"Back to School" voor de Jupiler Pro League

Het seizoen 2018/2019 kreeg met Racing Genk een mooie kampioen en zag met KV Mechelen een club uit de Proximus League de beker winnen. Het voorbije seizoen kende echter ook enkele minder fraaie momenten. De Operatie Propere Handen zorgde voor een schokgolf door de Belgische voetbalwereld.

Hebben de clubs uit 1A hun huiswerk gemaakt?

Hebben de clubs uit 1A hun huiswerk gemaakt? © photonews

Een mercato vol records in de Jupiler Pro League

Die pagina is nu omgedraaid en het nieuwe seizoen is al volop aan de gang. De 16 teams van de Jupiler Pro League zijn al meer dan een maand opnieuw in actie getreden. Alle clubs toonden zich heel actief tijdens de zomermercato. We mogen gerust van een recordzomer spreken, want de inkomsten uit transfers bedragen 236 miljoen euro (tegenover 120 miljoen in de zomermercato van 2018) en de uitgaven bijna 141 miljoen euro (tegenover 104 miljoen euro vorige zomer).

In de transfers plaatsten de meeste clubs hun vertrouwen in buitenlandse spelers: in totaal veranderden 52 Belgen van club, 129 getransfereerde spelers in de JPL zijn buitenlanders.

Vele grote en minder grote clubs veranderden tijdens de zomer van trainer. Club Brugge, Anderlecht en Racing Genk leggen hun lot in de handen van een nieuwe coach en hanteren dan ook een nieuwe voetbalfilosofie, met nieuwe spelers.

Tot slot mag de Jupiler Pro League zich verheugen in de terugkeer van echte sterren zoals Vincent Kompany (van Manchester City naar Anderlecht), Kevin Mirallas (van Everton naar Antwerp), Nacer Chadli (van AS Monaco naar Anderlecht), Steven Defour (van Burnley naar Antwerp) en Simon Mignolet (van Liverpool naar Club Brugge).
 
Dit zijn enkele van de nieuwe "leerlingen" in de JPL die het waard zijn om dit seizoen extra in het oog te houden:

Michel Vlap (Anderlecht), Jordi Mboula (Cercle), David Okereke en Percy Tau (Club Brugge), Ianis Hagi en Patrik Hrosovsky (Racing Genk), Milad Mohammadi en Mikael Lustig (AA Gent), Ante Palaversa (KV Oostende), Jonah Osabutey (Moeskroen), Facundo Colidio (STVV), Nicolas Gavory en Denis Dragus (Standard).

Deze "leerlingen" zullen we dit seizoen in de JPL missen:

Victor Osimhen en Javier Martos (ex-Charleroi), Luis Garcia (ex-AS Eupen), Wesley Moraes en Stefano Denswil (ex-Club Brugge), Benjamin Lambot (ex-Cercle Brugge), Leandro Trossard en Ruslan Malinovskiy (ex-Genk), Takehiro Tomiyasu (ex-STVV), Razvan Marin, Moussa Djenepo en Guillermo Ochoa (ex-Standard), Thomas Buffel en Hamdi Harbaoui (ex-Zulte Waregem).

De nieuwe "leraars":

Veel clubs sleutelden aan hun technische staf. Club Brugge verving Ivan Leko door Philippe Clement. Racing Genk ving het vertrek van Clement op door Felice Mazzu aan te trekken. Sporting Charleroi vertrouwde de ploeg toe aan Karim Belhocine. Excelsior Moeskroen duidde Bernd Hollerbach aan als opvolger voor Bernd Storck. KV Oostende zoekt meer stabiliteit in de dug-out en trok Kåre Ingebrigtsen aan. AS Eupen sloeg de pagina Claude Makelele om en stelt zijn vertrouwen nu in Beñat San José. Cercle Brugge blijft bij een Franse trainer, met Fabien Mercadal die Laurent Guyot opvolgde. Arnaud Mercier nam de plaats in van Adnan Custovic bij Waasland-Beveren. En last but not least maakte Vincent Kompany een eind aan de interimopdracht van Karim Belhocine in het Astridpark door trainer te worden van Anderlecht. Kortom, meer dan de helft van de clubs uit de JPL is deze zomer van coach veranderd!

De nieuwe "opzichters": 

Er zijn weinig nieuwe scheidsrechters bijgekomen bij de elite van het Belgische voetbal. Naast de vaste waarden (Lawrence Visser, Alexandre Boucaut, Erik Lambrechts, Nicolas Laforge, Jonathan Lardot) en de refs die vorig seizoen bewezen dat ze het hoogste niveau aankonden (Nathan Verboomen, Bram Van Driessche, Jan Boterberg, Wesley Allen, Kevin Van Damme, Bert Put, Lothar D’hondt), zijn er twee nieuwe scheidsrechters bijgekomen in de JPL: Jasper Vergoote (27 jaar) en Wesli De Cremer (27 jaar). De Cremer floot op het einde van het vorige seizoen al een wedstrijd in PO2. 

