De beste documentaires van 2019

Films | Deze documentaires mag je niet missen!

Door MF

Deel dit nieuws

Fyre: The Greatest Party That Never Happened

'Fyre: The Greatest Party That Never Happened' vertelt hoe dat fiasco is kunnen gebeuren. Het luxefestival in de Bahama's organiseerde groots opgezette marketing- en communicatiecampagnes en partnerships met grote sterren tot aan de startdatum, maar het festival heeft nooit plaatsgevonden. Deze Netflix-documentaire interviewde ook Andy King, de medewerker van de man achter het Fyre-festival, Billy McFarland.

At the Heart of Gold: Inside the USA Gymnastics Scandal

'At the Heart of Gold: Inside the USA Gymnastics Scandal' vertelt het verhaal van het pedofilieschandaal binnen het Amerikaanse nationale team vrouwengymnastiek. De regisseur, Erin Lee Carr, koos het standpunt van de moedige vrouwen die uit de schaduw zijn getreden om Larry Nassar aan te klagen. Larry was de arts van het Amerikaanse nationale team gymnastiek van 1996 tot 2014. Hij was ook osteopaat, kinesist en ... pedofiel.

The Great Hack

Opgelet: na deze documentaire zal je een heel ander beeld van Facebook hebben. Deze documentaire van Jehane Noujaim en Karim Amer ('The Square') gaat over het schandaal rond Cambridge Analytica. Je weet wel, dat bedrijf dat al je persoonlijke Facebook-gegevens verzamelt. Die werden daarna door politici in hun campagnes gebruikt. 'The Great Hack' legt uit hoe dat precies in zijn werk ging door twee mensen te volgen: David Carroll, een professor van de Parsons-universiteit die Cambridge Analytica heeft aangeklaagd, en Britanny Kaiser, een voormalige medewerkster van het bedrijf. De docu gaat over meer dan enkel het schandaal en onthult de details van een zaak die snel werd verdoezeld door de verontschuldigingen van Facebook.



Untouchable

Nog een schandaal van de voorbije jaren: de Harvey Weinstein-affaire. Na één getuigenis ging de bal aan het rollen en vertelden tal van vrouwen over hun ervaringen met deze filmproducent. Jarenlang was Harvey Weinstein onaantastbaar in Hollywood. Daarna deden heel wat vrouwen hun boekje open over Harvey. 'Untouchable' vertelt hoe de producent vrouwen misbruikte en daar altijd mee wegkwam. Producent Simon Chinn ('Searching for Sugar Man') besliste het Weinstein-monster aan te pakken door het standpunt van de vrouwen te kiezen en door te praten met ex-collega's van Weinstein.

Surviving R. Kelly

Ook 'Surviving R. Kelly' is een seksschandaal en komt terug op de geruchten over verkrachtingen door de muzikant. Geruchten die jarenlang bleven opduiken. R. Kelly is nooit echt beschuldigd geweest. Zelfs in volle #MeToo-periode kwam de rapper er altijd mee weg. Tot in 2019, toen hij werd opgepakt en beschuldigd van 10 gevallen van seksueel misbruik. Daarbij waren zelfs zaken met meisjes van 13 tot 16 jaar. Bij het maken van de documentaire ging Dream Hampton, de regisseur, met deze vrouwelijke slachtoffers praten, maar ook met families die jarenlang deze nachtmerrie moesten beleven.

Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes

Vooraleer je Zac Efron perfect in de huid van Ted Bundy ziet kruipen in 'Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile', bekijk je best eerst de documentaire van dezelfde regisseur. Regisseur Joe Berlinger maakte zijn werk over Ted Bundy af met de miniserie 'Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes'. In deze docu ontdekken we wat er schuilt achter de glimlach en het charisma van de seriemoordenaar. Toen Ted Bundy in de gevangenis wachtte op de doodstraf, ging de journalist Stephen Michaud met hem praten. Op die geluidsopnames heeft Joe Berlinger zich gebaseerd om het verhaal te brengen van de moorden, het proces en de uiteindelijke bekentenissen, een paar dagen vooraleer Ted Bundy werd gedood. Angstaanjagend en fascinerend!

Penguins

Wat is er leuker dan je na de horror van de misdaden van een seriemoordenaar te midden van deze schattige en grappige diertjes te bevinden? Disneynature brengt een nieuwe documentaire over pinguïns uit. 'Penguins', het werk van Alastair Fothergill ('Earth') en Jeff Wilson, gaat over Adéliepinguïns. De documentaire neemt ons mee naar Antarctica voor een prachtig verhaal.

Salvatore Ferragamo: The Shoemaker of Dreams

'Salvatore Ferragamo: The Shoemaker of Dreams' dompelt ons onder in het universum van deze Italiaanse modester. Deze modedocumentaire over één van de bekendste schoenmakers ter wereld werd gemaakt door de getalenteerde regisseur Luca Guadagnino ('Call Me By Your Name'). De film brengt het verhaal over het leven van Salvatore Ferragamo: hoe hij zijn schoenenimperium heeft uitgebouwd, zijn ambacht, en de erfenis die hij de modewereld achterliet.

Amazing Grace

In deze musicaldocumentaire van Sydney Pollack en Alan Elliot leren we Aretha Franklin beter kennen. 'Amazing Grace' werd in de jaren 70 gefilmd door Sydney Pollack en jaren later door Alan Elliott uitgebracht. Hoe dat komt? Aretha Franklin wilde niet dat de beelden werden getoond. Na het overlijden van de Queen of Soul sloot Alan Elliott een akkoord met haar erfgenamen om de film af te maken. De documentaire focust op het hoogtepunt van de carrière van Aretha Franklin en brengt nooit eerder getoonde beelden.

Hail Satan?

Waarschuwing: dit is een hallucinerende documentaire. Ken jij de rituelen en riten van de satanisten? 'Hail Satan?' laat ons kennismaken met de volgers van The Satanic Temple en hun strijd om hun vereniging als religie te laten erkennen. Samen met regisseur Penny Lane ontdekken we dat deze Satan-aanhangers strijden voor meer sociale rechtvaardigheid en dat ze naast het beoefenen van satanische rituelen ook activisten zijn.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top