The dino is alive: de tien oudste Belgische bands

Op de foto, de prille Rolling Stones. Geen Belgen neen, maar wel een van de oudste bands around. Ook in België treden 'oude' bands nog vaak op. Senioren (wat een vies woord) die in de jaren 1980 of vroeger als angry young men een bandje begonnen en het vuur bleven aanpoken. Wij selecteerden er tien.

Killer

Killer © Killer

Opgericht in 1980 door Paul 'Shorty' Van Camp, en meteen de doorbraak van heavy metal in België. De band speelt nog steeds. Alive and killing it. Van Camp speelde in 2018 nog een hoofdrol in de documentaire 'Hooked in Belgian Metal'. Over Killer vertelde hij in Het Nieuwsblad het volgende: “Wij waren de eerste band in België die in 1980 met deze muziek op de proppen kwam. Zoals The Kids dat deden voor de punkmuziek en De Kreuners voor Vlaamse rock. In Groot-Brittannië was er net een nieuwe lichting bands opgestart onder de verzamelnaam New Wave Of British Heavy Metal. Denk aan Saxon en Iron Maiden. Wij waren daarvan de Belgische vertegenwoordigers. Al vrij snel kregen we een dik platencontract en waren we gelanceerd.” Killer werd bekend van de VS tot Japan, maar van touren kwam het nooit: veel te duur. Brachten in 2016 hun achtste plaat uit: Monsters of rock. Much alive! 


Revenge 88

Revenge 88 © Revenge 88

Van Stagebeast naar Revenge 88 naar Dubbe & The Beast naar Revenge 88, voor Frank Dubbe was het een kleine stap. Haalden zelfs vier keer de finale van HUMO's Rock Rally! Nooit gewonnen, wel altijd prijs. Frank Dubbe. In de muziekwereld een naam die zo bekend is als - helaas veel te vroeg weggeplukt - zijn goede vriend Willy Willy, en iemand die niet stil kan zitten. Of wil zitten. Toen Revenge 88 de jas aan de haak hing, richtte Dubbe zijn pijlen op Dubbe & The Beast. De doorbraak bleef uit, Beast ging alleen verder. Dubbe - ooit gezworen dat het over en uit was met Revenge 88 - kwam op zijn stappen terug en blies zijn eerste liefde nieuw leven in. Revenge 88 is back. To stay for good? Wie zal het zeggen! 

Red Zebra

Red Zebra © Luminous Dash

Ja, we kennen ze allemaal, van 'I can't live in a living room', de hit die Red Zebra helemaal op de kaart zette. Kap over de haag? Geenszins! Veertig jaar koleire. Zo zou je de carrière van Red Zebra kunnen omschrijven. Amper een snor hadden ze toen ze met 'I can't live in a living room' keet schopten. Het waren de begindagen van de new wave. The Cure kwam aan het venster piepen en werd groot. Red Zebra speelde hun voorprogramma in Gent. Het is pas na HUMO's Rock Rally dat ze aandacht kregen. Finaleplaats, en wat volgde: uitgenodigd om het voorprogramma te spelen bij The Sound, The Undertones, Killing Joke, Simple Minds en Sisters of Mercy. Even on hold gezet, maar in 2017 kwamen ze weer samen, weliswaar met een andere drummer.Aroma di amore

Aroma di amore © Bessential.be

De geur van de liefde. Wie het aroma ooit vluchtig rook, vergeet het nooit meer. Ook Aroma di Amore niet. Elvis Peeters, Fred Angst en Lo Meulen maakten - net zoals talloze van hun muzikale collega's - hun officiële debuut tijdens HUMO's Rock Rally, in 1982. Ze hadden het voordien al geprobeerd, onder auspiciën van punkdichter Didi de Paris. Hun tweede passage was meteen goed voor een schare followers die de band jaren trouw bleven. Ze brachten in de jaren 1980 een aantal fijne platen uit, en hielden het dan even voor bekeken. Elvis Peeters ging zich toeleggen op zijn auteurschap. Even non-actief en dan weer springlevend. Hun laatste worp was het album 'Zin' (2016). Liefde is voor altijd. Het aroma? Dat ook! 
De Brassers

