Andy Numark, Chris Spedding en Neil Jason. Onbekend bij het grote publiek, maar onder muzikanten zijn zij de power houses!"

Nathan Goessens - drums bij Neal Black & The Healers

Nathan Goessens - drums bij Neal Black & The Healers © Michel Goessens

Het leven en hoe het kan tollen. Voor Nathan Goessens leest het als een droom: amper 22 en als vast bandlid al ruim een jaar van hot naar her met de bluesband Neal Black & The Healers. "Ik speel sinds vorig jaar bij Neal Black & The Healers. Het meest memorabele moment was Grésiblues in 'La Vallée du Grésivaudan'. Ik was heel erg ziek die dag. Voedselvergiftiging. Ik wist niet of ik het optreden zou kunnen spelen. Dankzij de adrenaline en het mooiste uitzicht aller tijden, lukte het wel: de bergketen aan de horizon verdween langzaamaan door de ondergaande zon. Het werd het meest memorabele concert ooit. De avond werd afgesloten door Fred Chapellier met Dale Blade. Een van de beste bluesrockoptredens die ik ooit zag. Allemaal echt gebeurd, kzweeretu!"

Jean-Marc Lederman - gitaar

Jean-Marc Lederman - gitaar © Erica Hinyot

Naam als een klok: Lederman speelde bij Fad Gadget en The The, maar is het meest trots op The Weathermen, met wie hij de hit 'Poison' scoorde. "Ik heb toch al een vrij interessante carrière achter de rug, al zeg ik het zelf", aldus Jean-Marc Lederman. "Toen ik voor Fad Gadget en The The speelde, ben ik naar Londen verhuisd. Terug in Brussel heb ik toen mijn eigen band opgericht, Kid Montana, tegelijk met The Weathermen, met wie ik de 'bekende' undergroundhit 'Poison' schreef. Mid jaren 1990 ben ik muziek beginnen te maken voor videogames en later voor films."
"I had many great moments but one that's very dear is when I was totally taken by surprise: the first morning of touring with Fad Gadget, the tour manager came to me and gave me some 'per diem' money: I wasn't aware that I would be paid for doing something that I loved doing."  
Aldo Struyf - gitaar bij Mark Lanegan Band

Aldo Struyf - gitaar bij Mark Lanegan Band © Christine Foulon

Ja, zeg! Some guys have all the luck. Struyf, bezieler van onder andere Crayon Sun an The Creature with the Atom Brain, gaat om de zoveel tijd mee met Mark Lanegan. Da's een God. 

"Het meest memorabele moment? Er zijn er zoveel! Maar wat er echt uitspringt, was toen Mark mij na de tour die ik deed met Millionaire als support van QOTSA opbelde met de vraag of ik naar Joshua Tree wou vliegen om op zijn album ‘Bubblegum’ te komen spelen. Die opnames waren in de legendarische Rancho de la Luna studio. Dat was in 2003. Magisch!"

Bart Cools

Bart Cools

WARNER MUSIC GROUP, EXECUTIVE VP GLOBAL A&R AND MARKETING DANCE MUSIC, UK/NL. Zo, een mondvol! Maar wat een titel, zeg! Het kan verkeren. Het zijn woorden van een oude dichter/schrijver, maar ze zijn tijdloos en gaan al eeuwen mee. En ze zijn toepasbaar op de loopbaan van Bart Cools: begonnen bij EMI als marketeer en A&R, waarna hij naar Londen verkaste om voor Virgin te werken, met in zijn portefeuille Massive Attack, Chemical Brothers en ... The Spice Girls. Pittig! 
Music Maestro

AB Canapé: singer-songwriter Sinéad O'Connor

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

Clip van de week: Alone Again

'We live in strange times', zoals de Engelse schrijver Douglas Adams placht te zeggen. In heel wat landen ligt het openbare leven helemaal plat. Ook wij Belgen worden verzocht “in ons kot” te blijven.

