Jennifer Lopez als actrice: top of flop?

Films | Ze lijkt de laatste twintig jaar geen haar veranderd, maar toch mocht Jennifer Lopez op 24 juli 50 kaarsjes uitblazen. J.Lo scoorde monsterhits als zangeres en was met haar turbulent liefdesleven niet uit de boekjes te slaan, maar ook als actrice kan ze ondertussen een aardig cv voorleggen.

Dat niet al haar films tot het collectief geheugen behoren, is een understatement: wij zetten de tops en flops op een rijtje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Selena

Nog voor Jennifer Lopez haar debuutalbum uitbracht, was ze al aan het werk als actrice. Haar doorbraak kwam er dankzij de film Selena (1997), een biopic over de gelijknamige Mexicaans-Amerikaanse zangeres die vermoord werd op amper 23-jarige leeftijd.

De film werd overzee een groot succes én leverde Lopez zelfs een nominatie op voor de Golden Globes als beste actrice in een musical of komedie.

Anaconda

Nog in 1997 was Jennifer Lopez naast Jon Voight en Ice Cube te zien in Anaconda, een film over een groep documentairemakers in het Amazonegebied die meegesleept worden in de jacht op een reuzenanaconda. De film werd een groot succes aan de box office, wat resulteerde in maar liefst vier sequels.

De reacties van de critici waren gemengd: Anaconda kreeg zes Razzienominaties achter zijn naam, maar was ook goed voor twee nominaties op de Saturn Awards, voor beste sciencefiction en horrorfilms. Eén van de die laatste nominaties ging naar Jennifer Lopez in de categorie beste actrice!

Out of Sight

In 1998 was ze te zien in Out of Sight van Steven Soderbergh, zonder twijfel een van de beste films waarin Jennifer Lopez te zien is. Al heeft dat misschien vooral te maken met de prima prestatie van haar tegenspeler George Clooney.

Out of Sight vertelt het verhaal van een sympathieke maar doortrapte bankovervaller, die een boon heeft voor de agente die hem moet opsporen. De film was goed voor twee Oscarnominaties. Jennifer Lopez kreeg voor haar rol twee nominaties op de MTV Movie Awards.

The Cell

Aan het begin van de eeuwwisseling piekte de carrière van Jennifer Lopez als zangeres en actrice. In 2000 was ze te zien in de psychologische thriller The Cell met Vince Vaughn en Vincent D’Onofrio. De film van de Indiase filmmaker Tarsem Singh werd gezien als visueel imponerend, maar het verhaal over het binnendringen van het brein van een seriemoordenaar, kon niet iedereen overtuigen.

The Cell was goed voor een Oscarnominatie voor beste make-up, vier nominaties voor de Saturn Awards - onder andere voor Jennifer Lopez als beste actrice - en drie nominaties voor de MTV Movie Awards.

The Wedding Planner

In 2001 volgde de romantische komedie The Wedding Planner met Matthew McConaughey. Jennifer Lopez was pas de derde keuze voor de rol, nadat Jennifer Love Hewitt en Sarah Michelle Gellar weigerden wegens een te drukke agenda.

De film over een wedding planner die verliefd wordt op een van haar klanten, deed het niet onaardig aan de kassa, maar werd neergesabeld door de critici. Het leverde Lopez haar eerste - weinig benijdenswaardige - nominatie op als slechtste actrice op de Razzie Awards, een gedeelde nominatie meteen samen met haar rol in Angel Eyes. Het jonge volkje kon de film wel smaken: op de Kids Choice Awards won J.Lo de Blimp Award voor favoriete vrouwelijke filmster.

Maid in Manhattan

Nog meer kritiek kreeg Jennifer Lopez te slikken in 2002 voor haar rollen in het drama Enough en de romantische komedie Maid in Manhattan met Ralph Fiennes, die nochtans uitgroeide tot een succes aan de box-office én een tv-klassieker werd. De film vertelt het erg voorspelbare verhaal van een hotelmeid en een politicus die voor elkaar vallen.

Jennifer Lopez werd voor haar rol opnieuw genomineerd voor de Raspberry Awards, maar werd ook genomineerd op de Teen Choice Awards als favoriete actrice. Smaken kunnen verschillen.

Gigli

Het dieptepunt uit haar carrière moet wel Gigli (2003) zijn, de romantische komedie waarin ze samen te zien was met Ben Affleck, met wie ze toen een relatie had. Al kan de overexposure rondom hun verloving de reputatie van de film ook geschaad hebben.