Kwaliteit in de mercato?

Kwaliteit in de mercato? © photonews

Er kwamen een hele karrevracht nieuwe spelers naar de JPL. Opvallend: de meeste clubs wachtten niet tot het moment dat er koopjes te doen zijn, aan het einde van de mercato, in de laatste dagen van augustus. Enkele clubs, zoals Anderlecht, Club Brugge en Racing Genk, haalden flink wat geld boven. Andere clubs zoals Standard deden gerichte aankopen, terwijl het merendeel van de clubs zich bescheidener opstelden.

Wie zijn de goede leerlingen van de mercato, wie zal het nog een keer mogen overdoen?

Wie zijn de goede leerlingen van de mercato, wie zal het nog een keer mogen overdoen? © photonews

De rest van het seizoen kan ons ongelijk geven, maar hier volgt een subjectieve kijk op de nieuwe spelers, gebaseerd op de eerste speeldagen van het kampioenschap.
 

  1. Geslaagd met grote onderscheiding
 
Club Brugge is ongetwijfeld een van de clubs die tijdens de zomermercato sterk hebben ingekocht. Blauw-zwart verloor enkele van zijn belangrijkste spelers van het vorige seizoen, zoals Denswil, Wesley, Nakamba, Poulain en Danjuma, maar met de ruim 60 miljoen euro die deze spelers opbrachten, kon de vicekampioen van België de mercato op met heel wat middelen. Met de komst van Simon Mignolet (7 miljoen + een groot salaris van 4 miljoen per jaar) lijkt Club verlost van een groot probleem: het beschikt nu eindelijk over een uiterst betrouwbare doelman. Met de komst van Simon Deli in de verdediging en Percy Tau en David Okereke in de aanval, en een contractverlenging voor Hans Vanaken, toont blauw-zwart zijn ambitie: niet alleen in de Jupiler Pro League, maar ook in de Champions League. Op de slotdag van de mercato werden nog twee spelers gehaald: de Senegalees Mbaye Diagne werd gehuurd van Galatasaray, en de Colombiaanse middenvelder Eder Balanta werd weggeplukt bij FC Bazel. Met Philippe Clement aan het hoofd van de klas zijn alle voorwaarden vervuld om op het einde van het seizoen een mooi rapport te kunnen voorleggen.
 
Standard greep terug naar een recept dat in het verleden al zijn waarde heeft bewezen, namelijk spelers aantrekken die vorig jaar tot de besten van de klas behoorden. De Rouches gingen vooral shoppen bij Moeskroen (Vojvoda, Dussenne, Amallah, en Mbaye Leye voor de post van T2) en namen Obbi Oulare en Zinho Vanheusden definitief over. Zij brachten ook Anthony Limbombe terug naar de JPL. Michel Preud’homme blijft voortbouwen aan een homogene en evenwichtige kern en koos dus voor een relatieve stabiliteit.
 
Antwerp slaagde erin om zijn absolute ster te behouden: Dieumerci Mkokani bleef bij de Great Old, terwijl de Congolees eerder met een vertrek in verband werd gebracht. Daarnaast deed Antwerp enkele gerichte aankopen (Alexis De Sart, Sander Coopman, Ritchie De Laet...), die het vertrek van spelers als Jelle Van Damme, Omar Govea en William Owusu meer dan compenseren. Als kers op de taart haalde de club van stamnummer 1 nog Kevin Mirallas (Everton) en Steven Defour (Burnley) binnen. In de laatste uren van de mercato kwamen Wesley Hoedt nog over van Southampton en Manuel Benson (transfer) en Zinho Gano (huur) van Genk.

KV Mechelen bevond zich lang in een onzekere situatie, in afwachting van de beslissing van het Belgische Arbitragehof voor de Sport. Omdat Malinwa niet wist of het zou aantreden in 1A of 1B, beperkte het zijn aankopen tot een minimum. Twee spelers werden gehuurd (Jordi Vanlerberghe en Dante Vanzeir), Yannick Thoelen (AA Gent) en Geoffry Hairemans waren de opvallendste aankopen. In de voorbije jaren was KV Mechelen altijd heel bedrijvig op de transfermarkt (niet altijd met succes), maar pakte het nu met een andere strategie aan: never change a winning team. Momenteel loopt alles vlot en alles wijst erop dat Malinwa dit seizoen een plaatsje in de linkerkolom mag viseren.
 
Racing Genk houdt wel op tijd en stond van een risico. Anderhalf jaar terug vertrouwden de Limburgers hun ploeg toe aan Philippe Clement die toen nog maar zes maanden ervaring had als T1. Vandaag durft Racing het aan om Felice Mazzu een kans op het hoogste niveau te kunnen, net in een jaar waarin de Limburgers opnieuw in de Champions League zitten. De kampioen van België moest Trossard, Malinovskiy en Aidoo laten vertrekken, maar keken niet op een euro om die vertrokken spelers te vervangen. Sander Berge bleef bij de club en Bongonda, Hagi, Onuachu, Hrosovsky en Nygren mogen mooie versterkingen worden genoemd. Genk zal zijn titel misschien niet verlengen, maar lijkt toch gewapend om opnieuw een mooi seizoen te beleven.
 
