8 confronterende documentaires over de klimaatopwarming

Films | Hollywoodberoemdheden die zich als milieubewust in de markt zetten, krijgen vaak kritiek te slikken. Julia Roberts gaat er bijvoorbeeld prat op dat ze zich voortbeweegt met een hybride-auto, maar de actrice krijgt niet zelden de commentaar dat ze best een toontje lager zingt. Ze maakt namelijk ook regelmatig gebruik van een privéjet die voor een verplaatsing van pakweg L.A. naar Chicago 8000 liter kerosine verbruikt, terwijl ze voor een lijnvlucht zou kunnen kiezen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eén van de groenste jongens in Hollywood is zonder enige twijfel Leonardo DiCaprio. Het is hem menens met zijn ecologisch verantwoorde levensstijl, en hij produceerde drie jaar geleden Before The Flood, een documentaire die werd geregisseerd door Fisher Stevens. ‘Before The Flood’ legt de klemtoon op realistische oplossingen om de klimaatopwarming zo veel mogelijk te counteren en het milieu en bedreigde diersoorten te beschermen. Het resultaat is te bekijken op Netflix.

Wij hebben nog enkele andere ongemeen interessante global warming-documentaires op een rijtje gezet.

Chasing Ice

Nergens is de opwarming van de aardkloot beter voelbaar dan in het poolgebied. Voor Chasing Ice trokken regisseur Jeff Orlowski en natuurfotograaf James Balog naar Groenland, waar ze het smeltproces van een gletsjer in beeld brachten. 

Te bekijken op Netflix


Chasing Coral

Aanvankelijk wilde Orlowski geen vervolg maken op Chasing Ice, maar uiteindelijk deed-ie dat toch. De klimaatopwarming en de toenemende verzuring van het zeewater helpen ook de koraalriffen langzaam maar zeker naar de verdoemenis. In Chasing Coral brengen duikers, wetenschappers en fotografen de wondere maar bedreigde wereld van de riffen in beeld. De documentaire verscheen rond de tijd dat Donald Trump besliste om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. ‘Als ik te lang zou stilstaan bij alle weerstand die dit onderwerp blijft oproepen, zou ik me continu kwaad maken. En daar schiet je weinig mee op. Dus richt ik me liever op de positieve ontwikkelingen die er ook zijn’, vertelde Orlowski in een interview met de Nederlandse omroep vpro.

Te bekijken op Netflix


Years Of Living Dangerously

James Cameron en Arnold Schwarzenegger, uitvoerend producenten van deze documentaire uit 2014, strikten bekende namen om experts en gewone mensen te interviewen die getroffen werden door het broeikaseffect. Jack Black deed onderzoek naar de stijgende zeespiegel bij Miami, Gisele Bündchen liet haar licht schijnen over illegale ontbossing en Sigourney Weaver legde zich toe op de Chinese engergiebranche. Zelfs toenmalig Amerikaans president Barack Obama werkte mee aan de productie, die goed was voor een Emmy Award in de categorie ‘Outstanding documentary of nonfiction series’ (Voortreffelijke documentaire, categorie non-fictie).


An Inconvenient Sequel: Truth to Power

Twee jaar geleden verscheen dit vervolg op An Inconvenient Truth. Voormalig Amerikaans vice-President Al Gore reisde de wereld rond om invloed uit te oefenen op het internationale klimaatbeleid. Die strijd kende een hoogtepunt tijdens de klimaattop van Parijs. Gore is van mening dat men volop moet inzetten op innovatie.
 
 
 

Klimaatchaos in het Zuiden

Tien jaar geleden blikte Geert De Belder een documentaire in over de slachtoffers van de klimaatverandering in de ontwikkelingslanden, die met een tekort aan drinkbaar water, stortregens en lange periodes van droogte kampen. Landbouwers, veetelers en vissers in Burkina Faso, Togo, Ecuador en Bangladesh werden in beeld gebracht.
 
 

Climate Change: The Facts

Sir David Attenborough is een autoriteit wanneer het over het milieu gaat. In Climate Change: The Facts maakt de bioloog-televisiemaker zonder omwegen duidelijk hoe de mens de planeet naar de vaantjes helpt, en wat daar de gevolgen van zijn. Nadat de BBC de documentaire voor het eerst uitzond, bleven heel wat kijkers verweesd achter: de beelden van hele wouden die zonder verpinken worden gekapt voor palmolie en een orang-oetan die een tik krijgt van een graafmachine waarna het tuig zijn habitat verwoest, hakten er blijkbaar flink in. Terecht, volgens Attenborough: ‘Straks is er helemaal niets meer om te filmen’, vertelde hij in de marge van de uitzending.




Cowspiracy

Anno 2014 schrokken de inwoners van het anders zo rustige Duitse dorpje Rasdorf zich een hoedje toen het dak van een koeienstal de lucht in vloog. Later bleek dat de runderen die ontploffing zelf hadden veroorzaakt door extreme flatulentie. Het vrijgekomen methaangas leidde in combinatie met statische elektriciteit van een toestel tot de explosie. De intensieve veehouderij die de mens van vlees en zuivel moet voorzien, is dan ook erg schadelijk voor het milieu. In Cowspiracy legt men de vinger op de wonde: voor het produceren van 1 kilogram vlees is bijvoorbeeld 15 000 water nodig.

Te bekijken op Netflix

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top