De tien meest populaire Belgische en Nederlandse artiesten ooit!

De Lage Landen: wat hebben wij toch een rijk, cultureel verleden. Zeker in de creatieve kunsten! Omdat we toch wat licht willen laten schijnen op de bands en artiesten die de wereld trakteerden op fantastische songs en platen, selecteerden we er tien...
De tien meest populaire Belgische en Nederlandse artiesten ooit! © musiccanada.wordpress.com

Van onder en boven de Moerdijk; zelfde taal, een ietwat andere cultuur. Nederlandse bands die internationaal scoorden, raakten gemakkelijker de grote plas over dan Belgische. Uit een rijk koopliedenverleden komt allicht de zin tot het ontdekken van de wereld, ook muzikaal. Belgen zijn in hun verzuchtingen iets bescheidener, maar bereiken net dezelfde doelen. Check deze!

Gotye

Gotye © Wikimedia

Gauthier, verbasterd naar Gotye. Geboren in West-Vlaanderen en op jonge leeftijd verkast naar 'Down Under' (dat is nog steeds Australië). En ineens kwam hij van de andere kant van de wereld met een dijk van een nummer ... 2011. Vanuit het niets - zo leek het - kwam de single 'Somebody That I Used To Know', een break-up song die meteen onder de huid kroop.  Overal ter wereld, zo bleek, want de song bereikte zonder al te veel moeite de eerste plek in talloze hitparades. Van België tot de VS deed 'Somebody That I Used To Know' het bijzonder goed. De video daarvan is ondertussen meer dan een miljard keer bekeken! Het legde Wouter De Backer geen windeieren en hij werd even een wereldster. Won in 2013 nog drie Grammy's. En nu? Maakt nog steeds muziek, in een zijproject waar hij de muziek van Franse elektronicapionier Jean-Jacques Perrey terug tot leven brengt. 

Technotronic

Technotronic © Technotronic

Toen 'Pump Up The Jam' ineens vanuit het niets de wereld in schoot én veroverde, wist niemand goed wie er achter die machtige beats zat. En wie was die zangeres in de clip, met haar blauwe lippen? Felly, zo heette ze. Maar ze was niet diegene die de lyrics ingezongen had, want die eer viel Ya Kid K, een Brussels-Congolese hiphopper (en zus van Leki, alias Karoline Kamosi) die door producer Jo Bogaert gevraagd werd om de pompende beats te voorzien van lekker bekkende vocals. And so it happened ! In de Verenigde Staten klom het nummer van Jo Bogaert, Thomas de Quincey, Patrick De Meyer en Ya Kid K op tot de tweede plaats. Het was 'nét niet' dus voor dit houseproject, maar daarmee werd het wel mooi een van de eerste mainstream housenummers.



Fijn weetje, het nummer was al eens gereleased, onder de naam The Pro 24's, zonder Ya Kid K, maar met lyrics (samples) van Eddie Murphy. 

Stromae

Stromae © Belga

Ofwel Paul Van Haver, maar onder die naam staat hij enkel bekend in de Belgische administratie. Stromae was al een tijdje muziek aan het maken toen hij opgepikt werd met 'Alors On Dance', een song die het beste van het Belgische culturele erfgoed verenigde: dance, wat hip hop en een poëtische manier van zingen, geleend van of geïnspireerd door de grote Jacques Brel. Stromae injecteerde het muzieklandschap met iets nieuws en fris en wist meteen duizenden mensen te overtuigen. Maar zijn tweede full-lp was nog straffer, 'Racine Carrée'. Een dijk van een plaat waarop Stromae zijn muzikantenschap helemaal etaleerde, met prachtige songs als 'Formidable', 'Papaoutai', 'Tous les mêmes' en 'Ta fête', dat in 2014 het officiële Rode Duivels-lied werd. Niet voor een gat te vangen, Stromae, want hij startte ook een modelijn op: toen hij in 2017 verkondigde zijn zangcarrière op een laag pitje te zetten, was dat om zich meer te kunnen concentreren op zijn modelijn, mosaert. 

