Patrick Melrose, nu in Movies & Series

Series | Een vijfdelige dramaserie van BBC First, met een briljante Benedict Cumberbatch in de titelrol. Gitzwart, messcherp en met een vleugje humor. Een aanrader!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vanaf 6 oktober kun je met de tv-optie Movies & Series van Proximus Pickx kijken naar de miniserie Patrick Melrose, gebaseerd op vijf semi-autobiografische romans van de Britse auteur Edward St Aubyn.

Een boeiende, soms gitzwarte serie in vijf delen, met een messcherpe blik op de Britse upper class. En ook, een dosis humor en een schitterende Benedict Cumberbatch in de titelrol!

Upper class

De Britse auteur Edward St Aubyn werd geboren in een bevoorrechte Britse familie, en bracht zijn kindertijd door in Londen en het zuiden van Frankrijk. Dat klinkt allemaal heel chic en zorgeloos, maar neen dus. Turbulent en traumatisch, eerder.

Zijn hele volwassen leven probeert Aubyn de demonen uit zijn jeugd te verdrijven: eerst met alcohol en drugs, later door te gaan schrijven. Dat schrijven levert vijf romans op met een hoog autobiografisch gehalte, over het getroebleerde leven van zijn alter ego, Patrick Melrose.
Elke aflevering van de serie is gebaseerd op een van die vijf romans, die elk een dag uit het leven van Patrick beschrijven.

Benedict Cumberbatch is Patrick Melrose

De rol van Patrick Melrose wordt vertolkt door Benedict Cumberbatch, bekend van onder andere Sherlock, The Imitation Game, en zijn rol als Dr. Strange in Thor Ragnarok, Avengers: Infinity War en Avengers: End Game.

Patrick Melrose begint met de verfilming van de tweede roman, Bad News: de jonge Patrick krijgt via de telefoon te horen dat zijn vader in New York is overleden.

Hoewel hij anders rad van tong is, valt hij stil en komt hij amper uit zijn woorden. De schok, overmand door emoties? Toch niet. Al snel wordt duidelijk dat Patrick niet zoekt naar woorden, maar naar zijn heroïnespuit. Verslavingen zijn hem niet vreemd: heroïne, cocaïne, pillen en drank passeren allemaal de revue.

Na de dood van zijn vader besluit hij het roer om te gooien, maar het loopt al mis nog voor hij in het vliegtuig naar New York is gestapt.

Verslaafd en suïcidaal

Benedict Cumberbatch is naast de hoofdrolspeler ook een van de executive producers van de serie. In interviews en promotiemateriaal beschrijft hij zijn personage als volgt:

“Patrick is wanhopig bezig zijn vreselijke jeugd zo ver mogelijk achter zich te laten, en hij schiet daarbij alle kanten op. Hij is verslaafd en suïcidaal, maar tegelijkertijd ook ongelofelijk grappig en briljant. Een uniek personage: eerst slachtoffer, later overlever. Je ziet hem als angstige, zelfdestructieve twintiger, maar ook als nuchtere dertiger, als echtgenoot, als vader en uiteindelijk als wees.”

Jennifer Jason Leigh is Eleanor Melrose

Eleanor Melrose is een Amerikaanse erfgename met veel geld en weinig karakter, en Patricks moeder. Haar echtgenoot koos haar als vrouw om het fortuin van zijn familie te redden. Hoewel ze vrolijk kan zijn en over het algemeen geen slechte bedoelingen heeft, is ze vrij narcistisch ingesteld. Ze slaagt er niet in het welzijn van haar kind voorop te stellen, en vlucht eerder in een roes van alcohol.

Jennifer Jason Leigh kon je eerder aan het werk zien in tv-series Weeds en Revenge. Ze speelde in 2015 een rol in Quentin Tarantino’s The Hateful Eight en kreeg daarvoor een Oscarnominatie in de categorie ‘Beste vrouwelijke bijrol’. Later was ze onder meer ook te zien in LBJ, Good Time en Annihilation.

Hugo Weaving is David Melrose

David Melrose is Patricks vader. Gesofistikeerd, elegant, slim en een begenadigd muzikant, maar ook heetgebakerd, sadistisch en wraaklustig. Deze man is verantwoordelijk voor ernstige trauma’s bij zijn zoon.

Hugo Weaving ken je als agent Smith in de The Matrix-trilogie, als Elrond in The Lord of the Rings en The Hobbit, en als V in V for Vendetta. Andere films waarin hij te zien is, zijn bijvoorbeeld Captain America: The First Avenger, The Mule en Strangeland.

Verder zie je Anna Madelay als Patricks vrouw Mary, Blythe Danner als Patricks rijke, Amerikaanse tante Nancy, Allison Williams als Patricks vriendin Marianne, Pip Torrens als peetvader Nicholas Pratt, Jessica Raine als de rebelse vriendin Julia, Indira Varma als oude vriendin en bondgenoot Anne, en Prasanna Puwanarajah als Patricks beste vriend Johnny.

Boeiend, humoristisch en scherp

Patrick Melrose is een gitzwarte serie in vijf delen, met een goede dosis ironie, satire én humor. En een messcherpe blik op de upper class.

Auteur Edward St Aubyn zei daarover in interviews dat hij dan wel geboren is in die kringen, maar er zich nu ver van houdt:

“De mensen met wie ik nu omga, zijn eerder schrijvers, journalisten, critici, regisseurs – mensen die dingen máken. De upper-classwereld die ik beschrijf bestaat nog steeds, maar ik speel er geen rol meer in. Die wereld is gevuld is met ledigheid en zelfvernietiging, daar heb ik geen belangstelling meer voor”.

Vanaf 6 oktober in Movies & Series van Proximus Pickx!

Patrick Melrose beslaat vijf afleveringen, die telkens gaan over een van de vijf romans van St Aubyn.

Het scenario is voor de televisie aangepast door David Nicholls (Far from the Madding Crowd, One Day). Regisseur van dienst is Edward Berger, die eerder Deutchland 83, Jack en All My Loving afleverde.

De serie kreeg vorig jaar vijf nominaties bij de Primetime Emmy’s en won dit jaar twee BAFTA’s in de categorieën ‘Beste mannelijke hoofdrol’ en ‘Beste miniserie’. De prestatie van Benedict Cumberbatch leverde hem dit jaar ook een nominatie op bij de Golden Globes, in de categorie ‘Beste acteur in een miniserie of tv-film’.


Benieuwd?
 
Patrick Melrose is vanaf 6 oktober te bekijken met de tv-optie Movies & Series van Proximus Pickx.
 
Meer info over de tv-opties van Proximus Pickx? Klik hier!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top