Duistere complottheorieën gespot!

Van moordcomplotten en persoonsverwisselingen tot diepgewortelde wraak tegen de autoriteiten. Een complot komt nooit uit het niets. Realiteit of vergezochte geheimen? We tonen enkele films die wel heel ver gaan om je te overtuigen. Geloof wat je wil geloven.

JFK

JFK © Warner Bros.

In deze Amerikaanse thriller wordt de moord op president J.F.K. onderzocht. Het standpunt van de film: de moord was een insidejob onder leiding van een zakenman uit New Orleans. Kevin Costner speelt Jim Garrison, een openbaar aanklager uit New Orleans. Costner wil het complot onthullen, maar daardoor brengt hij zijn gezin en de mensen rondom hem in gevaar. Want ‘the inside’ heeft overal ogen… In het echt werd president John Fitzgerald Kennedy vermoord door een Amerikaanse marinier. Maar of die in opdracht van iemand werkte, zullen we nooit weten, want de schutter werd na de aanval zelf doodgeschoten.

V for Vendetta

V for Vendetta © Warner Bros. Pictures

In het jaar 2032 is het Verenigd Koninkrijk een politiestaat geworden. Een man met een masker van Guy Fawkes, die zichzelf V noemt, is van plan een revolutie te starten nadat hij ontdekt dat de overheid onschuldige burgers doodt voor eigen experimenten. De wraak van V is explosief. Letterlijk, want op 5 november plant hij net als in 1605 (de dag van Guy Fawkes of Bonfire Night) een aanslag op het Britse parlement.

Die dag is voor velen nog niet vergeten. Elk jaar op 5 november worden er in het VK nog vuren aangestoken om de rebel te herdenken die het parlement op z'n plaats zette en opkwam voor het volk, ook al heeft de feestdag tegenwoordig een religieus kantje en zorgt het voor strubbelingen tussen de katholieken en protestanten.

Valkyrie

Valkyrie © 20th Century Fox

Operatie Valkyrie was een echt bestaand complot om Adolf Hitler te vermoorden en de nazipartij ten val te brengen in 1944. Een van de initiatiefnemers was Claus von Stauffenberg, in de film gespeeld door Tom Cruise. Samen met een groep anti-Duitse militairen plant von Stauffenberg een operatie om de Duitse Führer en zijn raadsmannen om te brengen om Duitsland en de wereld te behoeden voor meer kwaad. Omdat we allemaal weten dat Hitler niet werd vermoord, kan je wel vermoeden dat de operatie mislukte. De echte von Stauffenberg werd - zowel in de film als in het echt - uiteindelijk geliquideerd voor zijn verraad.

Pittig weetje: omdat Tom Cruise een aanhanger is van het Scientology-geloof, kwam er heel wat kritiek op zijn casting en mochten ze in bepaalde plekken in Duitsland niet filmen, omdat de Duitsers Scientology zien als een gevaarlijke sekte.

The Da Vinci Code

The Da Vinci Code © Sony Pictures Releasing

Een complot binnen in het Vaticaan om de Heilige Graal te verwoesten. Dat is het verhaal dat auteur Dan Brown schreef en dat verfilmd werd met Tom Hanks in de hoofdrol. Hanks speelt Robert Langdon, een expert in symbologie. Hij probeert samen met agente Sophie Neveu de moord te onderzoeken op de curator van het Louvre. Ze ontdekken cryptische boodschappen en oude geheimen die de Kerk koste wat kost wil beschermen. En ze worden achtervolgd door obscure figuren die in de naam van clandestiene organisaties - zoals Opus Dei - willen voorkomen dat de waarheid uitkomt.

En zo ver staat de film niet van de realiteit, aangezien Opus Dei als organisatie ook vaak kritiek te verduren krijgt door hun elitair gedrag en hun geheimhouderij over wie de leden nu echt zijn.

