Helen Mirren: synoniem voor klasseactrice

Helen Mirren is vanaf deze week te zien in het spannende drama The Good Liar, naast die andere acteerlegende Ian McKellen. Eerder dit jaar was ze ook al te zien in Anna van Luc Besson en de Fast & Furious spin-off Hobbs & Shaw. Ze speelt ook de hoofdrol in de miniserie Catherine the Great over de Russische tsarina.

Op haar 74ste is de Britse dus nog lang niet afgeschreven in Hollywood. Wij zetten enkele van haar meest opvallende rollen op een rij.

The Good Liar van Bill Condon is gebaseerd op de alom geprezen roman van Nicholas Searle en gaat over de geheimen die mensen bewaren en de leugens waar ze hun levens op bouwen.

Beroepsoplichter Roy Courtnay (Ian McKellen) heeft een nieuw doelwit op het oog: Betty McLeish (Helen Mirren), een weduwe die miljoenen waard is. En hij wil haar alles afnemen. Maar als de twee naar elkaar toe groeien, verandert een eenvoudige zwendel in een levensgevaarlijk spel.

Anna (vanaf 2/12) en Fast & Furious: Hobbs & Shaw (vanaf 11/12) zijn binnenkort beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover

Helen Mirren begon eind jaren zestig al met acteren in theater en film. In 1984 viel ze in de prijzen op het filmfestival van Cannes voor haar rol in Cal, die haar ook een nominatie oplevert voor de BAFTA’s. Nog meer waardering kreeg ze voor haar rol in de ophefmakende film The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover uit 1989, een film van Peter Greenaway vol seks en geweld. Mirren speelt hierin de vrouw van maffiabaas Spica, die een affaire begint. Een controversiële rol die je nu niet meteen met Helen Mirren zou linken, maar wel een must-see, met dank ook aan de prachtige decors en hypnotiserende muziek.

Prime Suspect

Het grote publiek leerde Helen Mirren kennen dankzij de detectiveserie Prime Suspect, waarin ze vanaf 1991 zeven seizoenen lang te zien was als Superintendent Jane Tennison. Een serie die naast de op te lossen moordzaken ook laat zien hoe een vrouwelijke inspecteur zich in een door mannen gedomineerd beroep ontwikkelt, met heel wat tegenkanting en persoonlijke problemen.

Helen Mirren won voor haar rol in Prime Suspect drie jaar op rij de BAFTA voor beste actrice en twee Emmy Awards.

The Madness of King George

Een eerste Oscarnominatie kreeg Helen Mirren in 1995 voor haar rol in The Madness of King George. Mirren speelt hierin de rol van de vrouw van koning George III (Nigel Hawthorne), koningin Charlotte, die er rotsvast van overtuigd is dat haar echtgenoot zal genezen van zijn mysterieuze ziekte. De film van Nicholas Hytner was goed voor vier Oscarnominaties en won de BAFTA voor beste Britse film. Helen Mirren viel voor de tweede keer in de prijzen als beste actrice op het filmfestival van Cannes.

Gosford Park

Een tweede Oscarnominatie volgde voor haar rol in Gosford Park (2001), een zwarte komedie en sociale satire van Robert Altman. De film speelt zich af in 1932 in een groot Engels landhuis waar een moord plaats vindt en wordt vanuit het perspectief van de dienstboden vertelt. Gosford Park is een echte ensemblefilm met ook rollen voor onder andere Maggie Smith, Kristin Scott Thomas, Michael Gambon, Charles Dance en Emily Watson. De film was goed voor zeven Oscarnominaties en won de Oscar voor beste origineel scenario. Robert Altman won de Golden Globe voor beste regisseur.

Calendar Girls

Een van de grootste commerciële successen van Helen Mirren is zonder twijfel de komedie Calendar Girls uit 2003. De film van Nigel Cole vertelt het waargebeurde verhaal van enkele vrouwen van middelbare leeftijd uit Yorkshire, die een naaktkalender maken om geld in te zamelen voor leukemieonderzoek. De film, met co-ster Julie Walters, leverde Mirren een nominatie op voor de Golden Globes als beste actrice in een komedie.

Elizabeth I

In 2005 speelde Helen Mirren opnieuw een koninklijke hoogheid in de tweedelige serie Elizabeth I van regisseur Tom Hooper. Mirren speelt de legendarische Britse koningin, die eerder al fenomenaal neergezet werd door Cate Blanchett in de gelijknamige film. Elizabeth I, ook wel de "Virgin Queen" genoemd, bleef haar hele leven ongehuwd, maar aan mannelijke aandacht ontbrak het haar niet. Zo had ze een veel besproken relatie met de graaf van Leicester (Jeremy Irons). De serie won drie Golden Globes en maar liefst negen Emmy Awards, onder andere voor Helen Mirren als beste actrice.

The Queen

Haar meeste bekroonde rol speelde Helen Mirren in The Queen (2006), die inzoomt op de huidige Britse Queen Elizabeth II ten tijde van de dood van prinses Diana in 1997 en de aanvankelijk ongelukkige reactie van de koningin op haar overlijden. Voor haar indrukwekkende vertolking van de stijve maar toch niet zo onmenselijke Queen won Mirren de BAFTA, Golden Globe en Oscar als beste actrice. De film van Stephen Fears was in totaal goed voor zes Oscarnominaties.

Meer fictie over de Britse Queen Elizabeth zie je nu in het derde seizoen van The Crown op Netflix.

Bekijk ook:
Wat weten we al over seizoen 3 en 4 van The Crown?

RED

In 2010 haalde Helen Mirren haar komisch talent nog eens boven voor haar rol in RED, een komische actiefilm van regisseur Robert Schwentke. Mirren speelt hierin de voormalige CIA-agente Victoria Winslow, die samen met haar voormalige collega’s het team RED (Retired Extremely Dangerous) vormt. De film met ook Bruce Willis, Morgan Freeman en John Malkovich werd een succes bij het publiek en werd genomineerd als beste komedie op de Golden Globes. In 2013 kreeg de film een sequel.

Hitchcock

In 2012 was Helen Mirren te zien in Hitchcock, een biografische film van Sacha Gervasi die focust op de relatie tussen regisseur Alfred Hitchcock en zijn vrouw Alma Reville tijdens de productie van de film Psycho. Reville was zelf regieassistente, filmmonteur en scenarioschrijfster en assisteerde Hitchcock bij zijn films. De cultregisseur was echter niet de gemakkelijkste om mee samen te leven en werken en bovendien nogal een vrouwenversierder. Haar rol naast een bijna onherkenbare Anthony Hopkins leverde Mirren een nominatie op voor de Golden Globes en de BAFTA’s.

Films

Bekijk alles
Top