Belgische acteurs of regisseurs in internationale films en series

Series | Als je denkt dat enkel Amerikaanse en Britse filmsterren succes kunnen hebben, dan heb je het goed mis. België heeft ook heel wat cinematografisch talent in de aanbieding. Van acteurs die meespeelden in internationale kaskrakers tot regisseurs die meewerkten aan prestigieuze internationale films: ontdek onze Belgische trots.

Door MF

Deel dit nieuws

Veerle Baetens in 'The White Queen'

De actrice die je wel kent uit ‘The Broken Circle Breakdown’, ‘Code 37’ en ‘Tabula Rasa’ speelde in 2013 mee in een reeks op BBC. In de serie ‘The White Queen’ speelde Baetens de rol van Margaretha van Anjou, de wederhelft van koning Hendrik VI en dus koningin van Engeland in de 15de eeuw. De opnames vonden voornamelijk plaats in Brugge, Gent en andere charmante Belgische steden met middeleeuwse gebouwen en authentieke sfeer. Een glansrol voor Veerle en ons Belgenlandje dus! 

Johan Heldenbergh in 'The Zookeeper’s Wife'

Acteur Johan Heldenbergh ken je ongetwijfeld van meerdere Belgische films, zoals ‘The Broken Circle Breakdown’, ‘Hasta La Vista’ of ‘Ben X’. In 2017 schitterde hij in de internationale film ‘The Zookeeper’s Wife’ aan de zijde van hoofdrolspeelster Jessica Chastain – bekend van o.a. ‘Interstellar’. De tragische film situeert zich in Polen in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog. Johan speelt de eigenaar van een zoo, waar zijn vrouw vastbesloten is om zo veel mogelijk Poolse Joden te verstoppen voor de nazi’s en te beschermen tegen hun vreselijke lot.  

Erik Van Looy met 'The Loft'

Tv-kijkers kennen Erik Van Looy misschien wel het best als presentator van de quiz 'De Slimste Mens Ter Wereld'. Maar naast presentator is Van Looy vooreerst een succesvol regisseur. In 2003 scoorde hij met ‘De Zaak Alzheimer’, een film die ook in Amerika werd uitgebracht onder de naam ‘The Memory of a Killer’. In 2007 werd hij gevraagd om een Amerikaanse film te regisseren, maar hij sloeg dit aanbod af om te werken aan ‘Loft’, wat een erg slimme zet was. ‘Loft’ werd de meest succesvolle Belgische film ooit en werd zelfs verfilmd in de Amerikaanse versie ‘The Loft’ - met Matthias Schoenaerts in zijn originele rol en topacteurs als James Marsden en Wentworth Miller. 

Matthias Schoenaerts in 'Suite Française'

Matthias Schoenaerts is al lang geen naam meer die we enkel in België kennen. In onze buurlanden en over de grote plas kunnen ze niet genoeg krijgen van zijn acteertalent. Mede dankzij zijn meertaligheid (Matthias spreekt perfect Nederlands, Frans, Engels en Duits). Zo speelde hij al naast de bekende Franse actrice Marion Cotillard in ‘Rouille et d’Os’. Deze warm onthaalde film werd zijn doorbraak naar Hollywood. Hij mocht al meespelen in de films ‘A Little Chaos’, van Alan Rickman en naast Kate Winslet, ‘Red Sparrow’ en ‘The Danish Girl’. En in ‘Suite Française’ acteerde hij naast Michelle Williams

Deze film is nu te bekijken in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pick!

Felix Van Groeningen met 'Beautiful Boy'

Felix Van Groeningen is een Belgisch regisseur, geboren in Gent, die je misschien wel kent van topfilms als ‘De helaasheid der dingen’ en ‘The Broken Circle Breakdown’. Zijn talent bleef niet onopgemerkt in de States. In 2018 mocht hij zijn eerste Engelstalige film ‘Beautiful Boy’ regisseren met niemand minder dan Steve Carell en Timothée Chalarmet in de hoofdrollen. Hij werd gevraagd door Brad Pitt – die de rechten van het originele boek bezit – en mocht zelfs meeschrijven aan het script. Als kers op de taart won Felix meerdere internationale filmawards, zoals op het Aspen Filmfest, Chicago International Filmfest en de Hollywood Film Awards. 

