Vuelta: wie wint de laatste grote ronde van het jaar?

Sport | Met de Vuelta gaat dit weekend de laatste van drie grote rondes van start. De beste renners van de wereld zullen drie weken volledig tot het uiterste moeten gaan in de 74ste editie van de Ronde van Spanje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Titelverdediger Simon Yates neemt niet deel aan de Vuelta en ook de winnaar van 2017, Chris Froome, staat niet aan de start. Met de Tour in de benen past ook Enric Mas van Quick-Step, de nummer twee van vorig jaar. Voor de favorieten wordt onder andere gekeken naar het Movistar-blok met wereldkampioen Alejandro Valverde en ex-winnaar Nairo Quintana. Movistar krijgt tegenstand van Jumbo-Visma met Primoz Roglic en Steven Kruijswijk, respectievelijk de nummer drie uit de Giro en de Tour. Ook uitkijken is het naar de nummer drie van vorig jaar Miguel Ángel López en Jakob Fuglsang bij Astana. Andere kopmannen zijn Rigoberto Uran (Education First), Esteban Chaves (Mitchelton-Scott), Rafal Majka en Davide Formolo (BORA-Hansgrohe), Wout Poels (Ineos), Wilco Kelderman (Team Sunweb) en Fabio Aru (UAE Emirates). Aru krijgt daarbij het gezelschap van het Sloveense toptalent Tadej Pogacar.

Het parcours van de Vuelta is er alvast één op maat van de klimmers met maar liefst acht aankomsten bergop en amper 49,6 tijdritkilometers, waaronder een ploegentijdrit aan de Costa Blanca om de ronde te beginnen. In de eerste week liggen al enkele grote afspraken voor de klassementsrenners met in rit vijf, zes en zeven aankomst bergop. Na een overgangsetappe volgt een erg explosieve klimetappe in Andorra, waarna de Vuelta de Franse grens over steekt. Na de rustdag vindt daar in Pau een vlakke chronorit plaats van 36 kilometer. In week twee is het uitkijken naar de dertiende etappe naar Alto de los Machucos, een monster met beestachtige klimpercentages. Met nog eens twee bergetappes is de kans groot dat de winnaar op het einde van week twee bekend is. Al kent ook de derde week nog enkele listige etappes door de Sierra de Guadarrama en naar het Plataforma de Gredos. Op 15 september wordt de winnaar gekroond in Madrid.

Er staan ook elf Belgen aan de start in de Vuelta. Onder hen Thomas De Gendt van Lotto-Soudal, vorig jaar winnaar van de bergtrui. Bij Deceuninck-Quick Step is het uitkijken naar vrijbuiter Philippe Gilbert, die in het verleden al vijf etappes wist te winnen in de Vuelta. Bij Bahrain-Merida gaat Dylan Teuns na zijn ritwinst in de jongste Tour ook in Spanje voor een etappezege.

Je kan de Vuelta vanaf zaterdag live en exclusief volgen op Eurosport. Eurosport 1 maakt deel uit van het basisaanbod van Proximus Pickx. Ontdek hier meer over het sportaanbod van Proximus Pickx met nog meer sport!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top