AB Canapé: hippe funk met Vulfpeck

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

Anouk wordt 45: van drugspuber tot rockchick

De Nederlandse rockster Anouk blaast vandaag 45 kaarsjes uit. Wij kennen haar vooral van de superhits met feministische inslag ‘Nobody’s Wife’ en ‘Girl’, maar de artistieke loopbaan van Anouk Teeuwe k

In memoriam Krzysztof Penderecki: veel meer dan een filmcomponist

Op zondag 29 maart overleed de Poolse componist, dirigent en muziekpedagoog Krzysztof Penderecki. Hij werd 86. Penderecki behoort tot de meest gevierde en gerenommeerde componisten ter wereld en hij w

AB Canapé: funk en soul met Charles Bradley

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

AB Canapé: onversneden ruwheid met Arno

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

Proximus Pickx Live bij je thuis - Elke avond om 21u: een exclusief concert! (6 - 12 april)

Nu de meesten van ons thuis zitten omwille van het coronavirus en al de concerten zijn afgelast, doet Proximus een geste. Tot 3 mei serveren we dagelijks om 21 uur een concert op je scherm, te bewonde

AB Canapé: de bezwerende synthpop van Oscar and the Wolf

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

35 jaar na benefietsingle ‘We Are The World’: hoe verging het de liefdadigheidsartiesten?

Op 7 maart 1985 verscheen één van de bekendste benefietsingles ooit: ‘We Are The World’. De opbrengst ging naar de slachtoffers van de hongersnood in Ethiopië. Uitvoerder was de supergroep USA for Afr

AB Canapé: herbeluister de electropop van SOLDOUT

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

AB Canapé: stevige garagepunk met SONS

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

Sport in de kijker

Uitgelicht: uittredend landskampioen Racing Genk

Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties de komende weken uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken

One day, one goal: David Beckham bevrijdt een hele natie

In zijn laatste kwalificatiematch voor het WK 2002 tegen Griekenland zat Engeland in vieze papieren. Een klasseflits van kapitein David Beckham trok de Engelsen uit het slop en kroonde de stijlvolle m

Slapende reuzen: vergane glorie Hamburger SV

Doorheen de twintigste eeuw scheerde Hamburger SV hoge toppen in het Duitse voetbal. Eind de jaren 70 en gedurende het daaropvolgende decennium behoorde de Noord-Duitse club zelfs tot de beste in Euro

On this day: F1-coureur Jacques Villeneuve ziet het levenslicht

Op 9 april 1971 was Canada getuige van de geboorte van een toekomstig wereldkampioen Formule 1. Jacques Villeneuves carrière zou echter gekenmerkt worden door hoge pieken, maar ook diepe dalen.

Uitgelicht: topschutter Dieumerci Mbokani

Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties de komende weken uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken

Weekly portrait: focus op ... Bernie Ecclestone

Ook op zijn 89ste haalt voormalig Formule 1-opperhoofd Bernie Ecclestone nog steeds de krantenkoppen. Samen met zijn derde vrouw Fabiana Flosi verwacht hij namelijk een zoon. Aanleiding genoeg om ons

One day, one goal: Zlatan Ibrahimovic speelt NAC Breda op een hoopje

Het coronavirus heeft momenteel veel voetbalcompetities stilgelegd. We grasduinen daarom in het rijke archief van de voetbalgeschiedenis, op zoek naar een doelpunt dat zoveel jaar later nog steeds uit

On This Day: Eddy Planckaert wint Parijs-Roubaix met kleinste verschil ooit

Het is vandaag exact 20 jaar geleden dat misschien wel de spannendste Parijs-Roubaix ooit werd gereden. In een spurt met vijf renners op de piste van Roubaix kroonde op 8 april 1990 Eddy Planckaert zi

Uitgelicht: Rode Duivels in de Champions League

Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties de komende weken uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken

Knikkerracen vult leemte bij sportliefhebbers wereldwijd

Het coronavirus doet het hart van menig sportliefhebber bloeden. Gedaan met de wekelijkse portie voetbal, wielrennen of Formule 1. Maar er loert echter een minder gekend, maar daarom niet minder opwin