White House Down

White House Down © Sony Pictures Releasing

John Cale (Channinig Tatum) is een agent die in het Witte Huis solliciteert voor een plaats binnen de geheime dienst. Maar op hetzelfde moment wordt de presidentiële woning aangevallen door een huurleger. Cale probeert zichzelf en zijn dochter in veiligheid te brengen, maar botst tegen de president (Jamie Foxx), die hij ook moet zien te beschermen. Er is namelijk een complot om de president te doden, geleid door een groep personen die vroeger voor de overheid werkten. Ze proberen onder andere te ontsnappen langs geheime ondergrondse tunnels.

In het echt is het Witte Huis niet zo spannend en zijn er geen geheime ruimtes of ontsnappingsroutes. Of toch niet dat het grote publiek weet...

Air Force One

Air Force One © Buena Vista International

De Amerikaanse president is vaak het doelwit van terroristische aanslagen en complotten. In de film 'Air Force One' worden hij en zijn familie tijdens een vlucht met het presidentieel vliegtuig gegijzeld door onder andere enkele spionnen die zich in het team van de opperbevelhebber hebben ingewerkt. Wat de gijzelaars willen: de vrijlating van Radek, de dictator van Kazachstan die gevangen genomen werd door de Amerikaanse autoriteiten.

President Bill Clinton kon de film best smaken. Hij liet weten dat het vliegtuig goed nagemaakt was, maar dat niet alles (zoals de 'geheime' veiligheidsmaatregelen) ook aanwezig is. Maar wie weet wil hij criminelen gewoon niet te veel informatie geven over zijn privéjet.

The International

The International © Columbia Pictures

Louis Salinger is een detective die voor Interpol werkt en een complot ontdekt bij de grootste bank ter wereld. Maar om zulke beschuldigingen te durven maken, moet je uiteraard heel zeker zijn van je stuk. De film is een waar kat-en-muisspel tussen degenen die de waarheid aan het licht willen brengen en de corrupte kopstukken die niet terugdeinzen om elke tegenstander uit de weg te ruimen.

De film heeft heel wat teweeg gebracht. Mensen begonnen meer na te denken over wat de grote banken nu eigenlijk met ons geld aanvangen. Ook komen er in de film enkele mysterieuze incidenten aan bod die in het echt ook gebeurden, zoals de moord op bankiers, de crisis en de kracht van de maffia. Niet zo'n ver-van-ons-bedshow dus als het lijkt.

Enemy of the State

Enemy of the State © Buena Vista Pictures

Een congreslid wordt vermoord in een park. Een natuurfotograaf heeft de moord toevallig opgenomen op video terwijl hij het bos bestudeerde. Omdat de fotograaf weet dat hij een doelwit is, dumpt hij de diskette met de beelden bij zijn vriend, Robert Dean (Will Smith), zonder dat die het doorheeft. Robert wordt op de hielen gezeten door allerlei gewelddadige autoriteiten, zonder te weten wat hij mis heeft gedaan.

Een congreslid dat wordt vermoord is echter zeldzaam in het echte Amerika. Sinds 1789 legden er maar 14 het loodje.

The Bourne Ultimatum

The Bourne Ultimatum © Universal Pictures

Jason Bourne (Matt Damon) is een voormalig lid van de CIA en leidt aan geheugenverlies. Hij wordt op de hielen gezeten door politie en overheden omdat ze hem verdenken van verschillende criminele praktijken. Maar binnen de CIA zijn ook heel wat complotten die niet mogen uitkomen, die Jason vergeten was door zijn geheugenverlies, maar die hij zich langzaamaan opnieuw herinnert.

De CIA - of Central Intelligence Agency - is de dag van vandaag niet al te geheim meer. Ze hebben zelfs een eigen website!

Changeling

Changeling © Universal Studios

Angelina Jolie speelt Christine Collins in de verfilming van haar waargebeurde verhaal. Op een dag verdwijnt Christines zoon Walter en de LAPD (de politie van Los Angeles) krijgt het zwaar te verduren in de pers omwille van hun incompetente aanpak. Na een paar maanden beweert de LAPD dat ze Walter hebben teruggevonden, maar Christine is overtuigd dat de jongen die ze bij haar hebben achtergelaten niet haar zoon is. Ook wanneer ze wordt opgenomen in een instelling en gek wordt verklaard, geeft ze de zoektocht naar haar bloedeigen kind niet op.