De film, die 54 miljoen dollar had gekost, werd na drie weken al uit roulatie gehaald. Wie de film ondertussen gezien had, kon de slechte kritieken van de pers alleen maar beamen. Gigli was dan ook goed voor zes Razzies: slechtste film, slechtste acteur, slechtste actrice, slechtste regisseur, slechtste script en slechtste koppel. In 2005 kreeg de film ook nog eens de 'prijs' voor slechtste komedie in het 25-jarig bestaan van de Razzies.

Monster-in-Law

In 2005 knoopte Jennifer Lopez opnieuw aan met het succes dankzij Monster-in-Law. Met dank aan de comeback van Jane Fonda op het witte doek na 25 jaar. J.Lo speelt Charlie, die eindelijk haar droomprins te pakken heeft, maar wiens schoonmoeder zich ontpopt als een ware nachtmerrie.

Het leverde haar drie nominaties op voor de Teen Choice Awards, maar ook een nieuwe nominatie voor de Razzies.

Bordertown

Na al die romantische komedies gooide Lopez het over een ander boeg in Bordertown (2006), een film die losjes gebaseerd is op de moorden in de Mexicaanse grensstreek Ciudad Juárez. J.Lo speelt een journaliste die naar het gebied trekt om de moorden te onderzoeken.

De film, met ook Martin Sheen en Antonio Banderas op de affiche, werd getoond op het filmfestival van Cannes én Berlijn. In Berlijn viel Lopez in de prijzen bij Amnesty International als producer voor het onder de aandacht brengen van het probleem. Ondanks de aandacht voor de film, verscheen hij in de Verenigde Staten meteen op dvd.

What to Expect When You’re Expecting

Na enkele magere jaren volgde in 2012 een nieuw commercieel succes voor J.Lo als deel van de sterrencast van de komedie What to Expect When You’re Expecting, naast onder andere Cameron Diaz, Elizabeth Banks, Anna Kendrick en Dennis Quaid. De film volgt het wel en wee van vijf koppels die een kind verwachten.

Voor de critici bleef de film onder de verwachtingen en zowel Jennifer Lopez als Brooklyn Decker kregen een nominatie op de Razzies als slechtste actrice in een bijrol. Het publiek was wel mee: de komedie was goed voor twee nominaties op de People’s Choice Awards en zes op de Teen Choice Awards, waaronder één voor J.Lo.

The Boy Next Door

In 2015 produceerde ze zelf de erotische thriller The Boy Next Door over een lerares die een one-night-stand heeft met haar nieuwe buurjongen, die later een psychopaat blijkt te zijn. Ondanks de alweer negatieve recensies werd het een van haar meest succesvolle thrillers.

Haar rol leverde Lopez een MTV Movie Award op en een nominatie op de People’s Choice Awards. De filmpers bedacht haar evenwel met een nieuwe nominatie voor de Razzies, haar zevende al.

Wordt verwacht: Hustlers

De laatste jaren lijkt Jennifer Lopez haar acteercarrière nieuw leven te hebben ingeblazen. Vanaf 2016 was ze te zien in de misdaadserie Shades of Blue van NBC, die uiteindelijk drie seizoenen zou lopen. Vorig jaar maakte ze haar comeback op het witte doek in Second Act, nog maar eens een komedie.

Later dit jaar zal ze te zien zijn in Hustlers, die zich nu al aankondigt als de meest sexy film van het jaar. Hustlers draait rond een aantal vrouwelijk strippers die een plan uitdokteren om een grote som geld te stelen van hun rijke cliënten op Wall Street en is gebaseerd op waargebeurde feiten. Met naast Jennifer Lopez rollen voor Cardi B, Julia Stiles, Constance Wu, Keke Palmer en Lizzo.

Daarnaast zal J.Lo de hoofdrol spelen van maffiabaas in het waargebeurde The Godmother, naar het verhaal van de Colombiaanse maffiabazin Griselda Blanco, een van de hoofdrolspelers van de drugsoorlogen in Miami. Volgens The Hollywood Reporter is de kans ook reëel dat Lopez met deze film haar regisseerdebuut zal maken.

Second Act is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx

Bekijk ook:
Zangeressen die het probeerden als actrice: niet altijd even geslaagd

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top