Wanneer documentaires politiek worden

Wil je iets bijleren maar heb je geen zin om in de boeken te duiken? Dan vind je hier een lijst met een paar slimme en boeiende politieke documentaires. Van Oekraïne over Cuba tot de Verenigde Staten: maak kennis met de politieke regimes.

Bowling for Columbine

Bowling for Columbine

Michael Moore, de koning van de controverse. En een knappe detective die kan onthullen wat niemand ooit eerder had gezien. De regisseur is niet bang dat mensen de deur zullen dichtknallen of hem zullen beledigen. Het enige wat voor hem telt? De waarheid achterhalen. In 'Bowling for Columbine' neemt Michael Moore de wapenindustrie en het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet onder vuur. Deze documentaire van 2002 is geïnspireerd op de trieste gebeurtenissen van de schietpartij die in 1999 plaatsvond in de high school van Columbine, Colorado. Met deze film probeert de regisseur te achterhalen waarom er zoveel wapenmoorden zijn in de Verenigde Staten. 'Bowling for Columbine' won een prijs op het Festival van Cannes, een Oscar voor beste documentaire en een César voor beste buitenlandse film.

Fahrenheit 9/11

Fahrenheit 9/11

Ook deze keer een docu van Michael Moore. Nu gaat de regisseur Bush Junior, de toenmalige president van de Verenigde Staten, achterna. Wat deed die bij de aanval op de twee torens van het World Trade Center? En hoe heeft hij deze crisis aangepakt? Wat is de link tussen de familie Bush en de familie Bin Laden? Werden de Amerikaanse verkiezingen van 2000 vervalst? Tal van vragen waarop Michael Moore een antwoord probeert te geven. Met op de achtergrond Iraakse olie. Deze documentaire is politiek in die zin dat hij de herverkiezing van George W. Bush als president van de VS in 2004 probeert te voorkomen. De regisseur heeft zijn slag niet thuisgehaald, maar hij won datzelfde jaar wel een Gouden Palm in Cannes.

Le fond de l'air est rouge

Le fond de l'air est rouge

Zoals zijn naam al laat vermoeden, focust de documentaire 'Le fond de l'air est rouge' op de opkomst van linkse bewegingen in de jaren 60 en 70. Deze film van Chris Marker staat stil bij het nieuwe links in Frankrijk en de opkomst van socialistische bewegingen in Latijns-Amerika. Met deze documentaire uit 1977 (en impliciet ook met de titel) probeert de regisseur aan te tonen dat de opkomst van links wel in de lucht hangt, maar nooit echt kan landen. De film gebruikt archiefbeelden en bestaat uit twee (lange) delen over de volgende onderwerpen: Vietnam, de dood van Che, Mei 68, de Praagse lente, het Gemeenschappelijk Programma en Chili. Bij de release duurde 'Le fond de l'air est rouge' 4 uur. In 1988 werd de film bewerkt en de duur herleid tot 3 uur.

Comandante

Comandante

In 2002 kreeg Oliver Stone de toestemming Fidel Castro te interviewen. Niet evident in die tijd, en al helemaal niet voor een Amerikaan! Drie uur lang praatte de regisseur met de Cubaanse leider. Het interview gaat over verschillende onderwerpen en staat uiteraard ook stil bij politieke thema's. Het zal je niet verrassen dat de documentaire verboden werd in de Verenigde Staten omdat de politieke onderwerpen heel wat polemiek deden ontstaan. 'Comandante', geproduceerd door HBO, zou op de gelijknamige zender te zien zijn, maar moest worden geannuleerd omwille van politieke druk. In Europa was er geen censuur en dus kan je de film bij ons op dvd zien.

The Edge of Democracy

The Edge of Democracy

Vanuit Cuba reizen we met 'The Edge of Democracy' zuidwaarts. Deze documentaire van Petra Costa focust op verschillende jaren van politieke schandalen in Brazilië. Van het eerste mandaat van president Lula tot de afzetting van Dilma Rousseff in 2016. De regisseur staat ook stil bij de sociopolitieke gevolgen van deze presidentschappen, die diepe wonden in het land hebben geslagen. En maakt de balans op van de laatste 30 jaar politiek in Brazilië. De jonge vrouw vertrekt daarbij vanuit haar eigen bevindingen: als jongvolwassene van 19 wanneer Lula werd verkozen of van het eerste sprankeltje hoop op democratie tot de ontgoocheling, de woede en de verscheurdheid van een land dat te maken krijgt met corruptieschandalen. Deze documentaire is op Netflix te bekijken.