KV Oostende geeft de indruk dat de pagina Marc Coucke nu volledig is omgedraaid. De kustjongens hebben een nieuwe trainer (Kare Ingebrigtson) met een duidelijke en efficiënte voetbalfilosofie. KVO heeft ook enkele fijne transfers gedaan: Ari Skulason, Neto, Vargas, Palaversa en Sylla. Het goede beginseizoen van KVO is er het bewijs van.
 
  1. Geslaagd met voldoening
 
In deze categorie plaatsen we de clubs die het vertrek van bepaalde spelers gewoon hebben gecompenseerd, niet meer en niet minder.
 
AA Gent is zeker een van de clubs die al een decennium goede inkomende als uitgaande mercato’s kan voorleggen (zoals in 2010 en 2015), maar soms kunnen die transfers toch uitdraaien op een mislukking. Deze zomer was het opnieuw bijzonder druk bij de Buffalo’s, met het vertrek van Neto, Esiti, Verstraete, Thoelen en Souquet, en de komst van Kums, Depoitre, Ngadeu, Lustig, Castro Montes en Mohammadi. Jess Thorup krijgt de taak om evenwicht te brengen in zijn ploeg. De komst van Dylan Mbayo, het grote 17-jarige talent van Lokeren, biedt de trainer een extra troef.
 
Excelsior Moeskroen kende deze zomer een ware leegloop. Amallah, Vojvoda, Dussenne en Leye zijn vertrokken naar Standard. Galitsios en Pierrot zochten eveneens andere oorden op. De club uit Le Canonnier vertrouwde de ploeg toe aan een nieuwe coach en het goede seizoensbegin bewijst dat de vertrekkers goed vervangen zijn. Allagui, Pietrzak, Campins, Hocko of Osabutey lieten al mooie dingen zien. De Hurlus trokken ook nog Lillo Guarneri, een 17-jarige doelman van AC Milan aan, en zullen wellicht een seizoen zonder problemen kennen.

KV Kortrijk had een mooie mercato kunnen realiseren als de Vlaamse club geen poging zou hebben gedaan om Faïz Selemani aan te trekken. De ex-speler van Union staat mogelijk een seizoen aan de kant door de juridische procedures die na zijn transfer zijn opgestart. Uiteraard roerde Kortrijk zich ook voor andere spelers tijdens de mercato. Pelé Mboyo en Hervé Kagé keerden terug naar het Guldensporenstadion, waar ook Ocansey (Eupen), Silva Melo (Frankfurt) en Jakubech (LOSC) arriveerden. Als vertrekkers vernoemen we Ouali, Kumordzi en vooral Chevalier.
 
Charleroi begon, zoals gewoonlijk, eerder laat aan zijn mercato. Osimhen, Bedia en Javier Martos zijn vertrokken, net als trainer Felice Mazzu. Er kwamen weinig nieuwe spelers en die zullen nog moeten bewijzen of ze over de juiste kwaliteiten beschikken om de spelersgroep onder leiding van Karim Belhocine te versterken. Eén ding is zeker: de gebroeders Bayat hebben in het verleden al bewezen dat ze een neus hebben om de juiste spelers aan te trekken voor de Zebra’s.
 
Zulte Waregem speelt de voorbije seizoenen geen vooraanstaande rol meer in de Jupiler Pro League. Francky Dury beschikt over voldoende vakkennis en intelligentie om tijdens een mercato goede beslissingen te nemen, maar het grote verloop van spelers in de voorbije mercato’s doet weinig goeds om de nodige stabiliteit te brengen. Ook deze zomer was het een komen en gaan van spelers bij Essevee. Onder meer Harbaoui, Bongonda en Sylla zijn vertrokken en Seck, Deschacht, Govea, Zarandina en Gianni Bruno kwamen in de plaats. Het valt nog af te wachten wat dit zal doen voor de prestaties van de club.
 
  1. Niet geslaagd
 
STVV en zijn Japanse eigenaars voeren een sportief beleid dat niet altijd makkelijk te doorgronden is. De supporters van de Truienaars lopen er een beetje verloren bij en drukken er al vaker hun ongenoegen over uit. Tomiyasu en vooral Kamada zijn vertrokken, net als De Sart, Ceballos en Endo. De vele nieuwkomers (opnieuw vaak vanuit Azië) vormen geen garantie op een rustig seizoen voor de Kanaries.
 
