Cultrollen uit de koker van Quentin Tarantino

Films | Met Once Upon a Time in Hollywood heeft Quentin Tarantino zonder twijfel een van zijn beste films afgeleverd. Met onvergetelijke rollen voor Leonardo DiCaprio als Rick Dalton, de tv-acteur die het probeert te maken in het veranderende Hollywood van 1969 en Brad Pitt als Cliff Booth, zijn vaste stuntdubbel, chauffeur en manusje-van-alles.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De cultregisseur bezorgde zijn acteurs in het verleden wel vaker rollen met vlees aan. Wij kozen enkele memorabele personages uit de pen van Tarantino, al was de keuze soms erg moeilijk!

Once Upon a Time in Hollywood is vanaf 20 december beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx

Steve Buscemi als Mr. Pink - Reservoir Dogs

Veel onvergetelijke personages in de debuutfilm van Quentin Tarantino, waarin beroepscrimineel Joe (Lawrence Tierney) samen met zijn zoon Eddie (Chris Penn) en zes collega's de kraak van zijn leven wil plegen. De mannen hebben strikte instructies gekregen en dragen codenamen: Mr. White, Mr. Blue, Mr. Pink, Mr. Orange, Mr. Brown en Mr. Blonde. De overval loopt evenwel mis en eindigt in een gigantische slachtpartij. Wanneer de heren weer verzamelen blazen, beseffen ze dat een van hen de boel belazerd heeft.

Michael Madsen maakt in Reservoir Dogs indruk als Mr. Blonde, een psychopaat die moordt voor het plezier. Mr. White (Harvey Keitel) is dan weer het moreel kompas van het zootje ongeregeld. Zijn medeleven voor undercoveragent Mr. Orange (Tim Roth) komt hem uiteindelijk wel duur te staan.

Publiekslieveling is zonder twijfel Mr. Pink, een rol die Tarantino niet toevallig oorspronkelijk voor zichzelf had geschreven. Uiteindelijk ging de rol van de meedogenloze, egocentrische overvaller met het onfeilbaar overlevingsinstinct naar Steve Buscemi, met enkele memorabele dialogen als gevolg. Want nee, hij geeft geen fooi aan serveersters…

John Travolta als Vincent Vega - Pulp Fiction

Het meesterwerk van Tarantino vertelt vier verschillende verhalen, die dan ook nog eens in een niet-chronologische volgorde getoond worden. De vier verhalen zijn wel onderling verweven en het personage van Vincent Vega is de enige die in alle verhalen een rol speelt. Vega is een huurmoordenaar die samen met de minstens even gekke Jules Winfield (Samuel L. Jackson) een koffertje moet terughalen voor hun werkgever Marsellus Wallace (Ving Rhames). Het is ook op vraag van zijn baas dat hij met diens vrouw Mia (Uma Thurman) uit eten gaat, met een onvergetelijke dansscène op de tonen van Chuck Berry als resultaat. Minstens even memorabel zijn de overdosisscène en natuurlijk zijn tragische bezoekjes aan het toilet, waarbij er elke keer wel iets fout gaat.

De rol van Vincent Vega zou oorspronkelijk naar Michael Madsen gaan, maar die koos voor een andere film. De keuze voor John Travolta was een gedurfde zet want Travolta was destijds een has-been, bekend uit dansfilms Grease en Saturday Night Fever. Het bleek echter een schot in de roos: de film leverde Travolta een Oscarnominatie en nominatie voor de Golden Globes op en maakte hem in één klap opnieuw hip in Hollywood. Tarantino zelf won de Oscar voor beste scenario.

Pam Grier als Jackie Brown - Jackie Brown

Met Jackie Brown baseerde Quentin Tarantino zich op de thriller Rum Punch van Elmore Leonard. Voor de hoofdrollen koos hij net als in Pulp Fiction voor twee wat vergeten sterren uit de jaren zeventig: Robert Foster en Pam Grier. De titel is zelfs een verwijzing naar Foxy Brown, een film uit 1974 waarin Pam Grier de hoofdrol speelt.

Jackie Brown (Grier) verdient niet veel als vliegtuigstewardess en klust wat bij met geldsmokkel. Op een dag laat wapenhandelaar Ordell Robbie (Samuel L. Jackson) Jackie een fortuin aan geld en cocaïne naar de VS smokkelen. Maar Jackie wordt betrapt en de agenten besluiten haar in te zetten als informant. Als ze Ordell aan de galg praat, moet zij niet naar de gevangenis. Samen met de sympathieke Max Cherry (Foster) bedenkt Jackie een plan om zowel Ordell als de arm der wet te slim af te zijn en er zelf met het geld vandoor te gaan.

