Deze nieuwe Vlaamse topfilms komen binnenkort in de zalen

2018 was een uitstekend jaar voor de Belgische film, en die trend zet zich ook dit jaar voort. Er gingen al heel wat nieuwe Vlaamse en Waalse films in première tijdens de eerste helft van 2019. En het zit er nog niet op voor dit jaar, want aan het einde van deze zomer en in het najaar verschijnen er met o.a. 'De Patrick' (foto), 'The Best of Dorien B', 'Bastaard', 'Torpedo', 'Cleo' en 'Yummy' nog enkele parels van eigen bodem die je absoluut niet mag missen.
Deze nieuwe Vlaamse topfilms komen binnenkort in de zalen © Kinepolis

Eerder dit jaar kwamen er al enkele opmerkelijke Vlaamse films uit, zoals bijvoorbeeld 'Trio', de eerste film van het gloednieuwe productiehuisje van publiekslievelingen Matteo Simoni, Ruth Beeckmans en Bruno Vanden Broecke, de animatiefilm 'Urbanus: De vuilnisheld', 'Coureur', het regiedebuut van Kenneth Mercken waarin hij zijn eigen belevenissen als jonge belofte verwerkte of de grappige animatiefilm 'The Queen's Corgi', het nieuwste product van Ben Stassen, de Vlaming achter het internationaal bekende animatie-productiehuis nWave Pictures.

Ook aan de andere kant van de taalgrens lieten ze van zich horen, met onder meer 'Le Jeune Ahmed', de nieuwste worp van de broers Dardenne en 'Duelles' waarin een schitterende Veerle Baetens alweer laat zien dat taal voor haar geen barrière is.

Ook in het najaar krijgen we een nieuwe lading Vlaamse films op ons bord, en dat zijn zeker niet van de minste. Naar deze 6 kleppers van eigen bodem kijken wij alvast reikhalzend uit...

De Patrick

De Patrick © Charlie De Keersmaecker/Savage Film

'De Patrick' is het langspeeldebuut van regisseur Tim Mielants, ook bekend van 'Code 37', 'Cordon' en het volledige derde seizoen van de BBC-topreeks 'Peaky Blinders'. Het belooft een mooie, poëtische film te worden - Mielants neemt immers thema's als ambitie (of het gebrek daaraan) op de korrel.

Op de naturistencamping van zijn vader is Patrick de klusjesman. Hij voert getrouw de taken uit die de campinggasten van hem verlangen. De tijd die overblijft spendeert hij aan zijn hobby, het ontwerpen en maken van meubels. Wanneer Patrick op een dag zijn favoriete hamer kwijtraakt, begint hij aan een zoektocht die hem tot in de verste uithoeken van de camping brengt. Als Patricks vader plots sterft, wordt Patricks tocht zowaar een existentiële queeste.

Hoofdrolspeler Kevin Janssens onderging trouwens een ware metamorfose voor deze film. De Patrick is namelijk een personage dat erg ver van de leefwereld van Kevin Janssens ligt. Om toch wat voeling te krijgen met de rol, kwam de acteur maar liefst 17 kilo bij.

Tragikomedie van Tim Mielants, met Kevin Janssens, Jan Bijvoet, Hannah Hoekstra, Katelijne Damen, Josse De Pauw, Peter Gorissen en Tine Van den Wyngaert  

IMDb-score: 7,7/10

De Patrick
komt op 28 augustus in de bioscoop.

The Best of Dorien B

The Best of Dorien B © KFD

Op 11 september komt het speelfilmdebuut van Anke Blondé uit. 'The Best of Dorien B.' vertelt het herkenbare verhaal van een vrouw die alles in twijfel trekt nadat ze door een samenloop van omstandigheden in een soort midlifecrisis terechtkomt. Een gewone huis-tuin- en keukenfilm over de kleine dingen in het leven, die volgens actrice Katelijne Verbeke tegelijkertijd een mokerslag in je gezicht is. De film ging in januari in première op het Internationaal Filmfestival Rotterdam.

