Eet smakelijk: cooking shows die je zullen doen watertanden

Films | Inspiratie nodig voor een etentje met vrienden of een gezonde maaltijd die in 1-2-3 klaar is? Kijk eens binnen in de keuken van een topchef. Een heel aantal hobbykoks zijn ooit gestart met een eigen kookprogramma en groeiden zo uit tot heuse celebs. Ook al staan ze allemaal ‘gewoon’ achter de potten en pannen, toch hebben ze elk hun eigen manier van koken: van zachtgekookt eitje tot aangebrande chef. Bekijk deze 10 kookprogramma’s en ontdek recepten die je zullen doen watertanden.

Door MF

Deel dit nieuws

Gordon Ramsay – Hell’s Kitchen

Een aangebrande chef, dan denk je spontaan aan de licht ontvlambare Gordon Ramsay. Met shows als ‘Kitchen Nightmares’, ‘Hell’s Kitchen’ en ‘Hotel Hell’ lijken zijn programma’s misschien niet de meest gezellige, maar geloof ons, zijn harde aanpak werkt. In de shows helpt hij restauranthouders om hun gerechten naar een hoger niveau te tillen en de zaak opnieuw te laten bloeien, vaak helaas met de nodige scheldwoorden. Toch is Ramsay daar de geschikte chefkok voor, want zijn eigen restaurants tellen samen al 6 Michelinsterren. 

Jamie Oliver – The Naked Chef

De Britse Jamie was met zijn guitige glimlach en chaotische, maar kwieke manier van koken meteen geliefd bij het publiek. Zijn show ‘The Naked Chef’ liep van 1999 tot 2001, maar wordt nog steeds gretig bekeken. Verwacht je niet aan een kok met enkel een kookschort aan, maar wel aan  easypeasy , gezonde en snelle gerechten om je vrienden mee te verrassen. Oliver is nu nog steeds fan van voedzaam en vliegensvlug eten: hij bracht boeken uit als ‘Five Ingredients’, ’15 Minute Meals’ en zet zich in om schoolmaaltijden in het Verenigd Koninkrijk gezonder te maken. 

Guy Fieri – Guy’s Big Bite

Deze gezellige kok is doorheen de jaren hét gezicht van het Amerikaanse Food Network geworden. Met shows als ‘Guy’s Big Bite’, ‘Guy Off the Hook’ en ‘Guy’s Family Road Trip’ brengt hij wat smakelijke rebellie naar het televisiescherm. Zijn  signature dishes zijn typisch Amerikaans, zoals kippenvleugels, burgers, steaks en hotdogs. Daarmee trekt zijn show voornamelijk mannelijke hobbykoks aan. Het was Fieri die de term ‘Flavortown’ populair maakte, waardoor hij zelfs de bijnaam ‘Burgemeester van Flavortown’ kreeg.  

Nigella Lawson – Nigella Bites

De Britse Nigella startte haar carrière als voedingsrecensente en publiceerde een foodcolumn in Vogue. Het idee om een kookboek te schrijven, kreeg ze toen ze op een etentje de gastvrouw zag huilen na het mislukken van het dessert. Haar boek ‘How to Eat’ ging meer dan 300.000 keer over de toonbank. Haar faam gaf aanleiding tot kookprogramma’s als ‘Nigella Bites’ en ‘Nigella Feasts’. Ze wordt vaak bekritiseerd omdat ze ‘te flirterig’ zou koken, maar anderen complimenteren haar dan weer om haar ‘gewone en nuchtere manier van presenteren’. Volgens ons moet een kookprogramma gewoon warm geserveerd worden, toch?  

Julia Child – The French Chef

We duiken even onder in het kookarchief en presenteren: Julia Child, de kokkin die Amerikaanse huisvrouwen leerde koken. Ze volgde haar opleiding aan het prestigieuze Parijse kookinstituut Le Cordon Bleu. In 1962 verscheen haar eerste kookprogramma: ‘The French Chef’. Omdat de technologie nog niet bijzonder ver stond in die tijd, werden heel wat van haar blunders op tv vertoond. Dat maakte haar extra geliefd omdat ze op die manier erg authentiek overkwam. In 2009 – 5 jaar na haar dood – werd een biografische film gelanceerd, genaamd ‘Julie & Julia’, met Meryl Streep in de hoofdrol. 

Loïc Van Impe – Kotfood

Loïc Van Impe is een jonge, veelbelovende kok uit het Brusselse. Loïc werd bekend dankzij zijn gemakkelijke en snelle recepten voor (kot)studenten: van eten om je kater mee weg te werken en panpizza tot heerlijke pasta maken op het festivalterrein. Loïc presenteert zijn programma op Faceboko in de twee landstalen zodat elke Nederlandstalige en Franstalige student in België lekker kan smullen wanneer hotel mama niet genoeg etensrestjes meegeeft. Daarnaast krijgt hij in het najaar van 2019 zijn eigen kookprogramma op VTM. Hij wordt zelfs al de 'nieuwe Jeroen Meus' genoemd, dat belooft!

The Final Table

In 'The Final Table' nemen verschillende duo’s van chefkoks uit de hele wereld het tegen elkaar op. Elke aflevering moeten ze een gerecht maken uit een ander land. Daarbij moeten ze steeds een specifiek ingrediënt gebruiken en dat tot zijn recht laten komen in het uiteindelijke smakenpalet. Japanse koks die taco’s moeten maken of Franse chefs die ‘feijoada’ (een soort Braziliaans stoofpotje) moeten klaarstoven; dat geeft vonken!  

(The British) Bake Off

In de Bake Off draait alles rond, hoe kan het ook anders, bakken. Taarten, muffins, cake, koekjes en gebakken broodjes; hobbypatissiers strijden tegen elkaar en maken elke week verschillende zoete lekkernijen. De jury bestaat uit gerenommeerde chefs en patissiers. De Britse reeks is al aan zijn tiende seizoen toe en ook in Vlaanderen is er baktalent te vinden: in het najaar van 2019 kan je de nieuwe taartjes bewonderen in het derde seizoen van 'Bake Off Vlaanderen'. Na een enkele aflevering wil je gegarandeerd de keuken induiken en koekjes van eigen deeg maken! 

Tasty

Deze is toch wel de vreemde eend in de bijt. Tasty is geen traditioneel tv-programma waarin een bekende chefkok de eigen kookkunst deelt. Het kookprogramma – als we het zo kunnen noemen – is een initiatief van de populaire nieuwtjeswebsite Buzzfeed. Via verschillende sociale media-kanalen en via hun eigen website testen verschillende  foodies en chefs recepten uit: van klassieke macaroni en stoofpotjes tot regenboogtaart, gigantische burgers of exclusieve gerechten met peperdure ingrediënten. Een audiovisueel receptenboekje vol met recepten van A tot Z. Nooit zit je nog zonder inspiratie! 

Street Food

Culinair en gastronomisch tafelen prikkelt de zintuigen, maar genieten van een dampende portie street food is pas écht een authentieke ervaring. In Japan, Vietnam, Singapore en andere Oosterse landen vind je duizenden kraampjes langs de straten. Ze serveren er gerechten gebaseerd op eeuwenoude familierecepten en elke maaltijd wordt met zorg en liefde bereid, want de handelaars leven vaak enkel en alleen voor hun zaak. Ontdek in de reeks 'Street Food' wat eten betekent voor deze culturen en wakker je hongergevoel aan.  

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top