Jackie Brown is zonder twijfel Tarantino’s meest menselijke held en meteen ook een bewijs dat sterke vrouwen in zijn films zeker hun plaats hebben. Want naast de love story met Cherry onthouden we toch vooral dat dit een verhaal is van een vrouw die triomfeert wanneer alle mannen haar onderschatten. De rol leverde Pam Grier een nominatie op voor de Golden Globes.

Uma Thurman als The Bride - Kill Bill

Van een 'straffe madam' gesproken! Beatrix Kiddo ofte The Bride is zonder twijfel het meest iconische personage van Quentin Tarantino. Het personage vertolkt door Uma Thurman is misschien wel een van de strafste vrouwelijke actiehelden uit de filmgeschiedenis.

De Deadly Viper Assassination Squad is een team van huurmoordenaars onder leiding van een zekere Bill (David Carradine). Eén lid van het team, alleen bekend onder haar schuilnaam 'De Bruid’ (Uma Thurman), kapt ermee en vlucht naar Texas. Ze leert een man kennen en wordt zwanger, maar op hun trouwdag verschijnen haar vroegere kompanen onverwachts op het feest. Onder aanvoering van de jaloerse en wraakzuchtige Bill vermoorden ze alle aanwezigen. Bill schiet De Bruid persoonlijk een kogel door het hoofd. Wonder boven wonder overleeft ze de aanslag, maar ze ligt vier jaar in een diepe coma. Wanneer ze weer ontwaakt en ontdekt dat ze haar baby is verloren, besluit ze wraak te nemen op O-Ren Ishii (Lucy Liu), Vernita Green (Vivia A. Fox), Budd (Michael Madsen), Elle Driver (Daryl Hannah) en vooral op Bill. Het is het begin van een uiterst gewelddadige missie...

Kill Bill was oorspronkelijk bedoeld als één film, maar met een lengte van meer dan vier uur werd de martial artsfilm uiteindelijk in twee volumes uitgebracht. Het leverde Uma Thurman terecht twee jaar op rij een nominatie op voor de Golden Globes.

Kurt Russell als Stuntman Mike - Death Proof

Death Proof mag dan wel de minst legendarische film van Quentin Tarantino zijn, aan het hoofdpersonage, voormalig stuntman Mike (Kurt Russell), kan dat niet liggen. Mike is een seriemoordenaar en vrouwenhater die een wel erg verderfelijke manier ontwikkeld heeft om zijn slachtoffers om het leven te brengen…

Dj Jungle Julia (Sydney Tamiia Poitier) heeft na het werk zin in wat ontspanning. Ze gaat in op het aanbod van stuntman Mike om een ritje te maken. Maar voor ze goed en wel in zijn opgevoerde auto zitten, loopt het toerental gevaarlijk hoog op. Mike is een adrenalineverslaafde psychopaat die een bijzondere manier heeft om de vrouwen die hij leuk vindt om het leven te brengen. Mike heeft alweer nieuwe vrouwen in het vizier, maar die laten niet met zich sollen. Kim (Tracie Thoms), Zoe (Zoë Bell), Abernathy (Rosario Dawson) en Lee (Mary Elizabeth Winstead) vechten terug in stijl.

In deze hommage aan de slasherfilm is Kurt Russell subliem als een van de meeste gestoorde slechteriken uit het universum van Tarantino, en dat wil in zijn geval wat zeggen! De film was geselecteerd voor de competitie op het filmfestival van Cannes.

Christoph Waltz als Hans Landa - Inglourious Basterds

Inglourious Basterds speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en brengt twee fictieve plots samen.

De 'Basterds', een groep meedogenloze Joods-Amerikaanse soldaten met een wreed gevoel voor humor onder leiding van luitenant Aldo 'the Apache' Raine (Brad Pitt), worden naar Frankrijk gestuurd. Daar moeten ze de nazi's het leven zuur maken, wat ze maar al te graag doen. Intussen plant Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent) haar wraakactie op de Duitse kolonel Hans Landa (Christoph Waltz) die jaren geleden haar hele gezin vermoordde. Wanneer er een filmpremière wordt aangekondigd, grijpen zowel de 'Basterds' als Dreyfus hun kans...