De 37-jarige Dorien heeft een goedlopende dierenartspraktijk, twee lieve kinderen en een succesvolle echtgenoot. Van buiten lijkt alles in orde. Toch is er iets mis. "Zwart gat van ongekende grootte", luidt de kop in de krant die ze openslaat. Het zou over haar leven kunnen gaan. Wanneer het precies is gebeurd, weet ze niet, maar ergens onderweg is het misgegaan. Slecht nieuws volgt op nog slechter nieuws in The Best of Dorien B., een afgewogen, warmbloedig en droogkomisch drama - of is het een dramatische komedie? - over de mogelijkheden die ontstaan wanneer dingen misgaan. De huwelijksproblemen van haar ouders, een oude affaire die nog altijd rondspookt en een akelig ziekenhuisbezoek zetten Doriens leven in een ander licht. Met de bedachtzame Dorien creëren filmmaker Anke Blondé en hoofdrolspeler Kim Snauwaert een herkenbare en sympathieke heldin. Ze is niet het type om overhaaste beslissingen te nemen. Maar dat er iets zal veranderen, staat vast.

Tragikomedie van Anke Blondé, met Kim Snauwaert, Dirk van Dijck, Katelijne Verbeke, Jelle De Beule, Peter De Graef en Robrecht Vanden Thoren

IMDb-score: 7,3/10

The Best of Dorien B
komt op 11 september in de bioscoop.

Bastaard

Bastaard © Guillaume Van Laethem / Marmalade Films

'Bastaard' is de allereerste langspeelfilm van regisseur Mathieu Mortelmans, die we kennen als regisseur van enkele afleveringen van succesvolle Vlaamse TV-reeksen zoals 'De Kroongetuigen', 'Vermist', 'De Bunker' en 'Gent-West'. Daarnaast regisseerde hij al enkele kortfilms ('Complices', 'Chambre Double' en 'Les Naufragés') waarmee hij meermaals in de prijzen viel.

De psychologische thriller 'Bastaard' vertelt het verhaal van Daan, een zeventienjarige jongen die na de tragische dood van zijn oudere broer aan het hoofd komt te staan van een verscheurd gezin. De rouw lijkt onoverwinnelijk tot de familie de dakloze tiener Radja ontmoet. Daans moeder ziet een kans om de leegte in te vullen en biedt de onbekende jongen onderdak aan. Wanneer Daan merkt dat de nieuwkomer meer en meer macht krijgt over zijn kwetsbare moeder, bijt hij zich vast in Radja's mysterieuze verleden.

Psychologische thriller van Mathieu Mortelmans, met Bjarne Devolder, Spencer Bogaert, Tine Reymer, Koen De Bouw, Lucas Van den Eynde, Arne De Tremerie, Sandrine André, Lukas Bulteel, César De Sutter, Els Olaerts en Dirk Roofthooft

Bastaard gaat in première als slotfilm van Filmfestival Oostende op vrijdag 13 september. De film komt op 2 oktober in de Belgische zalen.

Torpedo

Torpedo © A Team Productions

Kobe Van Steenberghe en Hendrik Verthé, de jonge producers van 'Patser', maken van gedurfde projecten hun handelsmerk. 'Torpedo' wordt dan ook een avonturenfilm én een duikbootfilm, in de stijl van 'Indiana Jones' en met een Hollywoodiaanse productiekwaliteit. Het verhaal speelt zich af in 1943, in het Vlaamse verzetsmilieu. Een bende rebellen krijgt daar een geheime opdracht: ze moeten met een gekaapte Duitse U-Boot van Congo naar de Verenigde Staten varen. Aan boord van die duikboot: een cargo waarmee de geallieerden de oorlog wel eens zouden kunnen winnen. Koen De Bouw moest trouwens leren duiken voor deze film.

Actiefilm van Sven Huybrechts, met Koen De Bouw, Ella-June Henrard, Gilles De Schryver, Sven De Ridder en Vic De Wachter

Torpedo
komt op 23 oktober in de bioscoop.

