"Back to School" voor de Jupiler Pro League

Sport | Het seizoen 2018/2019 kreeg met Racing Genk een mooie kampioen en zag met KV Mechelen een club uit de Proximus League de beker winnen. Het voorbije seizoen kende echter ook enkele minder fraaie momenten. De Operatie Propere Handen zorgde voor een schokgolf door de Belgische voetbalwereld.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hebben de clubs uit 1A hun huiswerk gemaakt?

Een mercato vol records in de Jupiler Pro League

Die pagina is nu omgedraaid en het nieuwe seizoen is al volop aan de gang. De 16 teams van de Jupiler Pro League zijn al meer dan een maand opnieuw in actie getreden. Alle clubs toonden zich heel actief tijdens de zomermercato. We mogen gerust van een recordzomer spreken, want de inkomsten uit transfers bedragen 236 miljoen euro (tegenover 120 miljoen in de zomermercato van 2018) en de uitgaven bijna 141 miljoen euro (tegenover 104 miljoen euro vorige zomer).

In de transfers plaatsten de meeste clubs hun vertrouwen in buitenlandse spelers: in totaal veranderden 52 Belgen van club, 129 getransfereerde spelers in de JPL zijn buitenlanders.

Vele grote en minder grote clubs veranderden tijdens de zomer van trainer. Club Brugge, Anderlecht en Racing Genk leggen hun lot in de handen van een nieuwe coach en hanteren dan ook een nieuwe voetbalfilosofie, met nieuwe spelers.

Tot slot mag de Jupiler Pro League zich verheugen in de terugkeer van echte sterren zoals Vincent Kompany (van Manchester City naar Anderlecht), Kevin Mirallas (van Everton naar Antwerp), Nacer Chadli (van AS Monaco naar Anderlecht), Steven Defour (van Burnley naar Antwerp) en Simon Mignolet (van Liverpool naar Club Brugge).
 
Dit zijn enkele van de nieuwe "leerlingen" in de JPL die het waard zijn om dit seizoen extra in het oog te houden:

Michel Vlap (Anderlecht), Jordi Mboula (Cercle), David Okereke en Percy Tau (Club Brugge), Ianis Hagi en Patrik Hrosovsky (Racing Genk), Milad Mohammadi en Mikael Lustig (AA Gent), Ante Palaversa (KV Oostende), Jonah Osabutey (Moeskroen), Facundo Colidio (STVV), Nicolas Gavory en Denis Dragus (Standard).

Deze "leerlingen" zullen we dit seizoen in de JPL missen:

Victor Osimhen en Javier Martos (ex-Charleroi), Luis Garcia (ex-AS Eupen), Wesley Moraes en Stefano Denswil (ex-Club Brugge), Benjamin Lambot (ex-Cercle Brugge), Leandro Trossard en Ruslan Malinovskiy (ex-Genk), Takehiro Tomiyasu (ex-STVV), Razvan Marin, Moussa Djenepo en Guillermo Ochoa (ex-Standard), Thomas Buffel en Hamdi Harbaoui (ex-Zulte Waregem).

De nieuwe "leraars":

Veel clubs sleutelden aan hun technische staf. Club Brugge verving Ivan Leko door Philippe Clement. Racing Genk ving het vertrek van Clement op door Felice Mazzu aan te trekken. Sporting Charleroi vertrouwde de ploeg toe aan Karim Belhocine. Excelsior Moeskroen duidde Bernd Hollerbach aan als opvolger voor Bernd Storck. KV Oostende zoekt meer stabiliteit in de dug-out en trok Kåre Ingebrigtsen aan. AS Eupen sloeg de pagina Claude Makelele om en stelt zijn vertrouwen nu in Beñat San José. Cercle Brugge blijft bij een Franse trainer, met Fabien Mercadal die Laurent Guyot opvolgde. Arnaud Mercier nam de plaats in van Adnan Custovic bij Waasland-Beveren. En last but not least maakte Vincent Kompany een eind aan de interimopdracht van Karim Belhocine in het Astridpark door trainer te worden van Anderlecht. Kortom, meer dan de helft van de clubs uit de JPL is deze zomer van coach veranderd!

