Tien om te zien: naar deze Belgen is het uitkijken op het WK atletiek

Sport | Er zijn enkele Belgen waar we veel van kunnen verwachten op het WK atletiek dat op 27 september van start gaat in Doha (Qatar). Denk maar aan Nafi Thiam, dé vaandeldrager van de Belgische atletiek en het uithangbord van de Belgische selectie in Doha.

Door MF

Deel dit nieuws

Iedereen verwacht niet minder dan een nieuwe wereldtitel op de zevenkamp van de olympisch kampioene. In Talence - waar ze de records aan het opstapelen was - speelde haar elleboog haar nog parten, de voorbije weken etaleerde ze haar goede vorm. Op de Diamond League in Birmingham verbeterde ze zelfs het Belgisch record verspringen.

Ben Broeders

Het is een topjaar tot dusver voor de 24-jarige polsstokspringer. Op 20 juni had hij zijn kwalificatie voor het WK al beet met een persoonlijk record (5m71), enkele dagen later sprong hij doodleuk nog eens 5 cm hoger, waardoor hij het Belgische record scherper stelde. Met zijn 5m76 was hij tot dan nummer vier in Europa, en nummer tien in de wereld. Kan de vijfvoudige Belgische kampioen verrassen in Doha?

Anne Zagré

De Belgische recordhoudster op de 100 meter horden zette op het BK de puntjes op de 'i'. Ze klopte Thiam en Berings en liet zo haar goede vorm nogmaals blijken, want een ticket voor Doha had Zagré eerder al beet. Voor de sprintster is het een opsteker nadat ze in 2018 geplaagd werd door blessureleed en het WK aan haar neus voorbij zag gaan.

Hanne Claes

Samen met Camille Laus het uithangbord van de 4x400 vrouwenploeg. Maar in tegenstelling tot Laus (die ook individueel 400 vlak loopt) mag Claes ook op haar individuele nummer naar het WK. Op de 400m horden pakte ze de Belgische titel met een WK-limiet, die haar ook meteen richting Olympische Spelen in Tokio stuurde.

Paulien Couckuyt

The new Cheetah on the block. Couckuyt kent tot dusver een droomseizoen. Op de 400 meter horden pakte ze de Europese titel bij de beloften na een onwaarschijnlijke slotfase, en ze nam deel aan de World Relays met de Belgian Cheetahs. Het hoogtepunt moest dan nog komen. Met een zoveelste verbetering van haar persoonlijk record knalde ze op het BK naar een tweede plaats én naar een WK-limiet.

Belgian Tornados

Jonathan Borlée is gekwetst, zijn broers Dylan en Kevin zoeken naar hun beste vorm, terwijl ook Sacoor nog niet top is. En Julien Watrin vecht met Robin Vanderbemden om het laatste plaatsje bij de vier lopers. Maar onderschat de Belgian Tornados vooral niet. Ze bewezen al meermaals er te staan op grote toernooien, getuige de Europese titel outdoor én indoor, en de bronzen plak op het WK indoor vorig jaar.

Belgian Cheetahs

In navolging van de Belgian Tornados lanceerde Camille Laus begin vorig jaar het initiatief om ook bij de vrouwen een 4x400m-ploeg te vormen. Met succes, want het Belgische record sneuvelde meteen en op het EK van vorig jaar grepen ze maar nipt naast een medaille. Dit jaar zetten de dames hun opmars verder. Dankzij een tweede plek in de B-finale op de World Relays bemachtigden ze een ticket voor Doha. Cynthia Bolingo zal er door een blessure helaas niet bij zijn.Naast de mannen en de vrouwen stuurt België trouwens ook een gemengd estafetteteam op de 400 meter. Benieuwd hoe zij het er vanaf zullen brengen!

5.000 meter-lopers

Isaac Kimeli en Robin Hendrix houden de Belgische eer (hopelijk) hoog op de 5.000 meter. De 25-jarige Kimeli is van oorsprong een veldloper, waarin hij Europees kampioen werd bij de beloften en drievoudig Belgisch kampioen is. Op de 5 km zette hij grote stappen vooruit en heeft hij de olympische limiet al beet. Voor Hendrix, een 24-jarige architect in opleiding, is Tokio nog veraf, maar wie weet kan hij in Doha een gooi doen naar de Spelen.

Thomas Van Der Plaetsen

In 2014 werd bij de tienkamper teelbalkanker vastgesteld. Een zware klap, maar Van der Plaetsen overwon de ziekte en kroonde zich amper twee jaar later tot Europees kampioen. Een onwaarschijnlijke prestatie die mede door blessures nog niet echt opvolging kreeg. Van der Plaetsen dankt zijn WK-kwalificatie aan een sterke tienkamp in Talence, waar hij derde was. Op het WK wil hij opnieuw zijn beste vorm etaleren.

Jonathan Sacoor

De tocht van Sacoor richting Doha verliep niet zonder slag of stoot. De nieuwe golden boy op de 400 meter won het BK in 45"31, één honderdste boven de gevraagde limiet. De bond liet echter verstaan dat Sacoor WK-waardig was. Op de Memorial Van Damme kreeg hij een laatste kans om alle twijfel de wereld uit te helpen, maar de wind en koude speelden hem parten. Gelukkig toonde de bond genade, en kan Sacoor zich opmaken voor zijn trip richting Qatar.
Aangezien hij de limiet niet haalde, moeten we wellicht geen topprestatie van hem verwachten op zijn eerste WK bij de senioren, maar als wereldkampioen bij de junioren is Sacoor zeker iemand om in de gaten te houden voor de toekomst. Én hij is een belangrijke pion bij de Tornado's na het geblesseerd afhaken van Jonathan Borlée.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top