Cleo

Cleo © Cinenews

Heel wat regisseurs beginnen hun carrière met een bescheiden budgetfilm, maar dat geldt niet voor Eva Cools. Zo vindt de slotscène plaats tijdens een concert van groots symfonisch orkest onder leiding van Dirk Brossé. Ook de cast is indrukwekkend: Anna Franziska Jäger (de dochter van Anna Teresa De Keersmaeker) speelt een 17-jarig meisje wiens ouders verongelukken in een auto-ongeval dat ze zelf overleeft. Martha Canga Antonio ('Black') speelt haar beste vriendin. Verder behoren Natali Broods en de Franse Yolande Moreau en Lucie Debay tot haar entourage. Ook Brussel zelf speelt volgens Cools een hoofdrol, met onder andere de art deco cafés en het zwembad Victor Boin als belangrijke locaties.

Cleo volgt een 17-jarig meisje dat een traumatisch auto-ongeval overleeft. Haar ouders kwamen daarbij om. Na die fatale nacht begint ze zichzelf te verliezen in Brussel en zoekt ze haar toevlucht tot de oudere, mysterieuze Leos. Haar vader was een gerenommeerd concertpianist en ook zij speelt al van kinds af aan piano. Hoewel ze vaak luistert naar hedendaagse muziek, vervult de piano - en dan vooral het werk van Rachmaninov - een centrale plaats in Cleo's verwerkingsproces.

In 2016 werd Eva Cools bekroond met de Visser-Neerlandiaprijs voor beste script, een prestigieuze scenarioprijs die door Nederlandse en Belgische experten wordt uitgereikt.
 
Drama van Eva Cools, met Anna Franziska Jäger, Roy Aernouts, Martha Canga Antonio, Natali Broods, Yolande Moreau, Ishaq El Akel en Lucie Debay

Cleo
komt op 27 november in de bioscoop.

Yummy

Yummy © Cinevox

Soms mag het ook al eens gewoon om te lachen zijn, vinden de jongens van productiehuis A Team Produtions. Daarom zetten ze hun schouders onder het project 'Yummy', een ongegeneerd kolderieke zombiefilm waarin een jong Vlaams koppel naar een goedkope Oost-Europese plastische chirurgiekliniek reist. Het blijkt een helse trip die ze beter niet hadden ondernomen. Tussen het bloed en de smurrie zijn de gezichten van Maaike Neuville, Bart Hollanders en Clara Cleymans te ontwaren. Ook de setting is een vermelding waard: bijna alle opnames gebeurden in het verlaten ziekenhuis van Maaseik. Dat wordt zonder twijfel een amusant, lichtjes griezelig einde van het jaar.

Horrorkomedie van Lars Damoiseaux, met Maaike Neuville, Bart Hollanders, Tom Audenaert en Clara Cleymans

Yummy
komt op 18 december in de bioscoop.

De meeste Belgische films die eerder dit jaar in de zalen kwamen zijn intussen beschikbaar in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx. Nog meer Belgische films vind je in de Movies & Series-catalogus.

Lees ook:
Welke films moet je deze zomer absoluut zien?
Een vleugje horror om je zomer mee op te leuken? Deze films mag je niet missen
Zomerfilms voor kinderen van 5 tot 95

18 Belgische films om dit jaar naar uit te kijken

Music Maestro

Willy geeft Belgische artiesten duwtje in de rug

Het zijn geen fijne tijden voor artiesten, zeker niet nu alle massa-evenementen gedurende deze zomer zijn afgezegd. Radiozender Willy steunt artiesten al vanaf het begin van de coronacrisis en lanceer

Proximus Pickx Live bij je thuis – Elke avond om 21u: een exclusief concert (25 – 29 mei)

Het bedrijfsleven komt stilaan op gang, en shoppen behoort ook opnieuw tot de mogelijkheden maar het coronavirus maakt het nog altijd onmogelijk om live een concert bij te wonen. Proximus doet daarom

