De WTA Finals, de kers op de tennistaart

Sport | Naar jaarlijkse traditie eindigt het tennisseizoen met de Masters, tegenwoordig omgedoopt in de ATP en WTA Finals. Daar staan de beste speelsters - enkel en dubbel - een laatste keer tegenover elkaar. Van 27 oktober tot 3 november zijn de WTA Finals aan de beurt. Wat moet je allemaal weten over dit prestigieuze toernooi?

Door MF

Deel dit nieuws

49ste editie

De eerste editie van de WTA Finals dateert alweer van 1972. Het toernooi vond zijn oorsprong in Virginia en ging de eerste zes jaar door het leven als de Virginia Slims Championships, een naam die terugkeerde tussen 1983 en 1994. De eerste editie werd gewonnen door de Amerikaanse Chris Evert, die het toernooi in totaal vier keer zou winnen.

Eerste keer in Shenzhen

De voorbije jaren was Singapore de place to be, maar dit jaar trekt het circus voor het eerst naar de Chinese miljoenenstad Shenzhen. In het futuristische Shenzhen Bay Sports Centre - dat plaats biedt aan 20.000 tennisfans - mogen de beste speelsters ter wereld het nog eens onder elkaar uitvechten.

Martina Navratilova

Navratilova is de recordhoudster wat betreft zeges op de WTA Finals. De geboren Tsjechoslowaakse won voor het eerst in 1978, en nadien ook in 1979 en 1981. Maar dan moest de strafste reeks nog komen. Tussen 1983 en 1986 won ze - nu als Amerikaanse - maar liefst vijf opeenvolgende edities (er vonden twee Finals plaats in 1986). De teller kwam daarmee op acht individuele eindzeges. Daar voegde Navratilova ook nog 13 zeges in het dubbel aan toe.

Hoe werkt de kwalificatie?

Naast de WTA-ranking bestaat er ook een jaarranking. Iedereen start bij het begin van het jaar op 0 en de acht beste speelsters van het jaar ontvangen een uitnodiging voor de WTA Finals. Hetzelfde geldt overigens voor de beste acht dubbelparen. De definitieve deelnemerslijst zal pas in de loop van oktober duidelijk worden, na de laatste WTA-toernooien.

Lucratief

De WTA Finals zijn een prestigieus toernooi, en dat is te zien aan de prijzenpot. Die ligt een flink stuk hoger dan op de Grand Slams. Op de WTA Finals valt er maar liefst 13 miljoen euro te verdienen. Blijft de uiteindelijke winnares ongeslagen in Shenzen, dan strijkt ze zelfs 4,36 miljoen euro op.

Zo was het vorig jaar

Geen nummer één van de wereld vorig jaar op de WTA Finals. Simona Halep zei toen geblesseerd af. De best geplaatste speelsters waren zo de Duitse Angelique Kerber en de Deense titelverdedigster Carolina Wozniacki. Maar het waren de vier laagst geplaatsten van de acht deelneemsters die doorstootten naar de halve finales. Uiteindelijk zegevierde Elina Svitolina door in de finale Sloane Stephens te kloppen.

Deelneemsters enkel

Ondertussen zijn alle acht deelnemers aan het toernooi bekend. Daarvan zijn er twee die je bij het begin van het jaar niet snel naar voren zou hebben geschoven. Barty - eind vorig jaar 15de op de WTA-ranking - stormde door onder meer haar zege op Roland Garros naar de nummer 1-positie, terwijl Andreescu 2019 nog aanvatte op de 152ste plaats. Na een droomjaar met winst op de US Open als hoogtepunt staat ze zesde op de WTA-lijst, en vierde op de jaarranking.

Zij zijn geplaatst:

1. Ashleigh Barty (Aus)
2. Karolína Plíšková (Tsj)
3. Naomi Osaka (Jap)
4. Simona Halep (Roe)
5. Bianca Andreescu (Can)
6. Petra Kvitova (Tsj)
7. Belinda Bencic (Zwi)
8. Elina Svitolina (Oek)

Deelneemsters dubbel

Krijgen we nog eens een Belgische winnares van de WTA Finals? Individueel wonnen Kim Clijsters en Justine Henin respectievelijk drie en twee keer, maar in het dubbelspel kregen we nog geen Belgische winnares. Kan Elise Mertens voor een unicum zorgen? Met de Wit-Russische Sabalenka aan haar zijde won ze dit seizoen al de WTA-toernooien van Indian Wells en Miami. De kers op de taart was de eindzege op de US Open. Het leverde hen de eerste plaats op de jaarranking op.

De geplaatste duo's:

1. Elise Mertens (Bel) - Aryna Sabalenka (WRu)
2. Hsieh Su-wei (Tai) - Barbora Strýcová (Tsj)
3. Tímea Babos (Hon) - Kristina Mladenovic (Fra)
4. Gabriela Dabrowski (Can) - Xu Yifan (Chi)
5. Chan Hao-ching (Tai) - Latisha Chan (Tai)
6. Barbora Krejcikova (Tsj) - Katerina Siniakova (Tsj)
7. Samantha Stosur (Aus) - Zhang Shuai (Chi)
8. Anna-Lena Grönefeld (Dui) - Demi Schuurs (Ned)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top