An Inconvenient Truth

An Inconvenient Truth

'An Inconvenient Truth' (2006) sloeg alle records bij zijn release. En zelfs meer, want hij werd meerdere malen bekroond en won in 2007 ook de Oscar voor beste documentaire. Deze film, die werd geregisseerd door Davis Guggenheim, is gebaseerd op een presentatie die Al Gore gaf tijdens een bewustmakingscampagne over de klimaatopwarming. De vroegere presidentskandidaat vond het zijn plicht te strijden voor het klimaat en werkte samen met het IPCC. In die tijd kwam de klimaatverandering bijna niet aan bod in de media. En het IPCC nog minder. Niemand trok de straat op om te eisen dat de beleidsmakers in actie zouden schieten. Met andere woorden: er was wel al een climate emergency, maar niemand praatte erover.
Deze documentaire toont aan dat iedereen het er overal over eens is: de klimaatopwarming van de aarde is een feit en we moeten er dringend iets aan doen. Dertien jaar geleden was het nog niet te laat. De film werd zeer goed onthaald door de critici en het grote publiek maar niet door klimaatontkenners. En dus kwam er een vervolg. En vandaag vervoegt Greta de rangen van het IPCC en Al Gore. Maar de klimaatontkenners, die zijn er ook nog altijd ...

Winter on Fire

Winter on Fire

Het was de headline in het nieuws tijdens de winter van 2014: de bevolking van Kiev stond op tegen president Viktor Ianoukovytch. Regisseur Evgeny Afineevsky besliste deze volksrevolutie te volgen en er een documentaire over te maken. Een jaar later was die klaar. Tussen 21 november 2013 en 22 februari 2014 was het Onafhankelijkheidsplein het podium waar het volk oog in oog kwam te staan met de repressies van de politie. Een ongelijke strijd van blote handen tegen echte wapens. Deze revolte eindigde pas na de "moedige" vlucht van president Ianoukovytch. Dat kwam goed uit, want dat was net wat het volk wou. 'Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom' werd te midden van de opstand gefilmd, tussen de barricades. Een bloedbad vol wanhoop, vermoeidheid, angst, hoop en ten slotte de vreugde van 22 februari. Een aangrijpende documentaire, te bekijken op Netflix. 

Emmanuel Macron, les coulisses d'une victoire

Emmanuel Macron, les coulisses d'une victoire

Regisseur Yann L'Hénoret volgde Emmanuel Macron tijdens de Franse presidentscampagne. 200 dagen lang beleefde hij de Franse verkiezingen als een insider, in het kamp Macron. Het resultaat? De dag na de overwinning van Macron was de documentaire te zien op TF1. Je zou denken dat 'Emmanuel Macron: les coulisses d'une victoire' positie inneemt voor Macron, maar de Franse president ging ermee akkoord dat er zou worden gefilmd en dat hij de montage niet te zien zou krijgen. De regisseur volgt de kandidaat tijdens zijn meetings, behalve wanneer die achter gesloten deuren plaatsvinden. Hij is erbij op de sleutelmomenten van de campagne. Een beetje zoals 'The War Room', de documentaire die Bill Clinton volgde tijdens de Amerikaanse presidentscampagne van 1992. 'Emmanuel Macron, les coulisses d'une victoire' is op dvd beschikbaar.

Chile, Obstinate Memory

Chile, Obstinate Memory

'Chile, Obstinate Memory' is meer dan een politieke documentaire. Het is een persoonlijke film uit 1997 over de ervaringen die iedereen heeft gekend tijdens de dictatuur van Pinochet. Eind jaren 60 ging regisseur Patricio Guzmán in Europa wonen. Na enkele jaren keerde hij terug naar zijn geboorteland. Daar kreeg hij het idee om een documentaire te maken. Een film op het ritme van zijn eigen bedenkingen over identiteit en het collectieve geheugen. Wat wordt vergeten over een dictatuur na een aantal generaties? En wat wordt opzettelijk vergeten om 'het verleden te begraven'? Deze documentaire is te bekijken op YouTube.

