Van tv-stunt naar de hitparade

Films | Een paar weken geleden was Jan Smit te gast bij Gert Verhulst en James Cooke op de boot van Gert Late Night en daar is toen spontaan het idee ontstaan om samen een liedje te maken. En zo geschiedde: hun meezinger Altijd kwam uit als single en laat het grote publiek duidelijk niet onberoerd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het nummer veroverde meteen de eerste plaats in de Vlaamse Ultratop en kwam ook op nummer 26 binnen in de algemene Ultratop als hoogste nieuwkomer.

Dat een nummer uit een tv-programma het tot de hitparade schopt, is geen unicum. Wij zetten nog een paar muzikale tv-stunts op een rij, met wisselend succes.

Callboys: Discoin

Eind september nog lanceerden de Callboys met Discoin hun eigen dance anthem. Een nummer van Dr. Jackal and Mr. White, beter bekend als Jan Eelen en Jimmy Dewit waarbij "de beats en de boodschap basaal genoeg moesten klinken om ingang te vinden in het reptielenbrein van personage Wesley Biets", dixit het persbericht. Een regelrecht floorfiller dus, die wel niet opdook in de Ultratop Dance 50. Misschien komt het nummer wél terecht op de setlist van BELGA, de liveband die de Callboys ondertussen oprichten samen met topmuzikanten Jo Hermans en Wietse Meys. Die band speelt vergeten Belgische funk, recht uit de tv-reeks.

Studio Tarara: Ja, Tarara

Dit voorjaar was op VTM de reeks Studio Tarara te zien, die zich afspeelt in 1993 tijdens de beginjaren van VTM. Alles in de serie ademt de jaren negentig: de kleding, de kapsels én de muziek. En de jaren negentig, dat was ook de tijd van Tien om te Zien, met Anne De Baetzelier en Willy Sommers. In een van de afleveringen zien we hoe het hoofdpersonage Ricky Bolsens (Koen De Graeve) zich laat overtuigen om een single te maken: 'Ja, Tarara'. Hij beklimt het podium als Ricky Bolero, met als achtergronddanseressen Olga Leyers en Laura Tesoro.

Het nummer, dat geschreven werd door Mario Goossens en David Poltrock van Triggerfinger, werd ook uitgebracht als single, maar een hit werd het niet.

De Slimste Mens ter Wereld: Trollenknots

In het vorige seizoen van De Slimste Mens ter Wereld maakte jurylid Rik Verheye een grapje over de tovergroenten van Delhaize, waarmee het kinderen wil aansporen om meer groentjes te eten. Rik Verheye vreesde dat het eerder de Duitse technowereld zou zijn die zich aangesproken zou voelen met namen als Trollenknots. Het zouden profetische woorden blijken, want na de uitzending schoten de remixen als paddenstoelen uit de grond. Het nummer raakte zelfs tot in de Ultratip 50 en uiteindelijk kwam er ook een videoclip voor het goede doel.

Sorry voor Alles: Wachten op Margot

In het bekroonde Sorry voor Alles wordt een onwetend slachtoffer een maand lang gevolgd door de makers én maakt hij of zij daarbij de gekste avonturen mee. Zo ook Margot, die een wereldrecord brak door een duet te zingen met iemand aan de andere kant van de wereld én een olifant in haar bed zag belanden. Als klap op de vuurpijl maakte Wim Soutaer een nummer over zijn grootste fan: 'Wachten op Margot'. Het eindresultaat bleek zo sterk dat er werd beslist om er een echte single van te maken, waarvoor Margot de backing vocals voor haar rekening nam. Het nummer raakte zelfs tot op nummer vier in de Vlaamse Ultratop.

Tomtesterom: Dos Cervezas

Het bekendste voorbeeld van een tv-stunt die een regelrechte hit opleverde, is waarschijnlijk de aflevering van Tomtesterom waarin Tom Waes de uitdaging aanging om schlagerzanger te worden. Een uitdaging die hij absoluut tot een goed einde wist te brengen! 'Dos cervezas' bereikte de nummer één in de Vlaamse Ultratop, kwam binnen in De Afrekening van Studio Brussel en schopte het zelfs tot Radio 2 Zomerhit. Niet alle Vlaamse zangers waren daar zo tevreden mee en het nummer kwam zelfs ter sprake in het Vlaams parlement omdat 'Dos cervezas' gemaakt werd met belastinggeld.

Schalkse Ruiters: Ik weet wat ik wil

Eind jaren negentig was Schalkse Ruiters met Bart De Pauw en Tom Lenaerts hét programma dat je moest gezien hebben. In het programma werden steeds drie reportages getoond, waarbij de kijkers moesten uitmaken welke echt of vals waren. Toen het duo voor een van hun reportages illegaal de luchthaven van Zaventem binnendrong, schopten ze het zelfs tot in het journaal en werd het programma een echte hype. Een van hun andere stunts was het nummer 'Ik weet wat ik wil', van de B-Boys, zogezegd een nieuwe Vlaamse popgroep, die zelfs een optreden wist te versieren in het muziekprogramma De Muziekdoos. Toen bleek dat de groep eigenlijk een hoax was en het nummer, geschreven door Jan Leyers en Frank Vander Linden, ingezongen werd door Bart De Pauw en Tom Lenaerts, werd de belangstelling alleen maar groter.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top