"Back to School" voor de Jupiler Pro League

Het seizoen 2018/2019 kreeg met Racing Genk een mooie kampioen en zag met KV Mechelen een club uit de Proximus League de beker winnen. Het voorbije seizoen kende echter ook enkele minder fraaie momenten. De Operatie Propere Handen zorgde voor een schokgolf door de Belgische voetbalwereld.

Hebben de clubs uit 1A hun huiswerk gemaakt?

Hebben de clubs uit 1A hun huiswerk gemaakt? © photonews

Een mercato vol records in de Jupiler Pro League

Die pagina is nu omgedraaid en het nieuwe seizoen is al volop aan de gang. De 16 teams van de Jupiler Pro League zijn al meer dan een maand opnieuw in actie getreden. Alle clubs toonden zich heel actief tijdens de zomermercato. We mogen gerust van een recordzomer spreken, want de inkomsten uit transfers bedragen 236 miljoen euro (tegenover 120 miljoen in de zomermercato van 2018) en de uitgaven bijna 141 miljoen euro (tegenover 104 miljoen euro vorige zomer).

In de transfers plaatsten de meeste clubs hun vertrouwen in buitenlandse spelers: in totaal veranderden 52 Belgen van club, 129 getransfereerde spelers in de JPL zijn buitenlanders.

Vele grote en minder grote clubs veranderden tijdens de zomer van trainer. Club Brugge, Anderlecht en Racing Genk leggen hun lot in de handen van een nieuwe coach en hanteren dan ook een nieuwe voetbalfilosofie, met nieuwe spelers.

Tot slot mag de Jupiler Pro League zich verheugen in de terugkeer van echte sterren zoals Vincent Kompany (van Manchester City naar Anderlecht), Kevin Mirallas (van Everton naar Antwerp), Nacer Chadli (van AS Monaco naar Anderlecht), Steven Defour (van Burnley naar Antwerp) en Simon Mignolet (van Liverpool naar Club Brugge).
 
Dit zijn enkele van de nieuwe "leerlingen" in de JPL die het waard zijn om dit seizoen extra in het oog te houden:

Michel Vlap (Anderlecht), Jordi Mboula (Cercle), David Okereke en Percy Tau (Club Brugge), Ianis Hagi en Patrik Hrosovsky (Racing Genk), Milad Mohammadi en Mikael Lustig (AA Gent), Ante Palaversa (KV Oostende), Jonah Osabutey (Moeskroen), Facundo Colidio (STVV), Nicolas Gavory en Denis Dragus (Standard).

Deze "leerlingen" zullen we dit seizoen in de JPL missen:

Victor Osimhen en Javier Martos (ex-Charleroi), Luis Garcia (ex-AS Eupen), Wesley Moraes en Stefano Denswil (ex-Club Brugge), Benjamin Lambot (ex-Cercle Brugge), Leandro Trossard en Ruslan Malinovskiy (ex-Genk), Takehiro Tomiyasu (ex-STVV), Razvan Marin, Moussa Djenepo en Guillermo Ochoa (ex-Standard), Thomas Buffel en Hamdi Harbaoui (ex-Zulte Waregem).

De nieuwe "leraars":

Veel clubs sleutelden aan hun technische staf. Club Brugge verving Ivan Leko door Philippe Clement. Racing Genk ving het vertrek van Clement op door Felice Mazzu aan te trekken. Sporting Charleroi vertrouwde de ploeg toe aan Karim Belhocine. Excelsior Moeskroen duidde Bernd Hollerbach aan als opvolger voor Bernd Storck. KV Oostende zoekt meer stabiliteit in de dug-out en trok Kåre Ingebrigtsen aan. AS Eupen sloeg de pagina Claude Makelele om en stelt zijn vertrouwen nu in Beñat San José. Cercle Brugge blijft bij een Franse trainer, met Fabien Mercadal die Laurent Guyot opvolgde. Arnaud Mercier nam de plaats in van Adnan Custovic bij Waasland-Beveren. En last but not least maakte Vincent Kompany een eind aan de interimopdracht van Karim Belhocine in het Astridpark door trainer te worden van Anderlecht. Kortom, meer dan de helft van de clubs uit de JPL is deze zomer van coach veranderd!

De nieuwe "opzichters": 

Er zijn weinig nieuwe scheidsrechters bijgekomen bij de elite van het Belgische voetbal. Naast de vaste waarden (Lawrence Visser, Alexandre Boucaut, Erik Lambrechts, Nicolas Laforge, Jonathan Lardot) en de refs die vorig seizoen bewezen dat ze het hoogste niveau aankonden (Nathan Verboomen, Bram Van Driessche, Jan Boterberg, Wesley Allen, Kevin Van Damme, Bert Put, Lothar D’hondt), zijn er twee nieuwe scheidsrechters bijgekomen in de JPL: Jasper Vergoote (27 jaar) en Wesli De Cremer (27 jaar). De Cremer floot op het einde van het vorige seizoen al een wedstrijd in PO2. 

Kwaliteit in de mercato?