AB Canapé: de Schotse synthpop van Chvrches

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

AB Canapé: sidder en beef dankzij de intense post-metal van Amenra

Nu de lockdownmaatregelen beetje per beetje worden versoepeld, komt het normale leven stelselmatig weer op gang. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepi

AB Canapé: fleurige flamenco met Rodrigo y Gabriela

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

'Topickx of the week' - Dena haalt de innerlijke gothic van stal

In de gloednieuwe Proximus Pickx-reeks 'Topickx of the week' zet comédienne Dena Vahdani elke week haar tanden in de wereld van de showbizz. In de tweede aflevering duikt de Brusselse in haar eigen ve

Klara biedt alternatief voor Koningin Elisabethwedstrijd

De laatste week van mei had normaal gezien de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano moeten plaatsvinden. Omwille van de coronacrisis is de prestigieuze internationale muziekwedstrijd ec

Canvas brengt het mooiste van de Koningin Elisabethwedstrijd

Net als bij zoveel andere culturele evenementen heeft de coronacrisis er voor gezorgd dat de Koningin Elisabethwedstrijd 2020 voor piano dit jaar niet heeft kunnen plaatsvinden. Canvas wil de muziekli

AB Canapé: de kleurrijke Americana van Calexico

Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikk

AB Canapé: de wereldbekende 'onbekenden' van Unknown Mortal Orchestra

Het leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikken. Om de

AB Canapé: Suarez, exotische schat van eigen bodem

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

AB Canapé: de instrumentale duizendpoot Xavier Rudd

Het leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikken. Om de

Sport in de kijker

De ultieme elf van de Rode Duivels: de linkermiddenvelder

In de zesde aflevering in onze zoektocht naar het ultieme elftal van de Rode Duivels laten we je opnieuw kiezen uit een viertal kandidaten voor de felbegeerde positie van linkermiddenvelder.

One day, one goal: Kompany knalt City richting de titel

Vincent Kompany heeft gedurende de afgelopen 11 jaar in Engeland naam en faam gemaakt als één van de beste verdedigers ter wereld. Met Manchester City heeft hij meerdere malen op beslissende momenten

Tour de France: 10 klassementsrenners om naar uit te kijken

De wielerfans hebben opnieuw iets om naar uit te kijken!

Fratsen fnuiken tennistalent Nick Kyrgios

In de nieuwste aflevering van onze rubriek 'Enfants terribles' zoomen we in op Nick Kyrgios. De nog steeds maar 25-jarige tennisser draait al 7 jaar mee op het ATP-circuit, waarin hij vooral met zijn

Lance Armstrong: "Of ik kanker kreeg door dopinggebruik? Ik zeg niet 'neen'"

Zondagavond 24 mei ging de tweedelige ESPN-documentaire "Lance" in première. De documentaire, die in totaal 3 uur en 20 min in beslag neemt, overspant de jeugd, opmars en neergang van de voormalige 7-

On this day: de spectaculaire remontada van Liverpool in de CL-finale

Een van de meest sensationele en beklijvende Champions League-finales sinds het ontstaan van het kampioenenbal was ongetwijfeld die tussen AC Milan en Liverpool in 2005. Een verslag in geuren en kleur

One day, one goal: de sensationele afstandslob van Florenzi

16 september 2015, een half uur na de aftrap van AS Roma’s eerste groepswedstrijd in de Champions League. Rechtsback Alessandro Florenzi loopt langs de rechterflank over de middellijn. Hij kijkt een p

On this day: het inktzwarte afscheid van een Liverpool-boegbeeld

Na een carrière van 17 jaar, met 710 wedstrijdoptredens en 186 goals op de teller, nam heel Liverpool op 24 mei 2015 afscheid van een kind van het huis: Steven Gerrard. Als 'scouser' pur sang, geboren

One day, one goal: Daniel Van Buyten zet Rode Duivels op weg naar WK 2002

Daniel Van Buyten stond tijdens zijn carrière bekend om zijn lange manen en zijn sterke kopspel. Met een van zijn karakteristieke kopballen zette hij in 2001 de Rode Duivels definitief op weg naar het

