Duistere complottheorieën gespot!

Films | Van moordcomplotten en persoonsverwisselingen tot diepgewortelde wraak tegen de autoriteiten. Een complot komt nooit uit het niets. Realiteit of vergezochte geheimen? We tonen enkele films die wel heel ver gaan om je te overtuigen. Geloof wat je wil geloven.

Door MF

Deel dit nieuws

JFK

In deze Amerikaanse thriller wordt de moord op president J.F.K. onderzocht. Het standpunt van de film: de moord was een insidejob onder leiding van een zakenman uit New Orleans. Kevin Costner speelt Jim Garrison, een openbaar aanklager uit New Orleans. Costner wil het complot onthullen, maar daardoor brengt hij zijn gezin en de mensen rondom hem in gevaar. Want ‘the inside’ heeft overal ogen… In het echt werd president John Fitzgerald Kennedy vermoord door een Amerikaanse marinier. Maar of die in opdracht van iemand werkte, zullen we nooit weten, want de schutter werd na de aanval zelf doodgeschoten.

V for Vendetta

In het jaar 2032 is het Verenigd Koninkrijk een politiestaat geworden. Een man met een masker van Guy Fawkes, die zichzelf V noemt, is van plan een revolutie te starten nadat hij ontdekt dat de overheid onschuldige burgers doodt voor eigen experimenten. De wraak van V is explosief. Letterlijk, want op 5 november plant hij net als in 1605 (de dag van Guy Fawkes of Bonfire Night) een aanslag op het Britse parlement.

Die dag is voor velen nog niet vergeten. Elk jaar op 5 november worden er in het VK nog vuren aangestoken om de rebel te herdenken die het parlement op z'n plaats zette en opkwam voor het volk, ook al heeft de feestdag tegenwoordig een religieus kantje en zorgt het voor strubbelingen tussen de katholieken en protestanten.

Valkyrie

Operatie Valkyrie was een echt bestaand complot om Adolf Hitler te vermoorden en de nazipartij ten val te brengen in 1944. Een van de initiatiefnemers was Claus von Stauffenberg, in de film gespeeld door Tom Cruise. Samen met een groep anti-Duitse militairen plant von Stauffenberg een operatie om de Duitse Führer en zijn raadsmannen om te brengen om Duitsland en de wereld te behoeden voor meer kwaad. Omdat we allemaal weten dat Hitler niet werd vermoord, kan je wel vermoeden dat de operatie mislukte. De echte von Stauffenberg werd - zowel in de film als in het echt - uiteindelijk geliquideerd voor zijn verraad.

Pittig weetje: omdat Tom Cruise een aanhanger is van het Scientology-geloof, kwam er heel wat kritiek op zijn casting en mochten ze in bepaalde plekken in Duitsland niet filmen, omdat de Duitsers Scientology zien als een gevaarlijke sekte.

The Da Vinci Code

Een complot binnen in het Vaticaan om de Heilige Graal te verwoesten. Dat is het verhaal dat auteur Dan Brown schreef en dat verfilmd werd met Tom Hanks in de hoofdrol. Hanks speelt Robert Langdon, een expert in symbologie. Hij probeert samen met agente Sophie Neveu de moord te onderzoeken op de curator van het Louvre. Ze ontdekken cryptische boodschappen en oude geheimen die de Kerk koste wat kost wil beschermen. En ze worden achtervolgd door obscure figuren die in de naam van clandestiene organisaties - zoals Opus Dei - willen voorkomen dat de waarheid uitkomt.

En zo ver staat de film niet van de realiteit, aangezien Opus Dei als organisatie ook vaak kritiek te verduren krijgt door hun elitair gedrag en hun geheimhouderij over wie de leden nu echt zijn.

White House Down

John Cale (Channinig Tatum) is een agent die in het Witte Huis solliciteert voor een plaats binnen de geheime dienst. Maar op hetzelfde moment wordt de presidentiële woning aangevallen door een huurleger. Cale probeert zichzelf en zijn dochter in veiligheid te brengen, maar botst tegen de president (Jamie Foxx), die hij ook moet zien te beschermen. Er is namelijk een complot om de president te doden, geleid door een groep personen die vroeger voor de overheid werkten. Ze proberen onder andere te ontsnappen langs geheime ondergrondse tunnels.