One day, one goal: de indirecte strafschop van het Noord-Ierse duo Blanchflower-McIlroy

Het coronavirus heeft momenteel veel voetbalcompetities stilgelegd. We grasduinen daarom in het rijke archief van de voetbalgeschiedenis, op zoek naar een doelpunt dat zoveel jaar later nog steeds uit

On this day: Teddy Riner ziet het levenslicht

John Wayne die zijn enige Oscar in ontvangst mocht nemen, Dag Hammarskljöld die secretaris-generaal van de VN werd en Eddy Merckx die de Amstel Gold Race won. Het is maar een greep uit de gebeurteniss

Focus op films, series & tv

Kristen Stewart wordt 30: hoe ze van Hollywood haar speelterrein maakte

Recentelijk nog op de affiche als een van de Charlie's Angels, is Kristen Stewart uitgegroeid tot een vaste waarde in de Amerikaanse cinemawereld. Haar dertigste verjaardag is een uitstekend uitgangsp

Internationaal gelauwerde "Chernobyl" vanaf 15 april op Canvas

Goed nieuws voor wie op zoek is naar wat afleiding in deze coronatijden. Vanaf woensdag 15 april pakt Canvas uit met de recente HBO-topreeks "Chernobyl". De historische fictiereeks over de kernramp in

“Letterlijk een koude douche”: de beste quotes uit Blind Gekocht

Na het succesvol debuut krijgt het woonprogramma Blind Gekocht een vervolg. In het kraaknieuwe seizoen trekt Dina Tersago opnieuw de baan op met aankoopmakelaar Béa Vandendael en interieurarchitect Ba

Gratis films voor de hele familie in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx

Omdat we allemaal nog wat langer binnen moeten blijven, wil Proximus het bij je thuis zo aangenaam mogelijk maken. Daarom hebben we beslist om onze voordelen te verlengen met onder andere nieuwe extra

Deze tijdloze familiefilms houden de kinderen zoet tijdens de lockdown

De coronalockdown betekent een zee van tijd die je thuis tussen vier muren moet trachten te vullen. Sommigen in hun eentje, anderen met het hele gezin. Proximus Pickx helpt die laatsten graag een hand

Bevrijd uit de spanning: dit zijn de beste vijf afleveringen van Prison Break

Vier seizoenen lang (2005-2009) zaten fans van Michael Scofield en Lincoln Burrows aan hun scherm gekluisterd. Pas in 2017 kwam ‘Prison Break’ terug om het meesterplan van de meest bekende voortvlucht

Deze duo's strijden om de titel van LEGO Masters

Vanaf zaterdag presenteert Kürt Rogiers samen met zijn Nederlandse co-host Ruben Nicolai LEGO Masters, een programma voor het hele gezin: voor ouders die nostalgisch terugdenken aan vroeger en jongere

Geloof het of niet: ook deze films zijn gebaseerd op boeken

Boeken vormen een populaire inspiratiebron in Hollywood om verhalen uit te putten. Van saga’s als The Lord Of The Rings of The Hunger Games is bekend dat de papieren versie eerst was, maar wist je dat

Griezelen met de meest huiveringwekkende films

Gezellig griezelen met een enge film is voor sommige mensen de perfecte manier om zich te ontspannen. Wij zetten enkele stevige thrillers op een rij uit de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx waa

Series die de tand des tijds doorstaan: Walker, Texas Ranger

Met de komst van talloze streamingplatformen schieten series vandaag de dag als paddenstoelen uit de grond. Maar slechts enkelen slagen erin langer dan een paar jaar het voorplan te halen. In het verl

5 iconische rollen die bijna door een andere acteur werden gespeeld

Tom Selleck die bijna de rol van Indiana Jones vertolkte, of Ben Affleck die op zijn beurt William Shakespeare had kunnen zijn in de film Shakespeare In Love. Heel wat filmrollen hadden mogelijk een a

Nieuw op Netflix deze week

Heb je je favoriete serie in één dag gebingewatcht? Geen getreur, Netflix voorziet zijn platform elke week van nieuwe films en programma's. Een kleine selectie van de nieuwigheden voor deze week.