RSC Anderlecht is een resoluut andere weg ingeslagen na twee seizoenen die de supporters van paars-wit het liefst zo snel mogelijk zullen willen vergeten. De meest gelauwerde club van het land inspireert zich op het Ajax-model en zet alles in op de jongeren uit de eigen opleiding. De revolutie in het Astridpark moet in goede banen worden geleid door Vincent Kompany die hiervoor Manchester City heeft verlaten. Vince The Prince is speler-trainer geworden en laat zich op het veld bijstaan door grote namen als Nasri en Chadli. Op papier lijkt het een fantastisch idee, maar de resultaten volgen nog niet. Niet alleen blijft Kompany een blessuregevoelige speler, maar zijn dubbele rol en zijn gebrek aan ervaring als trainer leggen een grote hypotheek op dit project. Anderlecht liet Bornauw, Santini, Obradovic, Kara, Kums, Appiah en Lawrence vertrekken om plaats te maken voor zijn eigen jongeren. Maar staat de jonge spelerskern sterk genoeg om met de druk te kunnen omgaan die steeds groter zal worden?
 
AS Eupen heeft de pagina-Makelele omgedraaid en verkocht spelers als Van Crombrugge, Ocansey of Castro Montes die van de ploeg uit de Oostkantons een betrouwbaar blok maakten. Bovendien stopte Luis Garcia met voetballen. Een blik met nieuwe spelers werd opengetrokken. Aan de Kehrweg arriveerden in het slot van de mercato nog de Iraniër Omid Ebrahimi en de Venezolaan Adalberto Peñaranda, allebei international voor hun land. Tot nu toe konden de Panda’s nog maar matig overtuigen, ook al pakten ze een punt op verplaatsing bij Club Brugge.
 
Waasland-Beveren is het gewoon om voor het behoud te spelen en dat zal dit seizoen niet anders zijn. De Waaslanders lieten Roef, Boljevic, Ampomah, Vanzo en Verstraete vertrekken. De vervangers hebben nog niet getoond dat de kwaliteit van de spelerskern op de Freethiel omhoog is gegaan. Adnan Custovic betaalde er al het gelag voor.
 
Als satellietclub van AS Monaco rekent Cercle Brugge vooral op de jongeren die door de Franse club worden uitgeleend. Die hebben zeker talent, zoals Nardi, Cardona of Tormin vorig seizoen bewezen. Maar net als de jongeren van Anderlecht missen ze ervaring om de strijd te kunnen aangaan met hun meer doorgewinterde tegenstanders. In het Jan Breydel kwam een nieuwe lading beloften uit Monaco aan, maar tot nu toe kan uit hun prestaties maar één conclusie worden getrokken: er wacht Cercle wellicht een lange strijd tegen de degradatie. Bovendien verloor de Vereniging heel wat ervaring door het vertrek van Mercier, Lambot en Bruno.

Nieuw schoolreglement

Nieuw schoolreglement © photonews

Voor dit seizoen heeft de Pro League het formaat van Play-off 2 aangepast. Na de reguliere competities in de Jupiler Pro League en Proximus League zet het seizoen zich voort met Play-Off 1, Play-Off 2 en Play-Off 3. In Play-Off 1 zijn er geen wijzigingen ten opzichte van de vorige seizoenen. Play-Off 2 bestaan uit vier groepen van vier clubs (de nummers 7 tot 16 uit de Jupiler Pro League en de nummers 1 tot 6 uit de Proximus League). De vier winnaars van deze groepen spelen daarna een halve finale en een finale (met een heen- en een terugwedstrijd). De winnaar van PO2 speelt tegen de nummer vier uit PO1 om een Europees ticket.

Waag je kans en win

Bekijk alles
Ga als VIP naar de finale van ESL Championship League of Legends!

Ga als VIP naar de finale van ESL Championship League of Legends!

Ben je klant bij Proximus? Dan kan je dankzij Enjoy! deze sublieme ervaring winnen.

Ga als VIP naar de finale van ESL Championship CS:GO!

Ga als VIP naar de finale van ESL Championship CS:GO!

Ben je klant bij Proximus? Dan kan je dankzij Enjoy! deze sublieme ervaring winnen.

Music Maestro

Bekijk alles
De tien favoriete platen van John Ghost

De tien favoriete platen van John Ghost

'Airships are organisms', zo heet de opvolger van John Ghosts debuutplaat 'For a year they slept'. Meteen goed raak, die twee, want de Engelse krant The Guardian gaf het album maar liefst vier sterren. Ook de Belgische muziekpers is enthousiast. Helemaal terecht.

De tien luidste concerten ooit! Protect your ears!

De tien luidste concerten ooit! Protect your ears!

Concertje zo nu en dan? Ja, dat doen we graag. En we willen het geluid ook voelen. Niets mis met een luid concert. Maar als het té luid wordt? Neen, dan zoeken we stillere oorden op. En ja, we hebben altijd oordoppen bij en we gebruiken ze. Maar soms is luid gewoon veel te luid. Zoals in de tien volgende concerten. Mensen die erbij waren, horen nog steeds een fluittoon (en neen, dat is niet om te lachen).

Niet te missen concerten in november

Niet te missen concerten in november

Concert meepikken in november? Enkele aanraders voor de komende periode!