Kwaliteit in de mercato? © photonews

Er kwamen een hele karrevracht nieuwe spelers naar de JPL. Opvallend: de meeste clubs wachtten niet tot het moment dat er koopjes te doen zijn, aan het einde van de mercato, in de laatste dagen van augustus. Enkele clubs, zoals Anderlecht, Club Brugge en Racing Genk, haalden flink wat geld boven. Andere clubs zoals Standard deden gerichte aankopen, terwijl het merendeel van de clubs zich bescheidener opstelden.

Wie zijn de goede leerlingen van de mercato, wie zal het nog een keer mogen overdoen?

Wie zijn de goede leerlingen van de mercato, wie zal het nog een keer mogen overdoen? © photonews

De rest van het seizoen kan ons ongelijk geven, maar hier volgt een subjectieve kijk op de nieuwe spelers, gebaseerd op de eerste speeldagen van het kampioenschap.
 

  1. Geslaagd met grote onderscheiding
 
Club Brugge is ongetwijfeld een van de clubs die tijdens de zomermercato sterk hebben ingekocht. Blauw-zwart verloor enkele van zijn belangrijkste spelers van het vorige seizoen, zoals Denswil, Wesley, Nakamba, Poulain en Danjuma, maar met de ruim 60 miljoen euro die deze spelers opbrachten, kon de vicekampioen van België de mercato op met heel wat middelen. Met de komst van Simon Mignolet (7 miljoen + een groot salaris van 4 miljoen per jaar) lijkt Club verlost van een groot probleem: het beschikt nu eindelijk over een uiterst betrouwbare doelman. Met de komst van Simon Deli in de verdediging en Percy Tau en David Okereke in de aanval, en een contractverlenging voor Hans Vanaken, toont blauw-zwart zijn ambitie: niet alleen in de Jupiler Pro League, maar ook in de Champions League. Op de slotdag van de mercato werden nog twee spelers gehaald: de Senegalees Mbaye Diagne werd gehuurd van Galatasaray, en de Colombiaanse middenvelder Eder Balanta werd weggeplukt bij FC Bazel. Met Philippe Clement aan het hoofd van de klas zijn alle voorwaarden vervuld om op het einde van het seizoen een mooi rapport te kunnen voorleggen.
 
Standard greep terug naar een recept dat in het verleden al zijn waarde heeft bewezen, namelijk spelers aantrekken die vorig jaar tot de besten van de klas behoorden. De Rouches gingen vooral shoppen bij Moeskroen (Vojvoda, Dussenne, Amallah, en Mbaye Leye voor de post van T2) en namen Obbi Oulare en Zinho Vanheusden definitief over. Zij brachten ook Anthony Limbombe terug naar de JPL. Michel Preud’homme blijft voortbouwen aan een homogene en evenwichtige kern en koos dus voor een relatieve stabiliteit.
 
Antwerp slaagde erin om zijn absolute ster te behouden: Dieumerci Mkokani bleef bij de Great Old, terwijl de Congolees eerder met een vertrek in verband werd gebracht. Daarnaast deed Antwerp enkele gerichte aankopen (Alexis De Sart, Sander Coopman, Ritchie De Laet...), die het vertrek van spelers als Jelle Van Damme, Omar Govea en William Owusu meer dan compenseren. Als kers op de taart haalde de club van stamnummer 1 nog Kevin Mirallas (Everton) en Steven Defour (Burnley) binnen. In de laatste uren van de mercato kwamen Wesley Hoedt nog over van Southampton en Manuel Benson (transfer) en Zinho Gano (huur) van Genk.

KV Mechelen bevond zich lang in een onzekere situatie, in afwachting van de beslissing van het Belgische Arbitragehof voor de Sport. Omdat Malinwa niet wist of het zou aantreden in 1A of 1B, beperkte het zijn aankopen tot een minimum. Twee spelers werden gehuurd (Jordi Vanlerberghe en Dante Vanzeir), Yannick Thoelen (AA Gent) en Geoffry Hairemans waren de opvallendste aankopen. In de voorbije jaren was KV Mechelen altijd heel bedrijvig op de transfermarkt (niet altijd met succes), maar pakte het nu met een andere strategie aan: never change a winning team. Momenteel loopt alles vlot en alles wijst erop dat Malinwa dit seizoen een plaatsje in de linkerkolom mag viseren.
 
Racing Genk houdt wel op tijd en stond van een risico. Anderhalf jaar terug vertrouwden de Limburgers hun ploeg toe aan Philippe Clement die toen nog maar zes maanden ervaring had als T1. Vandaag durft Racing het aan om Felice Mazzu een kans op het hoogste niveau te kunnen, net in een jaar waarin de Limburgers opnieuw in de Champions League zitten. De kampioen van België moest Trossard, Malinovskiy en Aidoo laten vertrekken, maar keken niet op een euro om die vertrokken spelers te vervangen. Sander Berge bleef bij de club en Bongonda, Hagi, Onuachu, Hrosovsky en Nygren mogen mooie versterkingen worden genoemd. Genk zal zijn titel misschien niet verlengen, maar lijkt toch gewapend om opnieuw een mooi seizoen te beleven.
 
