10 americana-albums die je in je platenkast moet hebben!

Hoe maak je een selectie van de tien beste americanaplaten ooit gemaakt? Grasduinen in collecties van kenners, op zoek gaan naar lijstjes, te rade gaan bij muzikanten. Om uit te komen bij: er bestaat geen absolute top tien, want zoals bij alle genres verandert de top tien elk jaar wel. Hoe het ook zij, een selectie - een poging tot - van americana-albums die het genre definiëren en een prachtige inleiding bieden.

10 americana-albums die je in je platenkast moet hebben

Johnny Cash - American Recordings

Kunnen we om Johnny Cash heen? Neen, en zelfs als we het zouden kunnen, dan nog willen we de man in black niet uit de lijst met tien grootste americana-albums. Met 'American Recordings' spant Cash de spreekwoordelijke kroon. Met producer Rick Rubin achter de knoppen liet Cash een frisse wind waaien door zijn carrière. Op het moment dat 'American Recordings' verscheen (in 1994) zat Cash qua verkoop wat in zak en as. Rubin was niet meteen een voor de hand liggende keuze, want de man was vooral vertrouwd met rap (Beastie Boys, LL Cool J, Public Enemy, Geto Boys) en (heavy) metal (Linkin Park, AC/DC, Metallica, Slayer, System of A Down ...), maar Rubin gaf Cash wel zijn oude glans terug: opnemen in de woonkamer, enkel met gitaar, zoals Cash's eerste producer Sam Philips het deed. De plaat kreeg niets dan lof. En wat Rolling Stone schreef, zegt het helemaal: "American Recordings is at once monumental and viscerally intimate, fiercely true to the legend of Johnny Cash and entirely contemporary."

John Prine - John Prine

Soms blijven straffe muzikanten onontdekt en sjokken ze hun leven lang van kleine gig naar kleine gig. Het had het leven van John Prine kunnen zijn. Prine, telg uit het folkmilieu in Chicago, werd ontdekt door Kris Kristofferson, en wist zijn bedje mooi te spreiden met prachtige country-folk, doorspekt met humor. Prine zit in dezelfde sfeer als Blaze Foley (stemgewijs alvast). Zeer de moeite van het ontdekken, want Prine wordt beschouwd als een van de beste songwriters van zijn generatie. Hij kreeg eind de jaren 1990 af te rekenen met kanker, maar overwon de ziekte. Zijn stem werd er dieper door. Bob Dylan is alvast fan: "Prine's stuff is pure Proustian existentialism. Midwestern mindtrips to the nth degree. And he writes beautiful songs."

The Band - Music from the Big Pink

Legendarische band, vooral bekend als de backinggroep van Bob Dylan, maar ook apart hebben ze hun merites. 'Music from the Big Pink' verscheen in 1968, een ferm debuut! De songs voor het album werden geconcipieerd in het huis dat Rick Danko, Richard Manuel en Garth Hudson deelden in New York en dat ze 'Big Pink' gedoopt hadden. The Band begon een eigen smoel te krijgen toen ze met Dylan samenwerkten, aan -tig songs en eigen materiaal. Van die opnames waren lang enkel bootlegs te krijgen, tot ze officieel werden gereleaset als 'The Basement Tapes' in 1975. Maar voordien was er dus 'Music from the Big Pink', opgenomen in twee weken tijd. Rolling Stone blokletterde: "This album was recorded in approximately two weeks. There are people who will work their lives away in vain and not touch it."  




John Hiatt - Bring the Family

John Hiatt - 'Have a Little Faith in Me' - kon wel wat geloof gebruiken in de periode voor hij dit album op de mensheid losliet. Hij zat met een knoert van een alcoholverslaving en wist even van geen hout pijlen meer te maken ... Zou hij ooit nog professioneel muziek maken? Zijn platenfirma had hem laten vallen. Wat moet je dan doen? Muziek spelen, om de duivel te bezweren. Hiatt speelde een paar sessies bij McCabe's Guitar Shop waar booker John Chelew hem overtuigde om niet te stoppen. Volgens Chelew waren de songs die hij er speelde de beste die hij ooit geschreven had. Hij trok de studio in - on a tight budget - en kwam buiten met een van de beste platen uit zijn oeuvre. 

