2020? Deze Belgische bands en artiesten hou je best in de gaten!

Hoog tijd om een blik te werpen op de bands en artiesten die hun opwachting maken voor 2020. We beperken ons in de keuze tot België. Talent genoeg van jonge - en iets oudere - muzikale duizendpoten die in 2020 potten zullen breken. Glazen bol-modus aan!

Pink Room: vurig als geeneen!

Pink Room: vurig als geeneen! © Stephen Vercaemer

Hoe lang mogen songs duren? Als het van Pink Room afhangt: niet langer dan 3 minuten. Perfect getimed om welgemikte decibeliaanse kopstoten uit te delen. Wat dit rnr-triumviraat ook doet. Ze stonden afgelopen Gentse Feesten nog in Muziekcentrum Kinky Star en speelden de ziel uit hun lijf - en het zweet uit al hun poriën. Strak, vuil, snedig en 'djoef op je bakkes'. Brachten in 2018 een EP uit - fel gesmaakt plaatje - en knalden in 2019 'Zum Kotzen' de wereld in, hun debuutplaat. Geen braakmuziek, laat dat duidelijk zijn, maar met 'Wasted' schiepen ze de perfecte voorbode om helemaal scheef te gaan. 2020? They'll be around. Oh, zanger Bart C is de broer van Frank Black. Wie dat is? Pixies, anyone? 

Miss Angel: engel of angel?

Miss Angel: engel of angel? © BELGA

Wie zal het zeggen? Samen met Martha da'Ro en Blu Samu behoort Miss Angel tot de nieuwe lichting jonge vrouwen die keet komen schoppen in de urban scene. Pyshed! 2018. Vanuit het niets kwam 'Ghetto Supastah', en meteen kreeg de song navolging. Paar duizend kliks op zeer korte tijd. Ondertussen stond Miss Angel op het Niveau4 XXL-podium van Couleur Café en bracht ze de ep 'Ghetto Mami' uit, een fel gesmaakt plaatje. In HUMO liet ze zich onlangs het volgende ontvallen: "MC Lyte, Missy Elliott, Lil’ Kim, Lisa ‘Left Eye’ Lopes (...) het zijn allemaal wilde dames naar wie ik erg opkijk en die mijn stijl hebben beïnvloed. Ik ben me op een gegeven moment ook oldskool beginnen te kleden, heel baggy. En door te zien wat Blu, Martha bij Soul’Art én Coely deden, begon het ineens te kriebelen om ook te rappen." En nu, goed op weg om groots te worden! 

Children of the Palace: aanstekelijke pop noir

Children of the Palace: aanstekelijke pop noir © COTP

Children of the Palace, kortweg COTP is het geesteskind van Matthias Dedeygere, kasteelheer en epicurist. Mysterieus ook een beetje, en iedereen houdt van een beetje mysterie... We hebben dat nodig! 'Watch Out', zo heet de eerste single uit een op stapel staande plaat. COTP stond al in het voorprogramma van SX in het OLT en liet het publiek achter met een 'wat was dat en we willen meer'-gevoel. Ondertussen, een paar jaar later, staat COTP aan de vooravond van meer. De stijl? Eclectische pop met een zweem dance en wat exotisme.  'We are all Children. Players. Poets. Painters. Dancing to the beat of life. The art of living. Seeking the Self, the Palace within. Where love is forever and stories begin...' Het verhaal mag beginnen. 

Whorses: VinnigVurigLuid!

Whorses: VinnigVurigLuid! © Whorses

Begin 2019 bracht Whorses de song 'Rocky' uit. Dijk van een song, dijk van een clip, die alle studentendopen ter wereld deed verbleken. Waarom? Check het vooral zelf. Kortrijks. Hard. Snedig en met gitaarmuren die alle andere muren slopen (ja, ook die van jou Donald!). Behept met een haardos waar Mozes een puntje aan kan zuigen, vuurt Harry Descamps zijn brigade aan. Op Sonic City 2018 lieten ze een mooie indruk na (namelijk twee bottienen op ons gat, van te stagediven), en toonden ze zich klaar voor wat nog moet komen. Noise rock from Kortrijk, ja. Maar toch ook veel meer dan dat! Have you seen Bob? No. Bob is gaan pintelieren.
Bluebird: jonge blues, oude zielen

