Historische feiten die niet volledig accuraat waren in de verfilming

Films | Een spannende actiefilm die plaatsvindt in het verleden is een goede manier om bij te leren over vroeger. Of historische verhalen over de adel kunnen de geschiedenis in een ander daglicht tonen. Maar film zou film niet zijn, als er hier en daar niet iets wordt overdreven. Heroïsche scènes of dramatische aflopen moet je dus af en toe met een korreltje zout nemen. We onderscheiden feiten en fictie in deze 10 historische klassiekers.

Door MF

Deel dit nieuws

Troy

In de film strijden de mythische figuren uit de Ilias en de Odyssee van Homerus om de stad Troje, bekend om de truc met het paard. Onder andere Brad Pitt (Achilles) en Orlando Bloom (Paris) spelen belangrijke historische figuren. Maar hun verhaallijnen in de film lopen niet gelijk met die uit de originele overlevering. Paris overleeft de Trojaanse Oorlog in de film, maar in het Griekse epos sterft hij in een gevecht. Achilles werkt in de film zogezegd mee aan de list met het paard, maar eigenlijk stierf hij in de geschreven versie al vroeger. Ook zijn de relaties tussen de personages wat vervormd: zo zijn Achilles en Patroclus neven in de film, maar historici gaan ervan uit dat ze in de mythologie minnaars waren. 

Gladiator

De brutale oorlogsfilm vertelt het verhaal van keizer Commodus (Joaquin Phoenix), zijn vader Marcus Aurelius en generaal Maximus Decimus Meridius (Russell Crowe). Zoals vaak het geval was in de Oudheid, was macht de drijfveer van de regerende bewindvoerders in het Romeinse rijk. Commodus zou volgens de film zijn vader, de toenmalige keizer, gewurgd hebben om de macht op te eisen, maar in het echt stierf de keizer gewoon aan de windpokken. Ook wordt Commodus afgeschilderd als een kleinzielig en sinister type die sterft in de arena, maar historische documenten omschrijven hem als een geliefde keizer die na 10 jaar regeren werd vermoord door zijn minnaar. 

Shakespeare in Love

De wereldbekende William Shakespeare krijgt in de film ‘Shakespeare in Love’ een koekje van eigen deeg. Hij krijgt te maken met verboden liefde, à la Romeo en Julia, en de getormenteerde poëet sukkelt met writer’s block. Maar volgens kenners ligt het verhaal ver van hoe het er in die tijd werkelijk aan toe ging. Zo ging koningin Elizabeth I nooit naar publieke opvoeringen kijken en waren theaters in die jaren gesloten door het uitbreken van de pest. Op het eind van de film trekt Lord Wessex met zijn vrouw naar zijn tabaksplantage in Virginia, maar de eerste kolonie in de VS ontstond pas 14 jaar na het jaar waarin de film zich afspeelt. 

Marie Antoinette

Kirsten Dunst is de oogverblindende Marie Antoinette in de gelijknamige film uit 2006. De Franse schone was de echtgenote van Lodewijk XVI van Frankrijk en veroorzaakte heel wat ophef in de 18de eeuw. Ze had namelijk een extravagante smaak. Dit zien we ook in de film, maar daar werd er sterk overdreven. Ze verleidt de koning zogezegd in een oogwenk, terwijl het in het echt wel 7 jaar duurde. Heel wat kleuren van de filmkostuums waren ook nog niet beschikbaar in de tijd van Marie Antoinette. En de grootste historische modefout: een paar Converse-sneakers in haar schoenencollectie.  

10,000 BC

In de film moet een mammoetjager zijn volk redden in het jaar 10.000 voor Christus. Heel wat geschiedenisliefhebbers hebben een afkeer van de film omdat er ontelbare historische discongruenties in te vinden zijn. Zo leefden de mammoeten volgens de film in de woestijn, wat in de realiteit onmogelijk was. De dieren zouden ook meegeholpen hebben bij de bouw van de piramides, maar die werden pas in het jaar 2000 v.C. ontworpen. Daarnaast gebruikt de stam in de film metalen wapens, terwijl die pas 6000 jaar later uitgevonden zouden worden. 

The Green Mile

In 'The Green Mile' speelt de fenomenale Tom Hanks een bewaker op de Death Row, de plek waar ter dood veroordeelde gevangen wachten op hun lot in de elektrische stoel. De film speelt zich af in 1935, maar mist enkele cruciale elementen uit die jaren. De bewakers dragen een uniform, maar dat was nog niet de norm in de jaren 30. Een nog grotere en bijna onvergeeflijke fout: de elektrische stoel. Die werd namelijk pas gebruikt als executiemiddel vanaf de jaren 40. Ervoor werden criminelen op de Green Mile door middel van de galg van het leven beroofd.  

Pocahontas

Je zou misschien niet snel denken dat een Disneyfilm historische fouten bevat, maar het verhaal van Pocahontas zit er vol van. De animatiefilm is gebaseerd op deels waargebeurde feiten. Pocahontas was wel degelijk een Indiaans meisje dat het leven van de Britse ontdekkingsreiziger John Smith redde. Maar ze was pas 10 jaar op dat moment en dus geen volwassene die verliefd werd op de man die ze had gered. De jonge Pocahontas bracht wel vaak bezoekjes aan Smith, maar trouwde nooit met hem – vanwege het leeftijdsverschil uiteraard. Wel huwde ze een ander Britse John, John Rolfe én ging ze John Smith samen met haar man opzoeken toen ze in Engeland was. 

Apollo 13

'Apollo 13' is de verfilming van de waargebeurde trip naar de maan in 1970. De bekendste zin uit deze film moet zijn ‘Houston, we have a problem’ nadat een zuurstoftank ontploft en er allerlei alarmen afgaan. Een kleine nuance, maar in het echt sprak de commandant de woorden ‘Houston, we’ve had a problem’ uit. Ook was de paniek minder groot dan in de film, zoals te horen is op de originele tapes. Daarnaast vonden echte ingenieurs heel wat technische fouten in de film: van de verkeerde kleur verf en het dragen van een NASA-logo dat pas 7 jaar later werd uitgevonden tot het beeld van een volle maan en motoren die onmogelijk geluid kunnen maken in het vacuüm van de ruimte. 

Braveheart

Mel Gibson is de Schotse held William Wallace in de film 'Braveheart'. Wallace is de leider van de Schotten die in de 13de eeuw een revolutie starten tegen koning Edward I van Engeland, die hen wil onderdrukken. Tijdens de film zien we de typische geruite Schotse kilts, maar volgens de geschiedkundigen werden deze kledingstukken pas vanaf de 17de eeuw gedragen. Ook de Engelse soldaten droegen niet de juiste outfit op het slagveld. In 'Braveheart' dragen ze allen een gelijkaardig uniform, maar daar was in die tijd geen geld voor. Soldaten droegen de lappen die ze konden vinden. Toegegeven, zonder deze stereotiepe oorlogsplunjes zou het moeilijker zijn om de kampen te onderscheiden tijdens een streepje filmoorlog. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top