On this day: de laatste dans van een balvirtuoos in Camp Nou

Na 24 jaar onder dak bij FC Barcelona betrad oude rot Xavi Hernandez op 23 mei 2015 een laatste keer de heilige grasmat van Camp Nou. Het was de allerlaatste thuismatch van de sierlijke balvirtuoos in

Hoe Borussia Mönchengladbach en Bayer Leverkusen Dortmund en Bayern het vuur aan de schenen leggen

Dit weekend staat met Borussia Mönchengladbach - Bayer Leverkusen een kraker bovenaan de Bundesliga op het programma. Beide teams slagen er de voorbije jaren steevast in om Borussia Dortmund en Bayern

Ons wielerjargon: de lead-out, ultieme gids naar de wielerhemel

Als het coronavirus mee wil werken, wacht ons een wielernajaar om duimen en vingers bij af te likken. Om het lange wachten toch enigszins te verzachten, laten we bij Proximus Picxk elke week ons licht

Focus op films, series & tv

De winter is opnieuw op komst op CAZ

Vanavond zendt CAZ de allereerste aflevering van de fantasyserie ‘Game of Thrones’ uit, een mooie kans om opnieuw kennis te maken met de mythische wereld die George R.R. Martin heeft gecreëerd. De ser

Reizen Waes: een opmerkelijke kijk op Japan

Toen Tom Waes in februari naar Japan trok, had hij niet durven vermoeden dat dit zijn laatste buitenlandse reis van dit jaar zou worden. Het nieuwe coronavirus zou er anders over beslissen. Toch laat

Lance Armstrong: "Of ik kanker kreeg door dopinggebruik? Ik zeg niet 'neen'"

Zondagavond 24 mei ging de tweedelige ESPN-documentaire "Lance" in première. De documentaire, die in totaal 3 uur en 20 min in beslag neemt, overspant de jeugd, opmars en neergang van de voormalige 7-

Nieuw in de Op aanvraag-catalogus: ‘Bad Boys for Life’!

Tinseltown was het Vlaamse regisseursduo Adil El Arbi en Billal Fallah al een tijdje aan het opgeilen en met ‘Bad Boys for Live’ is het meteen raak: hun eerste Hollywoodfilm ooit werd een kassasucces

Wie is de stem achter….. Caesar in de reboot van ‘Planet of the Apes’?

In dit format blikken we terug op acteurs en actrices die hun stem hebben gegeven aan iconische personages uit de animatiefilm of speelfilm. Deze keer is het de beurt aan Andy Serkis, de steracteur ac

Brad Pitt: van posterboy tot Hollywoodgod

De prestigieuze New York Times wijdde enkele maanden geleden zelfs een essay aan de schoonheid van acteur Brad Pitt. Om maar te zeggen: Pitt, ondertussen 56, is nog altijd hot in Hollywood. Niet slech

Niet te missen op tv (25 mei - 31 mei): 4 programma’s over seks, drugs en rock-‘n-roll

Het hoeft niet altijd dagelijkse kost te zijn!

Waarom je X-Men en The Avengers nooit samen aan het werk zult zien op een scherm

The X-Men en The Avengers kun je wel in hetzelfde magazine aantreffen, maar zul je nooit samen op een scherm zien. Spider-Man mag enkel met Captain America optrekken mits uitdrukkelijke toestemming va

Het beste geschiedkundig vertier op Netflix

Proximus Pickx grasduint in het rijke Netflixaanbod en schotelt je elke maand het beste voor dat momenteel te zien is op Netflix België. Iedere keer richten we onze blik op een ander genre. Deze maand

Zes must watch films om het weekend mee door te komen!

Een verlengd weekend biedt velen de kans om de zetel in te kruipen om naar een film of serie te kijken. Wij zochten uit welke films je dit weekend echt moet gezien hebben!

