Ariana Grande, voorbij het drama

Muziek | Op 30 augustus brengt Ariana Grande haar Sweetener World Tour naar het Sportpaleis. Het is haar langverwachte terugkeer naar België na het uitverkochte, geannuleerde concert van mei 2017.

Sinds de aanslag tijdens haar concert in Manchester kwam Ariana Grande sterker terug dan ooit en bracht ze maar liefst twee succesalbums uit. Ontdek hier alles wat je moet weten over het populairste popsterretje van het moment!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tienersterretje dankzij Nickelodeon

Ariana Grande was amper vijftien toen ze haar debuut maakte op Broadway. Een jaar later werd ze gecast voor de Nickelodeon-serie Victorious. Voor haar rol als de domme en naïeve Cat moest ze haar haar rood laten verven. De serie met Victoria Justice in de hoofdrol werd meteen een succes en won twee keer de Kids’ Choice Award voor favoriete televisieserie. Toen de serie na drie seizoenen werd stopgezet, kwam er met Sam & Cat nog een spin-off. Daarin was Grande te zien samen met Jennette McCurdy als Sam, een personage uit die andere Nickelodeonserie iCarly.

Ondertussen was Ariana Grande ook al volop aan het werken aan haar muziekcarrière: ze zong enkele liedjes in voor de soundtrack van Victorious en zette covers van onder andere Whitney Houston en Mariah Carey op YouTube. Dat leverde haar al gauw een platencontract op. Haar acteercarrière zette ze op pauze, al verscheen ze in 2015 wel nog een paar afleveringen in Scream Queens.

Debuutalbum Yours Truly

Eind 2011 bracht ze haar eerste single uit Put Your Hearts Up, een bubblegumpopnummer dat goed scoorde bij de fans van Nickelodeon. Voor haar debuutalbum Yours Truly ging ze echter een andere richting uit, in de stijl van de R&B-muziek uit de jaren negentig. Door de muziekstijl, haar hoog stemgeluid (sopraan) en haar stembereik van maar liefst vier octaven, werd het album al gauw vergeleken met het werk van Whitney Houston en Mariah Carey, niet toevallig twee van haar idolen.

Met de leadsingle van het album, The Way, een duet met rapper Mac Miller, scoorde Grande in Amerika meteen een toptienhit. Ook de volgende singles Baby I en Right There, een duet met rapper Big Sean, deden het er niet onaardig. Het leverde haar een plaats op in het voorprogramma van de tournee van Justin Bieber. Op de American Music Awards won ze de award voor New Artist of the Year. In België bleef de muziek van Ariana Grande echter nog onder de radar.

Wereldwijde doorbraak met My Everything

Met opvolger My Everything uit 2014 volgde dan toch de wereldwijde doorbraak. Voor haar tweede album werkte ze samen met producers als Max Martin, David Guetta en Zedd, waardoor het meer in de lijn van electropop kwam te liggen. Eerste single Problem met Iggy Azalea werd haar eerste hit bij ons. Het nummer leverde haar meteen ook vier nominaties op bij de MTV Video Music Awards, waarvan ze één won in de categorie Beste Popvideo.

De hits volgden elkaar daarna in sneltempo op: Bang Bang met Jessie J & Nicki Minaj, Break Free met Zedd, Love Me Harder met The Weeknd en One Last Time waren stuk voor stuk niet van de radio te slaan. In Amerika werd ze pas de tweede vrouwelijke artiest (na Adele) in de geschiedenis die met drie nummers tegelijkertijd in de toptien van de hitlijst stond. Tussendoor scoorde ze met Santa Tell Me ook nog een kersthit. Haar album bereikte bij ons vlot de eerste plaats en leverde haar een nominatie op voor beste popalbum op de Grammy Awards.

Om haar album te promoten trok Ariana op tournee met The Honeymoon Tour, die haar in juni 2015 een eerste keer naar het Sportpaleis bracht.

De koningin van de imitaties

Terwijl Ariana Grande aan haar nieuw album werkte, was ze een graag geziene gast in tal van talkshows. Zo liet ze zich opmerken in The Tonight Show met Jimmy Fallon in de rubriek Wheel of Musical Impressions, waar ze geweldige imitaties bracht van Britney Spears, Christina Aguilera en Celine Dion.