Lucas Dhont met 'Girl'

De Vlaamse regisseur Lucas Dhont is nog jong, maar mag toch al een van zijn films zien pronken op de lijst van winnaars van het Filmfestival van Cannes. Hij won maar liefst drie prijzen (Queer Palm, Prix FIPRESCI en Camera d’Or) in de categorie ‘un certain regard’ met zijn film 'Girl'. Dhont regisseerde de film en schreef zelf het scenario over het aangrijpende verhaal van transgender Lara - geboren als jongen - die het wil maken als ballerina.  

Jan Decleir

Hét monument onder onze Belgische acteurs is topacteur Jan Decleir. Hij is te zien in tientallen Vlaamse en Belgische films, maar ook bij onze noorderburen zijn ze gek op Jan. Hij speelde onder andere in de komedie 'De Surprise' en de avontuurlijke film 'Nova Zembla'. Dankzij zijn perfecte kennis en uitspraak van de Duitse taal is hij ook vaak te zien in Duitse films. Zo acteerde hij in 'Edelweisspiraten', een film over nazi-Duitsland, sprak hij een stem in in de animatiefilm 'Wickie de Viking' en speelde hij een grote rol in 'Finn und die Magie der Musik'.

Louis Talpe

De goedlachse acteur is erg populair bij de Nederlandse vrouwen. Zo speelde hij een jaar lang de rol van hunk Mike in 'Goede Tijden, Slechte Tijden', de dagelijkse dramaserie op RTL4, vergelijkbaar met 'Thuis' en 'Familie' in Vlaanderen. Dankzij zijn zwoele rol werd hij zelfs verkozen tot meest sexy man van Nederland. Ook in de serie 'Verliefd op Ibiza' speelde hij de man waar iedereen voor in zwijm viel: Dj Lo. In 2018 ging hij de Engelse kant op: hij speelde Eliab in de Britse BBC-reeks 'Of Kings and Prophets', een Bijbelse fantasiereeks over David en Goliath. Jammer genoeg werd de serie na 2 afleveringen afgevoerd wegens tegenvallende kijkcijfers. Louis heeft dus meer succes in onze contreien!

Adil El Arbi en Bilall Fallah

De Belgische regisseurs met Marokkaanse roots zijn hun carrière in Hollywood volop aan het lanceren. Ze zijn bekend van de knallende film 'Patser' en de rebelse film 'Black'. Die laatste maakt heel wat indruk bij cinematofielen, ook op internationaal niveau. Ze werden uitgenodigd om in Hollywood 'Bad Boys For Life' te regisseren, waarbij ze mogen samenwerken met niemand minder dan Martin Lawrence en Will Smith, hun idool sinds ze tieners waren. Verder op de planning: het regisseren van 'Beverly Hills Cops 4' met Eddie Murphy. Twee Belgische regisseurs die het dus enorm aan het maken zijn in het buitenland.




Jean-Claude Van Damme in 'The Expendables 2'

Als er één Belgische wereldster is die we niet mogen vergeten, is het wel The muscles from Brussels of JCVD. Jean-Claude Van Damme emigreerde in de jaren ’80 naar de Verenigde Staten, waar hij in 1985 zijn eerste rol kreeg in ‘No Retreat, No Surrender’. Daarna volgden heel wat actiefilms, zijn handelsmerk dankzij zijn gespierde uiterlijk. In ‘The Expendables 2’ speelde hij de slechterik die zijn spierballen liet rollen tegen onder andere Silvester Stallone en Liam Hemsworth

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top