Het verhaal is gebaseerd op de 'Wineville Chicken Coop'-moorden uit de jaren '20, waarbij een aantal jonge jongens verdwenen in California. Ook daar deed een jongen zich voor als 'Walter' en wist de politie niet goed hoe ze de zaak moesten onderzoeken. Ze kregen zo veel kritiek dat ze de naam van het stadje 'Winevile' veranderd hebben in 'Mira Loma'. Van een schandaal gesproken!

Music Maestro

Het allerbeste van filmcomponist Ennio Morricone

De Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden. De muziek die hij schreef voor de spaghettiwesterns van Sergio Leone is tot het collectief geheugen gaan behoren.

Buitenlandse festivalzomers vallen in het water

Door de coronapandemie is het festivalseizoen ook in het buitenland op een sisser uitgedraaid. Honderden artiesten, tientallen bands en duizenden fans moeten het deze zomer voor één keer zonder festiv

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Placebo

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Het opmerkelijke verhaal achter de wereldhit 'Yéké Yéké'

In de rubriek ‘One hit wonders’ duikt Proximus Pickx in de muziekgeschiedenis en licht het hits uit die artiesten een gloriemoment hebben bezorgd. Deze keer vertellen we het verhaal van ‘Yéké Yéké’.

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Nothing But Thieves

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op George Ezra

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Gorillaz

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Stromae

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Rag 'n' Bone Man

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op The Script

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Glauque charmeert met poëzie op de grens tussen hiphop en elektronica

Het Naamse kwintet Glauque verovert na Franstalig België nu ook Vlaanderen met de herwerking van hun debuut EP. Als kruisbestuiving tussen hiphop en elektronica staat "réécriture" garant voor opzwepen

Ik ga op reis en ik neem mee: de drie beste reispodcasts!

Reizen is altijd een beetje avontuur, maar soms kan de reis op zich wel heel lang duren. Om die uren onderweg – in auto, trein, bus of vliegtuig – te vullen en de verveling tegen te gaan, schotelt Pro

Sport in de kijker

België verslaat Brazilië: beste prestatie ooit van de Rode Duivels?

Op 6 juli 2018 stond België op zijn kop na de fantastische 1-2-zege tegen Brazilië op het WK 2018. Was dit de beste wedstrijd ooit van de Rode Duivels op een WK?

On This Day: Roger Federer wint voor de eerste keer Wimbledon

Roger Federer is een absolute grootheid in het tennis en de Zwitser staat al bijna twintig jaar aan de wereldtop. In 2003 won hij voor de eerste keer het glandslamtoernooi van Wimbledon. Het begin van

One day, one goal: de dag dat Mbark Boussoufa Club Brugge op een hoopje speelde

Mbark Boussoufa speelde veertien jaar geleden met AA Gent Club Brugge helemaal van de mat. In het Ottenstadion van AA Gent zagen ruim 12.000 fans hoe Boussoufa de Bruggelingen op zijn eentje oprolde.

One day, one goal: de dag dat Spanje Franck Ribéry ontdekte

Frank Ribéry was de verrassing van de chef op het WK 2006. De flankspeler van Olympique Marseille bedankte op 27 juni tijdens de 1/8ste finale tegen Spanje bondscoach Raymond Domenech voor het vertrou

Waarom de toekomst van het Amerikaanse nationale team er rooskleurig uitziet

Op 4 juli vieren de Amerikanen traditioneel Independence Day, de dag dat het immense land onafhankelijk werd van Engeland. Mogelijkerwijze valt er binnenkort ook op voetbalgebied het een en het ander

Robert Louis-Dreyfus: de rijke erfgenaam die Standard redde van de ondergang

Dag op dag elf jaar geleden stierf de voormalige mecenas van Standard de Liège, Robert Louis-Dreyfus, op 63-jarige leeftijd aan leukemie. We blikken terug op het woelige tijdperk van de man die de Rou

On This Day: Griekenland wordt Europees Kampioen ten koste van Portugal

Exact zestien jaar geleden lag het openbare leven eventjes stil in Portugal. Toen versloeg Griekenland topfavoriet én gastland Portugal in de finale van EURO 2004. Geen Portugees die het toen begrijpe

Het drukkingsmiddel van Lionel Messi: symptomen van een dieper ongenoegen

De Spaanse pers liet gisteren een kleine bom vallen door te onthullen dat Lionel Messi zijn contract bij FC Barcelona, dat tot medio 2021 loopt, niet wenst te verlengen. Wat zit er achter deze besliss

Deze spelers/ploegen lieten van zich spreken na de coronabreak

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de voetbalwereld maanden stillag, maar dat heeft enkele spelers duidelijk deugd gedaan.

