Bjorg Lambrecht: een groot wielertalent is niet meer

Sport | De wielerwereld is in rouw door het tragische overlijden van de 22-jarige Bjorg Lambrecht. De renner van Lotto-Soudal kwam maandag zwaar ten val in de Ronde van Polen en smakte met zijn borstkas tegen een betonnen duiker. Lambrecht werd nog gereanimeerd maar overleed later op de operatietafel.

Lambrecht werd gezien als een van de grootste talenten van het Belgische wielrennen. Overzicht van een veel te korte carrière.

Wereldtop bij de beloften

Al van in de jeugdcategorieën maakte Bjorg Lambrecht indruk met zijn klimmerstalent. Met zijn 1m65 en 56 kilogram was hij gemaakt om hellingen te bedwingen. Dat blijkt ook uit zijn resultaten: nationaal juniorenkampioen in 2015 in Libramont, zilver op het EK wielrennen in 2016.

In zijn laatste jaar bij de beloften won hij Luik-Bastenaken-Luik en eindigde hij tweede in de Ronde van de Toekomst én de Ronde van de Savoie. Twee keer achter zijn Colombiaanse leeftijdsgenoot Egan Bernal, de winnaar van de jongste Tour de France. Het leverde hem dat jaar de trofee op van Beste Belofte op het Gala van de Flandrien én Jongere van het Jaar op de uitreiking van de Kristallen Fiets.

Zijn eerste jaar bij de profs

In zijn eerste jaar bij de profs pakte hij meteen al een ritoverwinning in de Tour des Fjords, waar hij bergop sneller was dan Michele Albasini en Edvald Boasson Hagen. Later dat jaar maakte hij zijn debuut in een grote ronde in de Vuelta. Daar eindigde hij vierde in de zware bergrit met aankomst op La Camperona. In de kleinere rondes behaalde hij een 18de plaats in het eindklassement van de Ronde van het Baskenland en 20ste plaats in de Ronde van Zwitserland.

Net geen wereldkampioen

Tijdens het WK in Innsbruck deed Lambrecht nog eens mee met de beloften. Met maar één doel: de regenboogtrui. Maar hoewel onze landgenoot de koers domineerde bergop, liet hij zich in de slotronde verrassend door een aanval bergaf van de Zwitser Marc Hirschi. Lambrecht pakte het zilver, Hirschi werd afgelopen weekend nog derde in de Clasica San Sebastian.

Een sterk voorjaar

De grote doorbraak van Bjorg Lambrecht kwam er dit voorjaar in de klimklassiekers. In de Brabantse Pijl leek het nog een verrassing toen hij vijfde eindigde achter het viertal Mathieu Van der Poel, Julian Alaphilippe, Michael Matthews en Tim Wellens. Maar die prestatie werd alleen maar bevestigd met een zesde plaats in de Amstel Gold Race en vierde plaats in de Waalse Pijl. Op de Muur van Hoei bleven alleen Alaphilippe, Jakob Fuglsang en Diego Ulissi hem voor.

Witte trui in de Dauphiné

Ook in het rondewerk bevestigde hij. In het Criterium du Dauphiné liet hij in de koninginnenrit mooie dingen zien met een tiende plaats, vóór klimgeiten als Nairo Quintana en Richie Porte. Het leverde hem de twaalfde plaats op in het eindklassement en de witte trui voor beste jongere. In de categorie tot 26 jaar deed er niemand beter dan hem in deze WorldTour-wedstrijd.

In deze Ronde van Polen startte Lambrecht dan ook als een van de outsiders, ook al was hij er in de eerste plaats om zich klaar te stomen voor de Vuelta, waar hij mikte op een ritzege. Jammer genoeg heeft het niet mogen zijn…