Chris Whitley - Din of Ecstasy

Veel te vroeg vertrokken naar de eeuwige bluesvelden, dit genie. Chris Whitley - vader van - bracht in zijn korte carrière toch quite a body of work uit. 'Din of Ecstasy' is gewoon een meesterwerk. John Mayer zei ooit over hem: "one of the most under appreciated losses in all of music". Hij had gelijk, en ook al zit Whitley niet helemaal in de hoek van de traditionele americana, toch maakt hij muziek met traditie en put hij uit de grote bron aan country, blues en folk. Een plaat die iedereen die het genre genegen is moet herontdekken. Restless, rechtdoorzee. Met Alan 'dEUS' Gevaert op bas. Checken die handel! 

Los Lobos - Kiko

Exotisch en experimenteel album waarmee de band een nieuw uniek geluid aanboorde. Hun zesde studioplaat. Bijzonder fijn album. Een bruisend mengsel van stijlen, in een opvallende productie van Mitchell Froom. De toon wordt gezet door accordeon, melodica, orgel en Spaanse gitaar, wat het album zijn mysterieuze sound geeft. De meeste songs hebben hun voeten in de traditie - vooral in de Mexicaanse. Dat is goed hoorbaar op 'Saint Behind The Glass' en 'Rio De Tenampa'. Een mooie mix aan stijlen, gaande van blues naar country, maar bovenal uitstekende roots!  

Drive by truckers - Decoration Day

Machtig mooie plaat, dat was de consensus. 'Decoration Day' behoort tot het beste wat de southern rock te bieden had anno 2003. Ook vandaag staat de plaat nog steeds mooi overeind. Hoe kan je een fantastische dubbelaar - 'Southern Rock Opera' - evenaren? Critici dachten dat het niet kon. "Drive By Truckers kunnen niet beter!" En toen kwam deze 'Decoration Day', een mooie aansluiting op de legacy van Lynyrd Skynyrd, The Allmann Brothers Band en Neil Young. De plaat nam de draad op waar Drive By Truckers hem had laten liggen, met een hecht geheel als resultaat. Pitchfork wist er dit over te melden: "And while its peaks fall just a whit short of those on its predecessor, Decoration Day's inward journeys nicely balance out Southern Rock Opera's bombastic expansiveness, and further confirm the Drive-By Truckers' status as the most poetic and insightful Southern rockers in existence today."




Emmylou Harris - Greatest Hits Collection

Geen plaat? Neen. Een collectie, want kiezen is in deze verliezen, al zouden we natuurlijk ook 30 platen kunnen opnoemen die Harris bijeen schreef ... Maar laten we er toch maar één kiezen: 'The ballad of Sally Rose', een van de platen die Emmylou Harris helemaal op de kaart zette, en die het verhaal vertelt - of de breuk laat helen - over haar relatie met die andere legende Gram Parsons. Prachtig album, net zoals 'GP' en 'Grievous Angel', de twee albums die ze met Parsons opnam, voordat hij in de nazomer van 1973 overleed aan een overdosis alcohol en drugs.  

Grant Lee Buffalo - Fuzzy

R.E.M.'s Michael Stipe noemde het in 1993 het beste album van het jaar 'hands down'. Het debuut van Grant Lee Buffalo, met daarop het legendarische 'Fuzzy'. Vier platen brachten ze uit, waarvan het debuut het meest bekende is. Grant Lee Philips ging na de split solo en bracht vorig jaar nog een plaat uit, 'Widdershins'. Maar Grant Lee Buffalo, mensenlief. Wat een band, wat een charisma en wat een plaat. Philips' stem doet wat denken aan die van Frank Black (Pixies), wat perfect combineert met de 12-string gitaar en de stevige arrangementen. Een plaat om in huis te halen! 

Bonnie 'Prince' Billy - I See a Darkness

Hij heet Will Oldham, maar ook Bonnie 'Prince' Billy. En onder die nom de plume brengt hij machtig mooie albums uit, zoals 'I See a Darkness'. Het is zijn zevende plaat, maar wel de eerste onder de naam Bonnie 'Prince' Billy. De geest van Johnny Cash waart rond doorheen 'I See a Darkness', en ondanks het feit dat Oldham op deze plaat amper 29 was, klinkt hij alsof hij er al een heel leven opzitten heeft. Kreunend, half struikelend en zoekend. 'I See a Darkness' is ondertussen 20 jaar oud, maar blijft een zeer relevante plaat, een deel van Oldhams zoekproces als artiest. Enola eindigde een veelzeggende recensie als volgt: "'I See a Darkness' doet pijn, maar troost op een of andere vreemde manier ook. Zo kan een plaat die overloopt van de eenzaamheid, je toch het gevoel geven niet alleen te zijn." Perfecte plaat voor een perfecte herfst. 