Bluebird: jonge blues, oude zielen © Michel Goessens

Ze zeggen wel eens dat 'de blues' enkel gespeeld kan worden door oude knarren met eelt op de ziel. Bluebird bewijst dat dat niet zo nodig waar hoeft te zijn. Spelen het land plat. Echt waar! Bekijk hun concertagenda en denk: "Wow, die gasten spelen overal." Bijna overal, ja. Voor drummer Natan Goessens geldt het wel, want hij beroert sinds een paar maanden ook de vellen bij Neal Black & The Healers, in bluesmiddens nogal een naam. Reist van hot naar her. En terug in het land kruipt-ie achter de drums bij Bluebird. Bluebird brengt doorleefde songs met harmonicasolo’s die refereren naar de tijd dat blues a way of life was, met echo’s van Walter Horton, Sonny Boy Williamson 1 én 2, George Harmonica Smith, James Cotton en Little Walter. Checken! 

Teen Creep: from Ghent, baby

Teen Creep: from Ghent, baby © Teen Creeps

Vier sterren kregen ze voor hun debuut uit 2018, 'Birthmarks', en met dat bulletin in de achterzak begonnen ze aan een veroveringstocht die hen ver in 2020 en beyond zal brengen. Misschien heb je de drummer van Teen Creeps al elders gezien. Zou kunnen, want het is Ramses Vandeneede, frontman van Hypochristmuttfreefuzz. Teen Creeps grossiert in indierock met weerhaakjes, een goeie scheut nineties én een broeierige sfeer. Dat resulteert steevast in heftige liveshows. Waar? Overal een beetje. Nederland ging al voor de bijl. Nu de rest van de wereld nog. Uit de review van hun debuut onthouden we (via Dansende Beren): "Muzikaal klinken deze songs vertrouwd. Teen Creeps is niet de eerste band om de jaren 90 nieuw leven in te blazen én kwade gevoelens te kanaliseren met een overstuurde geluidsmuur. Maar daar zijn wij niet rouwig om." Wij dan ook niet! 

Tundra: Roisin uit Gent

Tundra: Roisin uit Gent © Daniil Lavrovski

Charlotte Caluwaerts. Zingt ook bij Rheinzand en was een van de stemmen bij het - veel te kort leven beschoren - The Happy. Met Tundra is ze weer aan zet. Beetje dance, beetje pop, beetje - veel - erg goed! Muzikale waters en hoe te zwemmen: je hoeft het Caluwaerts niet te leren. Behept met een prachtige stem weet ze zich al jaren in de kijker te zingen. Met Tundra lijkt ze haar vaste vorm te hebben gevonden, en met Reinhard Vanbergen - haar echtgenoot en muzikale back-up - zit ze ook in goed gezelschap. In een recent interview met Knack vertelde ze dit, over haar verwantschap met Roisin Murphy: "Ik had een aanknopingspunt nodig (...) Sterke muziekvrouwen naar wie ik opkijk, zoals Dolly Parton of Debbie Harry, zijn personen uit het verleden. Op een dag had ik het: Róisín Murphy! Ze is nog ouder dan ik, doet helemaal haar eigen ding en doet dat goed. Eenendertig zijn en dansbare pop maken, het kan perfect!"

Masai Jr: hip hop hurray!

Masai Jr: hip hop hurray! © Masai Jr.

Masai Jr. Coole naam, het alter ego van Antwerpenaar Junior Van Gremberge, en ondertussen al 14 jaar lang aan het rhymen. Wie zo lang bezig is - hij heeft zijn 10.000 uur oefenen al ruim overschreden, he masters the skillz - komt op een dag op een plek die fungeert als een springplank: De Nieuwe Lichting, waar zijn track 'Pegasus' de jury wist te overtuigen. Die Lichting is ondertussen twee jaar oud en Masai Jr staat op het punt om zijn kunnen helemaal op de wereld te lossen. Zijn laatste release - op YouTube - was 'D.O.A.' een dijk van een track. Stilte voor de storm, nu. 

Lili Grace: graceful!

Lili Grace: graceful! © Tina Herbots

Staan op het punt hun debuut te lossen. Geen moment te vroeg! Een duo uit Ham. Twee zussen. Zoeken hun heil in de schaduw van het zijn en maken een soundtrack bij het licht dat door de spleten van het leven sijpelt. Bijzonder sfeervol, dit. Industriële beats, cello, synth en twee stemmen. Meer is er niet nodig om een heel nieuw universum te scheppen. We hoorden mensen die een concert zagen achteraf zeggen: "Ah, juist, dit is de aarde, geen andere planeet", waarna ze ietwat verweesd de nacht opzochten. Lili Grace. Spannend, catchy, te volgen! 

