De UEFA Champions League is terug: dit moet je allemaal weten

Sport | Op 17 september is het weer zover. Dan weerklinkt in verschillende stadions de hymne van de UEFA Champions League. Voor het zover is, praten we je nog even bij.

Door MF

Deel dit nieuws

Twee Belgische clubs

En of het Belgische voetbal weer op de kaart staat. Niet alleen shoppen de ploegen uit de topcompetities steeds vaker in de Jupiler Pro League, er staan voor het eerst sinds 2005/2006 nog eens twee Belgische clubs in de groepsfase van de UEFA Champions League. Landskampioen Genk was rechtstreeks gekwalificeerd, Club Brugge worstelde zich voorbij Dinamo Kiev en LASK Linz.

De UEFA Champions League is integraal te bekijken via de kanalen van Proximus Sports. Ontdek hier meer over het sportaanbod van Proximus Pickx.

Debutanten

Je houdt maar beter Atalanta Bergamo in de gaten. De ploeg van Timothy Castagne maakte afgelopen seizoen indruk in de Serie A en eindigde derde. Zo plaatste het zich voor de eerste keer in de clubgeschiedenis voor het Kampioenenbal. Met Ruslan Malinovskyi versterkte Atalanta zich nogmaals met een Genk-speler. Het rekent net als vorig seizoen op de doelpunten van Duvan Zapata.

Recordman Ronaldo

Of nu Lionel Messi dan wel Cristiano Ronaldo de beste speler ter wereld is, laten we in het midden. Maar de Portugees heeft wel de meeste records in handen in de UEFA Champions League. Een greep uit het eindeloze aanbod: meeste assists, meeste goals, meeste goals in finales, enige speler die in drie finales scoorde, enige speler die in alle groepswedstrijden scoorde en meeste wedstrijden op rij gescoord. Oh ja, niemand doet ook beter dan de 5 eindzeges van Ronaldo.

Groepsindeling

Iedereen was het erover eens: een droomloting voor de Belgische clubs. Club Brugge en Genk krijgen beiden enkele droomaffiches voorgeschoteld. Club mag het in poule A opnemen tegen Real Madrid, PSG en Galatasaray, terwijl Genk in groep E de degens kruist met Liverpool, Napoli en Red Bull Salzburg. Het wordt afzien, maar ook genieten.

Een andere groep die in het oog springt, is poule F met Barcelona, Borussia Dortmund én Inter. Het bestuur van Slavia Praag zag de bui al hangen toen ze hun loting zagen.

Alle groepen:

Groep A: Paris Saint-Germain (Fra); Real Madrid (Spa); Club Brugge (BEL); Galatasaray (Tur)

Groep B: Bayern München (Dui); Tottenham Hotspur (Eng); Olympiacos (Gri); Rode Ster Belgrado (Ser)

Groep C: Manchester City (Eng); Shakhtar Donetsk (Oek); Dinamo Zagreb (Kro); Atalanta Bergamo (Ita)

Groep D: Juventus (Ita); Atlético Madrid (Spa); Bayer Leverkusen (Dui); Lokomotiv Moskou (Rus)

Groep E: Liverpool (Eng); Napoli (Ita); RB Salzburg (Oos); Racing Genk (BEL)

Groep F: FC Barcelona (Spa); Borussia Dortmund (Dui); Inter Milaan (Ita); Slavia Praag (Tsj)

Groep G: Zenit Sint-Petersburg (Rus); Benfica (Por); Olympique Lyon (Fra); RB Leipzig (Dui)

Groep H: Chelsea (Eng); Ajax (Ned); Valencia (Spa); Lille (Fra)

Finale in Istanboel

Dat de finale van de UFEA Champions League een hete avond belooft te worden, staat nu al vast. Daar zullen de fanatieke Turkse fans wel voor zorgen, want het Atatürk Olympisch Stadion in Istanboel is op zaterdag 30 mei 2020 de place-to-be. Het stadion, dat in 2002 geopend werd en plaats biedt aan ruim 76.000 toeschouwers, mocht de UEFA Champions League-finale in 2005 al eens ontvangen. Een memorabele wedstrijd waarin Liverpool AC Milan klopte na strafschoppen, ondanks een 3-0 achterstand bij de rust.

Favorieten

Zoals elk jaar is het lijstje met kanshebbers lang. Eerst en vooral is er titelverdediger Liverpool, dat zijn ploeg bij elkaar hield. Verder dromen de sjeiks van Man City en PSG nog steeds van de Beker met de Grote Oren, is het eindelijk eens aan hen? Of kunnen Bayern München en Barcelona na een lange droogte de trofee nog eens veroveren? Het is daarnaast ook uitkijken of Zidane Real Madrid weer op de rails krijgt, en of Cristiano Ronaldo Juventus in de zevende hemel brengt.

Zo was het vorig jaar

Afgelopen seizoen verdedigde Club Brugge de Belgische eer. Met succes. Het liet mooie dingen zien tegen Atlético, pakte een punt tegen Dortmund en zette Monaco opzij. Na de derde plaats in de groep werd het in de Europa League wel snel uitgeschakeld door RB Salzburg.

Voor Italië werd het een pijnlijke ontknoping van de groepsfase, met Napoli en Inter dat nipt naast kwalificatie grepen.

Daarnaast ontpopte Ajax zich tot revelatie. De jonge bende van trainer Ten Hag liet Benfica sterretjes zien en zette zijn voet naast Bayern.

In de knock-outfase kondigde de UEFA Champions League zich aan als de editie van de comebacks. Juventus schakelde Atlético uit na een 0-2-nederlaag in de heenmatch, en Man United had aan een 1-3 genoeg om de 0-2-nederlaag tegen PSG uit te wissen. Ondertussen leerde Ajax Real Madrid een lesje. Real won in Amsterdam met 1-2, maar kreeg op eigen veld een 1-4-rammeling.

Ook in de kwartfinale rolden grote koppen. Manchester City zag zijn beslissende doelpunt in de slotfase afgekeurd worden door de VAR, waardoor Tottenham een halve finale tegen Ajax afdwong. Een nieuwe Houdini-act van de Spurs, die in de groepsfase al eens door het oog van de naald kropen. Ajax stoomde dan weer rustig door door ook in en tegen Juventus te gaan winnen.

In de halve finales zouden de Spurs hun kunstje nog eens overdoen. Na een 0-1-nederlaag in Londen keken ze in Amsterdam tegen een dubbele achterstand aan. Kalf verdronken, tot Lucas Moura wakker schoot en gelijkmaakte. In minuut 96 dompelde diezelfde Moura Ajax onder in diepe rouw: 2-3.

In de andere halve finale was er dé comeback onder de comebacks. Liverpool - met Origi in een hoofdrol - knikkerde Barcelona uit het toernooi door met 4-0 te winnen. Genoeg om de 3-0-zege van de Catalanen uit te wissen.In de verrassende Engelse finale beleefde Liverpool een droomstart. Een snelle strafschop zorgde voor een vroege voorsprong. Tottenham was niet bij machte om terug te vechten, en opnieuw Origi zorgde voor de beslissing.

De UEFA Champions League is integraal te bekijken via de kanalen van Proximus Sports. Ontdek hier meer over het sportaanbod van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top