De nieuwe "opzichters": 

Er zijn weinig nieuwe scheidsrechters bijgekomen bij de elite van het Belgische voetbal. Naast de vaste waarden (Lawrence Visser, Alexandre Boucaut, Erik Lambrechts, Nicolas Laforge, Jonathan Lardot) en de refs die vorig seizoen bewezen dat ze het hoogste niveau aankonden (Nathan Verboomen, Bram Van Driessche, Jan Boterberg, Wesley Allen, Kevin Van Damme, Bert Put, Lothar D’hondt), zijn er twee nieuwe scheidsrechters bijgekomen in de JPL: Jasper Vergoote (27 jaar) en Wesli De Cremer (27 jaar). De Cremer floot op het einde van het vorige seizoen al een wedstrijd in PO2. 

Kwaliteit in de mercato?

Er kwamen een hele karrevracht nieuwe spelers naar de JPL. Opvallend: de meeste clubs wachtten niet tot het moment dat er koopjes te doen zijn, aan het einde van de mercato, in de laatste dagen van augustus. Enkele clubs, zoals Anderlecht, Club Brugge en Racing Genk, haalden flink wat geld boven. Andere clubs zoals Standard deden gerichte aankopen, terwijl het merendeel van de clubs zich bescheidener opstelden.

Wie zijn de goede leerlingen van de mercato, wie zal het nog een keer mogen overdoen?

De rest van het seizoen kan ons ongelijk geven, maar hier volgt een subjectieve kijk op de nieuwe spelers, gebaseerd op de eerste speeldagen van het kampioenschap.
 
  1. Geslaagd met grote onderscheiding
 
Club Brugge is ongetwijfeld een van de clubs die tijdens de zomermercato sterk hebben ingekocht. Blauw-zwart verloor enkele van zijn belangrijkste spelers van het vorige seizoen, zoals Denswil, Wesley, Nakamba, Poulain en Danjuma, maar met de ruim 60 miljoen euro die deze spelers opbrachten, kon de vicekampioen van België de mercato op met heel wat middelen. Met de komst van Simon Mignolet (7 miljoen + een groot salaris van 4 miljoen per jaar) lijkt Club verlost van een groot probleem: het beschikt nu eindelijk over een uiterst betrouwbare doelman. Met de komst van Simon Deli in de verdediging en Percy Tau en David Okereke in de aanval, en een contractverlenging voor Hans Vanaken, toont blauw-zwart zijn ambitie: niet alleen in de Jupiler Pro League, maar ook in de Champions League. Op de slotdag van de mercato werden nog twee spelers gehaald: de Senegalees Mbaye Diagne werd gehuurd van Galatasaray, en de Colombiaanse middenvelder Eder Balanta werd weggeplukt bij FC Bazel. Met Philippe Clement aan het hoofd van de klas zijn alle voorwaarden vervuld om op het einde van het seizoen een mooi rapport te kunnen voorleggen.
 
Standard greep terug naar een recept dat in het verleden al zijn waarde heeft bewezen, namelijk spelers aantrekken die vorig jaar tot de besten van de klas behoorden. De Rouches gingen vooral shoppen bij Moeskroen (Vojvoda, Dussenne, Amallah, en Mbaye Leye voor de post van T2) en namen Obbi Oulare en Zinho Vanheusden definitief over. Zij brachten ook Anthony Limbombe terug naar de JPL. Michel Preud’homme blijft voortbouwen aan een homogene en evenwichtige kern en koos dus voor een relatieve stabiliteit.
 
Antwerp slaagde erin om zijn absolute ster te behouden: Dieumerci Mkokani bleef bij de Great Old, terwijl de Congolees eerder met een vertrek in verband werd gebracht. Daarnaast deed Antwerp enkele gerichte aankopen (Alexis De Sart, Sander Coopman, Ritchie De Laet...), die het vertrek van spelers als Jelle Van Damme, Omar Govea en William Owusu meer dan compenseren. Als kers op de taart haalde de club van stamnummer 1 nog Kevin Mirallas (Everton) en Steven Defour (Burnley) binnen. In de laatste uren van de mercato kwamen Wesley Hoedt nog over van Southampton en Manuel Benson (transfer) en Zinho Gano (huur) van Genk.

KV Mechelen bevond zich lang in een onzekere situatie, in afwachting van de beslissing van het Belgische Arbitragehof voor de Sport. Omdat Malinwa niet wist of het zou aantreden in 1A of 1B, beperkte het zijn aankopen tot een minimum. Twee spelers werden gehuurd (Jordi Vanlerberghe en Dante Vanzeir), Yannick Thoelen (AA Gent) en Geoffry Hairemans waren de opvallendste aankopen. In de voorbije jaren was KV Mechelen altijd heel bedrijvig op de transfermarkt (niet altijd met succes), maar pakte het nu met een andere strategie aan: never change a winning team. Momenteel loopt alles vlot en alles wijst erop dat Malinwa dit seizoen een plaatsje in de linkerkolom mag viseren.
 