An Insignificant Man

An Insignificant Man

Met 'An Insignificant Man', een sociopolitieke documentaire uit Indië, trekken we naar een ander continent. Deze film van Khushboo Ranka en Vinay Shukla, uitgekomen in 2017, focust op de betogingen tegen corruptie in Indië en op de komst van de nieuwe politieke partij Aam Aadmi, opgericht door een handvol betogers. 'An Insignificant Man' buigt zich ook over de leider van deze nieuwe partij, Arvind Kajriwal. De populaire partij besliste zich kandidaat te stellen bij de verkiezingen van 2013 en dit is het verhaal van 'An Insignificant Man'. Een documentaire die niet door iedereen in Indië goed werd onthaald en maar in enkele bioscopen in het land mocht worden getoond. Te bekijken op Vice en YouTube.

Music Maestro

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

Er gaat geen maand voorbij zonder afscheid te moeten nemen van enkele muzikale grootheden. Een in memoriam.

AB Canape: New Wave rock van The Cure

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

AB Canape: sfeervolle genremix van The Cat Empire

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

Canvas selecteert: een bloemlezing van de Koningin Elisabethwedstrijd

Nu de prestigieuze Koningin Elsabethwedstrijd deze jaargang uitgesteld is, komt Canvas met een alternatief op de proppen. De cultuurzender grasduinde in de geschiedenis van het concours en zendt het k

AB Canapé: de oorstrelende indietronica van gouden trio Alt-J

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

Aflevering 3: Dena's Iraanse roots

In de derde aflevering van 'Topickx of the week' dompelt comédienne Dena Vahdani ons onder in haar Iraanse roots. Veel mensen kennen Iran voornamelijk als aartsvijand van de VS, maar de Brusselse toon

Mel B, van Spice Girl tot X Factor

Mel B doet bij iedereen een belletje rinkelen als voormalig lid van de Spice Girls. Toch houdt ze zich tot op de dag van vandaag op in de muziekwereld, zij het voornamelijk als jurylid bij talentensho

AB Canapé: classic rock uit het kraaiennest van The Black Crowes

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

Clip van de week: I Wanna Go Outside

'We live in strange times', zoals de Engelse schrijver Douglas Adams placht te zeggen. In heel wat landen ligt het sociale leven nog steeds grotendeels plat. Ook wij Belgen moeten nog zoveel mogelijk

AB Canapé: de zoetgevooisde stem van singer-songwriter Suzanne Vega

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje bij beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

AB Canapé: de experimentele postrock van Son Lux

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

Willy geeft Belgische artiesten duwtje in de rug

Het zijn geen fijne tijden voor artiesten, zeker niet nu alle massa-evenementen gedurende deze zomer zijn afgezegd. Radiozender Willy steunt artiesten al vanaf het begin van de coronacrisis en lanceer

Sport in de kijker

Deze iconische sportgebaren ondersteunen de strijd tegen discriminatie

Na de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd, die geweldadig om het leven werd gebracht door een blanke politieagent in Minneapolis, staan de Verenigde Staten in rep en roer. Het lokte afgelopen week

One day, one goal: de raket van Benjamin Pavard bevrijdt Frankrijk

Net geen twee jaar geleden vestigde Benjamin Pavard definitief zijn naam door een magistraal doelpunt te scoren in de achtste finales van het WK in Rusland. Een keerpunt in het toernooi voor de Franse

Mythische Kop verschaft Anfield aura van onoverwinnelijkheid

De mythische voetbaltempel Anfield ademt voetbal. Onder impuls van de steeds passionele en rumoerige Kop worden de bezoekers van meet af aan bij de keel gegrepen. Maar The Reds zijn niet altijd de vas

De ultieme elf van de Rode Duivels: de centrale middenvelder (1/2)

We zijn intussen toe aan de achtste aflevering in onze zoektocht naar het ultieme elftal van de Rode Duivels. Ook vandaag laten we jullie kiezen uit vier voormalige en huidige internationals. Nu is he

Lance Armstrong: "Het kon erger. Ik kon Floyd Landis zijn en elke dag ontwaken als een stuk stront"

Na het eerste deel vorige week legt deel 2 van de documentaire "Lance" de glorieperiode en de graduele ondergang van Lance Armstrong bloot. Ook al lijkt The Boss bij momenten gelouterd te zijn, toch s

"Waarom altijd ik?" Bad boy Balotelli gooit steevast eigen ruiten in

In de zevende aflevering in onze rubriek 'Enfants terribles' is het opnieuw tijd voor een opvallende verschijning in de voetbalwereld. Met Mario Balotelli lichten we er misschien wel een van de meest

