De tien luidste concerten ooit! Protect your ears!

Concertje zo nu en dan? Ja, dat doen we graag. En we willen het geluid ook voelen. Niets mis met een luid concert. Maar als het té luid wordt? Neen, dan zoeken we stillere oorden op. En ja, we hebben altijd oordoppen bij en we gebruiken ze. Maar soms is luid gewoon veel te luid. Zoals in de tien volgende concerten. Mensen die erbij waren, horen nog steeds een fluittoon (en neen, dat is niet om te lachen).

Leftfield - 1996, Brixton Academy

De electronica moguls van Leftfield weten hoe ze een feestje moeten bouwen. En het mag luid zijn. Zoals die keer dat de plaaster van de muren naar beneden kwam. 1996. Dance is helemaal in zwang en Leftfield acht de tijd rijp voor een historische set. Ze gingen maar even tot 137 dB, en dat is be-hoor-lijk luid. Wat zeggen we? Niet te harden! "That was the first tour – we’re nowhere near that now. We’re up there, but it’s more about quality than loudness. That’s the idea anyway", aldus Leftfields Neil Barnes vandaag. En dat ze tegenwoordig veel meer rekening houden met de geluidslimieten ook. Doen ze dat niet: einde concert en een boete! 

AC/DC - 1980, Black in Black-tour

Ja, die konden niet aan het lijstje ontbreken. De vraag is of het een verdienste is dat je als band zo luid kan gaan? In het geval van AC/DC: ze staan altijd onder spanning - pun intended. De Australische rockers waren op tour in 1980 en lieten een blijvende indruk na met een reeks concerten - of liever: mokerslagen voor het oor - die makkelijk de 230 dB overstegen. Niet zonder gevolg eigenlijk, want loudness speelde zanger Brian Johnson in 2016 parten: de band moest een aantal concerten re-schedulen, omdat Johnson anders blijvende gehoorschade opgelopen zou hebben. 

Foo Fighters - Nieuw-Zeeland, 2011

David Grohl, luid? Does a bear shit in the woods? Met Nirvana ging het al luid, met zijn Foo Fighters gaat het nog luider. Zoals die keer in Nieuw-Zeeland toen hij alle kiwi's uit de bomen schudde. Concertje in Auckland spelen, zeggen ze. En zo hard gaan dat de seismograaf tilt sloeg: hun concert had de allure van een aardbeving. Twee aparte stations gaven seismische activiteit weer. Wow! De grond schudde ritmisch mee. De aarde danste, letterlijk. Wijs! Manowar, 2008 - Duitsland

Grensgeval, maar ze mogen er wel bij, de rekels van Manowar. Technisch gezien was het geen concert, want het geluidsniveau werd gemeten tijdens de soundcheck. En Manowar was lekker aan het testen hoe luid ze konden gaan. Versterkers op 13 en hup, daar ging het wijzertje zo maar eventjes over de 139 dB. Haha. Dat is bijna een straaljager. Of neen, wacht, het IS even luid als een straaljager! 
The Who - Londen, 1976

Europa kreunde onder een verzengende hitte tijdens de zomer van 1976. The Who maakte het allemaal nog een beetje heter. Nog voor bands als Manowar er een sport van maakten om de luidste band ooit te worden, reeg The Who record na record aan elkaar. In 1976 liepen er officials van The Guinness Book of Records rond op concerten, omdat ze het luidste concert ter wereld wilden vastleggen. Telkens als The Who optrad, moesten ze hun metingen aanpassen. Roger Daltrey en zijn trawanten gingen vlot boven de 126dB. 

KISS - Canada, 2009

"If it's too loud, you're too old." Het is een stoere uitspraak van mensen die graag een fluittoon horen. En de gasten van KISS? Weten er alles van. De bezoekers van het Ottawa Bluesfest in Ottawa ook, want KISS slaagde erin om de pijngrens te verwarren met de geluidsgrens. Ze flirtten met de redelijk debiele 136 dB. Iemand van het Ottawa-gemeentebestuur moest hen komen zeggen: "Jongens, kan het wat stiller, hier slapen kinderen." Check out!

Deep Purple - Londen, 1972

Stairway to heaven. Alleszins een trap waar de muziek je naar boven stuwt, want Deep Purple weet ook wel van wanten, dB-gewijs. Deep Purple speelde in het Rainbow Theatre - net zoals Led Zeppelin een paar jaar voordien - en wist net zoals hen het dak van het gebouw te blazen. 117 dB. Patat, hard en snedig, waardoor drie mensen flauw vielen. Jaren later kreeg de promotor in Zweden een boete, omdat ze boven de 102 dB gingen. Steeds minder luid, dus. Maar volgens zanger Gillian ligt de focus nu niet meer op 'Hoe luid kunnen we?'.

Motörhead - Cleveland, 1986

Lemmy! Luid. Smerig. En helaas al niet meer onder ons, maar hij was zo luid dat we nog steeds een echo horen. Zeker van het concert dat hij met Motörhead speelde in Cleveland, in 1986. Dat was nogal wat. Het zou de geschiedenisboeken ingaan als een van de luidste concerten ooit gespeeld. Journalist Joseph Lanza was erbij: "It was wild seeing them playing as plaster was coming down. Everyone was looking up - even the band was pointing at the plaster coming down during the songs."

The Beatles - New York, 1969

Muhamed Ali en The Beatles, ze konden allebei uppercuts geven. De ene sloeg je tanden uit, de andere deed het met sound. Een van de redenen waarom The Beatles niet meer live speelden: het publiek - hoofdzakelijk krijsende meisjes - was luider dan henzelf. Volgens hun audio-engineer bereikte het gejoel, geschreeuw en getier van het publiek 130 dB. Probeer daar als band maar eens over te gaan! 

The Prodigy - alle shows

Het vehikel van Keith Flint (RIP) was nooit stil. Kon ook niet, want concerten van The Prodigy waren een belevenis, en dat moest je voelen. 100 dB. Makkelijk, en altijd. Een fan getuigt: "Ik heb permanente oorschade opgelopen tijdens een concert van The Prodigy; en ook al was het een fantastisch cool concert, toch zou ik iedereen aanraden om voorzorgen te nemen, voor elk concert. Geen enkel concert is het waard om er blijvende schade aan over te houden."

Muziek

Bekijk alles
Top