KV Oostende geeft de indruk dat de pagina Marc Coucke nu volledig is omgedraaid. De kustjongens hebben een nieuwe trainer (Kare Ingebrigtson) met een duidelijke en efficiënte voetbalfilosofie. KVO heeft ook enkele fijne transfers gedaan: Ari Skulason, Neto, Vargas, Palaversa en Sylla. Het goede beginseizoen van KVO is er het bewijs van.
 
  1. Geslaagd met voldoening
 
In deze categorie plaatsen we de clubs die het vertrek van bepaalde spelers gewoon hebben gecompenseerd, niet meer en niet minder.
 
AA Gent is zeker een van de clubs die al een decennium goede inkomende als uitgaande mercato’s kan voorleggen (zoals in 2010 en 2015), maar soms kunnen die transfers toch uitdraaien op een mislukking. Deze zomer was het opnieuw bijzonder druk bij de Buffalo’s, met het vertrek van Neto, Esiti, Verstraete, Thoelen en Souquet, en de komst van Kums, Depoitre, Ngadeu, Lustig, Castro Montes en Mohammadi. Jess Thorup krijgt de taak om evenwicht te brengen in zijn ploeg. De komst van Dylan Mbayo, het grote 17-jarige talent van Lokeren, biedt de trainer een extra troef.
 
Excelsior Moeskroen kende deze zomer een ware leegloop. Amallah, Vojvoda, Dussenne en Leye zijn vertrokken naar Standard. Galitsios en Pierrot zochten eveneens andere oorden op. De club uit Le Canonnier vertrouwde de ploeg toe aan een nieuwe coach en het goede seizoensbegin bewijst dat de vertrekkers goed vervangen zijn. Allagui, Pietrzak, Campins, Hocko of Osabutey lieten al mooie dingen zien. De Hurlus trokken ook nog Lillo Guarneri, een 17-jarige doelman van AC Milan aan, en zullen wellicht een seizoen zonder problemen kennen.

KV Kortrijk had een mooie mercato kunnen realiseren als de Vlaamse club geen poging zou hebben gedaan om Faïz Selemani aan te trekken. De ex-speler van Union staat mogelijk een seizoen aan de kant door de juridische procedures die na zijn transfer zijn opgestart. Uiteraard roerde Kortrijk zich ook voor andere spelers tijdens de mercato. Pelé Mboyo en Hervé Kagé keerden terug naar het Guldensporenstadion, waar ook Ocansey (Eupen), Silva Melo (Frankfurt) en Jakubech (LOSC) arriveerden. Als vertrekkers vernoemen we Ouali, Kumordzi en vooral Chevalier.
 
Charleroi begon, zoals gewoonlijk, eerder laat aan zijn mercato. Osimhen, Bedia en Javier Martos zijn vertrokken, net als trainer Felice Mazzu. Er kwamen weinig nieuwe spelers en die zullen nog moeten bewijzen of ze over de juiste kwaliteiten beschikken om de spelersgroep onder leiding van Karim Belhocine te versterken. Eén ding is zeker: de gebroeders Bayat hebben in het verleden al bewezen dat ze een neus hebben om de juiste spelers aan te trekken voor de Zebra’s.
 
Zulte Waregem speelt de voorbije seizoenen geen vooraanstaande rol meer in de Jupiler Pro League. Francky Dury beschikt over voldoende vakkennis en intelligentie om tijdens een mercato goede beslissingen te nemen, maar het grote verloop van spelers in de voorbije mercato’s doet weinig goeds om de nodige stabiliteit te brengen. Ook deze zomer was het een komen en gaan van spelers bij Essevee. Onder meer Harbaoui, Bongonda en Sylla zijn vertrokken en Seck, Deschacht, Govea, Zarandina en Gianni Bruno kwamen in de plaats. Het valt nog af te wachten wat dit zal doen voor de prestaties van de club.
 
  1. Niet geslaagd
 
STVV en zijn Japanse eigenaars voeren een sportief beleid dat niet altijd makkelijk te doorgronden is. De supporters van de Truienaars lopen er een beetje verloren bij en drukken er al vaker hun ongenoegen over uit. Tomiyasu en vooral Kamada zijn vertrokken, net als De Sart, Ceballos en Endo. De vele nieuwkomers (opnieuw vaak vanuit Azië) vormen geen garantie op een rustig seizoen voor de Kanaries.
 
RSC Anderlecht is een resoluut andere weg ingeslagen na twee seizoenen die de supporters van paars-wit het liefst zo snel mogelijk zullen willen vergeten. De meest gelauwerde club van het land inspireert zich op het Ajax-model en zet alles in op de jongeren uit de eigen opleiding. De revolutie in het Astridpark moet in goede banen worden geleid door Vincent Kompany die hiervoor Manchester City heeft verlaten. Vince The Prince is speler-trainer geworden en laat zich op het veld bijstaan door grote namen als Nasri en Chadli. Op papier lijkt het een fantastisch idee, maar de resultaten volgen nog niet. Niet alleen blijft Kompany een blessuregevoelige speler, maar zijn dubbele rol en zijn gebrek aan ervaring als trainer leggen een grote hypotheek op dit project. Anderlecht liet Bornauw, Santini, Obradovic, Kara, Kums, Appiah en Lawrence vertrekken om plaats te maken voor zijn eigen jongeren. Maar staat de jonge spelerskern sterk genoeg om met de druk te kunnen omgaan die steeds groter zal worden?
 