On this day: Spanje rouwt om overleden voetballer José Antonio Reyes

Er zijn van die dagen waarvan je hoopt dat ze zo snel mogelijk passeren. 1 juni zal voor altijd zo’n dag blijven voor de familie van José Antonio Reyes. Het is namelijk dag op dag een jaar geleden dat

One day, one goal: Sony Anderson rondt collectief meesterwerk van Lyon af tegen Inter

We moeten al terug naar de vroege jaren 2000 om de hoogdagen van Lyon te herbeleven. De club werd in die periode zeven keer na elkaar kampioen in Frankrijk. Les Gones schitterden daarnaast ook op het

Gent snoept rivaal Club Brugge op nippertje tweede plaats af in eerste play-offjaar

2010 zal voor altijd de geschiedenis ingaan als het jaar waarin de play-offs hun intrede deden in het Belgische voetbal. Anderlecht zou met enig gemak kampioen worden, maar de strijd om de tweede plaa

One day, one goal: het geniale puntertje van Ronaldinho

De legende van Ronaldo de Assis Moreira, aka Ronaldinho, staat in de annalen van de voetbalgeschiedenis gebeiteld. Op 8 maart 2005 toonde de Braziliaanse baltechnicus een glimp van zijn klasse, ditmaa

De ultieme elf van de Rode Duivels: de rechtermiddenvelder

In de zevende aflevering in onze zoektocht naar het ultieme elftal van de Rode Duivels laten we je opnieuw kiezen uit een viertal voormalige en huidige Rode Duivels die naam en faam maakten op de posi

Ons wielerjargon: de bezemwagen, de schrik van elke sprinter

De coronacrisis bezorgde dit voorjaar menig wielerliefhebber een aantal teleurstellende maanden. Om het lange wachten toch enigszins te verzachten, laten we bij Proximus Picxk elke week ons licht schi

Focus op films, series & tv

Anekdotes vanop de filmset: de improvisatie van Louis de Funès in "La Grande Vadrouille"

"La Grande Vadrouille", ondertussen meer dan 50 jaar oud, blijft tot op de dag van vandaag een van de grootste kaskrakers in de geschiedenis van de Franse film. Hij prijkt nog steeds in de top 5 van d

Deze biopics brengen hulde aan historische figuren uit de wereldgeschiedenis

Vanavond is op CAZ de grandioze biopic 'Darkest Hour' te zien, met Gary Oldman in de hoofdrol van de weerbarstige staatsman Winston Churchill. Biopics bestaan in alle soorten, maten en gewichten, maar

The Muscles from Brussels verovert Hollywood in de jaren 90

Als je een Amerikaan vraagt wat ze over België weten, komt Jean-Claude Van Damme gegarandeerd als een van de eerste zaken ter sprake. De filmster met roots in Brussel schopte het eind de jaren 90 tot

Nieuw op Netflix deze week

Heb je je favoriete serie in één ruk uitgekeken? Niet getreurd, want Netflix verrijkt elke week haar platform met nieuwe releases. Een greep uit het aanbod voor deze week.

'The Batman' en de 'Batmobiel': een evolutie van ruim 80 jaar

Na de 'Batman'-trilogie met Christian Bale als hoofdrolspeler ligt de lat zeer hoog voor zijn opvolgers, vraag dat maar aan Ben Affleck… Robert Pattinson waagt er zich alvast aan en de 'Batman'-fans k

Het avontuur lonkt met deze films!

De kans lijkt klein dat we deze zomer verre reizen zullen kunnen maken, maar proeven van het avontuur kan gelukkig wel bij Proximus Pickx. In onze op aanvraag-catalogus groepeerden we enkele films die

Dit zijn de 10 meest bekeken series op Netflix in de maand mei

Netflix behoort tot de grote winnaars van de lockdown. Het platform was voor vele gebruikers het middel bij uitstek om de verveling tegen te gaan. Hieronder een overzicht van de 10 series die de Belge

Reizen Waes: de donkere en speelse kant van Japan

Tom Waes trok in februari voor Reizen Waes naar Japan en door de uitbraak van het coronavirus bleef het bij die ene buitenlandse reis. Vorige week kon je deel één bekijken, deze keer was het tijd voor

Deze kindsterren vochten voor hun rechten

Vandaag vieren we de Internationale Dag van het Kind, een feestdag waarop we de rechten van het kind extra in de kijker zetten. Voor deze gelegenheid belichten we de prille carrières van enkele kindst