De rode loper van de MTV European Music Awards

De rode loper van de MTV European Music Awards

Billie Eilish, Liam Gallagher en Martin Garrix zijn zondag in de prijzen gevallen op MTV European Music Awards. Grote verliezer van de avond was Ariana Grande, die geen enkele van haar zeven nominaties kon verzilveren. Andere prijzen waren er voor Shawn Mendes, Nicki Minaj en Taylor Swift. Ontdek hier de foto’s vanop de rode loper!

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

De hemel is in oktober heel wat sterren rijker geworden, want ook deze maand moesten we afscheid van nemen van een paar grote muziekhelden.

Deze artiesten traden in de voetsporen van hun bekende ouder

Deze artiesten traden in de voetsporen van hun bekende ouder

Muzikaal talent moet wel erfelijk zijn, want kinderen die in de voetsporen treden van hun muzikale ouders zijn lang geen uitzondering. Zo ook de nieuwe Britse hitsensatie Mabel, de dochter van Neneh Cherry.

10 americana-albums die je in je platenkast moet hebben!

10 americana-albums die je in je platenkast moet hebben!

Hoe maak je een selectie van de tien beste americanaplaten ooit gemaakt? Grasduinen in collecties van kenners, op zoek gaan naar lijstjes, te rade gaan bij muzikanten. Om uit te komen bij: er bestaat geen absolute top tien, want zoals bij alle genres verandert de top tien elk jaar wel. Hoe het ook zij, een selectie - een poging tot - van americana-albums die het genre definiëren en een prachtige inleiding bieden.

De tien favoriete platen van Low Land Home

De tien favoriete platen van Low Land Home

Ingetogen. Dat is het woord dat mooi past bij de prachtige muziek van Low Land Home. Ze maakten met 'Out of My Mind' een mooi debuut, kregen lof en werden massaal aan de borst gedrukt.

Digging deep: 10 obscure muziekgenres

Digging deep: 10 obscure muziekgenres

Soms pretenderen we veel van muziek te kennen. We weten wie de producer was van Iggy Pops 'Lust for Life' (The Bewlay Bros) en hoe de overgrootmoeder van Eddie Vedder heet (Pearl), maar zo nu en dan botsen we op de grenzen van onze eigen kennis ...

Tien muzikale documentaires die je gezien moet hebben

Tien muzikale documentaires die je gezien moet hebben

Wil je graag meer te weten komen over de geschiedenis van de muziek, ongeacht het genre? Hier is onze top 10 van documentaires die je gezien moet hebben. Van Miles Davis over Amy Winehouse tot the Beatles.

Succes gegarandeerd: wanneer supersterren de handen in elkaar slaan

Succes gegarandeerd: wanneer supersterren de handen in elkaar slaan

Voor de soundtrack van de nieuwe Charlie’s Angels slaagde regisseur Elizabeth Banks erin om drie van de grootste vrouwelijke popsterren van het moment samen te brengen: Ariana Grande, Miley Cyrus en Lana Del Rey.

Tien vreemde interviews met muzikanten

Tien vreemde interviews met muzikanten

Het is de nachtmerrie van elke journalist: een weerbarstige of onwillige artiest voor je neus krijgen. Als dat gebeurt, zakt de moed je in de schoenen. Maar het zorgt wel voor coole anekdotes achteraf. Geen zin. Nog dronken. Jetlagged. Alweer dezelfde tien vragen. Mijn favoriete kleur? Er zijn talloze redenen waarom muzikanten soms geen zin hebben in een interview. Wij selecteerden de tien meest hilarische of bevreemdende interviewmomenten ooit. Popcorn erbij, en enjoy.

Sport in de kijker

Bekijk alles
De ATP Finals, het officieuze WK tennis zet een punt achter het seizoen

De ATP Finals, het officieuze WK tennis zet een punt achter het seizoen

In navolging van de vrouwen zetten ook de mannelijke tennissers weldra een punt achter hun seizoen. De beste spelers van het seizoen - enkel en dubbel - kruisen een laatste keer de degens. Van 10 tot 17 november doen zij een gooi naar de eindzege op de ATP Finals. Wat moet je allemaal weten over dit prestigieuze toernooi?

Veldrijden: volop spektakel tot eind februari

Veldrijden: volop spektakel tot eind februari

Naast de Superprestige en de Wereldbeker die live te volgen zijn op Proximus Pickx voor alle abonnees komen ook nog andere grote veldritten en mythische crossklassiekers op tv (op Sporza, VTM of Eurosport via Proximus Pickx). De crossen van de DVV Verzekeringen Trofee, de Ethias Crossen of de wedstrijden in de Rectavit Series zijn ook meer dan de moeite waard. Een garantie voor suspens voor de liefhebbers van het wielrennen door de velden en in de modder.

Tops en flops van week 9 in de NFL

Tops en flops van week 9 in de NFL

Jimmy Garoppolo toont de 49ers dat ze op hem kunnen rekenen, de Bears jagen niemand nog angst aan, Adam Vinatieri ook niet en de Ravens zijn de eersten die de Patriots kunnen verslaan. Dit zijn de tops en flops van week 9 in de NFL.

