Das Boot: indrukwekkend nieuw oorlogsdrama op Canvas

Series | Das Boot is een prestigieuze sequel op de anti-oorlogsklassieker van Wolfgang Petersen uit 1981. De achtdelige reeks, met een budget van meer dan 30 miljoen euro, begint waar de film is geëindigd. Ze speelt zich af vanaf het najaar van 1942 en volgt de gebeurtenissen aan boord van een gloednieuwe Duitse duikboot tijdens zijn eerste missie vanuit bezet Frankrijk. Tegelijk wordt het verhaal verteld van de achterblijvers aan land en dat van het Franse verzet.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De hoofdrollen worden vertolkt door onder meer Tom Wlaschiha (Game of Thrones) en Vicky Krieps (Phantom Thread), op het Festival van Monte-Carlo allebei bekroond als beste acteur/actrice.

Bekijk Das Boot vanaf woensdag 2 oktober om 22u op Canvas (telkens twee afleveringen) of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Het verhaal

Bezet Frankrijk in het najaar van 1942. De jonge Simone Strasser (Vicky Krieps) arriveert in de Duitse marinebasis La Rochelle, waar ze als vertaler aan de slag zal gaan. Ze is nog net op tijd om afscheid te nemen van haar broer Frank (Leonard Streicher). Die vertrekt als radio-operator mee op een geheime missie en meteen ook de maidentrip van de onderzeeër U-612. De jonge Klaus Hoffmann (Rick Okon) is de kapitein van de U-612. Hij is de zoon van een legendarische duikbootkapitein en vastbesloten de reputatie van zijn vader eer aan te doen. Maar wat hij en zijn bemanning niet weten is dat de Engelsen onlangs de Enigma-code van de Wehrmacht hebben gekraakt en daardoor alle troeven in handen hebben om de suprematie van de Duitsers onder water te breken. Bovendien komt de ambitieuze en onervaren Hoffmann al snel in conflict met zijn bemanning.  Net voor zijn vertrek heeft Frank zijn zus om een gunst gevraagd: ze moet in zijn plaats naar een afspraak gaan. Zo komt ze in contact met het Franse verzet. En dat onder de ogen van Gestapo-officier Hagen Forster (Tom Wlaschiha). Zo dreigen broer en zus Strasser allebei in gevaarlijk water terecht te komen.

Mensen van vlees en bloed

De nieuwe reeks Das Boot werd net als de originele film van Wolfgang Petersen gemaakt door Bavaria Film. Ze wordt gepresenteerd als een 'sequel' om te benadrukken dat het geen 'remake' is. Maar eigenlijk is het zelfs geen sequel, maar een volledig nieuw verhaal, al zijn de omstandigheden natuurlijk wel dezelfde. Net als de film – en nog altijd vrij uitzonderlijk - toont ook de reeks de oorlog vanuit het perspectief van de Duitsers, die ook maar mensen van vlees en bloed blijken te zijn.

De brutale realiteit van de oorlog onder water

De serie werd gemaakt met een fors budget en dat zie je aan de kwaliteit van de productie, met indrukwekkende locaties (onder meer in de basis van La Rochelle zelf), sfeervolle interieurs in de duikboot en adembenemende onderwateropnames en gevechtsscènes. Waar de serie wonderwel in slaagt, is in het evoceren van de bekrompen, claustrofobische omstandigheden aan boord van een duikboot, waar tientallen mannen wekenlang op elkaars lip moeten leven.

Dat zorgt voor grote spanningen en wanneer de U-boten in een gevecht verwikkeld raken, zijn de chaos en de stress nauwelijks te harden. Die scènes worden bijzonder geloofwaardig en overtuigend in beeld gebracht, onder meer bij de openingsbeelden van de reeks, wanneer de Duitse U-113 wordt beschoten door een Amerikaans fregat. Ook als kijker beleef je daarbij op een bijna tastbare manier de brutale realiteit van de oorlog onder water.

Nu ook met vrouwen

De nieuwe serie zorgt zelfs voor een breder perspectief dan de film door zich niet te beperken tot de gebeurtenissen op de duikboot, maar ook andere verhaallijnen te ontwikkelen, onder meer die van het verzet. Op die manier kunnen meteen ook een aantal vrouwelijke personages worden geïntroduceerd. Simone Strasser op de eerste plaats, een Duitse met Franse roots, die verscheurd wordt tussen twee loyauteiten. De rol van Simone wordt gespeeld door Vicky Krieps, een Luxemburgse met een Duitse moeder en een grootvader die zelf actief was in het Luxemburgse verzet. Daarnaast is er ook de mysterieuze Amerikaanse verzetsvrouw Carla Monroe (Lizzy Caplan, Masters of Sex), die veel meer weet over Frank Strasser dan zijn zus kan vermoeden.

Lovende reacties

De reeks kon op veel lof rekenen in de internationale pers:

"Grim but gripping." 
The Times

"Das Boot looks to be a wonderful find for fans of high-quality international television series with real ambition."
The Hollywood Reporter

"A spectacularly ambitious enterprise of unfailing power, rich in all the ways that matter in drama, in writing."
Wall Street Journal

 "This series, coy as it may be about its status as a reboot, is an extremely capable addition to the canon."
The Guardian

 "Das Boot ist grimmig entschlossenes Serienfernsehen - auf der Höhe der Zeit, ohne Notausgang."
Der Spiegel

Bekijk Das Boot vanaf woensdag 2 oktober om 22u op Canvas (telkens twee afleveringen) of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top