De ATP Finals, het officieuze WK tennis zet een punt achter het seizoen

In navolging van de vrouwen zetten ook de mannelijke tennissers weldra een punt achter hun seizoen. De beste spelers van het seizoen - enkel en dubbel - kruisen een laatste keer de degens. Van 10 tot 17 november doen zij een gooi naar de eindzege op de ATP Finals. Wat moet je allemaal weten over dit prestigieuze toernooi?

50ste editie

Het wordt een jubileumeditie, want de ATP Finals staan voor de 50ste keer op de agenda. In 1970 verzamelden de beste spelers van het seizoen een eerste keer op het einde van het jaar, toen nog onder de naam 'The Masters'. In Tokio klopte Stan Smith toen Rod Laver in de finale. Enkele naamswijzigingen later kreeg het toernooi de naam 'ATP World Tour Finals', in 2017 werd dat afgekort tot ATP Finals.

Laatste keer Londen

Net als de voorbije jaren is de O2-Arena in Londen de place to be. Het toernooi verhuisde in 2009 naar de Britse hoofdstad en die zal dit jaar voor de laatste keer het decor zijn van de ATP Finals. In 2020 verhuist het tenniscircus naar de Italiaanse stad Turijn.

King Roger

Roger Federer krijgt in Londen de kans om zijn record scherper te stellen. De Zwitser is alleen recordhouder met zes eindzeges. Daarmee doet hij beter dan legendes Pete Sampras en Ivan Lendl, die allebei vijf keer wonnen. Federer moet wel oppassen dat hij niet bijgehaald wordt, want ook Novak Djokovic heeft al vijf zeges op de teller.

Hoe werkt de kwalificatie?

Naast de ATP-ranking bestaat er ook een jaarranking. Iedereen start op 0 en de acht beste spelers van het jaar ontvangen een uitnodiging voor de ATP Finals. Ook voor de beste acht dubbelparen ligt een ticketje Londen klaar. De definitieve deelnemerslijst is er sinds 1 november, na afloop van het ATP-toernooi in Parijs.

Lucratief

De ATP Finals staan ook bekend als het officieuze WK, en dat is te zien aan de prijzenpot. In het enkelspel kan de winnaar maximaal circa 2,5 miljoen euro opstrijken, op voorwaarde dat hij al zijn partijen wint. Het dubbelspel is beduidend minder lucratief, want het winnende paar kan maximaal een cheque van net geen half miljoen euro ontvangen. En die moet dan nog gedeeld worden door twee, ah ja.

Zo was het vorig jaar

Opvallend vorig jaar: geen finalist van 2017 aanwezig op de ATP Finals. Zowel runner-up David Goffin als winnaar Grigor Dimitrov wisten zich niet te kwalificeren. Ook Rafael Nadal ontbrak, de Spanjaard was geblesseerd. Novak Djokovic ontpopte zich tot topfavoriet door door de groepsfase en de halve finale te walsen, maar in de finale werd hij in twee sets verrast door de Duitser Alexander Zverev.

Deelnemers enkel

Geen David Goffin in Londen, een vroege uitschakeling in Parijs zette definitief een streep door zijn kansen om de beste acht te halen. De eerste namen waren al in juli bekend. Op 10 juli was Rafael Nadal de eerste die zijn hotel mocht vastleggen, vier dagen later volgde Djokovic. De Italiaan Matteo Berrettini was dan weer de laatste.

1. Rafael Nadal (Spa)
2. Novak Djokovic (Ser)
3. Roger Federer (Zwi)
4. Daniil Medvedev (Rus)
5. Dominic Thiem (Oos)
6. Stefanos Tsitsipas (Gri)
7. Alexander Zverev (Dui)
8. Matteo Berrettini (Ita)

Deelnemers dubbel

De winnaars van vorig jaar, Mike Bryan en John Sock, vormen geen duo meer, want Mike ging opnieuw met zijn broer Bob de baan op. De twee plaatsten zich voor de 16de keer voor de ATP Finals, maar moeten verstek geven en worden vervangen door het duo Dodig-Polášek. De Colombianen Cabal en Farah trekken als beste duo van 2019 naar Londen.

1. Juan Sebastián Cabal (Col) - Robert Farah (Col)
2. Lukasz Kubot (Pol) - Marcelo Melo (Bra)
3. Kevin Krawietz (Dui) - Andreas Mies (Dui)
4. Rajeev Ram (VSt) - Joe Salisbury (Bri)
5. Raven Klaasen (ZAf) - Michael Venus (NZe)
6. Jean-Julien Rojer (Ned) - Horia Tecau (Roe)
7. Pierre-Hugues Herbert (Fra) - Nicolas Mahut (Fra)
8. Ivan Dodig (Kro) - Filip Polášek (Slo)Geniet nu één maand gratis van de tv-optie All Sports. Op het einde van de proefperiode wordt het abonnement betalend (€ 16,99/maand) of kan je de optie kosteloos opzeggen via de MyProximus app. Klik hier voor meer info.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?