Music Maestro

TikTok is een echte hitmachine geworden

Met ruim 800 miljoen jonge en minder jonge gebruikers wereldwijd is TikTok niet minder dan een heuse hitmachine geworden. Een onbekende artiest kan zijn of haar nieuwste nummer op het platform gooien

Zet samen met K3, Bart Peeters, Will Tura & co jouw coronaheld(in) in de bloemetjes

De afgelopen maanden waren bijzonder intens en zwaar. Het coronavirus kostte het leven aan duizenden mensen en ook mentaal was en is het een zware periode. Ziekenhuispersoneel, zorgkundigen… heel wat

One hit wonder Ice Ice Baby veroverde 30 jaar geleden de hitlijsten

Het nummer Ice Ice Baby van Vanilla Ice viert deze zomer zijn 30-jarig bestaan. Redenen genoeg dus om deze one hit wonder nog eens van onder het stof te halen.

Deze Vlaamse artiesten maakten het Nederlands opnieuw hip

Op 11 juli vieren we de Vlaamse feestdag. Een uitstekende gelegenheid om een blik te werpen op enkele artiesten die het Nederlands en haar vele Vlaamse dialecten in recente jaren opnieuw razendpopulai

Beleef een alternatieve festivalzomer dankzij Proximus Pickx!

De coronapandemie heeft de traditionele Belgische festivalzomer danig in de war gestuurd. Enkele festivals zijn uitgesteld tot volgend jaar, terwijl andere een virtuele editie op poten zetten. We lijs

5 markante momenten uit het bewogen leven van Jessica Simpson

Op vrijdag 10 juli viert zangeres en showbizzicoon Jessica Simpson haar 40ste verjaardag. Behalve in de muziek, waagde de Amerikaanse zich ook aan uitstapjes als actrice, schrijfster en modedesigner.

Jason Derulo zet met Coño TikTok opnieuw in vuur en vlam

Jason Derulo is zich onwijs populair aan het maken bij de gebruikers van de applicatie TikTok. Voor de tweede maal herwerkt hij een populair nummer op de social media-app. Deze keer zal hij met Coño d

Festival Musiq3: voor ieder wat wils

Het coronavirus gijzelt de muziekwereld en er zijn geen grote festivals deze zomer. De tiende editie van Musiq'3 Festival werd uitgesteld naar 2021. Toch werd er een alternatief gevonden met optredens

Ringo Starr wordt 80: dit zijn de mooiste momenten uit zijn carrière

Ringo Starr - Sir Richard Starkey voor de vrienden - is vandaag 80 jaar geworden. De Beatle werd op 7 juli 1940 geboren in Liverpool, terwijl de Tweede Wereldoorlog in volle hevigheid woedde. Wij kijk

Het allerbeste van filmcomponist Ennio Morricone

De Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden. De muziek die hij schreef voor de spaghettiwesterns van Sergio Leone is tot het collectief geheugen gaan behoren.

Buitenlandse festivalzomers vallen in het water

Door de coronapandemie is het festivalseizoen ook in het buitenland op een sisser uitgedraaid. Honderden artiesten, tientallen bands en duizenden fans moeten het deze zomer voor één keer zonder festiv

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Placebo

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Sport in de kijker

Luca Brecel: maakt hij een kans om het WK snooker te winnen?

Eind juli staat het WK snooker op het programma in het Crucible Theatre in Sheffield.

De strijd om het clublogo: traditie versus mondialisering

Het voetbal wordt steeds mondialer en als laatste heilig huisje moeten stilaan ook de clublogo's eraan geloven. Onder het mom van mondialisering en het wereldwijd vermarkten van het uithangbord van de

Vijf legendes die hun plaats in de Franse sportgeschiedenis verdienen

Wie 14 juli zegt, komt uit bij de nationale feestdag van Frankrijk. Het perfecte moment om de meest legendarische Franse atleten ooit op te lijsten.

One day, one goal: Thierry Henry tovert Arsenal voorbij Manchester United

Thierry Henry is één van de beste aanvallers die het voetbal de afgelopen 25 jaar heeft voortgebracht. Bij Arsenal kende hij zijn beste periode en in 2000 stal hij de harten van de fans met een weerga

De verboden tennisracket die niet lang stand wist te houden

In de sportwereld is innovatie schering en inslag. Het voetbal heeft zijn speciale voetballen, die keepers soms gek maken. In het tennis was er in 1977 de ‘spaghetti racket’. Die ingeving werd echter

Ante Rebic bij Milan: een seizoen van contrasten

Met momenteel een zevende plaats in de Serie A lijkt AC Milan op weg naar Europees voetbal volgend jaar. Dat zag er bij de jaarwisseling nochtans helemaal anders uit, toen Milan niet eens in de top ti

5 weetjes over het allereerste WK voetbal

Het is nu 90 jaar geleden sinds de eerste editie van het wereldkampioenschap voetbal plaatsvond in Uruguay. Proximus Pickx blikt terug op enkele opmerkelijke momenten van de competitie. 