Nieuws van het esports-front

Speeldag 2 van de ESL Proximus Cup op CSGO

De tweede speeldag van de ESL Proximus Cup op CSGO wordt afgewerkt op vrijdag 10 april vanaf 19u. Vind alle nodige informatie in ons artikel dat aan dit toernooi is gewijd! Vorige week kwam Sector One

EU Masters play-in: Sector One kwalificeert zich en ontmoet… Defuse Kids

Onze vertegenwoordigers zijn erin geslaagd om de tweede kwalificatieplaats te bemachtigen voor de volgende fase van de League of Legends European Masters play-ins. Hun laatste horde voor het main even

Proximus en de Pro League lanceren de Proximus Pro League e-cup op FIFA 20

De voetbalcompetities liggen tijdelijk stil door de maatregelen die genomen zijn om het Corona-virus in te dijken. De Pro League en haar partners zaten de voorbije week echter niet stil en hebben de k

Abdullah Waiss en Gilles Bernard tekenen contract bij KRC Genk

KRC Genk heeft van zich laten horen binnen de FIFA esports-scene door de komst van twee grote namen aan te kondigen. Abdullah Waiss en Gilles Bernard zullen in de toekomst het Limburgse shirt dragen.

Nycom: “De Proximus ePro League heeft veel deuren voor mij geopend”

In twee edities van de Proximus ePro League hebben enkele namen zichzelf in de schijnwerpers gezet. We gaan de spelers tegemoet die, na een seizoen als amateur, nu een profstatuut hebben! Een speler d

Speeldag 1 van ESL Proximus Cup op CSGO is kolfje naar de hand van Sector One

De eerste speeldag van de ESL Proximus Cup op CSGO vond plaats op 3 april. In dit artikel vind je alle resultaten van de competitie voor spelers uit de Benelux!Sector One bleek van meet af aan zeer so

Stan Van Dessel en Michel Vlap gaan de JPL-strijd virtueel met elkaar aan op FIFA 20

De meeste voetbalwedstrijden zijn wereldwijd uitgesteld vanwege het coronavirus. Professionele spelers kunnen hierdoor niet voetballen. België is geen uitzondering op de regel.

Dimitri Vegas en SMASH Esports organiseren liefdadigheidsevenement tegen corona

De Belgische organisatie SMASH Esports organiseert een liefdadigheidsevenement met een mix van gaming en muziek om donaties in te zamelen die gebruikt zullen worden om het coronavirus te bestrijden. P

ESL Proximus Cup: het CSGO-toernooi toegankelijk voor iedereen

In samenwerking met ESL organiseert Proximus de ESL Proximus Cup, een toernooi op Counter Strike: Global Offensive dat toegankelijk is voor iedereen. In dit artikel vind je alle informatie over deze c

RIV4L College League: eindklassementen krijgen stilaan vorm

Het aftellen is begonnen en de scholen beginnen aan hun laatste wedstrijden. Terwijl sommigen de witte vlag al hebben gehesen, zetten anderen alles op alles om de kwalificatie in de wacht te slepen. W

Belgen AztraL en Bilbo zijn Europees kampioen op Rocket League

Op zondag 29 maart stond Team Dignitas tegenover Renault Vitality in de finale van de Rocket League Championship Series (RLCS). Twee Belgen behoorden tot de line-up van de nieuwe Europese kampioen. De

Gilles Bernard: “Het niveau van de amateurspelers in de Proximus ePro League ligt heel hoog”

Tijdens de Proximus ePro League hebben veel commentatoren hun zegje gedaan. Ook Gilles Bernard, met Stefano Pinna momenteel een van de beste Belgische spelers op FIFA, had heel wat te vertellen. Gille

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.