André Brasseur

André Brasseur © EPA

Hij is tegenwoordig weer helemaal hip, deze grootnonkel van de Belgische orgelmuziek. Erover? Misschien wel, maar vergeet niet dat zijn composities in heel Europa populair waren in de jaren '60-'70 als generiekmuziek voor radio- en televisieprogramma’s. Zijn grootste hit ‘Early Bird Satellite’ (1965) was een internationale millionseller. En vandaag? André Brasseur tourt sinds 2016 weer, samen met een begeleidingsgroep aan muzikanten van o.a. Isolde et Les Bens, Vive La Fête en De Mens. Een bijzonder geslaagde combinatie, want Brasseur gecombineerd met rock-'n'-roll geeft wel vonken. Hij speelde in 2016 op Pukkelpop en was daarmee de oudste artiest die ooit op het festival speelde. Maar Brasseur heeft nooit erg stilgezeten: in 1990 was hij studiomuzikant voor Vaya Con Dios. Hij speelde keyboards op de hitsingles 'What's a Woman', 'Nah Neh Nah', 'Heading for a Fall'.

The Pebbles

The Pebbles © The Pebbles

Het Belgische antwoord op The Beatles. The Pebbles - ooit gestart als 'The Fredstones' - stonden ooit heel dicht bij een internationale doorbraak ... Hun bekendste hit was 'Seven Horses In The Sky', een song met internationale allure. Een boeiende biografie van een band die alles had om het internationaal te maken. Maar hoe loopt dat? Ze speelden in de Parijse Olympia terwijl The Rolling Stones op de eerste rij zaten, net zoals Brigitte Bardot en ander jetset-volk. Maar een van de meest legendarische ontmoetingen was toch wel de ontmoeting met Paul en John, in de studio. Fred Bekky daarover: "Zij kwamen toevallig binnenwippen omdat ze daar met een aantal demo's bezig waren. Wij waren net bezig met de opname van het nummer '40 Miles'. Ik weet nog goed dat ik geen woord kon uitbrengen. Stel je voor, twee popgoden die daar plots voor je staan. Dat overviel ons compleet. We stonden als aan de grond genageld en durfden amper goedendag te zeggen. Ik weet nog goed dat ze een aantal tapes hebben beluisterd en nadien een gesprek hebben gevoerd met Louis De Vries. Zij waren net gestart met hun Apple-label en waren op zoek naar iets extra's. Ze hadden al Mary Hopkin en James Taylor in huis en er was nog plaats en interesse voor een andere groep. We hebben zelfs handjes geschud met John en Paul. Iets om nooit meer te vergeten."

Lio

Lio © BELGA

'Banana Split', het is niet enkel de naam van een wereldberoemd ijsje, maar ook de titel van een song die de Belgische Lio wereldberoemd maakte. Lio. Eigenlijk heette ze Vanda Maria Ribeiro Furtado Tavares de Vasconcelos, maar als artiestennaam bekt dat niet zo lekker. 'Banana Split' (genoemd naar het gelijknamige jaren 1970-programma) ging meer dan 2 miljoen keer over de toonbank. Tussen toen en nu liggen een paar tientallen jaren, en Lio doorzwom heel wat water: ze nam daarna nog een paar platen op, speelde in films, werd modeontwerpster ... en kwam terug onder de aandacht met haar album 'Lio Change Prévert', met teksten van de Franse auteur Jacques Prévert. Een succes! 

Golden Earring

Golden Earring © Wikimedia

'Radar Love', 'When The Lady Smiles', ... toen wij die songs voor het eerst hoorden - zo oud zijn we soms, ja - dachten we dat we met een Amerikaanse band te maken hadden. Niets was minder waar: zo Nederlands als Gouda-kaas! Golden Earring moet zowat een van Nederlands meest succesvolle rock-exportproducten ooit geweest zijn (ja, Anouk kan er ook wat van); opgericht in 1961 en nog steeds actief, wat hen tot een van de oudste bands ter wereld maakt, samen met The Rolling Stones. Bijzonder boeiende band, die Amerika veroverde, terug naar af ging, opnieuw opstond en alle lagen van het rock-'n-roll leven exploreerde. Hun 'Radar Love' werd in 2011 door de kijkers van het Britse televisieprogramma 'Top Gear' uitgeroepen tot 'The Best Driving Song Ever'. 