One day, one goal: Rafael van der Vaart scoort geniale goal in Klassieker

De Nederlandse Klassieker tussen Ajax en Feyenoord is één van de meest beladen wedstrijden in Europa. En als er in die partij een opvallende gebeurtenis is, dan wordt dit duel nog lang herinnerd. Dat

One day, one goal: het historische doelpunt van Pavel Nedved tegen Mallorca

Iets meer dan 20 jaar geleden scoorde Pavel Nedved op sublieme wijze het laatste doelpunt in de geschiedenis van de UEFA Cup Winners' Cup, beter bekend als de Beker voor Bekerwinnaars. Dat is een comp

Het WK 1998, de wereldbeker die Frankrijk voorgoed veranderde

Dag op dag 22 jaar geleden veroverde Frankrijk haar allereerste wereldbeker door in de finale Brazilië opzij te zetten. Een terugblik op de opperste bekroning van de "Black blanc beur'-generatie van l

De nieuwe golden boys van het Belgische voetbal

Het EK van volgend jaar wordt hoogstwaarschijnlijk het laatste kunststukje voor enkele Rode Duivels die momenteel tot de Gouden Generatie behoren. Tijd om de blik dan maar op de toekomst te richten. W

One day, one goal: Robin van Persie scoort zijn 'mooiste goal ooit' voor Arsenal

Robin van Persie was een geniale voetballer die zijn beste periode bij Arsenal kende. In 2006 scoorde hij één van zijn mooiste doelpunten uit zijn carrière. Charlton was het slachtoffer. Een terugblik

Focus op films, series & tv

Deze vijf Franse filmklassiekers moet je zeker eens gezien hebben

Het is vandaag quatorze juillet. Op deze 14de juli vieren de Fransen hun nationale feestdag. Wij eren onze zuiderburen alvast met de beste films die Frankrijk heeft voortgebracht.

Nieuw op Netflix deze week

Ben je aan het einde gekomen van je favoriete serie? Geen nood, Netflix voegt elke week nieuwe films en programma’s toe. Een kleine selectie van de nieuwigheden van deze week.

Deze films maken van Louis de Funès cultureel erfgoed

De Franse komiek Louis de Funès is 36 jaar na zijn overlijden nog steeds ongezien populair bij onze zuiderburen. Tijdens de lockdown trokken zijn films tientallen miljoenen kijkers. Vanavond zendt Q2

Peter Pan in live-action, met Jude Law als Captain Hook

Het is geen nieuws dat Disney de smaak van de live-action remakes te pakken heeft. De voorbije jaren werden klassiekers als Aladdin, The Lion King en The Jungle Book al in een live-actionjasje gegoten

De grootste filmklassiekers bij Proximus Pickx

De bioscopen zijn weer open, maar ook bij Proximus Pickx vind je deze zomer een uitgebreid filmaanbod, waar je niet eens de deur voor uit moet. En wat er is er beter om te ontsnappen aan een hittegolf

Waarom groeien veel superheldenfilms uit tot kaskrakers?

Vanavond zendt Q2 om 20.35 'X-Men: First Class' uit, een van de meer succesvolle films uit de superheldenfilmreeks 'X-Men'. We vroegen ons af waarom veel superheldenfilms uitgroeien tot een kaskraker

Acteurs die veel spieren hebben moeten kweken voor een rol

Acteren is niet enkel wat regels uit het hoofd leren en scènes repeteren. Sommige acteurs bereiden zich maandenlang voor op een rol, inclusief intensieve training en strakke eetschema’s. Proximus Pick

Niet te missen op tv (13 juli - 19 juli): 3 series die je moet zien

Niet alleen #staycation deze zomer, maar ook het uitgelezen weer om deze straffe series en topreeksen te (her)bekijken. 

