De films met de langste productietijd

Films | Het shooten van een langspeelfilm kan soms heel wat tijd in beslag nemen. Soms zelfs té veel tijd. Orson Welles is met 48 jaar de recordhouder. Maar hij is niet de enige die zijn tijd nam!

Door MF

Deel dit nieuws

The Other Side of the Wind - 48 jaar

Orson Welles begon aan de productie van 'The Other Side of the Wind' in 1970. De bekende regisseur stopte met draaien in 1976. Omwille van problemen met de postproductie kon hij de film niet afwerken voor zijn overlijden tien jaar later. Toch gaf men niet op en 40 jaar later kon de postproductie eindelijk van start gaan. 'The Other Side of the Wind' was klaar in 2018 en ging in november van hetzelfde jaar in première.

The Thief and the Cobbler - 29 jaar

De productie van deze animatiefilm ging van start in 1966. En de film was pas klaar in 1995, zomaar eventjes 29 jaar later. Toch was de regisseur van 'The Thief and the Cobbler' niet aan zijn proefstuk toe qua animatiefilms voor de bioscoop. Het was immers niemand minder dan Richard Williams. Je weet wel, de man achter de cultfilm 'Roger Rabbit'.

Coffee & Cigarettes - 18 jaar

Het concept van deze film van Jim Jarmush die in 2003 uitkwam, is redelijk bijzonder. De regisseur filmde mensen die praatten bij een koffie en een sigaret. En dat deed hij 18 jaar lang. De eerste personages van 'Coffee & Cigarettes' werden in 1985 op film vastgelegd. Vanaf dan filmde Jarmush regelmatig andere mensen bij een kop koffie en een sigaret. Gedurende de shooting produceerde Jim Jarmush ook wel andere films.

Tiefland - 14 jaar

Het draaien van 'Tiefland' werd in 1940 stopgezet. Je kan wel raden waarom. Een film draaien in een land in volle oorlog is natuurlijk geen sinecure. Toch gaf de Duitse Leni Riefenstahl niet op. De adaptatie van de opera van Eugen Albert zou uiteindelijk 14 jaar later klaar zijn. Nog een huiveringwekkende anekdote over deze film? Er zijn Roma-gevangenen als figuranten te zien. Zij namen in 1940 deel aan de shooting. Nadien werden ze vermoord door de nazi's.

The Evil Within - 13 jaar

De productie van 'The Evil Within' was geen 'walk in the park'. De opnames van deze horrorfilm van Andrew Getty begonnen in 2002 en kenden heel wat moeilijkheden. Bovendien stierf de regisseur in 2015, net op het moment dat de postproductiefase begonnen was. Uiteindelijk was het de monteur Andrew Getty die de film afwerkte vooraleer hij in 2017 in première ging.

Blood Tea and Red String - 13 jaar

Voor 'Blood Tea and Red String' werkte de Amerikaase regisseur Christiane Cegavske helemaal alleen. Waarschijnlijk is dat de reden dat deze animatiefilm pas 13 jaar later te zien was. Bovenop deze technische moeilijkheid veranderde Christiane Cegavske ook twee keer van studio vooraleer de film in 2006 uiteindelijk te zien was.

Boyhood - 12 jaar

Richard Linklater heeft vrijwillig 12 jaar aan zijn film 'Boyhood' gewerkt. De Amerikaanse regisseur had beslist zijn acteurs één keer per jaar samen te brengen om enkele scènes van de film te draaien. Het doel was de echte evolutie van de familieleden te volgen in plaats van verschillende acteurs voor dezelfde rol in te schakelen. Een groots project dat meerdere keren werd bekroond: een Zilveren Beer in Berlijn, een Golden Globe en een Bafta-award.

On the Silver Globe - 12 jaar

Andrzej Zulawski heeft er 12 jaar over gedaan om zijn film 'On the Silver Globe' af te werken, maar dat was niet zijn eigen keuze. Polen beleefde immers moeilijke tijden in de jaren 70 en de overheid heeft toen geëist dat deze Poolse regisseur stopte met draaien. Zulawski gaf het project echter niet op en nam het werk nadien weer op. In 1988 was de film klaar. En presenteerde hij hem op het Filmfestival van Cannes.

Roar - 11 jaar

Vooraleer deze langspeelfilm in première ging, werd hij door de pers al omschreven als 'vervloekt'. De opnames duurden enorm lang en de productiekosten waren schandalig hoog. Tippi Hedren, de echtgenote van de regisseur, kocht een ranch om de wilde dieren die in de film te zien zijn, te temmen en te verzorgen. Noel Marshall had uiteindelijk 11 jaar nodig om 'Roar' af te werken. Niet zonder problemen, want er ging ook een barricade stuk, waardoor een deel van de decors en de technische uitrusting stuk ging. En als je met zoveel wilde dieren werkt, krijg je natuurlijk ook te maken met ongelukken. Wanneer een leeuw uithaalt, is dat net iets anders dan een kat die even krabt! Het filmteam liep dus regelmatig verwondingen op tijdens de opnames. Je kan je voorstellen dat iedereen opgelucht was toen 'Roar' in 1981 eindelijk klaar was!



Jet Pilot - 8 jaar

Deze film met John Wayne en Janet Leigh was pas na 8 jaar klaar. De eerste opnames vonden plaats in 1949. Maar regisseur Josef von Stemberg bracht de film pas in 1957 uit. We weten eigenlijk niet precies waarom dat zo lang heeft geduurd. Spijtig dat de film uiteindelijk geen filmklassieker werd. Hij werd heel slecht onthaald door de filmcritici en trok weinig volle zalen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top