Een nieuwe week, een nieuwe filmtip van Jan Verheyen. ‘The Favourite’ is een bittergeestig en visueel verbluffend kostuumdrama, dat maar liefst tien Oscarnominaties in de wacht sleepte. Te huur in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx!

Zin in een film, maar nog geen idee wat je wil zien? Jan Verheyen steekt graag een handje toe. Zijn filmtip van deze week: The Favourite.

De Griekse regisseur Yorgos Lanthimos heeft vooral eigenzinnige films op zijn palmares: Dogtooth, The Lobster en The Killing of a Sacred Deer zijn stuk voor stuk succesvolle films, maar wel met een hoek af.

The Favourite is een stuk toegankelijker, maar even geslaagd: een grappig en tegelijk tragisch kostuumdrama, met schitterende hoofdrollen voor Olivia Colman, Rachel Weisz en Emma Stone.

De film neemt ons mee naar het Britse hof, aan het begin van de achttiende eeuw. Koningin Anne zit op de troon, maar het is haar vertrouwelinge en geliefde Sarah, de hertogin van Marlborough, die de touwtjes in handen heeft. Wanneer de jonge Abigail aan het hof komt, verandert alles. Sarah en Abigail proberen allebei het lievelingetje zijn van de koningin en halen alles uit de kast om hun invloed uit te oefenen op de koningin en op het paleis. Een verhaal van verleiding, jaloezie, manipulatie en verraad.

The Favourite sleepte maar liefst tien Oscarnominaties in de wacht, en wist er ook een te verzilveren voor Olivia Colman in de categorie Beste Actrice. Voor haar glansrol in deze film won ze bovendien ook een BAFTA én een Golden Globe.
 
Regie: Yorgos Lanthimos
Cast: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz
 
‘The Favourite’ is tot 9 november 2019 te huur in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.