Focus

Focus © Wikimedia

Nederlandse progrock band, opgericht door de fluitist Thijs Van Leer. Ze werden pas Focus toen ze Jan Akkerman leerden kennen, en vanaf toen was het: wow! 'Focus Plays Focus', moet zowat hun meest bekende album zijn. Een debuut, ja, maar het sloeg wel in. De grootste hits van de band waren de instrumentele nummers 'Sylvia' en 'Hocus Pocus'. In een interview met Jaap Van Eik, voormalig bassist en muziekjournalist, ging het zo: "Kijk, met instrumentele muziek zo internationaal doorbreken, was begin jaren zeventig vrij uniek. Het management (...) bleef het ijzer maar smeden terwijl het heet was. De fout was dat Focus steeds maar werd voortgejaagd. Tournees die maar doorgingen in Amerika en dan opeens naar Nederland voor een paar concerten en dan weer terug. Geen tijd om nieuw materiaal te schrijven of de werkelijkheid eens te overzien."




Urban Dance Squad

Urban Dance Squad © Urban Dance Squad

Wellicht één van de coolste bands die Nederland ooit heeft voortgebracht, met de beste naam ooit. Waren hun tijd ver vooruit! Wat een band! Eind jaren 1980, begin jaren 1990, ging een schokgolf door de Nederlandse muziek: UDS stak de neus aan het venster en leek muziek te maken die uit de toekomst leek te komen. Ze combineerden hip-hop, rock, reggae en vonden het 'cross over'-genre uit. Hun eerste album 'Mental Floss For The Globe' is nu een classic en de song 'Deeper Shade Of Soul' een absoluut wereldnummer. Zonder UDS zou er nooit sprake geweest zijn van Rage Against The Machine, en zelfs RCHP beweerden ook bij de Nederlanders de mosterd te hebben gehaald. In 2000 gaf Urban Dance Squad er de brui aan, maar Rudeboy (de frontman) bleef wel scoren met Junkie XL. 



Within Temptation

Within Temptation © Belga

Symfonische rock uit Nederland en dat al 23 jaar lang. Er zijn bands die het minder lang uitzingen. Letterlijk. Within Temptation zag het levenslicht in 1996, onder auspiciën van Sharon den Adel en gitarist Robert Westerholt.  De band heette toen nog The Circle, en werd dan even The Voyage, maar ook dat bleek geen succes te zijn. Het genre? Niet meteen heel erg duidelijk, het ging van grunts naar Keltische rock, maar met 'Ice Queen' keerde het tij: het werd de megahit op 3FM en - huppah - Within Temptation was gelanceerd. Het begon allemaal met deze song: 'Ice Queen', het tweede nummer van het album 'Mother Earth' (2000). Het werd in juni 2001 uitgebracht als tweede single. Dat was meteen zowel de nationale als internationale doorbraak van Within Temptation en is nog steeds een van de bekendste en meest succesvolle nummers van de band.




Music Maestro

AB Canapé: classic rock uit het kraaiennest van The Black Crowes

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

Clip van de week: I Wanna Go Outside

'We live in strange times', zoals de Engelse schrijver Douglas Adams placht te zeggen. In heel wat landen ligt het sociale leven nog steeds grotendeels plat. Ook wij Belgen moeten nog zoveel mogelijk

AB Canapé: de zoetgevooisde stem van singer-songwriter Suzanne Vega

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje bij beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

AB Canapé: de experimentele postrock van Son Lux

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

Willy geeft Belgische artiesten duwtje in de rug

Het zijn geen fijne tijden voor artiesten, zeker niet nu alle massa-evenementen gedurende deze zomer zijn afgezegd. Radiozender Willy steunt artiesten al vanaf het begin van de coronacrisis en lanceer