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in november volgen via Proximus Pickx

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in november volgen via Proximus Pickx

Nationaal en internationaal topvoetbal, de terugkeer van Mathieu van der Poel in het veld, nationaal en internationaal topbasketbal, motorsporten bij de vleet, wintersport ... Het is bijna te veel om op te noemen wat je deze maand allemaal via Proximus Pickx kan volgen. Maar we doen toch een poging.

Film Diego Maradona beschikbaar in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx

Film Diego Maradona beschikbaar in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx

Is hij de beste speler ooit? Die vraag zal nooit een definitief antwoord kennen. Feit is wel dat Diego Armando Maradona een van de meest geniale voetballers ooit was. Ook naast het veld leidde hij een flitsend leven, al ging dat niet altijd even goed. Genoeg stof voor een uitgebreide film in ieder geval.'Diego Maradona' van Asif Kapadia is vanaf 31 oktober te bekijken in de Op Aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

Tops en flops van week 8 in NFL

Tops en flops van week 8 in NFL

Nick Bosa maakt naam, Sam Darnold blijft moeilijke dagen kennen, de verdediging van de Patriots blijft indrukwekkend en de scheidsrechters blijven te snel fluiten. Hier zijn de tops en flops van week 8 in de NFL.

Alles wat je moet weten over Elise Mertens

Alles wat je moet weten over Elise Mertens

Op de WTA Finals in Shenzhen staat er één Belgische op de tabellen. Elise Mertens zal er samen met haar Wit-Russische partner Sabalenka hun nummer 1-status van dit jaar proberen te verzilveren in het dubbelspel. Maar wat moet je nu precies weten over de nummer één van het Belgische vrouwentennis?

Afscheid van Marieke Vervoort

Afscheid van Marieke Vervoort

Paralympisch kampioene Marieke Vervoort heeft op amper veertigjarige leeftijd afscheid genomen van het leven. De helse pijnen veroorzaakt door progressieve tetraplegie, een ziekte waarbij haar ledematen verlamd raken, waren ondraaglijk geworden.

Tops en flops van week 7 in de NFL

Tops en flops van week 7 in de NFL

Aaron Rodgers aan de top van zijn kunnen, de Chargers missen jus in de benen, de Cardinals verrassen en de Bengals hebben bijna de bodem bereikt. De tops en flops van week 7 in de NFL

Deze teams moet je in de gaten houden in de NBA dit seizoen

Deze teams moet je in de gaten houden in de NBA dit seizoen

Het nieuwe seizoen van de NBA gaat op 23 oktober van start. Welke teams maken kans om mee te strijden voor de titel? Wij stellen je vijf teams uit elke conference voor om in de gaten te houden. Ook dit seizoen kan je de beste wedstrijden uit de NBA live bekijken op Proximus Pickx via Eleven Sports.

De WTA Finals, de kers op de tennistaart

De WTA Finals, de kers op de tennistaart

Naar jaarlijkse traditie eindigt het tennisseizoen met de Masters, tegenwoordig omgedoopt in de ATP en WTA Finals. Daar staan de beste speelsters - enkel en dubbel - een laatste keer tegenover elkaar. Van 27 oktober tot 3 november zijn de WTA Finals aan de beurt. Wat moet je allemaal weten over dit prestigieuze toernooi?

Tops en flops van week 6 in de NFL

Tops en flops van week 6 in de NFL

De Chiefs in de penarie, de 49ers maken indruk, Lamar Jackson heerst in de lucht en over de grond en Jameis Winston in een dip. Ontdek hier de tops en de flops van week 6 in de NFL.

Focus op films, series & tv

Bekijk alles
Het showbizznieuws van de week

Het showbizznieuws van de week

Isabelle A is kwaad op VTM omdat ze in een chocoladebad belandde, Josje Huisman ontwerpt hoeden, Emilia Clarke zou een rol als vrouwelijke James Bond wel zien zitten en sommige Familie-kijkers verwarren Christophe Stienlet met het personage dat hij vertolkte in de soap. Lees er hier alles over!

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (14 november)

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (14 november)

Vind je niet direct je gading bij de reguliere tv-zenders? Waarom dan niet genieten van een film in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

The Crown: wat weten we al over seizoen 3 en 4?

The Crown: wat weten we al over seizoen 3 en 4?

Het nieuwe, derde seizoen van 'The Crown' zal vanaf 17 november op Netflix te zien zijn en het vierde seizoen wordt momenteel gedraaid. Wat weten we eigenlijk al over deze twee nieuwe seizoenen? Claire Foy maakt geen deel meer uit van de cast. Maar wie zal dan koningin Elizabeth II spelen?

Hoezo, Axel Daeseleire in Nonkel Jef? Vlaamse acteurs in rollen die je wellicht vergeten bent

Hoezo, Axel Daeseleire in Nonkel Jef? Vlaamse acteurs in rollen die je wellicht vergeten bent

Wanneer de naam Rik Verheye valt, denkt de doorsnee tv-kijker aan Callboys, de serie waarin de acteur gestalte geeft aan gigolo Jay Vleugels. Een paar jaar voor die reeks een schot in de roos zou worden, was Verheye echter te zien in de sappige telenovelle Ella, en wel als de lichtjes verwijfde kapper Anthony.