De Brassers © Creeping Mac Kroki

Eind jaren 1970: The Clash, The Sound en Cabaret Voltaire zijn aan zet. De Brassers zijn het Belgische equivalent. New wave? Neen. Postpunk? Ook niet. Voor De Brassers ging het om het omzetten van onvrede naar muziek. 
De single ‘En toen was er niets meer’ is de Belgische culthit bij uitstek en overspant perfect het onheilspellende van De Brassers. Net zoals Siglo XX, Struggler en Gruppenbild uit Limburg. Goeie aarde, daar! "Eind jaren 70, begin jaren 80 was de tijdsgeest somber: koude oorlog, politiegeweld, extreemrechtse complotten, hoge werkloosheid met ook de mijnsluitingen in Limburg … Dat weerspiegelde zich bij De Brassers in een koude doemsound en in nummers als ‘En toen was er niets meer’ en ‘Kontrole’", aldus gitarist Willy Dirckx, op darkentries.be.
Front 242

Front 242 © Wikimedia

1988. Front 242 brengt 'Headhunter' uit. Dijk van een nummer. Toonaangevende band ook die heel veel invloed gehad heeft op andere, internationale acts. Grondlegger van de Electronic Body Music (EBM). Zonder Front 242 was er van U2's 'Zooropa' wellicht geen sprake geweest. Bono en zijn kornuiten luisterden veel naar die plaat voor ze de studio in doken. "Je hoort dat op die plaat", aldus Richard 23 van Front 242. "Onze grootste troef was dat we met een muziekgenre op de proppen kwamen dat Europa niet kende, zelfs niet in de undergroundscene. Wij leerden alles door het zelf te doen: muziek maken, de productie, de uitwerking van de platenhoes, distributie, mixing, … We hadden zelfs geen manager of platenfirma. Die DIY-mentaliteit – zonder enige commerciële toegeving – maakte ons erg sterk." (Poppunt, 2008) De grootste hit? 'Headhunter', in een clip van Anton Corbijn. Machtig nummer! 

De Bobby Setter Band

De Bobby Setter Band © Bobby Setter

Vreemde eend in de bijt? Niet meteen, want Bobby Setter bestaat al sinds 1962 en is wellicht het oudste dansorkest van België. Bobby Setter - geboren als Bob Verhelst - weet wat hij wil. Altijd al. Al sinds het begin leidt hij zijn band van het ene succes naar het andere. Ze hadden een kwarteeuw een vaste stek in de Eden in Blankenberge, waar jaren met Gaston Berghmans werd opgetreden. Setter raakte vooral bekend door een drietal Europese tournees met Fats Domino. Verhelst zelf werd voor het eerst opgemerkt in 1955 toen hij als zestienjarige een zogenaamde crochetwedstrijd won van de debuterende Arthur Blanckaert op Radio Kortrijk. Arthur wie? Will Tura! 

Ostrogoth

Ostrogoth © Wikimedia

Ostrogoth was een van de eerste Belgische metalbands die internationaal doorbraken! Nou. In 2015 verloren ze hun gitarist aan kanker. Damn!

De allereerste groep op Pukkelpop, in 1985, toen het festival nog in Heppen plaatsvond. Fan van het eerste uur? James Hetfiel! Toen hij hen zag spelen op het Heavy Sound Festival in Poperinge, raakte hij zwaar onder de indruk van band. Een blijvende indruk, zo bleek, want jaren later droeg hij op Werchter Boutique een Ostrogoth T-shirt. Hoe het ook zij, ook vandaag grossieren ze in pompende beats, groovy baslijnen en uiterst fijnzinnige melodieën, overgoten met een heerlijk traditionele metalsaus. 

Belgian Asociality

Belgian Asociality © Belga

Je kan het ook gewoon morgen doen. Dat je het morgen kan doen. De mooie Nederlandse vertaling van de 'Morregen'-tekst. Van pur sang punkers. 'Morregen, dakket morgen zal doen." Blijft een cultsong, één die jonge nozems de punk intrekt en hen voor het eerst laat crowdsurfen. Belgian Asociality ontstond in 1988, in Keerbergen (bij Mechelen). Brachten een eerste demo uit en doopten die gewoon 'Demo'. Sindsdien speelt de band hypervrolijke, en prettig gestoorde, Nederlandstalige pretpunk. En ze schreven een paar klassiekers bij elkaar, zoals 'Morregen', 'Bompa Punk' en 'Vollek Aan Den Toog.' 

