De tien meest populaire Belgische en Nederlandse artiesten ooit!

Muziek | De Lage Landen: wat hebben wij toch een rijk, cultureel verleden. Zeker in de creatieve kunsten! Omdat we toch wat licht willen laten schijnen op de bands en artiesten die de wereld trakteerden op fantastische songs en platen, selecteerden we er tien...

Door MF

Deel dit nieuws

Van onder en boven de Moerdijk; zelfde taal, een ietwat andere cultuur. Nederlandse bands die internationaal scoorden, raakten gemakkelijker de grote plas over dan Belgische. Uit een rijk koopliedenverleden komt allicht de zin tot het ontdekken van de wereld, ook muzikaal. Belgen zijn in hun verzuchtingen iets bescheidener, maar bereiken net dezelfde doelen. Check deze!

Gotye

Gauthier, verbasterd naar Gotye. Geboren in West-Vlaanderen en op jonge leeftijd verkast naar 'Down Under' (dat is nog steeds Australië). En ineens kwam hij van de andere kant van de wereld met een dijk van een nummer ... 2011. Vanuit het niets - zo leek het - kwam de single 'Somebody That I Used To Know', een break-up song die meteen onder de huid kroop.  Overal ter wereld, zo bleek, want de song bereikte zonder al te veel moeite de eerste plek in talloze hitparades. Van België tot de VS deed 'Somebody That I Used To Know' het bijzonder goed. De video daarvan is ondertussen meer dan een miljard keer bekeken! Het legde Wouter De Backer geen windeieren en hij werd even een wereldster. Won in 2013 nog drie Grammy's. En nu? Maakt nog steeds muziek, in een zijproject waar hij de muziek van Franse elektronicapionier Jean-Jacques Perrey terug tot leven brengt. 

Technotronic

Toen 'Pump Up The Jam' ineens vanuit het niets de wereld in schoot én veroverde, wist niemand goed wie er achter die machtige beats zat. En wie was die zangeres in de clip, met haar blauwe lippen? Felly, zo heette ze. Maar ze was niet diegene die de lyrics ingezongen had, want die eer viel Ya Kid K, een Brussels-Congolese hiphopper (en zus van Leki, alias Karoline Kamosi) die door producer Jo Bogaert gevraagd werd om de pompende beats te voorzien van lekker bekkende vocals. And so it happened ! In de Verenigde Staten klom het nummer van Jo Bogaert, Thomas de Quincey, Patrick De Meyer en Ya Kid K op tot de tweede plaats. Het was 'nét niet' dus voor dit houseproject, maar daarmee werd het wel mooi een van de eerste mainstream housenummers.



Fijn weetje, het nummer was al eens gereleased, onder de naam The Pro 24's, zonder Ya Kid K, maar met lyrics (samples) van Eddie Murphy. 

Stromae

Ofwel Paul Van Haver, maar onder die naam staat hij enkel bekend in de Belgische administratie. Stromae was al een tijdje muziek aan het maken toen hij opgepikt werd met 'Alors On Dance', een song die het beste van het Belgische culturele erfgoed verenigde: dance, wat hip hop en een poëtische manier van zingen, geleend van of geïnspireerd door de grote Jacques Brel. Stromae injecteerde het muzieklandschap met iets nieuws en fris en wist meteen duizenden mensen te overtuigen. Maar zijn tweede full-lp was nog straffer, 'Racine Carrée'. Een dijk van een plaat waarop Stromae zijn muzikantenschap helemaal etaleerde, met prachtige songs als 'Formidable', 'Papaoutai', 'Tous les mêmes' en 'Ta fête', dat in 2014 het officiële Rode Duivels-lied werd. Niet voor een gat te vangen, Stromae, want hij startte ook een modelijn op: toen hij in 2017 verkondigde zijn zangcarrière op een laag pitje te zetten, was dat om zich meer te kunnen concentreren op zijn modelijn, mosaert. 

André Brasseur

Hij is tegenwoordig weer helemaal hip, deze grootnonkel van de Belgische orgelmuziek. Erover? Misschien wel, maar vergeet niet dat zijn composities in heel Europa populair waren in de jaren '60-'70 als generiekmuziek voor radio- en televisieprogramma’s. Zijn grootste hit ‘Early Bird Satellite’ (1965) was een internationale millionseller. En vandaag? André Brasseur tourt sinds 2016 weer, samen met een begeleidingsgroep aan muzikanten van o.a. Isolde et Les Bens, Vive La Fête en De Mens. Een bijzonder geslaagde combinatie, want Brasseur gecombineerd met rock-'n'-roll geeft wel vonken. Hij speelde in 2016 op Pukkelpop en was daarmee de oudste artiest die ooit op het festival speelde. Maar Brasseur heeft nooit erg stilgezeten: in 1990 was hij studiomuzikant voor Vaya Con Dios. Hij speelde keyboards op de hitsingles 'What's a Woman', 'Nah Neh Nah', 'Heading for a Fall'.