Martha Da'ro: de wereld, haar dorp

Martha Da'ro: de wereld, haar dorp © Yaqine Hamzaoui

Martha Da'ro. Geen onbekende. Ze speelde al de hoofdrol in de film 'Black' en staat klaar om de wereld helemaal over te nemen. Zegt ze zelf. Begeesterd en ambitieus. Haar kliek? Salomé “Blu Samu” Dos Santos, Brihang en Dvtch Norris. Martha da Rossa Canga Antonio. Prachtige naam, en ze lijkt wel in de wieg gelegd om het te maken. 'Black' leek een snoepje - een creatieve zoethouder? - want het echte werk, deep down, zit in de muziek. Bracht één ep uit, 'Cheap Wine & Paris' (een titel overgehouden na een casting in Parijs), en wist daarmee heel wat mensen te betoveren. Soul, hiphop en funk met elegantie en breekbaarheid. 'Summer Blues' geeft een mooie blik op wat Da'ro in petto heeft. Uniek, warm, nonchalant en raak! 

Music Maestro

AB Canapé: funk en soul met Charles Bradley

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

AB Canapé: onversneden ruwheid met Arno

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

Proximus Pickx Live bij je thuis - Elke avond om 21u: een exclusief concert! (6 - 12 april)

Nu de meesten van ons thuis zitten omwille van het coronavirus en al de concerten zijn afgelast, doet Proximus een geste. Tot 3 mei serveren we dagelijks om 21 uur een concert op je scherm, te bewonde

AB Canapé: de bezwerende synthpop van Oscar and the Wolf

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

35 jaar na benefietsingle ‘We Are The World’: hoe verging het de liefdadigheidsartiesten?

Op 7 maart 1985 verscheen één van de bekendste benefietsingles ooit: ‘We Are The World’. De opbrengst ging naar de slachtoffers van de hongersnood in Ethiopië. Uitvoerder was de supergroep USA for Afr

AB Canapé: herbeluister de electropop van SOLDOUT

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

AB Canapé: stevige garagepunk met SONS

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

AB Canapé: de rauwe postpunk van Whispering Sons

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

Clip van de week: Wash Off

'We live in strange times', zoals de Engelse schrijver Douglas Adams placht te zeggen. In heel wat landen ligt het sociale leven helemaal plat. Ook wij Belgen worden gevraagd “in ons kot” te blijven.

AB Canapé: de koortsige poprock van Balthazar

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

Proximus Pickx Live bij je thuis - Elke avond om 21u: een exclusief concert!

Nu de meesten van ons thuis zitten omwille van het coronavirus en al de concerten zijn afgelast, zet Proximus vanaf vrijdag 3 april concerten centraal op haar kanaal Picxk Live en op deze website. De

Elf jaar geleden ontdekte de wereld ene Susan Boyle

De Schotse zangeres Susan Boyle blaast vandaag 59 kaarsjes uit. Haar ster rees zo’n elf jaar geleden, door een inmiddels wereldberoemde auditie in Britain's Got Talent. Dit is het verhaal van de vrouw

Sport in de kijker

On This Day: Eddy Planckaert wint Parijs-Roubaix met kleinste verschil ooit

Het is vandaag exact 20 jaar geleden dat misschien wel de spannendste Parijs-Roubaix ooit werd gereden. In een spurt met vijf renners op de piste van Roubaix kroonde op 8 april 1990 Eddy Planckaert zi

Uitgelicht: Rode Duivels in de Champions League

Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties de komende weken uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken

Knikkerracen vult leemte bij sportliefhebbers wereldwijd

Het coronavirus doet het hart van menig sportliefhebber bloeden. Gedaan met de wekelijkse portie voetbal, wielrennen of Formule 1. Maar er loert echter een minder gekend, maar daarom niet minder opwin

One day, one goal: de indirecte strafschop van het Noord-Ierse duo Blanchflower-McIlroy

Het coronavirus heeft momenteel veel voetbalcompetities stilgelegd. We grasduinen daarom in het rijke archief van de voetbalgeschiedenis, op zoek naar een doelpunt dat zoveel jaar later nog steeds uit

On this day: Teddy Riner ziet het levenslicht

John Wayne die zijn enige Oscar in ontvangst mocht nemen, Dag Hammarskljöld die secretaris-generaal van de VN werd en Eddy Merckx die de Amstel Gold Race won. Het is maar een greep uit de gebeurteniss

Uitgelicht: de wereldbeker veldrijden

Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties de komende weken uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken

One day, one goal: Götze vloert Argentinië in de finale

Er bestaan van die goals die een carrière bepalen. En goals die een hele natie doen opveren. In juli 2014 lukte Mario Götze beide. Op het hoogst mogelijke toneel dan nog: de finale van de wereldbeker.

