De beste documentaires op Netflix

Films | Sommige merken gebruiken hun bekendheid voor een doel dat ze belangrijk vinden. Bij outdoorspecialist Patagonia is de planeet hun grootste bezorgdheid.

Door MF

Deel dit nieuws

'Fishpeople': de mensen die de oceaan willen redden

In "Fishpeople" stelt het merk van Yvon Chouinard mensen voor die hun leven wijden aan het redden van de planeet. Het zijn surfers, vissers, fotografen, zwemmers ... De documentaire richt zich op deze mensen en hun relatie met de oceaan.

'Icarus': opletten voor doping!

Bryan Fogel, regisseur van deze documentaire en fan van wielrennen, richt zijn pijlen op het antidopingsysteem. De bewonderaar van Lance Armstrong vindt dat het antidopingsysteem dat destijds werd gebruikt opzettelijk tekortschoot. Om zijn hypothese te staven, gebruikte Bryan Fogel zelfs zelf doping bij amateurkoersen. De regisseur zet daarna zijn onderzoek verder en neemt contact op met dokter Grigory Rodchenkov die een van de belangrijkste antidopingagentschappen in Rusland leidt. Bryan Fogel kreeg voor 'Icarus' - een reis naar een van de grootste schandalen in de geschiedenis van de wielerkoers - de Oscar voor beste documentaire.



'Jim & Andy: The Great Beyond': tussen fictie en realiteit

De documentaire 'Jim & Andy: The Great Beyond' staat stil bij het acteerwerk van Jim Carrey in 'Man on the Moon'. Deze biopic uit 1999, geregisseerd door Milos Forman, vertelt het leven van Andy Kaufman (een rol waardoor Jim Carrey elk gevoel voor realiteit of fictie verloor). Chris Smith, de regisseur van deze documentaire, brengt een interessante kijk op het acteursvak en de grens tussen fictie en realiteit. Bij het draaien van 'Man on the Moon' verloor Jim Carrey het contact met de werkelijkheid en was hij ervan overtuigd Andy Kaufman te zijn. Dat leidde tot een moeilijke sfeer op de set waarbij zowel de acteurs als de regisseur zich ergerden aan het gedrag van de hoofdrolspeler.

'Cowspiracy': je zal nooit meer op dezelfde manier naar je steak kijken

Deze documentaire van Leonardo DiCaprio schenkt aandacht aan de impact van de voedingsindustrie op ons milieu. En dan vooral de impact van de vleesproductie. 'Cowspiracy' focust op de vleesindustrie, industriële kwekerijen en de impact ervan op onze planeet. Hoe werken die industriële kweekfabrieken precies? Het antwoord zal je mogelijk een slaatje in plaats van een steak doen kiezen!

'Risk', achter de schermen bij Wikileaks

Na 'Citizenfour', een documentaire over Edward Snowden, besloot regisseur Laura Poitrass het universum van Julian Assange te verkennen. In 'Risk' toont ze ons hoe het er achter de schermen bij Wikileaks aan toegaat en verkent ze de persoonlijkheid van de oprichter. Een documentaire die niet in de smaak viel bij Julian Assange, die de film probeerde te censureren. Assange vindt dat de nieuwe montage van de regisseur niet strookt met de werkelijkheid en dat die het project fout voorstelt. In 'Risk' stelt de regisseur een moeilijke vraag: heeft de verspreiding van bepaalde documenten over Hillary Clinton ertoe geleid dat Donald Trump de presidentsverkiezingen heeft gewonnen?

'13th': welke toepassing van het 13de amendement?

Ben jij vertrouwd met het 13de amendement van de Amerikaanse grondwet? Dit amendement schafte de slavernij en onvrijwillige arbeid in de Verenigde Staten af, behalve als straf voor mensen die een bewezen misdaad hebben gepleegd. Het is net die uitzondering die regisseur Ava DuVernay in haar documentaire '13th' onder de loep neemt. De regisseur staat vooral stil bij het massale aantal Afro-Amerikaanse gevangenen in de Verenigde Staten.

'The Keepers': wie heeft Catherine Cesnik vermoord?

In 1969 werd in Baltimore (Verenigde Staten) zuster Catherine Cesnik vermoord. Deze non gaf les in een meisjesschool. Tot op heden is de misdaad nooit opgelost. 'The Keepers' brengt het verhaal van het onderzoek van twee ex-leerlingen van de non. In deze docuserie van zeven episodes suggereert regissseur Ryan White dat de dood van Cathy Cesnik mogelijk kan worden gelinkt aan de ontdekking van meerdere gevallen van seksueel misbruik door Joseph Maskell, een priester van de school, en dat die zou genoten hebben van de bescherming van religieuze instanties met het doel het schandaal de kop in te drukken. Een intrigerende affaire ...

'Minimalism': beter leven met minder

Zou jij afstand kunnen doen van het overtollige en enkel met het minimum kunnen leven? Joshua en Ryan wel. De twee oprichters van de site 'The Minimalists' verwerpen het Amerikaanse ideaal en tonen aan dat materialisme niet gelukkig maakt. Regisseur Matt D'Avela ging hen opzoeken. 'Minimalism' vertelt hun manier van leven op een bewust eenvoudige manier. De twee vrienden vertellen hoe ze op een dag beslisten afstand te doen van alles wat ze overtollig vonden in hun leven. Marie Kondo maal 10, zeg maar! Je zal je leven na het zien van deze documentaire niet meer op dezelfde manier bekijken ...

'The Disappearance of Madeleine McCann': theorieën over de verdwijning van Maddie

Wat is er gebeurd met de kleine Madeleine McCann toen ze met haar ouders op vakantie in Portugal was? Deze documentaire van Chris Smith verkent de verschillende theorieën over het verdwijnen van het kleine Engelse meisje van 3 jaar oud. De ouders McCann hebben de docu trouwens afgekeurd. Een goede reden om hem te bekijken?



Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus Pickx!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top