De film was goed voor acht Oscarnominaties, waarvan er één oververdiend werd binnengehaald door Christoph Waltz voor zijn rol van de weerzinwekkende nazi Hans Landa. Het plezier dat het personage schept in zijn job maakt het zo gemakkelijk om hem te haten.

Jamie Foxx als Django Freeman - Django Unchained

Christoph Waltz won opnieuw een Oscar voor zijn rol van premiejager Dr. King Schultz en ook Leonardo DiCaprio is onvergetelijk in Django Unchained als de genadeloze plantage-eigenaar Calvin Candie. Maar de ster van de film is wel degelijk het hoofdpersonage Django, een rol van Jamie Foxx, een voormalige slaaf die tijdens zijn wraaktocht uitgroeit tot een actieheld zoals je die alleen bij Tarantino ziet.

1858. De Duitse premiejager Schultz (Waltz) koopt de zwarte slaaf Django (Foxx) om drie mannen te identificeren. Django werd ooit onmenselijk gefolterd door Big John, Ellis en Roger Brittle. Het trio verkrachtte ook Django's vrouw, Broomhilda (Kerry Washington). Belust op wraak prentte hij hun gezichten in zijn geheugen. Tijdens de zoektocht langs de slavenplantages beginnen de mannen elkaar te waarderen. Schultz brengt Django de kneepjes van het moorden en het onderhandelen bij en besluit hem te helpen om Broomhilda te zoeken. Zij verblijft als seksslavin op de ranch Candyland van de sadistische Calvin Candie.

Django Unchained is de meest succesvolle film van Tarantino met een opbrengst van 425,4 miljoen dollar. Daarnaast was de film ook goed voor vijf Oscarnominaties.

Jennifer Jason Leigh als Daisy Domergue - The Hateful Eight

Voor The Hateful Eight werkte Tarantino samen met een pak oude bekenden zoals Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Tim Roth en Michael Madsen. Het was echter nieuwkomer Jennifer Jason Leigh die met een Oscarnominatie ging lopen voor haar rol van Daisy Domergue.

Enkele jaren na de Amerikaanse Burgeroorlog, ergens in het ondergesneeuwde Wyoming, zijn de premiejager John Ruth (Russell) en de voortvluchtige Daisy Domergue (Leigh) in een koets op weg naar het stadje Red Rock. Onderweg krijgen ze gezelschap van majoor Marquis Warren (Jackson) en Chris Mannix (Walton Goggins), een zuiderling die zich voordoet als de nieuwe sheriff van Red Rock. Tijdens een zware sneeuwstorm vinden de reizigers onderdak in een bar, waar ze op vier onbekende mannen botsen. De spanningen tussen de wantrouwige driftkoppen laaien al snel op.

Domergue is een bendelid en gevaarlijke moordenaar. Om vrij te geraken draait ze haar hand niet om voor bedrog of geweld. Als enige vrouw staat ze zeker haar mannetje tussen de andere 'smeerlappen'. Zit zij opgescheept met hen of is het dan toch omgekeerd?

Leonardo DiCaprio als Rick Dalton - Once Upon a Time in Hollywood

In Once Upon a Time in Hollywood speelt Leonardo DiCaprio acteur Rick Dalton. Die was begin jaren zestig erg populair dankzij de westernserie Bounty Law, maar begint stilaan de beseffen dat zijn gloriejaren voorbij zijn. En dat terwijl zijn gloednieuwe buren Roman Polanski en Sharon Tate (Margot Robbie) wel succesvol blijken. De Hollywoodcarrière van Dalton kwam echter nooit van de grond en tegenwoordig moet hij het stellen met gastrolletjes in tv-series. Zoals in Lancer, waarin hij James Stacy (Timothy Olyphant) en de tienjarige Trudi (Julia Butters) tegenover zich krijgt. Dat hij ook nog eens met een alcoholverslaving kampt, doet zijn carrière helemaal geen goed. Gelukkig is er nog zijn goede vriend en vaste stuntdubbel Cliff Booth, een minstens even onvergetelijke rol van Brad Pitt.

Once Upon a Time in Hollywood is vanaf 20 december beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx. Je kan deze film op twee manieren vinden op je tv-decoder:
Via je startscherm ga je naar 'films'.
Of druk op de 'On demand' of 'Shop' knop van je afstandsbediening en ga naar 'films'.


Bekijk ook:
Win een retro platenspeler en de originele soundtrack van Tarantino's Once Upon a Time in Hollywood
Once Upon a Time in Hollywood: Quentin Tarantino op z’n best

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top