The Thin Red Line: Dit zijn de beste 5 oorlogsklassiekers

Vanavond zendt CAZ om 20.40 uur de oorlogsfilm ‘The Thin Red Line’ uit. Deze film met Sean Penn, Jim Caviezel, Nick Nolte, Elias Koteas en Ben Chaplin won een Gouden Beer en wordt door regisseur Marti

Niet te missen op tv (1 juni - 7 juni): 4 x het leven zoals het is

De realiteit overtreft de fictie

Cinemajargon: director’s cut

Flashback, sequel, cliffhanger… Nadat we deze begrippen voor je ontleedden, legt Proximus Pickx deze week uit wat ‘The Director’s cut’ betekent. Een speciaal recht dat in de cinemawereld enkel aan reg

Nieuws van het esports-front

Esportskalender: juni

Elke maand vindt u dankzij Proximus Pickx de kalender met Belgische en internationale esportsevenementen die u niet mag missen! De maand juni wordt gekenmerkt door continuïteit en play-offs. Voor de

Proximus ePro League Play-offs: speeldag 2

De tweede van drie speeldagen staat voor de deur en sommige spelers kunnen zich al geen nederlaag meer veroorloven. Andere spelers kunnen zich dan weer nu al plaatsen voor de volgende ronde.Abdullah W

Proximus ePro League Play-offs: speeldag 1

De zes amateurspelers zijn bekend, de 10 profspelers zijn er klaar voor; de eindfase van de competitie kan eindelijk beginnen. Ook de poules zijn verdeeld en die beloven erg spannend te worden.In poul

G2 Esports European Brawl II: de Belgen blijven verbazen op Valorant

Sinds de komst van de game Valorant blijven verschillende Belgen zich onderscheiden op het internationale toneel. Dit was opnieuw het geval tijdens de European Brawl II, georganiseerd door de organisa

Belg Nivera is Frans kampioen op CSGO

Nivera, de jonge Belgische profspeler is met Team Heretics Frans kampioen geworden op Counter-Strike tijdens het ECN. Na een quasi perfect seizoen (13 overwinningen tegenover één nederlaag in dit seiz

Rainbow 6 Benelux League: mCon en uX gaming strijden om het laatste kwalificatieticket

Naarmate het einde van de groepsfase nadert, kennen meer en meer ploegen hun verdict. Terwijl drie teams nu al zeker zijn van de play-offs, zijn drie andere reeds uitgeschakeld. Een van de kleine nieu

NumberOne CSGO: Lamif en TheDice blijven aan de leiding, Clear veegt de nul weg

Terwijl Lamif en TheDice ongeslagen aan de top van het Legend Stage-klassement blijven, heeft Clear zijn eerste puntje beet in deze competitie op Counter Strike: Global Offensive. Naarmate de weken vo

Top 5 wedstrijden Regular Season van de Proximus ePro league

Het reguliere seizoen zit erop en we bleven zeker niet op onze honger zitten. In totaal hebben we 120 wedstrijden gezien. Wedstrijden die spannend waren, leuk om volgen en waarin vaak ook mooie doelpu

De Belgian League is terug! Wie onttroont Sector One?

Zoals beloofd maakt de Belgische competitie op League of Legends zijn comeback voor de zomereditie. Vijf teams hebben hard gewerkt en zich voorbereid op één enkel doel: de reus Sector One onttronen. N

Kortrijk-speler Manse: “Mijn profiel paste heel goed bij de club”

Na de ontmoeting met REGO en Nycom hebben we een afspraak met Manse “Manse01” Bogaerts, de speler die al twee seizoenen lang de kleuren van KV Kortrijk vertegenwoordigt. Zonder echt te hebben gedroomd

NumberOne: Lamif springt naar de eerste plaats, ook TheDice blijft ongeslagen

Speeldag drie van het NumberOne-circuit op Counter Strike: Global Offensive is afgewerkt. Twee teams blijven ongeslagen, drie andere teams moeten hun eerste overwinning nog boeken. De avond begon opni

Italië wint eEuro 2020 op Pro Evolution Soccer

Italië is reeds een grote natie in het traditionele voetbal en is nu ook de Europese kampioen van de virtuele velden. De Squadra Azzura won het eEuro 2020-evenement dat werd georganiseerd op Pro Evolu

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.