In het echt is het Witte Huis niet zo spannend en zijn er geen geheime ruimtes of ontsnappingsroutes. Of toch niet dat het grote publiek weet...

Air Force One

De Amerikaanse president is vaak het doelwit van terroristische aanslagen en complotten. In de film 'Air Force One' worden hij en zijn familie tijdens een vlucht met het presidentieel vliegtuig gegijzeld door onder andere enkele spionnen die zich in het team van de opperbevelhebber hebben ingewerkt. Wat de gijzelaars willen: de vrijlating van Radek, de dictator van Kazachstan die gevangen genomen werd door de Amerikaanse autoriteiten.

President Bill Clinton kon de film best smaken. Hij liet weten dat het vliegtuig goed nagemaakt was, maar dat niet alles (zoals de 'geheime' veiligheidsmaatregelen) ook aanwezig is. Maar wie weet wil hij criminelen gewoon niet te veel informatie geven over zijn privéjet.

The International

Louis Salinger is een detective die voor Interpol werkt en een complot ontdekt bij de grootste bank ter wereld. Maar om zulke beschuldigingen te durven maken, moet je uiteraard heel zeker zijn van je stuk. De film is een waar kat-en-muisspel tussen degenen die de waarheid aan het licht willen brengen en de corrupte kopstukken die niet terugdeinzen om elke tegenstander uit de weg te ruimen.

De film heeft heel wat teweeg gebracht. Mensen begonnen meer na te denken over wat de grote banken nu eigenlijk met ons geld aanvangen. Ook komen er in de film enkele mysterieuze incidenten aan bod die in het echt ook gebeurden, zoals de moord op bankiers, de crisis en de kracht van de maffia. Niet zo'n ver-van-ons-bedshow dus als het lijkt.

Enemy of the State

Een congreslid wordt vermoord in een park. Een natuurfotograaf heeft de moord toevallig opgenomen op video terwijl hij het bos bestudeerde. Omdat de fotograaf weet dat hij een doelwit is, dumpt hij de diskette met de beelden bij zijn vriend, Robert Dean (Will Smith), zonder dat die het doorheeft. Robert wordt op de hielen gezeten door allerlei gewelddadige autoriteiten, zonder te weten wat hij mis heeft gedaan.

Een congreslid dat wordt vermoord is echter zeldzaam in het echte Amerika. Sinds 1789 legden er maar 14 het loodje.

The Bourne Ultimatum

Jason Bourne (Matt Damon) is een voormalig lid van de CIA en leidt aan geheugenverlies. Hij wordt op de hielen gezeten door politie en overheden omdat ze hem verdenken van verschillende criminele praktijken. Maar binnen de CIA zijn ook heel wat complotten die niet mogen uitkomen, die Jason vergeten was door zijn geheugenverlies, maar die hij zich langzaamaan opnieuw herinnert.

De CIA - of Central Intelligence Agency - is de dag van vandaag niet al te geheim meer. Ze hebben zelfs een eigen website!

Changeling

Angelina Jolie speelt Christine Collins in de verfilming van haar waargebeurde verhaal. Op een dag verdwijnt Christines zoon Walter en de LAPD (de politie van Los Angeles) krijgt het zwaar te verduren in de pers omwille van hun incompetente aanpak. Na een paar maanden beweert de LAPD dat ze Walter hebben teruggevonden, maar Christine is overtuigd dat de jongen die ze bij haar hebben achtergelaten niet haar zoon is. Ook wanneer ze wordt opgenomen in een instelling en gek wordt verklaard, geeft ze de zoektocht naar haar bloedeigen kind niet op.

Het verhaal is gebaseerd op de 'Wineville Chicken Coop'-moorden uit de jaren '20, waarbij een aantal jonge jongens verdwenen in California. Ook daar deed een jongen zich voor als 'Walter' en wist de politie niet goed hoe ze de zaak moesten onderzoeken. Ze kregen zo veel kritiek dat ze de naam van het stadje 'Winevile' veranderd hebben in 'Mira Loma'. Van een schandaal gesproken!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top