Peaky Blinders: alles wat je wil weten over seizoen 5!

Series | De Shelby-clan is terug van weggeweest. Sinds 4 oktober kun je op Netflix het vijfde seizoen van Peaky Blinders kijken. Lees er hier alles over!

Door Pickx

Deel dit nieuws

De machtigste misdaadfamilie van Birmingham is terug met een nieuw seizoen, en dat  belooft een heftige, donkere rit te worden.

Seizoen 5 brengt ons in het Birmingham van de jaren dertig, en dat betekent concreet: een grote economische crisis en het opkomende fascisme. Even kijken hoe de Shelby-clan zich door deze heftige periode heen slaat.

De beurscrash van 1929 heeft namelijk ook zo zijn invloed op de Shelby’s. Bovendien koestert Tommy politieke ambities en heeft hij af te rekenen met jongere familieleden en fascistische rivalen die een bedreiging vormen voor zijn macht.

Bekijk hier een trailer van het vijfde seizoen:



Het vijfde seizoen bestaat uit zes afleveringen van een uur, en is nu te bekijken op Netflix.

Exit John Shelby

Cillian Murphy is opnieuw te zien als Thomas Shelby in seizoen 5, maar zijn broer in de serie, John Shelby, heeft in seizoen vier de dood gevonden. Acteur Joe Cole haakt dus af. De acteur is te zien in Black Mirror-aflevering Hang the DJ en had nog verschillende andere projecten lopen, met rollen in tv-series Pure en Gangs of London en in de film Avalanche. Daardoor maakte hij helaas de keuze om Peaky Blinders te verlaten.

"Het was gewoon mijn tijd, maar daarmee krijgen andere rollen de kans om te groeien binnen het verhaal," zei Cole over zijn afscheid als Peaky Blinder.

Nieuwe gezichten

Met het vijfde seizoen van Peaky Blinders verwelkomen we meteen ook enkele nieuwe namen. Sam Claflin speelt de fascistische politicus Sir Oswald Mosley. Brian Gleeson kruipt in de huid van Billy McCavern, de leider van de Billy Boys, een Protestantse straatbende uit Glasgow.

Verder hebben ook de mooie Anya Taylor-Joy en Daryl McCormack ( een rol in het nieuwe seizoen. Anya Taylor-Joy speelt de rol van Gina, de Amerikaanse liefde van Michael Gray. Als Michael terug naar Birmingham wordt geroepen, wil Gina met hem mee. Daryl McCormack speelt Isiah, Peaky Blinder en de zoon van straatpredikant Jeremiah Jesus, die met Tommy in de oorlog gevochten heeft.

Een Peaky Blinder in de politiek

"Tommy Shelby, MP": zoals verwacht, zien we Tommy Shelby de politiek in gaan.

Toen we de Shelby’s voor het laatst zagen, was Tommy net verkozen als parlementslid voor de Labour Party in Birmingham. Triomfantelijk daalde hij de trappen af met zijn familie – inclusief de baby die hij kreeg met zijn assistente Lizzie.

Nu, vier jaar later, heeft hij zichzelf stevig gepositioneerd als parlementslid. Een ding is zeker: Tommy maakt graag vrienden in hogere kringen. Hoeveel nieuwe, machtige vrienden heeft hij intussen gemaakt in het Parlement? En wat voor deals zal hij met ze sluiten om zijn familie te beschermen?

Sir Oswald Mosly

Een van Tommy’s collega’s in het Parlement: Sir Oswald Mosly, in de serie gespeeld door Sam Claflin. Een charmante en charismatische man, met een bijzondere visie op de toekomst van Groot-Brittannië. Hij benadert Tommy met een voorstel…

Een kleine spoedcursus over Oswald Mosley? Mosley was een Britse fascistische politicus, en ook: een meedogenloze en ambitieuze man. Hij werd in 1922 lid van de Labour Party, maar toen hij daar geen gehoor vond in verband met zijn plannen om de Britse werkloosheid tegen te gaan, stapte hij uit de partij en richtte hij de New Party op. Die partij werd uiteindelijk de British Union of Fascists (BUF), die sympathiseerde met de nazi's.

De Billy Boys

Niet alleen de politiek zorgt voor beroering in het vijfde seizoen van Peaky Blinders. De Shelby’s krijgen het in dit seizoen ook aan de stok met een andere, beruchte bende uit Glasgow, Schotland: de Bridgeton Derry-bende, beter bekend als de 'Billy Boys'.

De bezieler van de serie, Michael Knight, vertelde daarover in interviews:

"Dit seizoen maken we kennis met een bende, genaamd The Billy Boys, die het pad kruisen met onze vrienden uit Birmingham. In de serie zien we een fictief personage, gebaseerd op een echte persoon uit Glasgow: Billy Fullerton, de leider van de Billy Boys. De bends uit Glasgow waren zo wat de beruchtste van allemaal, dus ik dacht dat het wel tijd was om de grens eens over te steken."

Niet zomaar een bende, deze Billy Boys. De protestantse Bridgeton Derry-bende was een van de grootste en meest gevreesde bendes uit de Britse geschiedenis. Op zijn hoogtepunt telde de bende maar liefst achthonderd leden.

De Billy Boys waren niet alleen de grootste, maar ook een van de meest georganiseerde straatbendes uit de Britse geschiedenis. De leden droegen een uniform en marcheerden als een gemilitariseerde strijdmacht naar straatgevechten met hun belangrijkste rivalen.

Deze Billy Boys maken dus nu hun opwachting in Peaky Blinders, met Brian Gleeson (foto) als leider Jimmy McCavern. Ze zullen het Thomas hoe dan ook moeilijk maken.

Meer Peaky Blinders!

Schrijver Steven Knight heeft te kennen gegeven in totaal zeven seizoenen van de serie te willen maken, zodat hij het verhaal dat in zijn hoofd zit helemaal af kan maken.

Tijdens de BAFTA Awards 2018 won de serie in de categorie drama. Hier kondigde Knight aan dat de serie na seizoen zeven zal eindigen:

"Het was mijn ambitie om er een verhaal van te maken over een familie tussen twee oorlogen, dus ik wilde altijd al afsluiten met het eerste luchtalarm in Birmingham in 1939. Het duurt zeven seizoenen om dat punt te bereiken."

Goed nieuws dus, want we hebben dus na dit vijfde seizoen nog twee seizoenen te gaan.

Het vijfde seizoen bestaat uit zes afleveringen van een uur, en is nu te bekijken op Netflix.

Kies nu voor Netflix als tv-optie bij je abonnement van Proximus Pickx! Heb je al een Tuttimus, Familus of Minimus pack? Kies voor Netflix als tv-bonus!
 


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top