Tien redenen waarom het een opmerkelijk WK turnen wordt

Sport | Van 4 tot 13 oktober is het Duitse Stuttgart het centrum van de turnwereld. Dan staat het WK gymnastiek op de planning. België kijkt natuurlijk reikhalzend uit naar de prestatie van Nina Derwael, maar er is nog veel meer om in het oog te houden. Een overzicht.

Door MF

Deel dit nieuws

Simone Biles

De absolute ster van het vrouwenturnen, of wat dacht je van 25 medailles op de Olympische Spelen en WK's, waarvan 18 gouden? Biles is de meest gelauwerde gymnaste ooit. Haar specialiteit is de grondoefening, al trekt ze met zo'n palmares uiteraard op alle onderdelen haar streng. Afgelopen zomer verbaasde ze de turnwereld nog met een triple double, oftewel een dubbele salto en een drievoudige schroef op hetzelfde moment.

Geen Katelyn Ohashi

Als er iemand op de grond Biles het vuur aan de schenen had kunnen leggen, is het Katelyn Ohashi wel. Maar dat zal de 22-jarige Amerikaanse niet meer doen. Ohashi ging begin dit jaar nog viraal met een perfecte score, maar niet veel later kondigde ze haar afscheid aan. In het verleden kampte ze met anorexia en liep ze een gebroken rug op. Ohashi wilde nooit meedoen aan WK's en Olympische Spelen. "De cultuur die rond het turnen gevormd is, zit niet goed."

Nina Derwael

De Belgische trots en medaillehoop. Op de brug met ongelijke leggers is de 19-jarige Limburgse de absolute topfavoriet. Derwael werd op haar favoriete nummer al twee keer Europees kampioen en pakte vorig jaar ook de wereldtitel, de eerste keer dat een Belgische daarin slaagde. Dit jaar greep ze op de Europese Spelen door een foutje naast een medaille op de brug, maar nam ze revanche met een gouden plak op de balk.

Epke Zonderland

Ook onze noorderburen tellen wereldtoppers in de turnzaal. Epke Zonderland is zo iemand. Even leek het spannend te worden of de drievoudige wereld- en Europese kampioen aan de rekstok wel in Stuttgart zou aantreden, wegens een vervelende ontsteking aan de bijholtes. Maar zijn laatste test verliep goed en dus wordt de 33-jarige Zonderland aan de Duitse rekstok verwacht.

Ruoteng Xiao

Een zilveren medaille op de allround vorig jaar, nadat hij in 2017 wel op het hoogste schavotje stond. Best opmerkelijk, want hij beëindigde de negen jaar durende heerschappij van Kohei Uchimura. Vorig jaar moest hij zijn titel dan wel doorgeven aan Dalaloyan, met goud op het paard en in de teamfinale was het een geslaagd WK voor Xiao.

Artur Dalaloyan

De regerende allround wereldkampioen heeft in Stuttgart de zware taak om zijn titel te verdedigen. Die gouden plak was overigens een historische, want het gebeurde nooit eerder dat twee turners dezelfde score haalden. In dat geval wordt de laagste toestelscore geschrapt, waardoor Dalaloyan de maat nam van de Chinees Ruoteng Xiao. De Rus is ook viervoudig Europees kampioen en schittert vooral op het paard.

Morgan Hurd

Op haar 18de heeft de Amerikaanse al twee WK's achter de rug. Bij haar debuut in 2017 pakte ze meteen goud in de allround en zilver op het paard. Een jaar later moest de 1m45 grote Hurd zich tevreden stellen met brons in de allround, maar veroverde ze wel goud in de teamcompetitie.

Jade Carey

Een specialiste op het paard en op de grond, deze 19-jarige Amerikaanse. Op beide onderdelen pakte ze al twee zilveren plakken op een WK en won ze enkele Wereldbekers. Ze zou wel eens de grootste concurrente kunnen worden van haar landgenote Biles. Vooral de hoge moeilijkheidsgraad van haar oefeningen springt in het oog.

Kohei Uchimura

Tussen 2009 en 2017 was de nu 30-jarige Japanner onklopbaar in de allround-competitie. Uchimura won in die periode goud op elk groot internationaal toernooi, goed voor zes wereld- en twee olympische titels in het allround. Een blessure op het WK in 2017 zette een punt achter die reeks.

Olympische tickets

Niet onbelangrijk: het WK in Stuttgart geldt als selectie voor de Olympische Spelen en wint zo dus aan belang. De weg naar Tokio loopt voor gymnasten over de hele wereld door Duitsland.

Volg het WK gymnastiek live via Sporza op Eén of Canvas en waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top