AS Eupen heeft de pagina-Makelele omgedraaid en verkocht spelers als Van Crombrugge, Ocansey of Castro Montes die van de ploeg uit de Oostkantons een betrouwbaar blok maakten. Bovendien stopte Luis Garcia met voetballen. Een blik met nieuwe spelers werd opengetrokken. Aan de Kehrweg arriveerden in het slot van de mercato nog de Iraniër Omid Ebrahimi en de Venezolaan Adalberto Peñaranda, allebei international voor hun land. Tot nu toe konden de Panda’s nog maar matig overtuigen, ook al pakten ze een punt op verplaatsing bij Club Brugge.
 
Waasland-Beveren is het gewoon om voor het behoud te spelen en dat zal dit seizoen niet anders zijn. De Waaslanders lieten Roef, Boljevic, Ampomah, Vanzo en Verstraete vertrekken. De vervangers hebben nog niet getoond dat de kwaliteit van de spelerskern op de Freethiel omhoog is gegaan. Adnan Custovic betaalde er al het gelag voor.
 
Als satellietclub van AS Monaco rekent Cercle Brugge vooral op de jongeren die door de Franse club worden uitgeleend. Die hebben zeker talent, zoals Nardi, Cardona of Tormin vorig seizoen bewezen. Maar net als de jongeren van Anderlecht missen ze ervaring om de strijd te kunnen aangaan met hun meer doorgewinterde tegenstanders. In het Jan Breydel kwam een nieuwe lading beloften uit Monaco aan, maar tot nu toe kan uit hun prestaties maar één conclusie worden getrokken: er wacht Cercle wellicht een lange strijd tegen de degradatie. Bovendien verloor de Vereniging heel wat ervaring door het vertrek van Mercier, Lambot en Bruno.

Nieuw schoolreglement

Nieuw schoolreglement © photonews

Voor dit seizoen heeft de Pro League het formaat van Play-off 2 aangepast. Na de reguliere competities in de Jupiler Pro League en Proximus League zet het seizoen zich voort met Play-Off 1, Play-Off 2 en Play-Off 3. In Play-Off 1 zijn er geen wijzigingen ten opzichte van de vorige seizoenen. Play-Off 2 bestaan uit vier groepen van vier clubs (de nummers 7 tot 16 uit de Jupiler Pro League en de nummers 1 tot 6 uit de Proximus League). De vier winnaars van deze groepen spelen daarna een halve finale en een finale (met een heen- en een terugwedstrijd). De winnaar van PO2 speelt tegen de nummer vier uit PO1 om een Europees ticket.

Waag je kans en win

Bekijk alles

Music Maestro

Bekijk alles
2020? Deze Belgische bands en artiesten hou je best in de gaten!

2020? Deze Belgische bands en artiesten hou je best in de gaten!

2019 is iets meer dan halfweg. Hoog tijd om vooruit te blikken op de bands en artiesten die hun opwachting maken voor 2020. We beperken ons in de keuze tot België. Talent genoeg van jonge - en iets oudere - muzikale duizendpoten die in 2020 potten zullen breken. Glazen bol-modus aan!

Tien tributebands om in de gaten te houden!

Tien tributebands om in de gaten te houden!

Het is een fenomeen van de laatste jaren: tributebands. Tributebands verschillen van coverbands in die zin dat ze enkel het repertoire van één band spelen. En ze hebben succes, jazeker! Je zou denken: waarom beginnen muzikanten niet zelf een groep en schrijven ze geen eigen songs? Maar soms zit het plezier van het spelen gewoon in de vertolking van de muziek van je idolen. Tributebands zijn hot. We selecteerden er tien, waarvan sommige het succes van het origineel quasi benaderen...

New Wave: levend en wel!

New Wave: levend en wel!

New Wave leeft. En hoe! Wie de affiche van het jaarlijkse W-Fest bekijkt, belandt in een donkere oase van all things new wave. Oud en nieuw staan er broederlijk/zusterlijk naast elkaar. Dat kan maar één ding betekenen: new wave leeft.

De blues: een verzamelnaam voor heel wat stijlen…

De blues: een verzamelnaam voor heel wat stijlen…

De blues is in de loop van de 19de eeuw ontstaan op de plantages in het zuiden van de Verenigde Staten. Het zijn de klaagliederen van de zwarte slaven die onder sobere instrumentale begeleiding hun leed, armoede, ellende… onder woorden brengen. Muziek waarin heel wat mensen zich dus kunnen herkennen. Alleen al in de Verenigde Staten bestaan er een tiental verschillende soorten blues. En wereldwijd zijn er veel blueslike of bluesy genres te vinden die er wat van weg hebben.

