‘Orange is the new black’: toffe weetjes in de aanloop naar seizoen 7

Series | Nog één, en dan zit het erop. Het zevende en laatste seizoen van Orange is the New Black is vanaf 26 juli te zien op Netflix. Tot dan, enkele toffe weetjes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zes seizoenen lang volgden we het leven van Piper en de andere dames in Litchfield Penitentiary in uiteenlopende situaties: moeilijke verhoudingen met bewakers, romantische relaties, zwangerschappen, verslavingen en politiegeweld. Het vijfde seizoen focuste op rellen in de gevangenis na de moord op Poussey, en in het zesde seizoen werden de dames overgebracht naar een nieuwe locatie met zwaardere bewaking…

En nu? Wat mogen we verwachten na dat explosieve zesde seizoen van de serie? Zien we Piper eigenlijk nog wel terug?

Vanaf 26 juli kom je het te weten op Netflix! Bekijk hier alvast de trailer:



Na zeven seizoenen afscheid nemen van de dames in Litchfield Penitentiary … Het zal vreemd zijn voor de fans! In aanloop naar het laatste seizoen, een paar leuke weetjes over de serie, haar actrices en haar makers.

Jenji Kohan

Jenji Kohan heet ze, de excentrieke bedenkster, scenariste en producente van Orange is the New Black. Naast OITNB heeft Kohan nog andere populaire series op haar naam staan: zo zat ze aan de schrijftafel voor Weeds en GLOW.
 
Mede dankzij het wereldwijde succes van Orange is the New Black is Jenji Kohan een van de meest gerespecteerde scenaristen en producenten in Hollywood. In 2014 hoorde ze volgens Time Magazine bij de honderd meest invloedrijke personen ter wereld.
 
Nochtans was het volgens de excentrieke Amerikaanse – een gescheiden moeder van drie kinderen – nooit haar ambitie om beroemd te worden.

De echte Piper

Scenariste Jenji Kohan vond de inspiratie voor Orange is the New Black in een autobiografisch boek van Piper Kerman: My Year in a Women’s Prison. Deze jonge vrouw was gelukkig getrouwd en had een boeiende job als tv-producer toen ze dertien maanden in de gevangenis belandde door een fout uit haar verleden. Ze vertelde haar verhaal in een boek, dat uitkwam in 2010.

Kohan las het boek en zag er meteen een verhaal in voor een serie. Netflix financierde het project, Piper Kerman werd consultant en zag haar verhaal tot leven komen op het scherm. Met ‘haar’ personage, Piper Chapman, vertolkt door actrice Taylor Schilling.

Katie Holmes was bijna Piper

Aanvankelijk hadden de makers van OITNB Katie Holmes in gedachten voor de rol van Piper Chapman.
 
Jenji Kohan vertelde in een gesprek met E! Online dat ze een grote fan van Katie is, en haar ontmoet heeft in verband met de rol van Piper Chapman:
 
"Ik ben een grote fan van Katie en heb haar ontmoet, ja. Katie had andere dingen gepland. En ook, in het begin wist niemand wat dit was.”

De rol van Piper ging uiteindelijk naar Taylor Schilling, de blonde actrice die aan het begin van de show nog niet erg bekend was. Daarvoor speelde ze onder meer aan de zijde van Zac Efron in The Lucky One en Atlas Shrugged: Part I.

Coming out

Lauren Morelli, een van de scenaristen, werd tijdens de opnames van OITNB verliefd op een van de actrices in de serie, Samira Wiley. Morelli, die destijds getrouwd was met een man, vroeg prompt de scheiding aan en trouwde een paar jaar later met de actrice.
 
Samira Wiley speelt in OITNB de rol van Poussey, en heeft ook een belangrijke rol in The Handmaid’s Tale.

Laura Prepon

Laura Prepon deed aanvankelijk auditie voor de rol van Piper, maar volgens casting director Jennifer Euston paste ze niet meteen in die rol, omdat ze niet onschuldig genoeg overkwam. Showrunner Jenji Kohan had gezegd: "Laura Prepon in de gevangenis? Ik maak me geen zorgen over haar".

Kohan zag haar eerder in een andere rol: die van Alex Vause, een vrouw die gepakt was voor drugssmokkel en bevriend was met Piper. Toen Kohan het idee voorlegde aan Euston, was die meteen mee, vertelt ze in een interview met Hollywood Reporter: "Ik was gewoon zo onder de indruk van hoe fucking goed ze was, dat ik iets had van 'Oké, wat gaan we met haar doen?' ".