"Een man heeft zijn noden": de beste quotes uit 'First Dates'

Het internationale succesprogramma 'First Dates' heeft ondertussen ook Vlaanderen in zijn greep. Opnieuw maakten 8 singles hun opwachting, met geslaagde en iets minder geslaagde hofmakerij tot gevolg.

'Coming of age' bij Proximus Pickx: zo verwarrend kan opgroeien zijn

Opgroeiende tieners en alle twijfels die daarbij komen kijken: 'coming of age'-films zijn een genre op zich. Van drama tot komedie: wij zetten enkele straffe films uit het genre op een rijtje in de op

Nieuws van het esports-front

Verrassingen, teleurstellingen en sensaties: een terugblik op het reguliere seizoen van de Proximus ePro League

Enkele weken geleden volgde je de reguliere competitie van de Proximus ePro League. De competitie werd een adembenemend spektakel met heel wat verrassingen, omwentelingen en zelfs teleurstellingen. Di

VUB start met eerste universitaire opleiding e-sports

De Vrije Universiteit Brussel lanceert in oktober 2020 met "Expert Class in Esports Management" als eerste universiteit in de Lage Landen een postuniversitair programma voor e-sports als specifiek vak

European Leagues Stay2Score: volg de ontknoping live

De Stay2Score European Leagues-toernooi kent zijn ontknoping; de halve finales en de finale zijn live te volgen op zaterdag 23 mei op de zender Proximus Pickx Live en het Twitch-kanaal van Proximus.

Rainbow Six Benelux League: Epsilon in moeilijkheden, Defusekids is gekwalificeerd

Epsilon heeft een slechte week achter de rug. Het team valt van het podium en blijft binnen het bereik van de eerste achtervolgers. Defusekids onderstreept daarentegen zijn leiderschap. Achter DK volg

NumberOne: TheDice, Lamiff en Tenerife Titans nemen de leiding

Het Counter Strike: Global Offensive NumberOne-circuit is nu goed en wel vertrokken. Na de tweede kampioenschapsdag lijken drie teams zich te onderscheiden van de concurrentie. Donderdagavond begon me

Zijn de Belgische spelers op niveau op FIFA 20?

Deze week vergelijken we het niveau van de Belgische spelers op FIFA 20 met de andere spelers op de planeet. Worden onze landgenoten beter of slechter beoordeeld dan andere voetbalsterren? Je leest he

Proximus ePro League Play-offs: speeldag 1

De zes amateurspelers zijn bekend, de 10 profspelers zijn er klaar voor; de eindfase van de competitie kan eindelijk beginnen. Ook de poules zijn verdeeld en die beloven erg spannend te worden.

ESL One: Road to Rio: Belg Nivera verrast, ontgoocheling voor Keoz

De weg naar de Major van Rio wordt lang voor de teams die zich willen kwalificeren. Twee Belgen begonnen hun reis afgelopen weekend, ondanks een gelijkaardig resultaat, met een verschillend gevoel. De

NumberOne is terug: dit zijn de resultaten van de eerste speeldag

De Counter Strike: Global Offensive NumberOne-competitie is opnieuw van start gegaan. De eerste wedstrijden van de Legend Stage werden op dinsdagavond afgewerkt. Het NumberOne-circuit op CSGO, in eers

Rainbow Six Siege: Ubisoft onthult zijn grote metamorfose

Op woensdagavond onthulde Ubisoft zijn grote transformatie die reeds tijdens de laatste Six Invitational werd aangekondigd. Het gloednieuwe competitiesysteem begint met nationale competities. De herzi

Valorant: “ScreaM” behaalt opnieuw een podiumplaats

Ook afgelopen weekend werd er een nieuw groot toernooi gehouden op Valorant. Op het toernooi, georganiseerd door de organisatie Solary, speelden verschillende Belgen zich opnieuw in de kijker. De Belg

Proximus ePro League: de play-offs komen eraan!

Na vijftien competitiespeeldagen tussen de amateurspelers van elke club en na een kampioenschap dat al zijn beloftes wat betreft spanning heeft waargemaakt, maken we nu plaats voor de play-offs!De zes

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.