Tijd voor film: nu in de bioscoop (4 september)

Films | Zin in een avondje uit? Dan is een film meepikken altijd een uitstekend idee. Ontdek hier wat voor fraais je deze week kan gaan bekijken in 's lands filmzalen, en welke de meest bezochte bioscoopfilms van het moment zijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Er verschijnt weer heel wat lekkers in de Belgische zalen deze week: er is o.a. de Zweedse  licht-komische feelgoodfilm 'Britt-Marie Was Here', 'Les Hirondelles de Kaboul', een meeslepende animatiefilm over liefde in tijden van religieus extremisme, 'Fête de Famille', een dramedy voor het hele gezin met Catherine Deneuve in de hoofdrol, en de schitterende Franse komedie 'Inséparables'. Rep je dus naar de dichtstbijzijnde bioscoop om jouw favoriete film mee te pikken.

De meeste films die nu in de bioscoop te zien zijn, verschijnen ongeveer vier maanden later in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

Britt-Marie Was Here

Britt-Marie is 63 jaar oud en verlaat na een huwelijk van 40 jaar haar ontrouwe echtgenoot. Daarbij krijgt ze te horen dat ze een zeurderige, passief-agressieve oude tante is.

Na een heel leven als huisvrouw moet ze nu voor het eerst op zoek naar werk. Noodgedwongen neemt ze de enige job aan die beschikbaar is: jeugdwerker bij het plaatselijke recreatiecentrum in het boerengat Borg. Daarbij moet ze ook het jonge voetbalelftal, de enige trots van het stadje, coachen. Opeens is ze verantwoordelijk voor een troep kinderen in armzalige omgeving, waar dringend eens gekuist moet worden. Op geen enkel vlak heeft ze ook maar enige ervaring, en ze wordt aanvankelijk met terughoudendheid ontvangen, maar al snel wordt Britt-Marie door haar nieuwe omgeving omarmd en bloeit ze open. Ondertussen wedijveren haar man en nieuwe love-interest Sven om haar aandacht.

Drama van Tuva Novotny, met Pernilla August, Vera Vitali en Peter Haber

IMDb-score: 4,9/10

Les Hirondelles de Kaboul

Zomer 1998. Kabul ligt in puin en bevindt zich in de wurggreep van de Taliban. Een jong meisje speelt muziek, een beetje te luid. Een man met een ongelukkig huwelijk bewaakt de vrouwengevangenis. Zijn vrouw lijdt aan een ziekte die geen dokter kan genezen. Twee jonge geliefden proberen zich staande te houden en blijven ondanks alles geloven in hun toekomst samen, tot het noodlot toeslaat.

Een genuanceerd scenario belicht de hachelijke situatie vanuit vele ooghoeken en toont hoe het leven ook onder een dictatoriaal regime noodgedwongen door moet gaan. De bewuste keuze voor animatiefilm, met prachtige pastelkleuren, schaduwen en aquarellen, laat de regisseurs toe het ontoonbare voelbaar te maken voor de toeschouwer. De hyperrealistische sfeer die de animatie oplevert creëert tegelijk afstand en nabijheid. Afstand, waardoor de onverdraaglijke gruwel toch iet of wat te verteren valt, en nabijheid, met een enorme emotionele betrokkenheid bij het lot van de personages.

Deze verfilming van het gelijknamige boek van Yasmina Khadra is zowel visueel als emotioneel boeiend, en biedt de kijker een ongeëvenaarde blik op het leven onder het juk van religieus extremisme.

Animatiefilm van Zabou Breitman & Eléa Gobbé-Mévellec, met de stemmen van Simon Abkarian, Zita Hanrot en Swann Arlaud

IMDb-score: 6,8/10

Fête de Famille

Matriarch Andrea viert haar verjaardag, en voor het eerst in drie jaar is haar oudste dochter er ook bij. Maar haar thuiskomst haalt enkele oude wonden open en archaïsche familievetes worden voor de gelegenheid nog eens afgestoft.

Familiebijeenkomsten zijn vaak eerder hels dan feestelijk. Bij Andrea (Catherine Deneuve) thuis is het niet anders. Het enige wat ze wilde was gezellig haar zeventigste verjaardag vieren met de hele familie, maar dat is buiten haar onvoorspelbare dochter Claire gerekend. Ze verdween drie jaar lang van de aardbol maar is nu terug en eist waar ze recht op heeft. Maar haar broers willen ook nog hun zegje doen. Dat alles leidt tot de zenuwslopende climax van elk familiefeest: wie haalt uiteindelijk zijn gelijk?

Dramatische komedie van Cédric Kahn, met Catherine Deneuve, Emmanuelle Bercot, Cédric Kahn en Vincent Macaigne

Inséparables

Mika, een kleine boef, is in de gevangenis beland. Daar ontmoet hij 'Poutine', een gekke en onvoorspelbare gedetineerde. Zodra hij zijn straf heeft uitgezeten besluit hij een nieuw leven te beginnen. Terwijl hij zich voorbereidt om met de dochter van een rijke zakenman te trouwen, haalt zijn verleden hem in: 'Poutine' daagt op zonder waarschuwing. Mika beseft dat hij niet zo snel van hem zal afkomen.

Komedie van Varante Soudjian, met Ahmed Sylla, Alban Ivanov en Judith El Zein

Top-5 meest bezochte films in de bioscoop deze week

1. The Lion King: 'Live action'-remake van de Disneyklassieker dooor John Favreau, met de stemmen van Donald Glover, Seth Rogen, Beyoncé en Keegan-Michael Key (O.V.)
2. Once Upon a Time in Hollywood: Misdaaddrama van Quentin Tarantino, met Margot Robbie, Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Emile Hirsch, Dakota Fanning, Luke Perry, Damian Lewis, Kurt Russell, Lena Dunham en Al Pacino
3. Fast & Furious : Hobbs & Shaw: Actie/avonturenfilm van David Leitch, Dwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Vanessa Kirby  en Helen Mirren
4. Angel has Fallen: Actiethriller van Ric Roman Waugh, Gerard Butler, Morgan Freeman en Jada Pinkett Smith
5. Scary Stories: Horrorfilm van André Øvredal met Dean Norris, Gil Bellows, Lorraine Toussaint, Zoe Margaret Colletti, Michael Garza, Austin Zajur en Gabriel Rush

Lees ook:
The Lion King na een maand op één na meest succesvolle film in België ooit
Welke films moet je deze zomer absoluut zien?
Een vleugje horror om je zomer mee op te leuken? Deze films mag je niet missen
Once Upon a Time in Hollywood: Tarantino op z'n best
Quentin Tarantino: zijn meest kwaadaardige personages
Cultrollen uit de koker van Quentin Tarantino
Zomerfilms voor kinderen van 5 tot 95
De pareltjes van Pixar
Straffe duo's: de leukste buddyfilms
Live action movies: ze zijn niet meer weg te denken uit de bioscoopzalen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top