Racing Genk houdt wel op tijd en stond van een risico. Anderhalf jaar terug vertrouwden de Limburgers hun ploeg toe aan Philippe Clement die toen nog maar zes maanden ervaring had als T1. Vandaag durft Racing het aan om Felice Mazzu een kans op het hoogste niveau te kunnen, net in een jaar waarin de Limburgers opnieuw in de Champions League zitten. De kampioen van België moest Trossard, Malinovskiy en Aidoo laten vertrekken, maar keken niet op een euro om die vertrokken spelers te vervangen. Sander Berge bleef bij de club en Bongonda, Hagi, Onuachu, Hrosovsky en Nygren mogen mooie versterkingen worden genoemd. Genk zal zijn titel misschien niet verlengen, maar lijkt toch gewapend om opnieuw een mooi seizoen te beleven.
 
KV Oostende geeft de indruk dat de pagina Marc Coucke nu volledig is omgedraaid. De kustjongens hebben een nieuwe trainer (Kare Ingebrigtson) met een duidelijke en efficiënte voetbalfilosofie. KVO heeft ook enkele fijne transfers gedaan: Ari Skulason, Neto, Vargas, Palaversa en Sylla. Het goede beginseizoen van KVO is er het bewijs van.
 
  1. Geslaagd met voldoening
 
In deze categorie plaatsen we de clubs die het vertrek van bepaalde spelers gewoon hebben gecompenseerd, niet meer en niet minder.
 
AA Gent is zeker een van de clubs die al een decennium goede inkomende als uitgaande mercato’s kan voorleggen (zoals in 2010 en 2015), maar soms kunnen die transfers toch uitdraaien op een mislukking. Deze zomer was het opnieuw bijzonder druk bij de Buffalo’s, met het vertrek van Neto, Esiti, Verstraete, Thoelen en Souquet, en de komst van Kums, Depoitre, Ngadeu, Lustig, Castro Montes en Mohammadi. Jess Thorup krijgt de taak om evenwicht te brengen in zijn ploeg. De komst van Dylan Mbayo, het grote 17-jarige talent van Lokeren, biedt de trainer een extra troef.
 
Excelsior Moeskroen kende deze zomer een ware leegloop. Amallah, Vojvoda, Dussenne en Leye zijn vertrokken naar Standard. Galitsios en Pierrot zochten eveneens andere oorden op. De club uit Le Canonnier vertrouwde de ploeg toe aan een nieuwe coach en het goede seizoensbegin bewijst dat de vertrekkers goed vervangen zijn. Allagui, Pietrzak, Campins, Hocko of Osabutey lieten al mooie dingen zien. De Hurlus trokken ook nog Lillo Guarneri, een 17-jarige doelman van AC Milan aan, en zullen wellicht een seizoen zonder problemen kennen.

KV Kortrijk had een mooie mercato kunnen realiseren als de Vlaamse club geen poging zou hebben gedaan om Faïz Selemani aan te trekken. De ex-speler van Union staat mogelijk een seizoen aan de kant door de juridische procedures die na zijn transfer zijn opgestart. Uiteraard roerde Kortrijk zich ook voor andere spelers tijdens de mercato. Pelé Mboyo en Hervé Kagé keerden terug naar het Guldensporenstadion, waar ook Ocansey (Eupen), Silva Melo (Frankfurt) en Jakubech (LOSC) arriveerden. Als vertrekkers vernoemen we Ouali, Kumordzi en vooral Chevalier.
 
Charleroi begon, zoals gewoonlijk, eerder laat aan zijn mercato. Osimhen, Bedia en Javier Martos zijn vertrokken, net als trainer Felice Mazzu. Er kwamen weinig nieuwe spelers en die zullen nog moeten bewijzen of ze over de juiste kwaliteiten beschikken om de spelersgroep onder leiding van Karim Belhocine te versterken. Eén ding is zeker: de gebroeders Bayat hebben in het verleden al bewezen dat ze een neus hebben om de juiste spelers aan te trekken voor de Zebra’s.
 