Tijd voor film: nu in de bioscoop (13 november)

Tijd voor film: nu in de bioscoop (13 november)

Zin in een avondje uit? Dan is een film meepikken altijd een uitstekend idee. Ontdek hier wat voor fraais je deze week kan gaan bekijken in 's lands filmzalen, en welke de meest bezochte bioscoopfilms van het moment zijn.

Casual: comedy, liefde en internet

Casual: comedy, liefde en internet

Een vrijgezelle broer, een pas gescheiden zus en de wereld van het online daten. Comedy met een vleugje drama: drie seizoenen van ‘Casual’ zijn nu te bekijken met Movies & Series van Proximus Pickx!

Tv-tips van de week (12 t.e.m. 17/11)

Tv-tips van de week (12 t.e.m. 17/11)

Een beklijvende film, een ontspannende show of een ongemeen interessante documentaire? Er staat weer voor elk wat wils op het tv-menu de komende dagen. Onze aanraders!

Deze films en series serveert Netflix in november

Deze films en series serveert Netflix in november

Met deze nieuwe films en series zijn koude avonden geen probleem!

Films met extreem weinig dialoog

Films met extreem weinig dialoog

Vroeger waren stomme films – films waarin de acteurs niet te horen waren omdat het nog niet mogelijk was om geluid op te nemen en af te spelen – de norm. Maar nu staat de technologie gelukkig al heel wat verder. Toch zijn er soms nog films in de cinemazalen waarvan je zou denken dat het een stomme film is, bij gebrek aan dialoog. We stellen 10 films aan je voor waar er amper wordt gesproken. Sssht!

De week in showbizzland

De week in showbizzland

Michel Van den Brande had thuis een ongevalletje, Robyn Crawford geeft toe dat ze een relatie had met Whitney Houston, bij de VRT is men ongerust over besparingen en Laura Tesoro wil misschien ooit nog een programma presenteren, maar acht het daar nu nog te vroeg voor. Lees er hier alles over!

Epische oorlogsfilms in de catalogus van Proximus Pickx

Epische oorlogsfilms in de catalogus van Proximus Pickx

Op 11 november herdenken we de wapenstilstand van 11 november 1918. Op die dag gedenken we niet alleen de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar ook die van de Tweede Wereldoorlog en alle andere oorlogen in de wereld.Omdat we de gruwel uit de oorlog nooit mogen vergeten, selecteerden we enkele oorlogsfilms die nu beschikbaar zijn in de catalogus van Proximus Pickx.Je kan deze films op twee manieren vinden op je tv-decoder:Via je startscherm ga je naar 'Films & series' en dan naar 'Epische oorlogsfilms'Of druk op de 'On demand'- of 'Shop'-knop van je afstandsbediening, ga naar 'Films' en dan naar 'Epische oorlogsfilms'.

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (7 november)

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (7 november)

Vind je niet direct je gading bij de reguliere tv-zenders? Waarom dan niet genieten van een film in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

Nieuws van het esports-front

Bekijk alles
“Upset” verlaat LEC team Schalke 04

“Upset” verlaat LEC team Schalke 04

Esports organisatie Schalke 04, dat momenteel in League of Legends uitkomt in de LEC, heeft bekend gemaakt dat ze een wijziging aan hun roster gaan doorvoeren. Zo zal hun AD carry Elias “Upset” Lipp niet langer deel uitmaken van de organisatie, want Schalke 04 besloot om het contract van de jonge sterspeler niet verder te verlengen nadat het afloopt.

Een vooruitblik naar DreamHack Open Atlanta

Een vooruitblik naar DreamHack Open Atlanta

Dit weekend (16 en 17 november) gaat DreamHack Open Atlanta door en dat belooft weer een hele hoop CS:GO actie op te leveren. Om jullie optimaal voor te bereiden op de wedstrijden die je zal kunnen bekijken en om een idee te geven wie de grootste kanshebber is op het event lijsten we even alle teams op en bekijken we hun recente vorm.

Je kan nu stemmen voor het 2019 League of Legends All-Star Event

Je kan nu stemmen voor het 2019 League of Legends All-Star Event

We hebben de afgelopen maanden heel wat League of Legends actie voor de kiezen gekregen op Worlds, maar nu FunPlus Phoenix zich tot winnaar heeft gekroond kunnen we alweer gaan uitkijken naar het League of Legends All-Star Event. Vanaf vandaag kan je je stem uitbrengen voor je favoriete spelers uit de verschillende regio’s.