Voor ze doorbrak op de televisie was Laura model. Van 1998 tot 2006 was Prepon te zien in That '70s Show, waar ze de rol van Donna Pinciotti speelde. Ze speelde mee in enkele afleveringen van How I Met Your Mother, en werkt ook als regisseur. In 2011 regisseerde ze de tv-film Neighbros en twee afleveringen van OITNB: aflevering 10 van seizoen 5 en aflevering 11 van seizoen 6.

Jodie Foster

Wat de regie van OITNB betreft, wist je dat ook Jodie Foster twee afleveringen heeft geregisseerd? De actrice/producente/regisseuse nam tijdens het eerste seizoen aflevering 3, Lesbian Request Denied voor haar rekening, alsook de eerste aflevering van het tweede seizoen, Thirsty Bird.

Jodie Foster werd op dertienjarige leeftijd een superster, door haar rol in Martin Scorseses Taxi Driver (1976), waar ze speelde aan de zijde van Robert De Niro. Ze speelde later onder meer hoofdrollen in Silence of the Lambs en Panic Room. Ook als regisseur trekt Foster zich goed uit de slag: ze had de touwtjes in handen bij verschillende langspelers, een aflevering van House of Cards en een aflevering van Black Mirror.

Crazy Eyes

Een opvallend personage in OITNB is Suzanne “Crazy Eyes” Warren, gespeeld door Uzo Aduba. Detail: toen Aduba auditie deed voor Orange is the New Black, deed ze een gooi naar het personage van Janae Watson, een rol die uiteindelijk naar actrice Vicky Jeudy is gegaan.

Casting director Jennifer Euston: “Toen Aduba auditie kwam doen, droeg ze geen make-up en had ze haar haren in dotjes. Als mensen auditie komen doen, willen ze er altijd op hun best uitzien. Maar voor deze show wilde ik dat juist niet."

Aduba werd dus niet gecast voor de rol van Janae, maar Jenji Kohan zag in haar de perfecte Crazy Eyes: "Het is echt fascinerend hoe je met deze fantastische, evenwichtige vrouw kunt praten en haar dan ineens ziet transformeren in iemand anders”.

Vóór haar rol in OITNB stond Uzo Aduba vooral op de planken in het theater en Broadway-musicals. Ze droomde achter van een carrière als actrice en deed mee aan talloze castings. Zonder veel succes, want behalve een rol in de serie Blue Bloods (2012) bleven de aanbiedingen uit. Aduba begon de hoop al op te geven, tot ze in 2014 de rol van Crazy Eyes te pakken kreeg. Een rol die haar op het lijf geschreven bleek, want de actrice won intussen twee Emmy Awards en twee Screen Actors Guild Awards.

Stella’s tattoos

Ruby Rose was al bekend als model, dj en actrice, maar bereikte door haar rol als Stella Carlin, een inmate van de Litchfield-gevangenis die haar intrede deed in seizoen drie, wereldwijd een sterrenstatus. 
 
Opvallend: Stella Carlin heeft flink wat tatoeages, en die zijn niét het werk van een schminkster op de set. De Australische Ruby Rose houdt van tattoos en kijkt niet op eentje meer of minder. Tegen talkshow host Conan O’Brien vertelde ze dat ze misschien wel zestig tattoos heeft, maar dat die wel in elkaar blenden… Ze grapte dat ze het aantal tatoeages zo gemakkelijk kan ‘relativeren’ bij audities: “Ze lopen allemaal in elkaar over, dus ik kan dan zeggen: het zijn er maar drie, hoor”.

Norma’s stem

Een van de kokkinnen in OITNB is Norma Romano, een verlegen vrouw die niet snel haar mond opendoet. Maar wacht tot ze begint te zingen: instant kippenvel!

Actrice Annie Golden is ook in het echte leven een zangeres. Ze debuteerde met de new wave band The Shirts en speelde bijvoorbeeld ook mee in de musical Hair van Miloš Forman.

Het zevende en laatste seizoen van Orange is the New Black is vanaf 26 juli te bekijken op Netflix. Kies nu voor Netflix als tv-optie bij je abonnement!

Heb je al een Tuttimus, Familus of Minimus pack? Kies voor Netflix als tv-bonus!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top