The Wallace Collection

The Wallace Collection © Wallace Collection

Daydream nog aan toe! 'Laughing Cavalier' was hun doorbraak (1969) en dan vooral de single 'Daydream'. Zelfs Claude François coverde het, en had er een hit mee. The Wallace Collection is meer dan enkel die hit, maar toch is het de song die ons het meeste bijblijft. Sylvain Vanholme - stichtend lid - daarover: "Dat nummer hadden we al geschreven ten tijde van Sylvester's Team. Het refrein hadden we geleend van een fragment uit het ballet 'Het Zwanenmeer' van Tsjaikovski. Het meezinggedeelte op het einde van het nummer hadden we dan weer afgekeken van 'Hey Jude' van The Beatles." (bron: VRT) "Het gaat over niets, over dagdromen. Het was de grote hippietijd: alles was flowerpower. Het mooie leven met bloemetjes in de weide en vlinders in de buik." Vanholme is het nummer intussen grondig beu. "Ik draai de radio uit als ik het hoor." Wij niet. Wij niet! 
Music Maestro

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Placebo

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Het opmerkelijke verhaal achter de wereldhit 'Yéké Yéké'

In de rubriek ‘One hit wonders’ duikt Proximus Pickx in de muziekgeschiedenis en licht het hits uit die artiesten een gloriemoment hebben bezorgd. Deze keer vertellen we het verhaal van ‘Yéké Yéké’.

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Nothing But Thieves

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op George Ezra

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Gorillaz

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Stromae

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Rag 'n' Bone Man

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op The Script

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Glauque charmeert met poëzie op de grens tussen hiphop en elektronica

Het Naamse kwintet Glauque verovert na Franstalig België nu ook Vlaanderen met de herwerking van hun debuut EP. Als kruisbestuiving tussen hiphop en elektronica staat "réécriture" garant voor opzwepen

Ik ga op reis en ik neem mee: de drie beste reispodcasts!

Reizen is altijd een beetje avontuur, maar soms kan de reis op zich wel heel lang duren. Om die uren onderweg – in auto, trein, bus of vliegtuig – te vullen en de verveling tegen te gaan, schotelt Pro

Eclectische indiepop van High Hi brengt Werchter naar hogere sferen

Het leek een stille zomer te gaan worden op het Festivalpark: geen Rock Werchter, geen TW Classic, geen Werchter Boutique. Met het Secret Festival op de wei van Werchter kwam daar verandering in! Onde

Clip van de week: Feel The Beat

'We live in strange times', zoals de Engelse schrijver Douglas Adams placht te zeggen. Nu het openbare leven weer op gang komt na enkele zware maanden van gedwongen zelfisolatie, bloeit ook de muzieks

Sport in de kijker

One day, one goal: de dag dat Spanje Franck Ribéry ontdekte

Frank Ribéry was de verrassing van de chef op het WK 2006. De flankspeler van Olympique Marseille bedankte op 27 juni tijdens de 1/8ste finale tegen Spanje bondscoach Raymond Domenech voor het vertrou

Waarom de toekomst van het Amerikaanse nationale team er rooskleurig uitziet

Op 4 juli vieren de Amerikanen traditioneel Independence Day, de dag dat het immense land onafhankelijk werd van Engeland. Mogelijkerwijze valt er binnenkort ook op voetbalgebied het een en het ander

Robert Louis-Dreyfus: de rijke erfgenaam die Standard redde van de ondergang

Dag op dag elf jaar geleden stierf de voormalige mecenas van Standard de Liège, Robert Louis-Dreyfus, op 63-jarige leeftijd aan leukemie. We blikken terug op het woelige tijdperk van de man die de Rou

On This Day: Griekenland wordt Europees Kampioen ten koste van Portugal

Exact zestien jaar geleden lag het openbare leven eventjes stil in Portugal. Toen versloeg Griekenland topfavoriet én gastland Portugal in de finale van EURO 2004. Geen Portugees die het toen begrijpe

Het drukkingsmiddel van Lionel Messi: symptomen van een dieper ongenoegen

De Spaanse pers liet gisteren een kleine bom vallen door te onthullen dat Lionel Messi zijn contract bij FC Barcelona, dat tot medio 2021 loopt, niet wenst te verlengen. Wat zit er achter deze besliss

Deze spelers/ploegen lieten van zich spreken na de coronabreak

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de voetbalwereld maanden stillag, maar dat heeft enkele spelers duidelijk deugd gedaan.