On this day: Moderne Olympische Zomerspelen trekken zich op gang

Vandaag exact 124 jaar geleden trokken de eerste moderne Olympische Zomerspelen zich op gang. Met een openingscermonie op 6 april 1896 werden de Olympische Spelen in Athene plechtig geopend.

Proximus Sports serveert 5 doelpuntenrijke wedstrijden

Wegens het coronavirus zijn vrijwel alle grote sportevenementen wereldwijd uitgesteld of afgelast. In afwachting op betere tijden past Proximus Sports zijn programmering aan en biedt u elke dag de kan

One day, one goal: Roberto Carlos tart de wetten van de fysica

Roberto Carlos is een van de beste vleugelverdedigers uit de geschiedenis. De Braziliaan was tevens gezegend met een fantastische schotkracht en de gave om de bal een onvoorspelbaar traject mee te gev

On this day: Antwerpen uitverkoren als gaststad voor de Olympische Spelen 1920

Dag op dag 101 jaar geleden kreeg België voor het eerst en waarschijnlijk ook voor het laatst groen licht om de Olympische Spelen te organiseren. Gaststad Antwerpen mocht zich in 1920 opmaken voor het

Uitgelicht: vrouwen en jeugd aan de macht

Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties de komende weken uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken

Focus op films, series & tv

Series die de tand des tijds doorstaan: Walker, Texas Ranger

Met de komst van talloze streamingplatformen schieten series vandaag de dag als paddenstoelen uit de grond. Maar slechts enkelen slagen erin langer dan een paar jaar het voorplan te halen. In het verl

5 iconische rollen die bijna door een andere acteur werden gespeeld

Tom Selleck die bijna de rol van Indiana Jones vertolkte, of Ben Affleck die op zijn beurt William Shakespeare had kunnen zijn in de film Shakespeare In Love. Heel wat filmrollen hadden mogelijk een a

Nieuw op Netflix deze week

Heb je je favoriete serie in één dag gebingewatcht? Geen getreur, Netflix voorziet zijn platform elke week van nieuwe films en programma's. Een kleine selectie van de nieuwigheden voor deze week.

Tijd voor de battles in Mijn Keuken Mijn Restaurant

Vanaf dinsdag is het tijd voor de volgende fase in Mijn Keuken Mijn Restaurant: de battles. In tegenstelling tot de eerste tien afleveringen waarbij de duo’s thuis kookten, werden de battles opgenomen

Brainfood in coronatijden: deze docu's moet u gezien hebben

In deze huidige coronatijden lijkt de klok ellendig traag te tikken. Krijg je de uren tussen vier muren niet meer gevuld? Geen paniek, wij serveren jou drie docu's die zulke interessante materie en ve

Vijf series om te ontsnappen naar de mooiste plekjes ter aarde

De lente is in het land en de zon is opnieuw van de partij. Helaas kunnen we er in deze periode van quarantaine niet optimaal van genieten. Wil je alsnog vanuit je kot er even tussenuit? Deze series n

Netflix Party: de geknipte tool voor een virtuele bioscoopervaring onder vrienden

Thuis opgesloten zitten beperkt onvermijdelijk het sociaal contact. Terwijl de “coronapéro’s” een halfslachtig antigif moeten bieden tegen de verveling in het isolement, gooit Netflix een volwaardige

Arnout Hauben ontmoet de laatste getuigen van de bevrijding van Vlaanderen

Precies 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog trekt Arnout Hauben nog één keer 'ten oorlog'. In de driedelige reportagereeks De Bevrijding van Vlaanderen vertelt hij aangrijpende verhalen ov

De Mol: amper 1.000 euro voor groepspot en afvaller redt zijn vel

Aflevering 5 van het VIER-programma De Mol herenigde alle kandidaten met een bezoeker van het thuisfront. Het bezorgde ons ook de spannendste eliminatie tot nu toe, eentje die met een knaller in mineu

Niet te missen op tv (6 - 12 april): 5 spectaculaire films

Robert Downey Jr. blaast 55 kaarsjes uit: een greep uit zijn beste films

De Amerikaanse superster Robert Downey Jr. wordt vandaag 55 jaar. Tijd voor een terugblik op de bewogen carrière van de acteur, die zou uitgroeien tot een van de succesvolste acteurs aller tijden.