Proximus Pickx Live bij je thuis – Elke avond om 21u: een exclusief concert (25 – 29 mei)

Het bedrijfsleven komt stilaan op gang, en shoppen behoort ook opnieuw tot de mogelijkheden maar het coronavirus maakt het nog altijd onmogelijk om live een concert bij te wonen. Proximus doet daarom

AB Canapé: de Schotse synthpop van Chvrches

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

AB Canapé: sidder en beef dankzij de intense post-metal van Amenra

Nu de lockdownmaatregelen beetje per beetje worden versoepeld, komt het normale leven stelselmatig weer op gang. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepi

Vijf filmsoundtracks die in het collectief geheugen gegrift staan

Een pakkende soundtrack leidt films naar hogere sferen: filmmuziek heeft dan ook het vermogen om van mediocre films een memorabele kijk- en luisterervaring te maken. Deze filmmuziek tilde zowel uitste

AB Canapé: fleurige flamenco met Rodrigo y Gabriela

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

'Topickx of the week' - Dena haalt de innerlijke gothic van stal

In de gloednieuwe Proximus Pickx-reeks 'Topickx of the week' zet comédienne Dena Vahdani elke week haar tanden in de wereld van de showbizz. In de tweede aflevering duikt de Brusselse in haar eigen ve

Klara biedt alternatief voor Koningin Elisabethwedstrijd

De laatste week van mei had normaal gezien de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano moeten plaatsvinden. Omwille van de coronacrisis is de prestigieuze internationale muziekwedstrijd ec

Sport in de kijker

Drievoudig Engels kampioen Blackburn Rovers verkommert in de Championship

In de loopgraven van de Championship mag Blackburn Rovers met een achterstand van slechts drie punten op een play-offplaats nog hopen op een ticketje voor de Premier League voor volgend seizoen. Maar

Jan Van den Bergh: "Of ik de promotiefinale bij OH Leuven kan meespelen, is een keuze die in mijn plaats genomen zal worden"

Een nieuwe week betekent een nieuwe aflevering van Proximus Sports Remote! Deze week bespreekt Nicolas De Brabander samen met zijn gasten Mo Messoudi en Jan Van den Bergh de Belgische en international

One day, one goal: Michael Owen bezorgt Argentijnse defensie een verkoudheid

Sommige doelpunten worden jaren na datum nog uitgebreid besproken, omwille van de schoonheid van uitvoering, de perfecte timing of de wedstrijdomstandigheden. Zo ook op het WK 1998, waar de amper 18-j

Het Signal Iduna Park of de arena van de gevreesde Gele Muur

Borussia Dortmund dankt zijn successen in grote mate aan zijn fervente supporters die iedere keer opnieuw en masse afzakken naar het Signal Iduna Park. Maar wat is het verhaal achter het mythische sta

One day, one goal: Pirlo etaleert zijn genialiteit tegen Parma

Sommige goals zijn iconisch vanwege de omstandigheden – een WK, bijvoorbeeld – andere behoren dan weer tot het grootboek der voetbalistieke wonderen omwille van hun intrinsieke schoonheid. Tot die laa

Nice to meet u ... Oliver Naesen

Nu het halve wielerpeloton omwille van de coronacrisis moet vrezen of ze volgend jaar überhaupt nog een werkgever zullen hebben, heeft Oliver Naesen zijn contract bij het Franse World Tour-team AG2R L

On this day: RSC Anderlecht wordt boven de doopvont gehouden

Dag op dag 112 jaar geleden werd Sporting Club Anderlecht opgericht. De Brusselse club zou uitgroeien tot de vaandeldrager van het Belgische voetbal en naast successen in eigen land eind jaren 70, beg

One day, one goal: Eden Hazard krijgt het stade Vélodrome stil

Voordat hij het mooie weer maakte bij Chelsea en Real Madrid, excelleerde Eden Hazard bij Lille. De Rode Duivel ontsteeg met zijn natuurtalent al snel de Ligue 1. Op 4 maart 2011 liet hij een staaltje

De ultieme elf van de Rode Duivels: de linkermiddenvelder

In de zesde aflevering in onze zoektocht naar het ultieme elftal van de Rode Duivels laten we je opnieuw kiezen uit een viertal kandidaten voor de felbegeerde positie van linkermiddenvelder.