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

Augustus was opnieuw een maand waarin we afscheid moesten nemen van een paar muziekhelden. Een overzicht van de legendes die de voorbije maand niet overleefden.

Vlaanderen goed vertegenwoordigd op Zeeland Nazomerfestival

Vlaanderen goed vertegenwoordigd op Zeeland Nazomerfestival

Van 27 augustus tot en met 7 september barst de 19de editie van Zeeland Nazomerfestival los met theater op locatie in Zeeland en muziek op het Abdijplein in Middelburg. Deze nazomer staan er drie grote locatietheatervoorstellingen op het programma, en op het Abdijplein in Middelburg, traditiegetrouw het hart van het Zeeland Nazomerfestival, spelen ook dit jaar weer grote namen uit de Nederlandse muziekscene. Het het Vlaamse saxofoonkwartet BL!NDMAN gaat er tijdens de openingsavond van het Abdijplein de klassieke tour op met het bekroonde programma '32 FOOT / the Organ of Bach', en ook Zeeuws talent krijgt een podium, want het voorprogramma wordt dagelijks verzorgd door PopaanZee.

Start to jazz: deze 10 platen horen absoluut in je platenkast!

Start to jazz: deze 10 platen horen absoluut in je platenkast!

Door de ene verguisd, door de andere aan het hart gedrukt: jazz. Onder de noemer jazz huizen heel wat artiesten. Maar welke moet je bij wijze van introductie absoluut in je platenkast staan hebben?

De rode loper van de MTV Video Music Awards

De rode loper van de MTV Video Music Awards

Op de uitreiking van de 35ste MTV Video Music Awards ging Taylor Swift aan de haal met de hoofdprijs voor Beste Video. Ook Lil Nas X, Billy Ray Cyrus, Shawn Mendes en Camila Cabello vielen in de prijzen. Ontdek hier de foto’s vanop de rode loper!

De tien meest legendarische rockclubs ooit

De tien meest legendarische rockclubs ooit

We kennen allemaal de coolste Belgische rockzalen, zoals de AB, 4AD, De Vooruit, Reflektor... maar weet je ook welke clubs wereldwijd tot de meest legendarische gerekend worden? Wij zochten het even uit en kwamen terug van een reis vol rock-‘n-roll en verhalen.

Dit waren de zomerhits van 2019

Dit waren de zomerhits van 2019

Niels Destadsbader won dan wel voor het derde jaar op rij de Radio 2 Zomerhit 2019 met 'Mee Naar Boven', er werden deze zomer nog heel wat andere zomerse hits gescoord! Wij zetten de nummers op een rij die je voor altijd zullen terug katapulteren naar de hete zomer van 2019!

De muzikanten met de kortste carrières

De muzikanten met de kortste carrières

Sommigen stierven vroegtijdig, anderen beslisten om andere dingen te gaan doen. En dan zijn er ook muzikanten die echt wel verrassende plotwendingen hebben meegemaakt. Een overzicht van de muzikanten van wie de carrière te snel voorbij was.

De tien meest misbegrepen lyrics

De tien meest misbegrepen lyrics

Ken Li! Of hoe je zingt wat je niet hoort! De tien meest misbegrepen songs ooit.  Herinner je je de doortocht van die Bulgaarse zangeres bij ‘Music Idol’ Bulgarije, die de songs ‘Ken Lee’ van Mariah Carey te berde bracht?

Sport in de kijker

Bekijk alles
De UEFA Champions League is terug: dit moet je allemaal weten

De UEFA Champions League is terug: dit moet je allemaal weten

Op 17 september is het weer zover. Dan weerklinkt in verschillende stadions de hymne van de UEFA Champions League. Voor het zover is, praten we je nog even bij.

Tops en flops van week 1 in de NFL

Tops en flops van week 1 in de NFL

Lamar Jackson is de koning in de lucht, bij de Browns gaat het mis bij het opstijgen, de Jets missen hun landing en de Patriots zijn al van de grond.

De Euromillions Basketball League is er weer: wat moet je weten?

De Euromillions Basketball League is er weer: wat moet je weten?

De Belgische basketballiefhebber kan ontwaken uit zijn zomerslaap. De Euromillions Basketball League staat weer voor de deur, mét nieuwe formule. Wat moet je allemaal weten?

NFL: Ontdek de 32 ploegen die de Super Bowl willen spelen

NFL: Ontdek de 32 ploegen die de Super Bowl willen spelen

Het 100ste seizoen van de NFL gaat donderdag van start met een wedstrijd tussen de Chicago Bears en de Green Bay Packers, twee ploegen die al bestonden toen de competitie in 1920 werd opgericht. Gedurende 5 maanden zullen 32 teams een verwoede strijd leveren met als inzet de kwalificatie voor de play-offs en een plek in de Super Bowl, die op 2 februari in Miami zal doorgaan. Volg het spektakel op Proximus Pickx via Eleven Sports.