The Pebbles

Het Belgische antwoord op The Beatles. The Pebbles - ooit gestart als 'The Fredstones' - stonden ooit heel dicht bij een internationale doorbraak ... Hun bekendste hit was 'Seven Horses In The Sky', een song met internationale allure. Een boeiende biografie van een band die alles had om het internationaal te maken. Maar hoe loopt dat? Ze speelden in de Parijse Olympia terwijl The Rolling Stones op de eerste rij zaten, net zoals Brigitte Bardot en ander jetset-volk. Maar een van de meest legendarische ontmoetingen was toch wel de ontmoeting met Paul en John, in de studio. Fred Bekky daarover: "Zij kwamen toevallig binnenwippen omdat ze daar met een aantal demo's bezig waren. Wij waren net bezig met de opname van het nummer '40 Miles'. Ik weet nog goed dat ik geen woord kon uitbrengen. Stel je voor, twee popgoden die daar plots voor je staan. Dat overviel ons compleet. We stonden als aan de grond genageld en durfden amper goedendag te zeggen. Ik weet nog goed dat ze een aantal tapes hebben beluisterd en nadien een gesprek hebben gevoerd met Louis De Vries. Zij waren net gestart met hun Apple-label en waren op zoek naar iets extra's. Ze hadden al Mary Hopkin en James Taylor in huis en er was nog plaats en interesse voor een andere groep. We hebben zelfs handjes geschud met John en Paul. Iets om nooit meer te vergeten."

Lio

'Banana Split', het is niet enkel de naam van een wereldberoemd ijsje, maar ook de titel van een song die de Belgische Lio wereldberoemd maakte. Lio. Eigenlijk heette ze Vanda Maria Ribeiro Furtado Tavares de Vasconcelos, maar als artiestennaam bekt dat niet zo lekker. 'Banana Split' (genoemd naar het gelijknamige jaren 1970-programma) ging meer dan 2 miljoen keer over de toonbank. Tussen toen en nu liggen een paar tientallen jaren, en Lio doorzwom heel wat water: ze nam daarna nog een paar platen op, speelde in films, werd modeontwerpster ... en kwam terug onder de aandacht met haar album 'Lio Change Prévert', met teksten van de Franse auteur Jacques Prévert. Een succes! 

Golden Earring

'Radar Love', 'When The Lady Smiles', ... toen wij die songs voor het eerst hoorden - zo oud zijn we soms, ja - dachten we dat we met een Amerikaanse band te maken hadden. Niets was minder waar: zo Nederlands als Gouda-kaas! Golden Earring moet zowat een van Nederlands meest succesvolle rock-exportproducten ooit geweest zijn (ja, Anouk kan er ook wat van); opgericht in 1961 en nog steeds actief, wat hen tot een van de oudste bands ter wereld maakt, samen met The Rolling Stones. Bijzonder boeiende band, die Amerika veroverde, terug naar af ging, opnieuw opstond en alle lagen van het rock-'n-roll leven exploreerde. Hun 'Radar Love' werd in 2011 door de kijkers van het Britse televisieprogramma 'Top Gear' uitgeroepen tot 'The Best Driving Song Ever'. 

Focus

Nederlandse progrock band, opgericht door de fluitist Thijs Van Leer. Ze werden pas Focus toen ze Jan Akkerman leerden kennen, en vanaf toen was het: wow! 'Focus Plays Focus', moet zowat hun meest bekende album zijn. Een debuut, ja, maar het sloeg wel in. De grootste hits van de band waren de instrumentele nummers 'Sylvia' en 'Hocus Pocus'. In een interview met Jaap Van Eik, voormalig bassist en muziekjournalist, ging het zo: "Kijk, met instrumentele muziek zo internationaal doorbreken, was begin jaren zeventig vrij uniek. Het management (...) bleef het ijzer maar smeden terwijl het heet was. De fout was dat Focus steeds maar werd voortgejaagd. Tournees die maar doorgingen in Amerika en dan opeens naar Nederland voor een paar concerten en dan weer terug. Geen tijd om nieuw materiaal te schrijven of de werkelijkheid eens te overzien."




Urban Dance Squad

Wellicht één van de coolste bands die Nederland ooit heeft voortgebracht, met de beste naam ooit. Waren hun tijd ver vooruit! Wat een band! Eind jaren 1980, begin jaren 1990, ging een schokgolf door de Nederlandse muziek: UDS stak de neus aan het venster en leek muziek te maken die uit de toekomst leek te komen. Ze combineerden hip-hop, rock, reggae en vonden het 'cross over'-genre uit. Hun eerste album 'Mental Floss For The Globe' is nu een classic en de song 'Deeper Shade Of Soul' een absoluut wereldnummer. Zonder UDS zou er nooit sprake geweest zijn van Rage Against The Machine, en zelfs RCHP beweerden ook bij de Nederlanders de mosterd te hebben gehaald. In 2000 gaf Urban Dance Squad er de brui aan, maar Rudeboy (de frontman) bleef wel scoren met Junkie XL. 



Within Temptation

Symfonische rock uit Nederland en dat al 23 jaar lang. Er zijn bands die het minder lang uitzingen. Letterlijk. Within Temptation zag het levenslicht in 1996, onder auspiciën van Sharon den Adel en gitarist Robert Westerholt.  De band heette toen nog The Circle, en werd dan even The Voyage, maar ook dat bleek geen succes te zijn. Het genre? Niet meteen heel erg duidelijk, het ging van grunts naar Keltische rock, maar met 'Ice Queen' keerde het tij: het werd de megahit op 3FM en - huppah - Within Temptation was gelanceerd. Het begon allemaal met deze song: 'Ice Queen', het tweede nummer van het album 'Mother Earth' (2000). Het werd in juni 2001 uitgebracht als tweede single. Dat was meteen zowel de nationale als internationale doorbraak van Within Temptation en is nog steeds een van de bekendste en meest succesvolle nummers van de band.




Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top