One day, one goal: Kompany knalt City richting de titel

Vincent Kompany heeft gedurende de afgelopen 11 jaar in Engeland naam en faam gemaakt als één van de beste verdedigers ter wereld. Met Manchester City heeft hij meerdere malen op beslissende momenten

Tour de France: 10 klassementsrenners om naar uit te kijken

De wielerfans hebben opnieuw iets om naar uit te kijken!

Fratsen fnuiken tennistalent Nick Kyrgios

In de nieuwste aflevering van onze rubriek 'Enfants terribles' zoomen we in op Nick Kyrgios. De nog steeds maar 25-jarige tennisser draait al 7 jaar mee op het ATP-circuit, waarin hij vooral met zijn

Focus op films, series & tv

De vijf meest populaire soaps te zien op televisie!

Sturm der Liebe, Home and Away, Mooi en Meedogenloos, het zijn allemaal reeksen die je dagelijks op televisie tegen kan komen bij het zappen. Liefhebbers volgen de series, die allemaal al jarenlang lo

5 topfilms met een stevig Belgisch randje

Nu het er voor veel mensen steeds meer naar uit ziet dat ze de vakantie in eigen land zullen moeten doorbrengen, duikt Proximus Pickx in het filmarchief op zoek naar pareltjes die ons vaderland een pl

Van ongemakkelijk tot compleet absurd: dit zijn de meest spraakmakende datingshows

Het Britse datingprogramma Naked Attraction deed heel wat stof opwaaien over het Kanaal omwille van het expliciete, in your face-naakt dat op het scherm passeert. Toch, of misschien net daarom, is de

Ken je dit al in de Studio 100 GO Pass?

De Studio 100 GO Pass, dat is onbeperkt toegang tot alle series, films, shows, specials en muziekclips van Studio 100 op je tv en in de app, waar je ook 33 spelletjes vindt met jouw favoriete helden,

Hollywood, de nieuwe Netflix-serie die de naoorlogse cinema traceert

Streamingplatform Netflix stort zich op de gouden jaren van Hollywood in een zevendelige miniserie, met Ryan Murphy aan het roer.

Brainfood in coronatijden: deze TED-talks zijn eye-openers van formaat

Altijd verhelderend, meestal inspirerend, bijwijlen verbijsterend, niet zelden ontroerend, sporadisch komisch en soms zelfs verontrustend: deze TED-talks belichten de zwarte gaten in je kennis, verbre

Nieuw op Netflix deze week

Heb je je favoriete serie in één ruk uitgekeken? Niet getreurd, want Netflix verrijkt elke week haar platform met nieuwe releases. Een greep uit het aanbod voor deze week.

Nieuw op Netflix

Netflix vuurt deze keer verschillende topreeksen en -films met een futuristisch kantje op je af.

De winter is opnieuw op komst op CAZ

Vanavond zendt CAZ de allereerste aflevering van de fantasyserie ‘Game of Thrones’ uit, een mooie kans om opnieuw kennis te maken met de mythische wereld die George R.R. Martin heeft gecreëerd. De ser

Reizen Waes: een opmerkelijke kijk op Japan

Toen Tom Waes in februari naar Japan trok, had hij niet durven vermoeden dat dit zijn laatste buitenlandse reis van dit jaar zou worden. Het nieuwe coronavirus zou er anders over beslissen. Toch laat

Lance Armstrong: "Of ik kanker kreeg door dopinggebruik? Ik zeg niet 'neen'"

Zondagavond 24 mei ging de tweedelige ESPN-documentaire "Lance" in première. De documentaire, die in totaal 3 uur en 20 min in beslag neemt, overspant de jeugd, opmars en neergang van de voormalige 7-

Nieuw in de Op aanvraag-catalogus: ‘Bad Boys for Life’!