One day, two goals: Neymar en Ronaldinho geven masterclass in "de beste wedstrijd die niemand zag"

Wat maakt een wedstrijd iconisch? Topspelers op het veld, een wisselend doelpuntenverloop, prachtige goals en een grote scheut emotie. Op 27 juli 2011 speelden Santos en Flamengo een wedstrijd voor de

One day, one goal: Robbie Fowler, gesel van de SK Brann-defensie

Robbie Fowler, bijgenaamd ‘God’ in Liverpool, is één van de meest talentrijke en populaire aanvallers ooit in het shirt van The Reds. Tijdens de UEFA Beker voor Bekerwinnaars verraste de Britse goalge

5 weetjes over Euro 2000

Dag op dag 20 jaar geleden, op 2 juli 2000, won Frankrijk het Europees kampioenschap dankzij een golden goal van David Trezeguet in de finale tegen Italië. Het EK voetbal, gezamenlijk georganiseerd do

Nice to meet you ... Josep Bartomeu

Eens te meer komen de interne ruzies en twisten bij de fiere Catalaanse topclub FC Barcelona op de straatstenen te liggen. Voorzitter Josep Bartomeu lijkt in de aanloop naar de voorzittersverkiezingen

Hoe zowel de Chicago Bulls als de Dallas Cowboys atletiekicoon Carl Lewis probeerden in te lijven

Vandaag, op 1 juli, viert atletieklegende Carl Lewis zijn 59ste verjaardag. De roemruchte carrière van King Carl is bij mening sportliefhebber op het netvlies gebrand, maar in 1984 kon zijn leven een

One day, one goal: het spectaculaire afstandsschot van een legendarische doelman

Hij staat te boek als één van de beste doelmannen uit de voetbalgeschiedenis: José Luis Chilavert. Maar de Paraguayaan was naast doelwachter ook een uitstekend schutter, zo bewijzen zijn 67 doelpunten

Focus op films, series & tv

‘Bikini Day’: van Bond-girl tot Baywatch

Op 5 juli vieren we ‘Bikini Day’, ook al heeft de zomer het even moeilijk. Bij Proximus Pickx zetten we enkele iconische bikiniscènes in de picture.

United We Stand: 4 filmtips rond 4th of July

Omwille van het coronavirus belooft het dit jaar voor miljoenen Amerikanen geen 4th of July te worden zoals de andere jaren. Er is het coronavirus, maar naast de pandemie is de VS dit jaar ook opgesch

Het populairste op Netflix wereldwijd

Netflix is en blijft razendpopulair. De streaminggigant voorziet haar platform dan ook wekelijks van nieuwe content. Proximus Pickx licht daar voor jou maandelijks de populairste series/films wereldwi

Winnie De Poeh en de Troetelbeertjes: deze filmberen veroveren de wereld

Vanavond zendt VTM om 20.30 uur de met een Oscar genomineerde film 'Christopher Robin' uit, over het jongetje uit de Winnie de Poeh-verhalen dat opgegroeid is. Als zijn donszachte jeugdvriend terug op

Kijk mee naar de beste filmpjes van het internet!

Hoera! Het einde van de werkweek is in zicht. Dat vieren we door dolkomisch te lachen met het beste grappen uit de moppentrommel van het wereldwijde web. Dus sit down, relax en hou je klaar om eens go

Huiver en schrik met ‘Curon’: de nieuwste hitserie van Netflix

Netflix’s spannendste serie van het moment heet ‘Curon’. Het verhaal speelt zich af in het Italiaanse stadje Curon Nevosta waar een beroemde kerktoren staat die voor de helft onder water staat én dubb

Hoe "Snow White and the Huntsman" zich onderscheidt van het origineel

Vanavond om 21u05 trakteert VTM jou op "The Huntsman: Winter's War", zowel een prequel als een sequel op "Snow White and the Huntsman". Dat modern sprookje uit 2012 is op zijn beurt een bewerking van

Wereldreis en lachsalvo’s: dit zijn onze weekendtips

Yes, weekend! Tijd om ’s avonds lekker weg te zakken in de zetel met een goeie film of spannende serie. Proximus Pickx selecteert wekelijks alle must-sees die je dit weekend zeker niet mag missen. Vee

Deze sterren dragen een litteken met zich mee. Maar hoe kwamen ze hieraan?

