True crime: nagelbijtende reeksen om je zomervakantie mee te vullen

Series | True crime kent de laatste jaren een enorme stijging in populariteit. Waarom kijken mensen zo graag naar (onopgeloste) moordzaken? Het mysterie errond? Het grote whodunnit-gehalte? Of om in het brein van een moordenaar te kunnen kijken? Wij weten het niet, maar pluis gerust zelf deze tien series en documentaires over waargebeurde zaken uit en vorm je eigen mening!

Door MF

Deel dit nieuws

The Assassination of Gianni Versace

Mode-ontwerper Versace werd doodgeschoten voor zijn huis in Miami. En zo begint deze serie ook. Het verhaal wordt in deze reeks omgedraaid. We beginnen met een moord en zien geleidelijk aan waar de moordenaar vandaan kwam om op het punt te komen om een beroemde man als Versace koudbloedig om te brengen. Het verhaal was lang niet bekend bij velen, maar wordt nu volledig uit de doeken gedaan op Netflix. 

Ted Bundy

Charmant, knap, welbespraakt… Zo wordt seriemoordenaar Ted Bundy wel vaker omschreven. Maar omdat hij er niet uitziet als een moordenaar, maakt hem dat net extra gevaarlijk. Toch blijft hij tijdens telefoongesprekken of op ‘tapes’ volhouden dat hij onschuldig is. Op Netflix ontdek je nu zijn eigen verhaal én de nieuwe film over de psychopaat met Zac Efron in de hoofdrol. 

Making a Murderer

Een van de meest populaire true crime-series van de voorbije jaren: 'Making a Murderer'. Of het waargebeurde verhaal van Steven Avery, een Amerikaanse man met een ondergemiddeld IQ die beschuldigd wordt van twee moorden. In de documentaire met beelden uit de rechtzaal, telefoongesprekken met Avery zelf en interviews met zijn familie zien we hoe de autoriteiten hem erin willen luizen. Of hoe Avery zijn onschuld probeert te bewijzen. Aan jou om te beslissen na het zien van deze Netflix-serie. 

The Keepers

In 1969 werd zuster Cathy Cesnik vermoord in de Amerikaanse stad Baltimore. De zevendelige reeks focust niet zozeer op de dader of het slachtoffer, maar eerder op de corruptie in het stadje waardoor de moord tot op de dag van vandaag nog steeds onopgelost blijft. Tijdens het onderzoek werden blijkbaar bepaalde autoriteiten en priesters beschermd. De oud-leerlingen van zuster Cathy gaan in de serie op zoek naar de waarheid. Te bekijken op Netflix. 

The Jinx

Multimiljonair Robert Durst werd in verband gebracht met drie moorden, maar werd nooit veroordeeld. Hij praatte ook met niemand over de gebeurtenissen. Tot nu. Volgens sommigen is hij een slimme man die goed kan liegen over zijn gruwelijke daden, voor anderen is hij een onschuldig man. In de reeks van HBO neemt hij plaats voor de camera en vertelt hij een deel van de waarheid. Want, zo zegt hij: “Niemand vertelt toch ooit volledig de waarheid?” Maar wacht zeker tot het einde, want daar komt pas écht vanalles aan het licht. 

The Disappearance of Madeleine McCann

Iedereen kent het verhaal wel van het meisje dat in 2007 verdween in Portugal. Terwijl de ouders op het terras aan het eten waren, verdween de 3-jarige Madeleine uit hun vakantiehuisje. Nog steeds is er geen spoor, en zelfs de ouders werden al meerdere malen grondig ondervraagd. Maar in de serie op Netflix worden nog veel meer details en verhalen verteld. 

The People VS O.J. Simpson: American Crime Story

Deze reeks was een van de eerste true crime-series waar Netflix echt mee uitpakte en scoorde. Simpson is een bekende Afro-Amerikaanse footballspeler die in de jaren ’90 beschuldigd werd van de moord op zijn ex-vrouw Nicole en haar vriend Ron. Ondanks het DNA-bewijs besloot de jury dat O.J. niet schuldig was, met als argument dat de detectives het op hem gemunt hadden omdat hij zwart is. Bekijk de documentaire en bepaal zelf wie schuldig is en wie niet. 

Casting JonBenet

JonBenet Ramsey was een 6-jarig meisje dat net als zoveel meisjes droomde van een podiumplaats in een schoonheidswedstrijd. Maar haar droom kwam nooit uit, omdat ze werd vermoord. Nog steeds is de dader niet gekend of gevat. In de Netflixdocumentaire spelen acteurs de betrokken partijen en geven hun mening of inzichten in de onopgeloste moord.  

Evil Genius

Bloedstollend. We hebben geen andere woorden voor deze reeks over de waargebeurde bankoveral in 2003. Een pizzakoerier loopt een bank binnen met een bom rond zijn nek. Om de bom te ontmantelen, hebben de criminelen een ware schattentocht georganiseerd. Maar wie heeft hem gedwongen om de daad te plegen? En hoe kwamen de daders op dit complexe idee? Deze serie op Netflix is een tikkende tijdbom, zo spannend is ‘ie. Zeker de moeite om te kijken. 

When They See Us

Het waargebeurde verhaal van de ‘Central Park Five’ werd opnieuw verfilmd door Netflix. Vijf zwarte tieners worden verdacht van verkrachting van een vrouw in het New Yorkse Central Park. In de documentairereeks wordt duidelijk dat het zogezegde bewijsmateriaal niet genoeg of zelfs inconsistent is en dat de minderjarige jongens onder druk werden gezet om valse verklaringen af te leggen. Na heel wat kritiek en een bekentenis van een andere gevangene, werden de jongens, die tot wel 14 jaar lang onschuldig achter slot en grendel zaten, eindelijk vrijgelaten. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top