Sharp Objects: straffe HBO-fictie op Canvas

Series | Misdaad- en familiedrama op het scherp van de snee, vanaf woensdag 4 september op Canvas. Lees hier alles over deze geweldige miniserie uit de stal van HBO.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sharp Objects is een alom bejubelde, donkere HBO-reeks van de makers van Big Little Lies, en een verfilming van de gelijknamige debuutroman van Gillian Flynn. Vanaf 4 september krijg je op Canvas elke woensdag om 22 uur een dubbelaflevering voorgeschoteld.

De serie draait rond een journaliste die haar slabakkende carrière een nieuw elan wil geven door in haar geboortestad het onderzoek te gaan volgen naar de moord op twee tienermeisjes. Maar ze wordt er geconfronteerd met oude demonen, en niet in het minst met haar flamboyante en dominante moeder.



Familie en drama

Camille Preaker, journaliste voor de St. Louis Chronicle, wordt door haar hoofdredacteur naar haar geboortestadje Wind Gap, Missouri, gestuurd om er verslag uit te brengen over de verdwijning van twee tienermeisjes. Het ene meisje is dood teruggevonden, al haar tanden uit haar mond verwijderd, het andere is spoorloos.

In Wind Gap wordt Camille herenigd met haar moeder Adora Crellin (Patricia Clarkson) haar stiefvader Adam (Henry Czerny) en haar halfzus Amma (Eliza Scanlen), die een dubbelleven leidt: thuis een modeldochter en op straat een wildebras.  

Haar terugkeer roept bij Amy herinneringen op aan haar traumatische jeugd, en dan vooral aan de tragische dood van haar jongere zus Marian én de moeilijke relatie met haar neurotische en zelfgenoegzame moeder. Die vindt het overigens maar niks dat haar verloren dochter plots weer voor de  deur staat en haar schijnbaar serene en perfecte leventje komt verstoren.

Oude wonden worden opengereten en Camille vervalt in vroegere, zelfdestructieve gewoonten: alcohol en erger. In benevelde flashbacks komen we geleidelijk meer te weten over dat pijnlijke verleden.

Misdaad en suspens

Tussen het familiedrama door probeert Camille ook nog eens haar werk te doen. Samen met de plaatselijke politieman Vickery (Matt Craven) en Richard Willis (Chris Messina), een detective uit Kansas City, gaat ze in de stad op zoek naar sporen van de vermiste meisjes.

Vickery wil vooral de goede naam van Wind Gap bewaren en weigert te geloven dat er een seriemoordenaar aan het werk is in zijn stad. Maar de feiten lijken hem ongelijk te geven…

"De neiging om onszelf pijn te doen"

Toch is niet zozeer het misdaadverhaal dat van Sharp Objects zo’n intense en geladen reeks maakt, maar de manier waarop de personages, en dan vooral de vrouwen worden getypeerd en gespeeld. Het eerste is natuurlijk vooral de verdienste van schrijfster Gillian Flynn, wiens derde roman Gone Girl eerder al met succes werd verfilmd.

Maar ook regisseur Jean-Marc Vallée heeft met Big Little Lies al bewezen dat hij een meester is in het portretteren van vrouwen, hun diepste zielenroerselen en hun drijfveren. Voor de bewerking van de roman voor televisie tekende Marti Noxon (Buffy the Vampire Slayer). Zij noemt het “een verhaal over een aspect in het leven van vrouwen waar zelden over wordt gepraat: onze neiging om onszelf en anderen pijn te doen”.

Sterke personages, sterke acteurs

De grote kracht van Sharp Objects: de serie draait rond sterke personages, die worden neergezet door sterke acteurs. Amy Adams en Patricia Clarkson spelen in Sharp Objects misschien wel de rol van hun leven.

Dat wil wat zeggen, want Amy Adams, voor het eerst in een televisierol, won eerder twee Golden Globes en werd liefst vijf keer genomineerd voor een Oscar. Ook Patricia Clarkson werd eerder genomineerd voor een Oscar en won voor haar vertolking van Adora een Golden Globe.

Sharp Objects telt acht afleveringen en is vanaf 4 september elke woensdag om 22 uur (telkens twee afleveringen) te zien op Canvas.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top