Zulte Waregem speelt de voorbije seizoenen geen vooraanstaande rol meer in de Jupiler Pro League. Francky Dury beschikt over voldoende vakkennis en intelligentie om tijdens een mercato goede beslissingen te nemen, maar het grote verloop van spelers in de voorbije mercato’s doet weinig goeds om de nodige stabiliteit te brengen. Ook deze zomer was het een komen en gaan van spelers bij Essevee. Onder meer Harbaoui, Bongonda en Sylla zijn vertrokken en Seck, Deschacht, Govea, Zarandina en Gianni Bruno kwamen in de plaats. Het valt nog af te wachten wat dit zal doen voor de prestaties van de club.
 
  1. Niet geslaagd
 
STVV en zijn Japanse eigenaars voeren een sportief beleid dat niet altijd makkelijk te doorgronden is. De supporters van de Truienaars lopen er een beetje verloren bij en drukken er al vaker hun ongenoegen over uit. Tomiyasu en vooral Kamada zijn vertrokken, net als De Sart, Ceballos en Endo. De vele nieuwkomers (opnieuw vaak vanuit Azië) vormen geen garantie op een rustig seizoen voor de Kanaries.
 
RSC Anderlecht is een resoluut andere weg ingeslagen na twee seizoenen die de supporters van paars-wit het liefst zo snel mogelijk zullen willen vergeten. De meest gelauwerde club van het land inspireert zich op het Ajax-model en zet alles in op de jongeren uit de eigen opleiding. De revolutie in het Astridpark moet in goede banen worden geleid door Vincent Kompany die hiervoor Manchester City heeft verlaten. Vince The Prince is speler-trainer geworden en laat zich op het veld bijstaan door grote namen als Nasri en Chadli. Op papier lijkt het een fantastisch idee, maar de resultaten volgen nog niet. Niet alleen blijft Kompany een blessuregevoelige speler, maar zijn dubbele rol en zijn gebrek aan ervaring als trainer leggen een grote hypotheek op dit project. Anderlecht liet Bornauw, Santini, Obradovic, Kara, Kums, Appiah en Lawrence vertrekken om plaats te maken voor zijn eigen jongeren. Maar staat de jonge spelerskern sterk genoeg om met de druk te kunnen omgaan die steeds groter zal worden?
 
AS Eupen heeft de pagina-Makelele omgedraaid en verkocht spelers als Van Crombrugge, Ocansey of Castro Montes die van de ploeg uit de Oostkantons een betrouwbaar blok maakten. Bovendien stopte Luis Garcia met voetballen. Een blik met nieuwe spelers werd opengetrokken. Aan de Kehrweg arriveerden in het slot van de mercato nog de Iraniër Omid Ebrahimi en de Venezolaan Adalberto Peñaranda, allebei international voor hun land. Tot nu toe konden de Panda’s nog maar matig overtuigen, ook al pakten ze een punt op verplaatsing bij Club Brugge.
 
Waasland-Beveren is het gewoon om voor het behoud te spelen en dat zal dit seizoen niet anders zijn. De Waaslanders lieten Roef, Boljevic, Ampomah, Vanzo en Verstraete vertrekken. De vervangers hebben nog niet getoond dat de kwaliteit van de spelerskern op de Freethiel omhoog is gegaan. Adnan Custovic betaalde er al het gelag voor.
 
Als satellietclub van AS Monaco rekent Cercle Brugge vooral op de jongeren die door de Franse club worden uitgeleend. Die hebben zeker talent, zoals Nardi, Cardona of Tormin vorig seizoen bewezen. Maar net als de jongeren van Anderlecht missen ze ervaring om de strijd te kunnen aangaan met hun meer doorgewinterde tegenstanders. In het Jan Breydel kwam een nieuwe lading beloften uit Monaco aan, maar tot nu toe kan uit hun prestaties maar één conclusie worden getrokken: er wacht Cercle wellicht een lange strijd tegen de degradatie. Bovendien verloor de Vereniging heel wat ervaring door het vertrek van Mercier, Lambot en Bruno.

Nieuw schoolreglement

Voor dit seizoen heeft de Pro League het formaat van Play-off 2 aangepast. Na de reguliere competities in de Jupiler Pro League en Proximus League zet het seizoen zich voort met Play-Off 1, Play-Off 2 en Play-Off 3. In Play-Off 1 zijn er geen wijzigingen ten opzichte van de vorige seizoenen. Play-Off 2 bestaan uit vier groepen van vier clubs (de nummers 7 tot 16 uit de Jupiler Pro League en de nummers 1 tot 6 uit de Proximus League). De vier winnaars van deze groepen spelen daarna een halve finale en een finale (met een heen- en een terugwedstrijd). De winnaar van PO2 speelt tegen de nummer vier uit PO1 om een Europees ticket.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top