Filmlexicon: de voice-over

Een voice-over is een vertelmethode die gebruikt wordt in films of series. Het kan de stem zijn van een van de personages in de film of van een verteller die uitlegt wat er op het beeld gebeurd, maar

25 jaar na de release staat “Showgirls” nog altijd in het nieuws…

Hoewel "Showgirls" een flop was toen hij uitkwam, heeft de film van Paul Verhoeven nu een cultstatus bereikt. Proximus Pickx legt uit hoe dat komt.

Let the Games Begin: van Jumanji tot Mortal Kombat

Vanavond kan je om 20u40 op CAZ de film ‘Jumanji’ bekijken. Een nostalgische avonturenfilm waar een bordspel, dat door de lockdown weer een opstoot kende inzake populariteit, voor een film vol spannin

Beavis en Butt-head zijn terug: wat maakt dit duo zo populair?

Fans van Beavis en Butt-head kunnen zich opnieuw verheugen, want de lummelende tieners zijn binnenkort weer te zien in twee nieuwe seizoenen van de cultserie op Comedy Central. Wij zochten uit waarom

Nieuws van het esport-front

Play x Unite 2020: moeilijke eerste speeldag voor onze eDevils

De eerste groepsdag van het Play x Unite European-toernooi ging door op maandagavond. Stefano Pinna en Geoffrey Meghoe, onze twee vertegenwoordigers, kenden wat problemen, maar hebben deze dinsdagavon

FIFA Play x Unite 2020: hier vind je alle informatie!

Vanaf deze maandag nemen België en onze eDevils deel aan het FIFA Play x Unite 2020-toernooi. Aangezien er in juli geen Europees kampioenschap plaatsvindt, is dit een gelegenheid om eens te supportere

Valorant: Belg davidp wint Vitality European Open

David “davidp” Prins en zijn teamgenoten van G2 Esports wonnen de Vitality European Open, opnieuw een geweldige prestatie voor de Belg die lijkt open te bloeien op Valorant. De spelers van G2 Esports

ShadooW en Zayror verliezen in kwartfinales grootste online FIFA-toernooi van België, HugoNeymar verovert de titel

Misschien heb je al wel eens gehoord van Wallifornia, de Belgische technologiehub. In samenwerking met het festival Les Ardentes zette het centrum het grootste online FIFA-toernooi van België op. De c

Voetbalclub River Plate richt zich op Counter Strike

De mythische Argentijnse voetbalclub River Plate investeerde enkele jaren geleden al in esports en heeft nu besloten om zijn horizon te verbreden door zich toe te leggen op Counter Strike: Global Offe

FIFA Play x Unite 2020: Stefano Pinna en Geoffrey Meghoe vertegenwoordigen ons land (+LIVESTREAM)

Na enkele maanden afwezigheid is het Belgische nationale team terug en klaar om de strijd aan te gaan met andere landen gedurende het FIFA Play x Unite 2020-toernooi. Proximus is partner van het evene

Regional Major Rankings bepaalt welke teams naar Major van Rio mogen

Als gevolg van de uitzonderlijke gezondheidsmaatregelen van de laatste maanden moesten er dit jaar wijzigingen worden doorgevoerd aan de kwalificaties voor de major van Counter-Strike: Global Offensiv

Underdogs League of Legends: Belg Moopz uitgeschakeld in kwartfinales, Vitality wint toernooi

De succesvolle web tv O’Gaming heeft zijn beroemde Underdogs-competitie afgesloten met een bijeenkomst van de beste Franse organisaties. De editie, waarbij heel wat Belgische spelers betrokken waren,

Anderlecht reageert, Brussels Guardians stort in

Nog steeds even spannend als altijd had de zomersplit van het Belgische League of Legends-kampioenschap nogmaals enkele leuke verrassingen voor ons in petto. Opnieuw strijden de teams nek aan nek voor

Belg is Frans kampioen van de e-LIGUE 1 op PS4

Stefano Pinna heeft voor een heel knappe prestatie gezorgd door vice-kampioen van de e-LIGUE 1 te worden in het shirt van LOSC. Hij won wel de nationale titel op de Playstation 4. Onze beste vertegenw

Valorant: Belg kwalificeert zich voor main event van Vitality European Open

David “davidp” Prins en zijn G2-team wonnen de kwalificaties van het Valorant-toernooi georganiseerd door Team Vitality. De gloednieuwe competitie integreert het “Ignition Series”-circuit. In volle ex

BIG is grote winnaar van de cs_summit 6

Berlin International Gaming versloeg Team Vitality in de finale van de cs_summit 6 met 3-2 en maakte zo een einde aan de reeks overwinningen van de Fransen sinds de start van het toernooi. Team Vitali

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.