Tijd voor film: nu in de bioscoop (24 juli)

Films | Zin in een avondje uit? Dan is een film meepikken altijd een uitstekend idee. Ontdek hier wat voor fraais je deze week kan gaan bekijken in 's lands filmzalen, en welke de meest bezochte bioscoopfilms van het moment zijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Er verschijnt weer heel wat lekkers in de Belgische zalen deze week: er is o.a. Mel Gibsons passieproject 'The Professor and the Madman' over het ontstaan van de Oxford English Dictionary, de horrorthriller 'Crawl', Fatih Akins weerzinwekkend portret van seriemoordenaar Fritz Honka 'Der Goldene Handschuh', het uiterst amusante 'Tel Aviv on Fire' van de Palestijnse regisseur Sameh Zoabi, de prachtige bekroonde Chinese familiekroniek 'So Long, My Son' en 'Les plus belles années d'une vie', alweer een pareltje van de gerenommeerde Franse regisseur Claude Lelouch. Rep je dus naar de dichtstbijzijnde bioscoop om jouw favoriete film mee te pikken.

De meeste films die nu in de bioscoop te zien zijn, verschijnen ongeveer vier maanden later in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

The Professor and the Madman

Een woordenboek schrijven is misschien wel per definitie gekkenwerk. In Mel Gibsons passieproject schakelt taalkundige James Murray de hulp in van een psychiatrisch patiënt bij het samenstellen van het Oxford English Dictionary.

Professor James Murray spreekt vloeiend twintig talen en is bovendien autodidact. Een genie dus. Niemand dus die beter geplaatst is om de geboorte van de Oxford English Dictionary te coördineren? Murray verhuist met zijn gezin naar Oxford, bouwt een schuurtje in de tuin om zijn creativiteit te stimuleren en slaat samen met zijn assistenten aan het schrijven. Naar eigen schattingen zal het hem zo'n vijf tot zeven jaar kosten. Toch duurt het niet lang voor de linguïsten achter liggen op schema en een beroep doen op de bevolking: wie wil, kan bijdragen aan het woordenboek door woorden en de eerste keer dat ze gebruikt worden op te sturen. Een voormalige legerdokter, William Minor, stuurt zo'n 10.000 woorden, waardoor Murray hem als partner bij het project wil betrekken. Er is slechts één klein probleempje: Minor is veroordeeld voor moord en verblijft in een psychiatrische instelling.

Boekenliefhebbers hadden het misschien al gespot: de scenes die plaats vinden in Oxford University werden gefilmd in een van de mooiste bibliotheken ter wereld, de impressionante universiteitsbibliotheek van het Trinity College in Dublin. En dat John Boorman mee aan het scenario schreef, is bovendien nog een extra troef in deze Iers-Belgische coproductie.

Biografisch drama van Farhad Safinia, met Mel Gibson, Sean Penn, Natalie Dormer, Ioan Gruffudd, Jennifer Ehle, Steve Coogan en Jeremy Irvine

IMDb-score: 7,3/10


Win tickets voor deze prachtige film!

Crawl

Als een enorme orkaan door Florida raast, negeert Haley de evacuatie-orders en gaat ze haar vermiste vader zoeken. Ze treft hem zwaargewond aan in de kruipruimte van haar ouderlijk huis. Door het snel stijgende overstromingswater komen ze vast te zitten, terwijl de tijd dringt om aan deze alsmaar heviger wordende storm te ontsnappen. Dan komen ze erachter dat dat niet de grootste bedreiging is waar ze mee te maken hebben wanneer ze ontdekken dat levensgevaarlijke alligators hun overgestroomde kelder zijn binnengedrongen.

Horrorthriller van Alexandre Aja, met Kaya Scodelario, Barry Pepper en Ross Anderson

IMDb-score: 6,8/10

So Long, My Son

In deze prachtige bekroonde familiekroniek volgen we 2 aan elkaar gehechte gezinnen vanaf de jaren ’80, doorheen 30 jaar revolutionaire hervormingen in China. Na een tragisch ongeluk waarbij ze een kind verliezen, scheiden hun wegen zich en blijkt dat net als China, een land in ontwikkeling, ook families, vriendschappen, liefde en het lot aan verandering onderhevig kunnen zijn. Hoewel de beide gezinnen al die jaren steeds verder uit elkaar zijn gegroeid, is hun zoektocht naar de waarheid en hun drang naar verwerking altijd hetzelfde gebleven. Soms kan het een leven lang duren voordat men klaar is om vaarwel te zeggen.

Deze film werd op het Filmfestival Berlijn 2019 bekroond met de Zilveren Beer voor Beste Acteur en Beste Actrice.