One day, two goals: Neymar en Ronaldinho geven masterclass in "de beste wedstrijd die niemand zag"

Wat maakt een wedstrijd iconisch? Topspelers op het veld, een wisselend doelpuntenverloop, prachtige goals en een grote scheut emotie. Op 27 juli 2011 speelden Santos en Flamengo een wedstrijd voor de

One day, one goal: Robbie Fowler, gesel van de SK Brann-defensie

Robbie Fowler, bijgenaamd ‘God’ in Liverpool, is één van de meest talentrijke en populaire aanvallers ooit in het shirt van The Reds. Tijdens de UEFA Beker voor Bekerwinnaars verraste de Britse goalge

5 weetjes over Euro 2000

Dag op dag 20 jaar geleden, op 2 juli 2000, won Frankrijk het Europees kampioenschap dankzij een golden goal van David Trezeguet in de finale tegen Italië. Het EK voetbal, gezamenlijk georganiseerd do

Focus op films, series & tv

Wat mogen we verwachten van het tweede seizoen van "Into the Night"?

Goed nieuws voor de fans van de allereerste Belgische Netflix Original "Into the Night". Met een filmpje op Twitter maakte het streamingplatform bekend dat er een tweede seizoen van de post-apocalypti

Sylvester ‘Rambo’ Stallone wordt 74: vijf iconische rollen

Sylvester Stallone viert vandaag zijn 74ste verjaardag. De spierbundel-op-leeftijd valt na een decennialange carrière niet meer weg te denken als één van de meest herkenbare gezichten in het actiegenr

Geen zomercruise in coronatijden? Deze films nemen je mee op zee!

Of je deze zomer reisplannen hebt of niet: door de coronapandemie is de kans klein dat je de komende weken of maanden voet zal zetten op een cruiseschip. Niet getreurd, want dankzij deze vier films ka

Het allerbeste van filmcomponist Ennio Morricone

De Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden. De muziek die hij schreef voor de spaghettiwesterns van Sergio Leone is tot het collectief geheugen gaan behoren.

Niet te missen op tv (6 juli - 12 juli): 4 x feest voor je zintuigen

De zomer is in het land. Dat betekent dat ook je zintuigen geen overuren meer moeten kloppen.

Dertigers' blikt derde seizoen in

De populaire reeks ‘Dertigers’ blikt de komende weken z’n derde seizoen in. Vanwege de coronapandemie werden de opnames voor onbepaalde tijd uitgesteld. Komende maandag 6 juli vangen de opnames eindel

‘Bikini Day’: van Bond-girl tot Baywatch

Op 5 juli vieren we ‘Bikini Day’, ook al heeft de zomer het even moeilijk. Bij Proximus Pickx zetten we enkele iconische bikiniscènes in de picture.

United We Stand: 4 filmtips rond 4th of July

Omwille van het coronavirus belooft het dit jaar voor miljoenen Amerikanen geen 4th of July te worden zoals de andere jaren. Er is het coronavirus, maar naast de pandemie is de VS dit jaar ook opgesch

Het populairste op Netflix wereldwijd

Netflix is en blijft razendpopulair. De streaminggigant voorziet haar platform dan ook wekelijks van nieuwe content. Proximus Pickx licht daar voor jou maandelijks de populairste series/films wereldwi

Winnie De Poeh en de Troetelbeertjes: deze filmberen veroveren de wereld

Vanavond zendt VTM om 20.30 uur de met een Oscar genomineerde film 'Christopher Robin' uit, over het jongetje uit de Winnie de Poeh-verhalen dat opgegroeid is. Als zijn donszachte jeugdvriend terug op

Kijk mee naar de beste filmpjes van het internet!