“Thomas” valt in voor “LETN1” bij CR4ZY op DreamHack Open Atlanta

“Thomas” valt in voor “LETN1” bij CR4ZY op DreamHack Open Atlanta

Thomas “Thomas” Utting zal voor CR4ZY invallen tijdens DreamHack Open Atlanta. Dat maakte zowel de organisatie als de speler bekend. Op DreamHack Open Atlanta zal “Thomas” invallen voor Nestor “LETN1” Tanic, tevens de speler die al het langst actief is voor de organisatie. CR4ZY trekt richting Atlanta als één van de topfavorieten voor de eindwinst en staat momenteel op de 19e plaats van de CS:GO ranking.

Twee Belgen in waanzinnig Team of the Week 9

Twee Belgen in waanzinnig Team of the Week 9

EA heeft vandaag het negende Team of the Week vrijgegeven en in dat team vinden we twee Belgen terug, die de afgelopen week indrukwekkende prestaties hebben neergezet. Verder mogen we het negende Team of the Week één van de beste tot nu toe noemen, met een hele hoop bruikbare en nuttige kaartjes van enkele belangrijke spelers. Vooral de Italiaanse en Spaanse competities mogen zich in de handen wrijven.

Riot werkt mogelijk aan wereldkampioenschap League of Legends

Riot werkt mogelijk aan wereldkampioenschap League of Legends

Riot Games, de developer achter de populaire MOBA League of Legends, werkt mogelijk aan een wereldkampioenschap voor de game. Volgens verschillende bronnen wil Riot zo kapitaliseren op het succes van Worlds. Het wereldkampioenschap is niet te verwarren met League of Legends Worlds, dat momenteel meer vergelijkbaar is met de Champions League uit het voetbal, waar de beste teams het tegen elkaar opnemen. In het wereldkampioenschap zouden de beste spelers uit een land samenspelen om andere landen het vuur aan de schenen leggen.

SMASH laat CS:GO roster gaan

SMASH laat CS:GO roster gaan

SMASH, de esports organisatie van bekende Belgische DJ’s Dimitri Vegas en Like Mike, heeft aangekondigd dat ze het voor bekeken houden met hun huidige CS:GO roster. De aankondiging komt er twee maanden nadat het roster voor de organisatie begon te spelen. Een concrete reden voor het releasen van het roster werd niet meegegeven, maar SMASH zou ondertussen wel al een ander roster op het oog hebben die voor hen zou gaan spelen.

Zo ziet het verloop van de BLAST Pro Series Global Finals eruit

Zo ziet het verloop van de BLAST Pro Series Global Finals eruit

De organisator achter de BLAST Pro Series events, RFRSH Entertainment, heeft hun planning en schema voor de Global Finals van de BLAST Pro Series uit de doeken gedaan. Op die Global Finals nemen de vier beste teams uit de afgelopen BLAST Pro Series competitie het tegen elkaar op in Bahrein voor een prijzenpot van 500.000 dollar.

Joey “Youngbuck” Steltenpool weg bij Fnatic

Joey “Youngbuck” Steltenpool weg bij Fnatic

De Nederlandse coach Joey “Youngbuck” Steltenpool maakt niet langer deel uit van het League of Legends team van Fnatic, waar we ook de Belgische top laner Gabriël “Bwipo” Rau terugvinden. Dat heeft de organisatie zelf aangekondigd via hun website en sociale media. Onder het toeziend oog van “Youngbuck” bereikte Fnatic de finale van Worlds 2018 als eerste Europese team sinds 2011, toen Fnatic de eerste editie won.

Eefje “Sjokz” Depoortere gaat ESL Proximus finals hosten

Eefje “Sjokz” Depoortere gaat ESL Proximus finals hosten

Het zijn drukke tijden voor de Belgische presentatrice, want enkele dagen geleden stond ze nog op het podium als host voor de finale van League of Legends Worlds, waar FunPlus Phoenix de jongens van G2 Esports versloeg. “Sjokz” heeft al jarenlange ervaring als host binnen League of Legends en won zo onder andere ook de …"Eefje “Sjokz” Depoortere gaat ESL Proximus finals hosten" verder lezen

“robiin” wisselspeler voor Singularity tijdens ESL Pro League Americas

“robiin” wisselspeler voor Singularity tijdens ESL Pro League Americas

Noord-Amerikaanse esports organisatie Singularity zal voor hun deelname in het tweede deel van de ESL Pro League Seizoen 10 Americas Robin “robiin” Sjögren gebruiken als hun vijfde speler. Hij zal met het team spelen als tijdelijke wisselspeler, omdat Singularity momenteel niet over een volledig roster beschikt. Singularity neemt deel aan de ESL Pro League Seizoen 10 Americas omdat Complexity een stap terug moest zetten.

Dit zijn de groepen voor de ECS Seizoen 8 Finals

Dit zijn de groepen voor de ECS Seizoen 8 Finals

De twee groepen voor de ECS Seizoen 8 Finals zijn geloot en ondertussen ook bekendgemaakt. In die groepen vinden we enkele van de beste teams ter wereld terug, die grotendeels eerlijk tussen de twee groepen verdeeld werden. In het enorm stevige deelnemersveld nemen de teams het tegen elkaar op voor een totale prijzenpot van 500.000 dollar.

Top