Drama van Wang Xiaoshuai, met Wang Jingchun, Yong Mei, Ai Liya, Qi Xi, Wang Yuan, Du Jiang en Cheng Li

IMDb-score: 7,5/10

Tel Aviv on Fire

De razend populaire soapserie 'el Aviv on Fire' heeft zowel Palestina als Israël volledig in zijn grip. Dagelijks worden aan beide kanten van de grens plotpunten uitgebreid besproken en geanalyseerd. Salam werkt bij de Palestijnse soap als taaladviseur en productieassistent, maar wanneer een van zijn suggesties een plaats krijgt in het script, waant hij zich scenarist. Dat is dan ook wat hij vertelt aan de Israëlische commandant Assi wanneer die aan het checkpoint om zijn beroep vraagt. Assi ziet zijn kans om zijn vrouw, die een grote fan is van de show, te imponeren en chanteert Salam om zo zijn nieuwe, iets meer pro-Israëlische plotwendingen in het scenario te krijgen.

Romantische komedie van Sameh Zoabi, met Kais Nashif, Lubna Azabal en Yaniv Biton

IMDb-score: 7,1/10

Der Goldene Handschuh (Golden Glove)

Heinz Strunks boek 'Der Goldene Handschuh' over het leven van seriemoordenaar Fritz Honka werd een breakout-hit in 2016 en sleepte enkele literatuurprijzen in de wacht. Regisseur Fatih Akin nam de filmadaptatie voor zijn rekening.

Der Goldene Handschuh is een oord van vertier in het red light district van jaren 70 Hamburg. Het vertier in kwestie bestaat echter hoofdzakelijk uit drinken tot je van je barkruk kletst. Of, in het geval van Fritz Honka, vodka-fruitsapjes achteroverslaan om daarna op afgepeigerde prostituees te jagen. Fatih Akins weerzinwekkend portret van een seriemoordenaar is fascinerend, morbide en zeker niet voor gevoelige kijkers.

Politiedrama van Fatih Akin, met Adam Bousdoukos, Jonas Dassler, Margarete Tiesel en Marc Hosemann

IMDb-score: 6,7/10

Les plus belles années d'une vie

Ze kenden elkaar al lang. Een man en een vrouw, wier liefdesverhaal een mythe is geworden en een revolutie heeft teweeggebracht in de manier waarop je liefde bekijkt. Vandaag raakt een voormalige coureur een beetje verdwaald op de paden van zijn geheugen. Om hem te helpen zal zijn zoon degene vinden die zijn vader niet wist te behouden, maar die hij niet kan vergeten. Anne zal Jean-Louis opnieuw zien.

Drama van Van Claude Lelouch, met Jean-Louis Trintignant, Anouk Aimée, Monica Bellucci en Souad Amidou

IMDb-score: 7,0/10

Top-5 meest bezochte films in de bioscoop deze week

1. The Lion King: 'Live action'-remake van de Disneyklassieker dooor John Favreau, met de stemmen van Donald Glover, Seth Rogen, Beyoncé en Keegan-Michael Key (O.V.)
2. Toy Story 4: Animatiefilm van Josh Cooley, met de stemmen van Keanu Reeves, Christina Hendricks, Tom Hanks, Tim Allen en Joan Cusack (O.V.) / Gilles Van Bouwel, Tatyana Beloy, Ben Segers, Pieter Embrechts, Hubert Damen, Andrea Croonenberghs, Warre Borgmans, Jeroen Van Dyck, Vic De Wachter en Alejandra Theus (Vlaamse versie)
3. Spider-Man: Far From Home: Actiefilm van Jon Watts, met onder meer Tom Holland, Jon Favreau, Angourie Rice, Zendaya, Samuel L. Jackson en Jake Gyllenhaal
4. The Hustle: Komedie van Chris Addison, met Anne Hathaway, Rebel Wilson en Alex Sharp
5. Huisdierengeheimen 2: Animatiefilm van Chris Renaud en Jonathan del Val, met de stemmen van Patton Oswalt, Kevin Hart, Harrison Ford, Eric Stonestreet en Tiffany Haddish (O.V.) / Sven De Leijer (Max), Erhan Demirci (Sneeuwbal), Eline De Munck (Gidget), Walter Baele (Bompie), Hilde De Baerdemaeker (Daisy), Sean Dhondt (Buddy), Tiany Kiriloff (Prinses), Sebastien Dewaele (Duke), Bart Cannaerts (Mel), Isabelle Van Hecke (Chloe), Warre Borgmans (Tiberius), Joris Hessels (Norman) & Hubert Damen (Rooster) (Vlaamse versie)

Lees ook:
Welke films moet je deze zomer absoluut zien?
Een vleugje horror om je zomer mee op te leuken? Deze films mag je niet missen
Zomerfilms voor kinderen van 5 tot 95
De pareltjes van Pixar

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top