"Back to School" voor de Jupiler Pro League

"Back to School" voor de Jupiler Pro League

Het seizoen 2018/2019 kreeg met Racing Genk een mooie kampioen en zag met KV Mechelen een club uit de Proximus League de beker winnen. Het voorbije seizoen kende echter ook enkele minder fraaie momenten. De Operatie Propere Handen zorgde voor een schokgolf door de Belgische voetbalwereld.

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in september allemaal volgen bij Proximus Pickx

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in september allemaal volgen bij Proximus Pickx

In september draai je als sportliefhebber overuren. De Europese voebalcompetities zijn begonnen, er staan interlands gepland en de UEFA Champions League is gearriveerd. Daarnaast staat ook de vernieuwde Euromillions League basket voor de deur en is het uitkijken naar de ontknoping op de US Open en in de Vuelta, om nog maar te zwijgen van het WK wielrennen. Zoals je ziet: het aanbod van Proximus Pickx zit weer bomvol.

Tien om te zien op de US Open: de next generation bij de vrouwen

Tien om te zien op de US Open: de next generation bij de vrouwen

De US Open staat voor de deur. Terwijl bij de mannen andermaal wordt gekeken naar het trio Nadal-Federer-Djokovic, is het bij de vrouwen de vraag wie er ditmaal verrast. Er staat in ieder geval veel vrouwelijk talent klaar om de tennishemel te bestormen. We schotelen je 10 namen voor.

Wat moet je allemaal weten over de Red Lions, de beste hockeyploeg ter wereld?

Wat moet je allemaal weten over de Red Lions, de beste hockeyploeg ter wereld?

De Red Lions zijn momenteel de beste hockeyploeg ter wereld. Ze kroonden zich vorig jaar tot wereldkampioen en voeren de wereldranking aan. Maar hoe kwamen ze zover? Een bloemlezing.

Dodelijke ongevallen tijdens wielerwedstrijden

Dodelijke ongevallen tijdens wielerwedstrijden

Het overlijden van onze landgenoot Bjorg Lambrecht deze week in de Ronde van Polen is de zoveelste klap voor de wielerwereld. Lambrecht is jammer genoeg niet de enige wielrenner die een ongeval tijdens een wedstrijd niet overleefde. Bekijk het tragische lijstje met enkele van zijn bekendste voorgangers.

Bjorg Lambrecht: een groot wielertalent is niet meer

Bjorg Lambrecht: een groot wielertalent is niet meer

De wielerwereld is in rouw door het tragische overlijden van de 22-jarige Bjorg Lambrecht. De renner van Lotto-Soudal kwam maandag zwaar ten val in de Ronde van Polen en smakte met zijn borstkas tegen een betonnen duiker. Lambrecht werd nog gereanimeerd maar overleed later op de operatietafel.

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in augustus allemaal volgen bij Proximus Pickx

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in augustus allemaal volgen bij Proximus Pickx

In augustus trekken de Europese voetbalcompetities zich na een kleine zomerpauze opnieuw op gang. Daarnaast wordt er nog gefietst, gehockeyd, getennist en geracet dat het een lieve lust is. En zoals steeds is Proximus Pickx je vaste leidraad.

Stoelendans in 1A en 1B: deze clubs kozen voor een nieuwe coach

Stoelendans in 1A en 1B: deze clubs kozen voor een nieuwe coach

Acht van de zestien eersteklassers en drie van de acht clubs uit de Proximus League wisselden deze zomer van trainer. Net niet de helft van de Belgische profclubs slaat dus een andere weg in. Wij stellen de nieuwe trainers even voor.

Focus op films, series & tv

Bekijk alles
Verborgen pareltjes op Netflix: onze kijktips voor deze maand

Verborgen pareltjes op Netflix: onze kijktips voor deze maand

Tussen al het nieuwe aanbod van Netflix zitten elke maand voldoende pareltjes. De grote producties krijgen volop aandacht, maar een aantal minder opvallende titels vallen vaak dikwijls uit de boot.

Tijd voor film: nu in de bioscoop (18 september)

Tijd voor film: nu in de bioscoop (18 september)

Zin in een avondje uit? Dan is een film meepikken altijd een uitstekend idee. Ontdek hier wat voor fraais je deze week kan gaan bekijken in 's lands filmzalen, en welke de meest bezochte bioscoopfilms van het moment zijn.

Exotische luxe en veel bling bling in Monacovrouwen

Exotische luxe en veel bling bling in Monacovrouwen

VIJF pakt dit najaar uit met de spraakmakende reeks Monacovrouwen.

De winnaars van de Ensors 2019

De winnaars van de Ensors 2019

Afgelopen zaterdag 14 september werden de Ensors uitgereikt tijdens een feestelijk gala in Oostende. Een overzicht van de winnaars!

De tv-tips van de week (van 16 t.e.m. 22 september)

De tv-tips van de week (van 16 t.e.m. 22 september)

Wat is er de komende dagen op de buis? Dat verneem je hier!