Hoera! Het einde van de werkweek is in zicht. Dat vieren we door dolkomisch te lachen met het beste grappen uit de moppentrommel van het wereldwijde web. Dus sit down, relax en hou je klaar om eens go

Huiver en schrik met ‘Curon’: de nieuwste hitserie van Netflix

Netflix’s spannendste serie van het moment heet ‘Curon’. Het verhaal speelt zich af in het Italiaanse stadje Curon Nevosta waar een beroemde kerktoren staat die voor de helft onder water staat én dubb

Nieuws van het esport-front

FIFA 20: Belg is Frans kampioen van de e-LIGUE 1 op PS4

Stefano Pinna heeft voor een heel knappe prestatie gezorgd door vice-kampioen van de e-LIGUE 1 te worden in het shirt van LOSC. Hij won wel de nationale titel op de Playstation 4. Onze beste vertegenw

Valorant: Belg kwalificeert zich voor main event van Vitality European Open

David “davidp” Prins en zijn G2-team wonnen de kwalificaties van het Valorant-toernooi georganiseerd door Team Vitality. De gloednieuwe competitie integreert het “Ignition Series”-circuit. In volle ex

BIG is grote winnaar van de cs_summit 6

Berlin International Gaming versloeg Team Vitality in de finale van de cs_summit 6 met 3-2 en maakte zo een einde aan de reeks overwinningen van de Fransen sinds de start van het toernooi. Team Vitali

Thibaut Courtois wordt aandeelhouder van Spaanse esports-organisatie DUX Gaming

Onze nationale doelman heeft een nieuwe stap gezet! Thibaut Courtois, nummer een bij Real Madrid en de Rode Duivels, is een gepassioneerde esportsfan en is voortaan aandeelhouder van een grote Spaanse

ZES duikt in de wereld van de e-sports

Bij gebrek aan grote sportevenementen deze zomer zet ZES vanaf zondag 5 juli in op een ander soort sport, ééntje die zich perfect houdt aan de social distancing-regels: e-sports.

Esportskalender: juli

Elke maand vindt u dankzij Proximus Pickx de kalender met Belgische en internationale esportsevenementen die u niet mag missen! BELGIË League of Legends Belgian League| 1e juni t.em. 10 augustus © Be

Grote verrassing in Belgian League: Aethra vloert Sector One

Niemand zag het aankomen! De tweede helft van de groepsfase wordt reeds gekenmerkt door dé verrassing van het Belgisch kampioenschap op League of Legends. Het onverslaanbaar gewaande Sector One verloo

Thibaut Courtois sponsort met Esportsbedrijf Spaanse derdeklasser

Thibaut Courtois investeerde vorige week in Esportsbedrijf Dux Gaming. En dat bedrijf werd vandaag de nieuwe eigenaar van de Spaanse derdeklasser Internacional de Madrid. De club maakte het nieuws zel

Team 7AM-kapitein Yoni: “Wij willen ons kwalificeren voor de play-offs”

Bijna drie maanden geleden kondigde TimeOut Esports aan dat het zijn activiteiten staakte. De terugtrekking van het Belgische team zorgde voor een open plek in de Belgian League op League of Legends.

Het is zomer en daar is het LEC weer

Het League of Legends European Championship (LEC) en zijn zomersegment zijn twee weken geleden van start gegaan. In dit dossier willen we je op de hoogte brengen van de actuele verhoudingen op het Eur

David Beckham is de volgende voetbalster die investeert in esports

Afgelopen donderdag kwam het nieuws naar buiten. Oud-voetballer David Beckham investeert meer dan 27 miljoen euro in de start-up Guild Esports. Als er één voetballer is die ook succesvol is geworden i

Belg Davidp wint G2 Esports Valorant Invitational

Onze Belgische landgenoten presteren uitstekend op Valorant! Ex6TenZ en davidp waren onze twee trotse vertegenwoordigers tijdens de G2 Esports Valorant Invitational, een toernooi van hoog niveau. Het

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.