Het noopte de makers van de komische show Saturday Night Live ertoe haar uit te nodigen voor een fel gesmaakte sketch, waarin ze naast Britney en Celine ook nog imitaties neerzette van Shakira, Rihanna en Whitney Houston. Haar passage werd door een poll van Entertainment Weekly bekroond als beste gastoptreden van het seizoen.

De bevestiging met Dangerous Woman

In 2016 volgde met Dangerous Woman haar derde album waarvan de titeltrack de eerste single werd. Net als zijn opvolgers Into You en Side to Side met Nicki Minaj bereikte het nummer de gouden status in Vlaanderen. Het album bezorgde haar een nieuwe nominatie voor de Grammy Awards en vijf nominaties voor de MTV Video Music Awards, die echter werden weggekaapt door Beyonce.

Ariana werkte verder mee aan de soundtrack van de animatiefilm Sing, waarvoor ze samen met Stevie Wonder het nummer Faith uitbracht. Voor de live-actionversie van Beauty and the Beast zong ze de titeltrack opnieuw in samen met John Legend, waarmee ze in de voetsporen trad van ene Celine Dion.

Sing is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx

Drama in Manchester

Ter promotie van haar album trok Ariana Grande in februari 2017 op tournee met de Dangerous Woman Tour. Die bracht haar op 22 mei naar de Manchester Arena, waar terrorist Salman Abedi na afloop van het concert bij een zelfmoordaanslag 22 mensen om het leven bracht. 120 mensen raakten gewond. Onder de slachtoffers heel wat jongeren en ouders die op hun kinderen stonden te wachten. Het jongste slachtoffer was een meisje van amper 8 jaar.

Na het drama besliste Ariana Grande haar tournee stop te zetten, maar op 4 juni organiseerde ze wel een benefietconcert ten voordele van de slachtoffers van de aanslag in Manchester. Op het logo van het concert: de ondertussen iconische konijnenoren waarmee Ariana te zien is op de hoes van Dangerous Woman. Naast Ariana Grande zelf traden er op One Love Manchester ook artiesten op als Katy Perry, Justin Bieber, Miley Cyrus, The Black Eyed Peas, Coldplay, Robbie Williams en Liam Gallagher.

Sterker dan ooit met Sweetener

In het voorjaar van 2018 liet Ariana Grande opnieuw van zich horen met de single No Tears Left to Cry, een eerbetoon aan One Love Manchester. De single werd haar grootste hit tot dan toe in Vlaanderen: het bereikte de vijfde plaats en de platinastatus. Voor de videoclip won ze haar tweede MTV Video Music Award, op vier nominaties.

In de zomer volgde het album Sweetener, wat verwijst naar het verlichten van het leven, net als zoetstof. Voor het album werkte ze naast haar vaste partner-in-crime Max Martin ook samen met Pharell Williams als producer. Het album, met daarop ook singles God is a Woman en Breathin, leverde haar haar eerste Grammy Award op voor beste popalbum. Met haar Carpool Karaoke sessie bij James Corden stal ze nog wat meer harten.

De populairste popster van het moment

Aan inspiratie duidelijk geen gebrek want in november 2018 bracht Ariana Grande met Thank U, Next alweer nieuw materiaal uit. Het nummer over haar exen werd haar eerste nummer één in de Verenigde Staten. De videoclip brak het record van meest bekeken video op YouTube binnen de 24 uur na de release. Op Spotify bereikte het dan weer als snelste nummer ooit 100 miljoen streams, in elf dagen welgeteld. Het leverde haar eind 2018 de titel op van Billboard Woman of the Year.

Begin 2019 verscheen opvolger 7 Rings, die in Vlaanderen goed was voor platina en de vierde plaats in de Ultratop. Met single nummer drie, Break Up with your Girlfriend, I’m Bored zorgde ze er in de VS zelfs voor dat ze de volledige top drie bezette, als eerste artiest sinds The Beatles. In februari volgde dan haar vijfde studioalbum Thank U, Next, nog geen zes maanden na het vorige.

Met 161 miljoen volgers op Instagram is ze ondertussen ook de populairste vrouw op het sociale medium. En in april werd ze de jongste headliner ooit op het festival Coachella… Het hoeft dan ook niet te verbazen dat haar concert in het Sportpaleis hopeloos uitverkocht is!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top