De beste documentaires op Netflix

De beste documentaires op Netflix

Sommige merken gebruiken hun bekendheid voor een doel dat ze belangrijk vinden. Bij outdoorspecialist Patagonia is de planeet hun grootste bezorgdheid.

Bradley Cooper in vorm: zijn beste films

Bradley Cooper in vorm: zijn beste films

De Amerikaanse superster Bradley Cooper is een veelgevraagde acteur en minstens even begeerd bij de vrouwen vanwege zijn looks. Hij startte relatief laat met acteren, op zijn 24ste, dankzij een rolletje in 'Sex and the City'. Maar sindsdien is zijn filmografie een lange lijst, verschijnt hij bijna elk jaar op het grote scherm en was hij zelfs drie jaar lang de best betaalde acteur. We sommen graag even de filmische hoogtepunten op uit zijn carrière.

Zij zoeken de liefde in Boer zkt Vrouw - De Wereld Rond

Zij zoeken de liefde in Boer zkt Vrouw - De Wereld Rond

Liefde kent geen grenzen, dat heeft het eerste seizoen van Boer zkt Vrouw - De Wereld Rond dubbel bewezen met de mooie koppels Jan en Romina en Manu en Hilde. Ook dit jaar gaan vijf Vlaamse boeren in het buitenland, onder wie ook één vrouw, op zoek naar een lief van hier.

Het sappigste showbizznieuws van de week

Het sappigste showbizznieuws van de week

Er gaat geen week voorbij zonder verse showbizzroddels… Natalia is in blijde verwachting, ook Lesley-Ann Poppe gooit zich op de CBD-markt en Adele vraagt de scheiding aan. De opmerkelijkste nieuwtjes uit het BV- en Hollywooduniversum lees je hier!

IJzingwekkende Franse horrorserie Marianne nu op Netflix

IJzingwekkende Franse horrorserie Marianne nu op Netflix

Netflix voegt dagelijks nieuwe titels toe aan het aanbod, en dat is deze week niet anders. Uitschieter is de nieuwe Franse horrorserie 'Marianne', die onze favoriete streamingsdienst op vrijdag 13 september - de datum is niet toevallig gekozen - op je loslaat. De eerste beelden zijn in elk geval bloedstollend en jagen je al onmiddelijk de stuipen op het lijf.

Netflixtoppers op Filmfestival Venetië

Netflixtoppers op Filmfestival Venetië

Vorig jaar ging de Gouden Leeuw voor het eerst naar een Netflixfilm, met name de prachtige zwartwitvertelling 'Roma' van Alfonso Cuarón, en ook dit jaar waren de Netfix (co)producties goed vertegenwoordigd op het filmfestival van Venetië. In de prijzen vielen ze deze keer niet, ook al waren Noah Baumbachs 'Marriage Story' en Steven Soderberghs 'The Laundromat' (foto) getipt voor een award. De hoofdprijs ging dit jaar naar 'Joker', een dure studiofilm over de legendarische Batman-slechterik van regisseur Todd Phillips met Joaquin Phoenix in de hoofdrol.

Maak kennis met de wereldbewoners van Donderen in Keulen

Maak kennis met de wereldbewoners van Donderen in Keulen

Met veel humor en een beetje show trapte Sven de Leijer zondagavond zijn gloednieuwe quiz Donderen in Keulen af.Sven heeft van negen erg uiteenlopende landen in de wereld – van Turkije en Colombia tot Senegal en de Verenigde Staten – telkens drie inwoners de kleren van het lijf gevraagd. Het is aan de quizzende Belgen om in dit mondiale kluwen hun eigen vooroordelen te ontmaskeren, en de stereotypen te bevestigen of ontkrachten.

Nieuws van het esports-front

Bekijk alles
AGO toont nieuwe line-up

AGO toont nieuwe line-up

CS:GO team AGO heeft aangekondigd dat het eindelijk een volledige line-up heeft dankzij de komst van vier nieuwe spelers. Milosz “mhL” Knasiak, Eryk “Ieman” Koceba, Patryk “Sidney” Korab en Maciej “F1KU” Miklas komen op permanente basis voor AGO spelen. Ze tekenden recent hun nieuw contract, na eerst een proefperiode bij het team te hebben gedraaid.

Syman (met Belg in de rangen) vervangt AVANGAR op Games Clash Masters

Syman (met Belg in de rangen) vervangt AVANGAR op Games Clash Masters

De organisatoren van de Games Clash Masters hebben aangekondigd dat team Syman team in vorm AVANGAR zal vervangen in groep A van het event in Polen. AVANGAR trok zich terug uit de competitie na hun overwinning in de BLAST Pro Series Moskou Grand Finals, waar ze ForZe wisten te kloppen. Volgens hen zijn hun spelers te vermoeid om te kunnen aantreden en willen ze de spelers dan ook de nodige rust gunnen.

“kioShiMa” gaat invallen voor G2

“kioShiMa” gaat invallen voor G2

CS:GO team G2 heeft aangekondigd dat Fabien “kioShiMa” Fiey voor hen zal invallen. Hij wordt de wisselspeler voor Richard “shox” Papillon voor de komende twee evenementen. Dat was een ontwikkeling die te verwachten was, nadat “shox” eerder al naar de bank werd verwezen door G2 nadat hij openlijk flirt met een transfer naar de Franse rivalen van G2, Team Vitality.