Stevige Belgische inslag in Lars von Triers meesterwerk "Nymphomaniac"

In deze tweede aflevering van onze zoektocht naar Belgen in internationale (top)films/series lichten we er "Nymphomaniac" uit. Dat meesterwerk van Lars von Trier had, naast een sterrenkast, met onder

Nieuws van het esports-front

Proximus en de Pro League lanceren de Proximus Pro League e-cup op FIFA 20

De voetbalcompetities liggen tijdelijk stil door de maatregelen die genomen zijn om het Corona-virus in te dijken. De Pro League en haar partners zaten de voorbije week echter niet stil en hebben de k

Abdullah Waiss en Gilles Bernard tekenen contract bij KRC Genk

KRC Genk heeft van zich laten horen binnen de FIFA esports-scene door de komst van twee grote namen aan te kondigen. Abdullah Waiss en Gilles Bernard zullen in de toekomst het Limburgse shirt dragen.

Nycom: “De Proximus ePro League heeft veel deuren voor mij geopend”

In twee edities van de Proximus ePro League hebben enkele namen zichzelf in de schijnwerpers gezet. We gaan de spelers tegemoet die, na een seizoen als amateur, nu een profstatuut hebben! Een speler d

Speeldag 1 van ESL Proximus Cup op CSGO is kolfje naar de hand van Sector One

De eerste speeldag van de ESL Proximus Cup op CSGO vond plaats op 3 april. In dit artikel vind je alle resultaten van de competitie voor spelers uit de Benelux! Sector One bleek van meet af aan zeer s

Stan Van Dessel en Michel Vlap gaan de JPL-strijd virtueel met elkaar aan op FIFA 20

De meeste voetbalwedstrijden zijn wereldwijd uitgesteld vanwege het coronavirus. Professionele spelers kunnen hierdoor niet voetballen. België is geen uitzondering op de regel.

Dimitri Vegas en SMASH Esports organiseren liefdadigheidsevenement tegen corona

De Belgische organisatie SMASH Esports organiseert een liefdadigheidsevenement met een mix van gaming en muziek om donaties in te zamelen die gebruikt zullen worden om het coronavirus te bestrijden. P

ESL Proximus Cup: het CSGO-toernooi toegankelijk voor iedereen

In samenwerking met ESL organiseert Proximus de ESL Proximus Cup, een toernooi op Counter Strike: Global Offensive dat toegankelijk is voor iedereen. In dit artikel vind je alle informatie over deze c

RIV4L College League: eindklassementen krijgen stilaan vorm

Het aftellen is begonnen en de scholen beginnen aan hun laatste wedstrijden. Terwijl sommigen de witte vlag al hebben gehesen, zetten anderen alles op alles om de kwalificatie in de wacht te slepen. W

Belgen AztraL en Bilbo zijn Europees kampioen op Rocket League

Op zondag 29 maart stond Team Dignitas tegenover Renault Vitality in de finale van de Rocket League Championship Series (RLCS). Twee Belgen behoorden tot de line-up van de nieuwe Europese kampioen. De

Gilles Bernard: “Het niveau van de amateurspelers in de Proximus ePro League ligt heel hoog”

Tijdens de Proximus ePro League hebben veel commentatoren hun zegje gedaan. Ook Gilles Bernard, met Stefano Pinna momenteel een van de beste Belgische spelers op FIFA, had heel wat te vertellen. Gille

Sector One wint de Belgian League ongeslagen

30 maart wordt een dag die voor altijd tot de Belgische esportsgeschiedenis zal blijven behoren. Ondanks de lockdown hadden we het geluk om de allereerste finale van de Belgian League, de nationale co

De ploeg en persoonlijke tactiek van Moeskroen-profspeler “Rego”

We hadden eerder al een ontmoeting met RMPVal, die Moeskroen vertegenwoordigde in de reguliere competitie van de Proximus ePro League. Vandaag is het tijd voor Anthony Rocchetti, beter bekend onder he

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.