Achter elk litteken schuilt een verhaal. Bij Proximus Pickx lichten we je enkele verhalen toe van film- of muzieksterren die ooit een litteken hebben opgelopen en hoe ze dat juist verkregen hebben.

De internationale carrière van Veerle Baetens: geprezen, miskend en bescheiden

Actrice Veerle Baetens kende haar internationale doorbraak met haar glansrol in de aangrijpende dramafilm ‘The Broken Circle Breakdown’. Die film van Felix van Groeningen werd bedolven onder de prijze

Belgisch talent in de kijker bij Proximus Pickx

Dat ons land over heel wat filmtalent beschikt, is geen geheim. Met de nationale feestdag voor de deur zetten we bij Proximus Pickx onze landgenoten in de kijker in de op aanvraag-catalogus.Je vindt o

Hollywood op zijn grappigst: scènes die je doen bulderen van het lachen

Vanavond kan je om 22u35 op Q2 de film ‘There’s Something About Mary’ bekijken. Een film die serieus op de lachspieren werkt, met onder meer de befaamde scène waar Mary (gespeeld door Cameron Diaz) de

Nieuws van het esport-front

Thibaut Courtois wordt aandeelhouder van Spaanse esports-organisatie DUX Gaming

Onze nationale doelman heeft een nieuwe stap gezet! Thibaut Courtois, nummer een bij Real Madrid en de Rode Duivels, is een gepassioneerde esportsfan en is voortaan aandeelhouder van een grote Spaanse

ZES duikt in de wereld van de e-sports

Bij gebrek aan grote sportevenementen deze zomer zet ZES vanaf zondag 5 juli in op een ander soort sport, ééntje die zich perfect houdt aan de social distancing-regels: e-sports.

Esportskalender: juli

Elke maand vindt u dankzij Proximus Pickx de kalender met Belgische en internationale esportsevenementen die u niet mag missen! BELGIË League of Legends Belgian League| 1e juni t.em. 10 augustus © Be

Grote verrassing in Belgian League: Aethra vloert Sector One

Niemand zag het aankomen! De tweede helft van de groepsfase wordt reeds gekenmerkt door dé verrassing van het Belgisch kampioenschap op League of Legends. Het onverslaanbaar gewaande Sector One verloo

Thibaut Courtois sponsort met Esportsbedrijf Spaanse derdeklasser

Thibaut Courtois investeerde vorige week in Esportsbedrijf Dux Gaming. En dat bedrijf werd vandaag de nieuwe eigenaar van de Spaanse derdeklasser Internacional de Madrid. De club maakte het nieuws zel

Team 7AM-kapitein Yoni: “Wij willen ons kwalificeren voor de play-offs”

Bijna drie maanden geleden kondigde TimeOut Esports aan dat het zijn activiteiten staakte. De terugtrekking van het Belgische team zorgde voor een open plek in de Belgian League op League of Legends.

Het is zomer en daar is het LEC weer

Het League of Legends European Championship (LEC) en zijn zomersegment zijn twee weken geleden van start gegaan. In dit dossier willen we je op de hoogte brengen van de actuele verhoudingen op het Eur

David Beckham is de volgende voetbalster die investeert in esports

Afgelopen donderdag kwam het nieuws naar buiten. Oud-voetballer David Beckham investeert meer dan 27 miljoen euro in de start-up Guild Esports. Als er één voetballer is die ook succesvol is geworden i

Belg Davidp wint G2 Esports Valorant Invitational

Onze Belgische landgenoten presteren uitstekend op Valorant! Ex6TenZ en davidp waren onze twee trotse vertegenwoordigers tijdens de G2 Esports Valorant Invitational, een toernooi van hoog niveau. Het

Terugblik op de play-offs van de Proximus ePro League

Na de reguliere fase van de Proximus ePro League werden we getrakteerd op de play-offs met de zes beste amateurspelers uit de reguliere competitie en tien professionele spelers van verschillende clubs

Belgian League: Mechelen is tweede, Sector One op eenzame hoogte

Maandag stond er opnieuw een speeldag van de Belgian League op League of Legends op het programma. Sector One domineerde andermaal, KV Mechelen steeg naar de tweede plaats in het klassement. De Belgia

NumberOne: TheDice verlengt zijn titel

Het seizoen van de huidige kampioen van de Legend Stage op het NumberOne-circuit verliep moeilijker dan verwacht. Maar uiteindelijk ging de titel opnieuw naar TheDice na de finale tegen een sterk Apol

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.