Tien om te zien op de US Open: de next generation bij de vrouwen

Sport | De US Open staat voor de deur. Terwijl bij de mannen andermaal wordt gekeken naar het trio Nadal-Federer-Djokovic, is het bij de vrouwen de vraag wie er ditmaal verrast. Er staat in ieder geval veel vrouwelijk talent klaar om de tennishemel te bestormen. We schotelen je 10 namen voor.

Door MF

Deel dit nieuws

Ashleigh Barty

Even leek het erop dat er wat regelmaat zou komen bij de vrouwen. Ashleigh Barty won ietwat verrassend Roland Garros, en dan moest haar favoriete ondergrond gras nog komen. Ze won prompt het toernooi in Birmingham en begon als een van de topfavorietes aan Wimbledon, maar sneuvelde al in de 1/8ste finales. De voorbereiding op de US Open verliep ook niet rimpelloos. In Toronto werd ze al meteen uitgeschakeld en zo verloor ze haar nummer 1-positie. Kan ze zich herpakken in New York? Ze heeft er wel goede herinneringen aan, want vorig jaar won ze er het dubbel met Coco Vandeweghe. 

Naomi Osaka

"Ik ben opgelucht dat ik niet meer nummer één van de wereld ben." Het waren opvallende woorden van de 21-jarige Japanse. Na winst op de US Open en de Australian Open leek ze klaar om de nieuwe leading lady te worden, maar de druk werd haar naar eigen zeggen te veel. In Parijs en Londen stelde ze teleur, leeft ze op in de Verenigde Staten?

Markéta Vondroušová

Nog meer dan Barty was Vondroušová dé verrassing op het Parijse gravel. De 20-jarige Tsjechische - die al op 17-jarige leeftijd haar voorlopig enige WTA-toernooi won - maakte in 2019 een stormachtige ontwikkeling door. In april kwam ze voor het eerst de top 50 binnen, en dankzij haar finalestek op Roland Garros stootte ze later door naar de top 20. Bevestigt zij in New York?

Aryna Sabalenka

De Wit-Russische zegevierde in 2017 - op 19-jarige leeftijd - een eerste keer op het WTA-circuit door het toernooi van Bombay op haar palmares te zetten. Sabalenka werkte gestaag aan haar opmars met nog drie WTA-toernooizeges en vijf ITF-titels. Het levert haar voorlopig een negende stek op de wereldranking op. Op een sterk grandslamresultaat is het wel nog wachten, een vierde ronde op de US Open vorig jaar is haar beste resultaat tot dusver.

Belinda Bencic

Het nummer 12 op de WTA-ranking maakte al op haar 15de haar opwachting op het professionele circuit. Het toptalent maakte een stormachtige ontwikkeling door. In 2013 won Bencic zowel Roland Garros als Wimbledon bij de junioren, in 2014 bereikte op 17-jarige leeftijd de kwartfinales op de US Open. Nadien sloegen blessures haar terug, maar de Zwitserse knokte zich opnieuw naar de top. In januari vorig jaar veroverde ze samen met Federer de Hopman Cup, dit jaar deden de twee dat kunstje netjes over.

Amanda Anisimova

De amper 17-jarige Amerikaanse verbaasde de tenniswereld door op Roland Garros prompt de halve finale te bereiken. Onderweg kegelde ze onder meer ex-winnares Halep uit het toernooi. Eerder haalde ze op de Australian Open de achtste finales en pakte ze in Bogota haar eerste WTA-winst. Kan ze in New York een vervolg breien aan haar topseizoen?

Bianca Andreescu

27ste staat de Canadese momenteel op de WTA-ranking, maar wie had dat voor dit jaar durven te voorspellen? Ze begon het seizoen als nummer 150 van de wereld, maar haalde dan de finale in Auckland en won Newport Beach en Indian Wells. Op dat laatste toernooi slaagde ze er als eerste speelster in om de eindzege te pakken vanuit de kwalificaties. Oh ja, ze is nog maar 19 jaar.

Sofia Kenin

Als thuisspeelster kreeg Kenin in 2015 een wildcard voor de US Open. Het werd een vroege exit, maar in 2017 en 2018 kon ze voor eigen publiek de derde ronde bereiken. De nu 20-jarige Kenin zette in 2019 een stap vooruit. In Auckland won ze samen met de Canadese Eugenie Bouchard het dubbelspel, een week later won ze in Hobart haar eerste enkelspeltoernooi. In juni pakte ze ook de zege in Mallorca, door Bencic in de finale te kloppen.

Cori Gauff

Een tennissprookje zonder weerga. Voor Wimbledon kreeg de amper 15-jarige Cori Gauff last minute een wild card voor de kwalificaties. Ze overleefde die en kreeg een galamatch tegen Venus Williams... die ze won. Het sprookje eindigde pas in de vierde ronde tegen de latere winnares Simona Halep. Amerika kijkt reikhalzend uit naar wat Gauff kan in eigen land.

Elise Mertens

Een beetje patriottisme mag wel. Met Elise Mertens, nog steeds maar 23 jaar, beschikken we in België over een subtopper in het vrouwentennis. De Limburgse maakte indruk op de Australian Open in 2018 door pas in de halve finale te sneuvelen. Na enkele wissels in haar coachingteam volgde een wisselvallige periode, maar ondertussen werkt ze weer samen met vriend Robbe Ceyssens. Ze won onder meer in Qatar en op Wimbledon verraste ze met een vierde ronde, in New York wil ze beter doen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top