Tinseltown was het Vlaamse regisseursduo Adil El Arbi en Billal Fallah al een tijdje aan het opgeilen en met ‘Bad Boys for Live’ is het meteen raak: hun eerste Hollywoodfilm ooit werd een kassasucces

Nieuws van het esports-front

Kortrijk-speler Manse: “Mijn profiel paste heel goed bij de club”

Na de ontmoeting met REGO en Nycom hebben we een afspraak met Manse “Manse01” Bogaerts, de speler die al twee seizoenen lang de kleuren van KV Kortrijk vertegenwoordigt. Zonder echt te hebben gedroomd

NumberOne: Lamif springt naar de eerste plaats, ook TheDice blijft ongeslagen

Speeldag drie van het NumberOne-circuit op Counter Strike: Global Offensive is afgewerkt. Twee teams blijven ongeslagen, drie andere teams moeten hun eerste overwinning nog boeken. De avond begon opni

Verrassingen, teleurstellingen en sensaties: een terugblik op het reguliere seizoen van de Proximus ePro League

Enkele weken geleden volgde je de reguliere competitie van de Proximus ePro League. De competitie werd een adembenemend spektakel met heel wat verrassingen, omwentelingen en zelfs teleurstellingen. Di

VUB start met eerste universitaire opleiding e-sports

De Vrije Universiteit Brussel lanceert in oktober 2020 met "Expert Class in Esports Management" als eerste universiteit in de Lage Landen een postuniversitair programma voor e-sports als specifiek vak

European Leagues Stay2Score: volg de ontknoping live

De Stay2Score European Leagues-toernooi kent zijn ontknoping; de halve finales en de finale zijn live te volgen op zaterdag 23 mei op de zender Proximus Pickx Live en het Twitch-kanaal van Proximus.

Rainbow Six Benelux League: Epsilon in moeilijkheden, Defusekids is gekwalificeerd

Epsilon heeft een slechte week achter de rug. Het team valt van het podium en blijft binnen het bereik van de eerste achtervolgers. Defusekids onderstreept daarentegen zijn leiderschap. Achter DK volg

NumberOne: TheDice, Lamiff en Tenerife Titans nemen de leiding

Het Counter Strike: Global Offensive NumberOne-circuit is nu goed en wel vertrokken. Na de tweede kampioenschapsdag lijken drie teams zich te onderscheiden van de concurrentie. Donderdagavond begon me

Zijn de Belgische spelers op niveau op FIFA 20?

Deze week vergelijken we het niveau van de Belgische spelers op FIFA 20 met de andere spelers op de planeet. Worden onze landgenoten beter of slechter beoordeeld dan andere voetbalsterren? Je leest he

Proximus ePro League Play-offs: speeldag 1

De zes amateurspelers zijn bekend, de 10 profspelers zijn er klaar voor; de eindfase van de competitie kan eindelijk beginnen. Ook de poules zijn verdeeld en die beloven erg spannend te worden.

ESL One: Road to Rio: Belg Nivera verrast, ontgoocheling voor Keoz

De weg naar de Major van Rio wordt lang voor de teams die zich willen kwalificeren. Twee Belgen begonnen hun reis afgelopen weekend, ondanks een gelijkaardig resultaat, met een verschillend gevoel. De

NumberOne is terug: dit zijn de resultaten van de eerste speeldag

De Counter Strike: Global Offensive NumberOne-competitie is opnieuw van start gegaan. De eerste wedstrijden van de Legend Stage werden op dinsdagavond afgewerkt. Het NumberOne-circuit op CSGO, in eers

Rainbow Six Siege: Ubisoft onthult zijn grote metamorfose

Op woensdagavond onthulde Ubisoft zijn grote transformatie die reeds tijdens de laatste Six Invitational werd aangekondigd. Het gloednieuwe competitiesysteem begint met nationale competities. De herzi

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.