Envy klopt eUnited en vervolledigt deelnemerslijst DreamHack Malmö

Envy klopt eUnited en vervolledigt deelnemerslijst DreamHack Malmö

Envy heeft zich als laatste team kunnen plaatsen voor DreamHack Malmö met een overwinning tegen eUnited. De wedstrijd eindigde uiteindelijk op 3-1. De Amerikanen van Envy bleven ongeslagen in de upper bracket van de qualifier en moesten zich zelfs maar op 1 map gewonnen geven tegen de jongens van Swole Patrol.

BLAST Pro Series kondigt BLAST Premier aan met prijzenpot van 4.25 miljoen dollar

BLAST Pro Series kondigt BLAST Premier aan met prijzenpot van 4.25 miljoen dollar

BLAST Pro Series heeft een nieuw Counter-Strike: Global Offensive toernooi aangekondigd dat de naam BLAST Premier meekrijgt. Het toernooi zal een totale prijzenpot van 4.25 miljoen dollar tellen en zal doorgaan in 2020. Het circuit heeft twee Season Finals waarbij de winnaar telkens 500.000 dollar mee naar huis neemt. In de Global Final kan de winnaar zelfs 1.000.000 dollar winnen.

Esport team PSV promoveert Yusufcan Ercan

Esport team PSV promoveert Yusufcan Ercan

PSV Esports heeft zich versterkt met Yusufcan Ercan (19) voor hun FIFA team. PSV maakte het nieuws bekend via hun Twitter pagina en hun website. Ercan heeft grote schoenen om te vullen bij PSV, want hij moet fungeren als de vervanger van Belg Stefano Pinna, die bij PSV en internationaal hoge toppen kon scheren.

Defusekids verliest nipt van Fnatic Rising op EU Masters

Defusekids verliest nipt van Fnatic Rising op EU Masters

Gisterenavond nam Defusekids het op tegen Fnatic Rising in z’n eerste wedstrijd binnen hun aartsmoeilijke groep. Een dik halfuur leek het erop dat Defusekids met de overwinning naar huis zou kunnen gaan, maar Fnatic Rising vocht terug en door een aantal foutjes bij Defusekids gaven ze de zege nog uit handen.

Nederlander “ChrisJ” naar DreamHack Malmö met mousesports

Nederlander “ChrisJ” naar DreamHack Malmö met mousesports

Nederlander Chris “ChrisJ” de Jong heeft zich met zijn CS:GO teamgenoten bij mousesports kunnen kwalificeren voor DreamHack Malmö. Ze klopten onderweg naar de finale teams als FATE en GamerLegion en keken in die finale dan het Servische CR4ZY in de ogen, dat ze uiteindelijk wisten te verslaan.

“DaddyJordi” en “ThomasLol” weg bij mCon Esports

“DaddyJordi” en “ThomasLol” weg bij mCon Esports

Esports organisatie mCon Esports heeft via hun Twitter pagina aangekondigd dat ze afscheid zullen nemen van Jordi “DaddyJordi” Bust en Thomas “ThomasLol” van Schaik, respectievelijk de jungler en support van hun League of legends team. Daardoor zal de organisatie op zoek moeten naar een nieuwe jungler. Een nieuwe support speler vonden ze al in Gijs “Gijsje” Boschman.

Splyce trekt naar play-in Worlds, Fnatic naar groepsfase

Splyce trekt naar play-in Worlds, Fnatic naar groepsfase

De afgelopen drie dagen vonden de Regional Qualifiers van de LEC plaats, waar vier teams het tegen elkaar opnemen voor twee plaatsjes op het wereldkampioenschap. Die teams waren Fnatic, Splyce, Schalke 04 en Origen. G2 Esports had al een plaatsje op worlds na hun overwinning in de LEC.

AVANGAR klopt ForZe en wint BLAST Pro Series Moskou

AVANGAR klopt ForZe en wint BLAST Pro Series Moskou

Het hing in de lucht na hun glansprestatie op de StarLadder Major in Berlijn waar ze de tweede prijs mee naar huis namen, maar nu wint AVANGAR ook BLAST Pro Series Moskou. Daarmee zet AVANGAR zichzelf nog wat extra in de verf als één van de meest interessante en veelbelovende CS:GO teams van het moment.

Sector One neemt afscheid van “Forsaken”, stelt “Nightmares” voor

Sector One neemt afscheid van “Forsaken”, stelt “Nightmares” voor

Belgische esports organisatie Sector One heeft op twitter een wijziging in hun League of Legends line-up aangekondigd. De Nederlander Dennis “Forsaken” Kroes, die voor Sector One de support rol invulde, zal het team gaan verlaten. Om de leegte die hij achterlaat op te vullen, doet de organisatie voortaan beroep op de kwaliteiten van Nederlander Richard “Nightmares” Gielisse

Top